Haideti ca vin si eu cu reteta de mucenici dupa ce a trecut sarbatoarea in cauza :))), imi place cand sunt in pas cu timpurile…not. Bine totusi ca n-am venit cu ea de Craciun. Sa privim partea buna, aceea ca am reusit cu chiu cu vai sa o pun pe site, eu am facut aluatul la masina de paine, daca aveti un robot din-ala smecher de bucatarie, il puteti folosi pe acela. Nu va lasati speriate de lista luuunga de ingrediente, mie mi-a luat doar jumatate de zi sa ii fac :)))))). Chiar daca par multe, nu sunt greu de facut, mai ales daca bagati totul la masina de paine. Sa scuzati aspectul rahitic, dar stiti bine ca nu reusesc deloc cu partea estetica, bine ca nu ma vedeti pe mine imbracata sa vedeti ce combinatii fac :)), va cruciti doar la mancare.
Ingrediente pentru aluat:
- 600 g faina
- 40 g drojdie proaspata (sau 2 pliculete de drojdie uscata)
- 120 g zahar
- 4 galbenusuri de ou
- 1 lingurita sare
- 50 ml ulei (eu am folosit de floarea soarelui)
- coaja de la o lamaie (sau portocala depinde ce gasiti cu coaja comestibila)
- o lingura extract de vanilie
- 220 ml lapte caldut
- 100 g unt topit
Ingrediente pentru uns inainte de bagat la cuptor:
- 1 galbenus de ou
- 1 lingura de lapte caldut
Ingrediente pentru sirop:
- 600 ml apa
- 2 pliculete zahar vanilat
- 200 g zahar
- coaja de la o lamaie (sa cititi pe ambalaj sa fie coaja buna pentru consum)
- o lingura de rom (optional)
Ingrediente pentru topping dupa ce ii scoatem de la cuptor:
- 70g miere de albine
- 150g nuca prajita si macinata
Mod de preparare
- Prima oara m-am ocupat de siropel ca sa fie racit bine la momentul in care intra in scena. Am pus intr-o craticioara apa si cele 200g zahar si am lasat la foc mic pana s-a topit zaharul, am mai mestecat putin intre timp. Dupa vreo 10 minute, am inchis focul si am pus apoi si zaharul vanilat, lingura de rom precum si coaja de la o lamaie (am dat-o frumos jos cu instrumentul de curatat cartofii, incercati sa nu fie foarte groasa, sa nu luati mult din partea alba deoarece este amara). Am omogenizat totul pana s-a topit zaharul vanilat si am lasat la racit.
- Pentru aluat, am inceput cu drojdia pe care am amestecat-o frumos cu o lingura de faina, o lingurita de zahar si 4 linguri de lapte caldut (sa nu fie rece si nici fierbinte, atat cat puteti pune degetul in el fara sa va ardeti). Toate ingredientele din pasul acesta sunt din cele deja cantarite pentru reteta. Acoperim cu un prosopel si lasam la dospit 10 minute.
- Cat a dospit putin drojdia, m-am ocupat de cele 4 galbenusuri. Le-am pus intr-un castron, am adaugat si zaharul, sarea, uleiul, extractul de vanilie si coaja de lamaie si am omogenizat bine de tot cu mixerul.
- Amestecul de la punctul 3 l-am pus frumos in masina de paine, am turnat apoi si drojdia dospita (era pufoasa si umflata), apoi am adaugat si restul de lapte caldut. Peste tot amestecul lichid am pus toata faina si am pornit masina de paine pe programul de framantat aluatul.
- Am topit si untul si l-am turnat asa usurel in timp ce aluatul de la punctul 4 era framantanat de catre masina. La final ar trebui sa obtinem un aluat lucios si fin pe care il lasam in masina pana se termina tot programul si va fi crescut frumusel (la mine crescuse pana la geamul de la masina). Daca dupa ce terminati de pus untul, aluatul vi se pare prea vartos, mai adaugati 10-20ml lapte caldut, eu am folosit o faina cu grad mare de proteina si mi s-a parut ca mai cere putin lichid asa ca am mai adaugat putin lapte.
- Cat a stat la crescut, eu am pregatit si nuca, am pus-o intr-o tigaie si am copt-o putin, o puteti pune si la cuptor, dar dureaza mai mult. Apoi am macinat-o si am pus-o intr-un bol incapator prin care vom “tavali” mucenicii.
- Dupa ce aluatul a crescut sau a beep-uit masina de paine ca-i gata programul, l-am scos pe blatul de lucru si l-am mai framantat nitelus sa scot aerul din el. Apoi l-am cantarit, avea 1230g si am impartit totul frumos in bilute de cate 123g (mai mult sau mai putin, doar ma stiti :))) pentru ca voiam la final 10 mucenici mari si babani. Daca va plac mai micuti, impartiti in cantitati mai mici.
- Dupa ce le-am cantarit si impartit, le-am facut asa mingiute si le-am pus intr-un bol acoperite cat timp am modelat fiecare mucenic in parte.
9. Ca si mod de lucru, am facut ditai carnatul, apoi l-am rulat intr-un cerc (lipit bine la capate) si apoi hop si-asa am facut 8-ul, dar nu la perete, desigur :)).
10. Am pus fiecare mucenic astfel format intr-o tava care va merge si la cuptor pe hartie de copt. Dupa ce am terminat de modelat, am acoperit tava cu un prosop si i-am mai lasat la dospit 30 de minute.
11. Intre timp am incins si cuptorul, la 175 de grade. Dupa ce au dospit, am amestecat galbenusul de ou cu o lingura calduta de lapte si i-am uns frumos.
12. Am dat tava la cuptor pentru 20 de minute sau pana mi s-au parut ca s-au rumenit frumos.
13. Dupa ce i-am scos, i-am lasat 5-10 minute la racorit si apoi i-am intepat cu un betigas de frigarui din loc in loc si i-am scufundat in siropul rece de la punctul 1 cam 10 secunde. I-am pus apoi inapoi in tava si i-am uns cu miere si i-am tavalit prin nuca macinata si coapta. Eu am cam facut pasta nuca, my bad….trebuia sa fie un pic mai mare si mai crunchy.
Au iesit ditai babanii, cred ca data viitoare ii fac mai micuti, sper sa am mai mult timp de migalit la ei. Oricum au iesit foarte buni, cu greu am apucat sa impartim din ei si sa nu crestem burdihanul noi mancandu-i pe toti :)).
Pentru retata, m-am inspirat de aici, am mai schimbat putin una alta, dar nu mult.
Mămico, super ca ai facut mucenici. Eu tura asta am făcut varianta de post. I-am făcut pe mărimi, mici, potriviți și mari, fiecare cu gustul lui. Eu i-am făcut din 2 șnururi subțiri împletite și au crescut frumos. Și o alta varianta, umpluți cu nuca și pe interior, dar și deasupra. Sunt delicioși și asa (prima data i-am făcut).
Mama, mamaaa si de post si cu nuca la interior…esti foarte tare, bravoo!