Reteta de paine….la masina de paine

Daca cu retata aceasta de painica fara framantare cu aluat de foccacia nu v-am convins, sper sa va conving sa dati bani, sa cumparati o masina de paine (sau sa o scoateti de la naftalina pe cea existenta) si sa imi multumiti apoi :). Cum era vorba aia? I love big butts and I cannot lie…aaa…scuze, nu, era…ador painica facuta in casa si nu ma pot abtineeee, asa, mai bine. Incerc sa convertesc cat mai multa lume la credinta asta a mea, dau si lectii particulare daca e mai tentant asa :)).

Am avut o patzanie cu masinuta mea de paine si a trebuit sa caut una noua si in research-ul facut pe internet, citind review-uri, am vazut ca multe lume nu gasise o reteta buna de paine si ca pare o problema des intalnita. Asa mi-a venit ideea sa scriu reteta aceasta de paine ce eu o folosesc de mai mult timp (daca sunteti cuminti, vine fata si cu alte retete), e o paine imbogatita cu lapte, merge foarte bine la sendvis. Cand nu reusesc sa ma mobilizez pentru o paine cu maia, sau avem musafiri si ne trebuie mai multa paine sau cand vreau sa imi reinoiesc stocul de pesmet de casa, bag repede o painica din-asta. De cand a inceput pandemia, nu am mai cumparat paine din comert, am vazut cat de gustoasa este cea facuta in casa si nu ne-am mai intors la cele cumparate. Fie cu maia, fie la masina de paine, am inceput sa iubec mirosul painicii in casa. Pe langa faptul ca sunt asa multe ingrediente dubioase, incat pentru 5 minute cat trebuie sa pui la masina de paine totul, mai mult dureaza sa faci un drum la magazin pentru a cumpara paine. Si nu se arunca nimic, daca mai ramane un sfert, eu tai ca pentru crutoane si pun la cuptor la 160 de grade pentru jumatate de ora sa se usuce bine si apoi vaaj la blender si am pesmet pe care il pun in punga la congelator (un pic nebuna as zice, dar urasc rispisa). Deci va incurajez maxim sa dati o sansa. Pe langa asta, eu fac si aluatul de pizza, cornuri, cozonaci la ea, adica nu ajunge sa se puna praful deloc pe dansa. Imi place functia de dospire aluat, framanta bine si creste super bine aluatul. La noi in casa acum iarna e cam frig si ar fi greu sa dospesc ceva la temperatura camerei. Ca si model, eu am avut-o ani buni pe aceasta de aici, pentru incepatori sa vedeti daca este de voi, este ieftina si isi face bine treaba. Daca vreti ceva scump si doriti sa investiti din prima banii, acum eu o am pe aceasta de aici, am luat-o pentru ca este mai mare si pot framanta mai usor alatul de cozonac. Daca o sa regretati achizitia, scrieti-mi aici si ramane fata datoare cu o cafea. Pentru a va inspira, mai am pe site cateva reteta facute cu masina de paine (si sper sa mai adaug):

Daca nu v-am convins pana acum cu masina de paine, sper sa va convinga pozele de mai jos cu pufosenia mea, o sa revin si cu retete mai simple, gen doar cu apa si faina alba, de secara, integrala, de ovaz, dar am zis prima sa fie asa de impact :).

Dar stati ca romanul continua, nu v-a recomandat fata cartea asa cum v-am obisnuit de ceva timp incoace. De data aceastaaaa….drumrolls…avem o carte de genul thriller telenovelistic atunci cand nu vreti sa creati noi retele neuronale, ci doar sa va afundati intr-o carte usoara ce va tine in suspans, “Menajera” de Freida McFadded. Sunt 3 volume, eu l-am citit pe primul si mi-a placut, al 2-lea cu greu l-am terminat, a fost prea cusut cu ata alba :)), dar primul volum l-am citit in 2 seri, am stat pana tarziu in noapte, m-a prins maxim. La al 3-lea nu ma mai bag, ca deja viata e scurta si ma mai asteapta vreo 350 de carti pe wishlist-ul de pe goodreads. Reteta avem, carte avem…pai cred ca my job here is done. Sanatate, fericire si casa de piatra, ne citim data aviatoare.

Ingrediente:

  • 100ml apa calduta
  • 200ml lapte gras caldut (3,5% grasime)
  • 1 ou* (la temperatura camerei)
  • o lingurita sare
  • o lingura miere
  • 2 linguri ulei de masline
  • 500g faina alba (cand ma simt jucausa, ma mai joc aici si pun 50g integrala, 100g semolina si restul de 350g faina alba)
  • 5g drojdie uscata

*niciodata nu reusesc sa scot oul din timp si sa ajunga la temperatura camerei, ca si truc, il las putin acoperit in apa calduta si apoi il folosesc in retete

Mod de preparare:

  1. Am pus in cuva masinii ingredientele lichide: apa calduta, laptele, oul, uleiul de masline si mierea. Tot acum am pus si lingurita de sare.
  2. Am acoperit apoi cu faina, deasupra am facut o mica gropita si in ea am pus drojdia.
  3. Am dat drumul la masina de paine, selectez de obicei grad de rumenire mediu. Ca si meniu: paine basic sau sendvis, acum depinde de fiecare masina in parte, daca aveti paine de sendvis, merge bine sau un meniu de paine basic, depinde de modelul din dotare.
  4. Apoi imi vad de viata linistita si dupa aproximativ 3 ore dupa mirosul incredibil din casa merg si vad minunatia.
Proaspat scoata din masina de paine
Perfection

Ca sa ramana pufoasa painea (noi chiar azi am papat painea aceasta facuta de 4 zile), dupa ce se raceste, o infasor bine intr-un prosop de bucatarie si apoi intr-o punga si o inchid bine. Musai sa o tineti asa daca doriti sa ramana moale si “mancabila” cat mai multe zile (in cazul in care nu o devorati imediat-noi fiind familia Colacel, incercam sa o mancam pe mai multe zile sa nu crestem numarul de colacei si mai mult).

Enjoy!

2 Replies to “Reteta de paine….la masina de paine”

  1. Multumim pt noua postare!!! Ce ma bucur ca si revenit! Ce fel de miere ai folosit? Oare iese la fel de buna si fara miere?

    1. In loc de miere, poti pune o lingura de zahar. Eu am pus niste miere de portocale ce am luat-o din Grecia. Merge cu zahar la fel de bine, ne trebuie putina dulceata sa activam drojdia. Abia in ultimul timp am pus eu miere in loc de zahar in aluatul dospit, pana acum am facut numai cu zahar si iese la fel de buna. Pupici, sper sa incerci reteta si sa va placa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.