Aventura Biscuim

Povestea noastra despre diversificare si inceputul frumoasei aventuri cu blogul.

Toata “aventura” a inceput la varsta de 6 lunite a lui Gandacel, cu diversificarea clasica, banalul piure de morcovi. Initial a fost refuzat. OK, zic. Nu e panica, man. Incercam a doua zi… la fel. A treia zi am adaugat o radacina de patrunjel si la fel. Gandacel refuza pur si simplu sa pape piure. Cu ceva timp inainte sa incepem diversificarea, am facut un research amanuntit despre BLW (Baby Led Weaning). Pe scurt, lasi copilul sa preia fraiele un pic, ii permiti sa cunoasca texturi, sa simta gustul fiecarui aliment in parte, punandu-i la inceput bucatele de legume si fructe, el alegand ceea ce doreste si cat doreste. Mi-am luat inima-n dinti si am decis sa incep sa folosesc metoda BLW in diversificarea lui Gandacel. A fost mult mai ok. Parca era facuta pentru asta. Imi aduc si acum aminte cu placere de prima “degustare” de pepene rosu. Eram cu totii la masa si si i-am pus o bucatica de pepene in fata. A luat-o si in cateva secunde nu mai era nimic. A doua bucatica la fel, a treia la fel. Eu si sotul meu ne uitam unul la altul si nu ne venea sa credem cum poate sa “baloteze” copilul nostru pepene. Asa ca am inceput sa caut  si sa incerc retete variate, care sa fie simple si usor de facut.

Toata mancarea pe care o pregatesc pentru Gandacel, e fara sare si zahar. Sunt dusmanul lor numarul 1! De ce? Zaharul este catalogat drept un drog, deci de evitat pe cat de mult puteti. Iar cu sarea, treaba sta cam asa: pana la 1 an, au voie la maxim 1g de sare pe zi, pe care si-l iau doar din alimente (aceastea continand Sodiu in mod natural) si lapte matern sau formula. Am evitat pana la un an si branza, cascavalul sau smananta din comert. Dupa un an, 2g de sare pe zi. Daca adaugam cascaval, paine, covrigi si alte produse din comert ce contin sare, adunand miligram cu miligram, se ajunge lejer la cele 2g pe zi. Deci nu este nevoie sa adaugam sare in mancare inca. Daca adaugam, le suprasolicitam rinichii, care nu sunt inca foarte dezvoltati.

In cele cateva luni de diversificare am cautat si incercat numeroase retete, de la branzica de casa si supe creme, pana la paine si briose. M-am gandit sa impart si cu alte mamici, poate nu la fel de pasioante de gatit ca si mine, poate unele mai pricepute, altele incepatoare dar dornice sa invete, intr-un cuvant (bine… mai multe cuvinte 🙂 ) pentru toate categoriile de mamici si nu numai. Vreau sa vin in ajutorul mamicilor care-si doresc sa creeze obiceiuri sanatoase copiilor, sa ii invete cu mancarea gatita de mici, pentru a le oferi toate sansele alegerii unei nutritii cat mai sanatoase atunci cand vor fi mari. Aici nu veti gasi poze mega profi, editate cu decoruri fel de fel. Sincer, nu am timp sa ma ocup atat de mult de asta. Am un Gandacel ce nu sta locului si nu prea ma lasa sa fac pe timp de zi mare lucru. Retele le fac pe fuga, cu ea fie in  scaunul de masa (unde nu prea sta), fie in SSC-ul din dotare (cu asta o mai pacalesc… deocamdata 🙂 ) Ne pregatim pentru un Learning Tower ce sper ca imi va usura existenta  in bucatarie.

De aceea, sper ca Biscuim sa nu fie un  alt blog culinar, baby friendly food (sau care mai sunt denumirile actuale). As vrea Biscuim sa fie ceva mai prietenos, mai interactiv cu voi, mamicile si taticii pusi pe gatit sanatos pentru bebei si mai putin “sanatos” pentru adulti :). As vrea sa imbunatatim impreuna retetele, sa impartasim rezultatele, sa invatam unii de la altii, sa veniti cu idei si intrebari, sa va simtiti in largul vostru si sa gasiti aici inspiratie pentru gatit, idei de meniuri si alte informatii, zic eu, utile.

Nu am studii in domeniul gastronomic si nici in cel al alimentatiei. Sunt doar o mamica normala ca si voi. Nu gatesc de cand eram mica, nu am parinti bucatari si asa mai departe. Sunt pusa tot timpul pe fuga de bebelina din dotare  si abia acum vreo 3 ani am descoperit faptul ca imi place sa gatesc. Indraznesc sa fac tot timpul ceva nou  si poate asta ma ajuta.  De aceea sper sa invatam impreuna si sa facem diversificarea asta sa fie mai usoara.

Cam asa a luat nastere Biscuim. Pe site o sa incerc sa vin cu idei atat pentru diversificarea BLW, cat si pentru cea clasica, cu retete simple, usor de urmarit si de inteles. O sa vreau sa vorbim si despre pseudocereale mai in amanunt, despre condimente si multe altele. Daca aveti ceva sugestii si sfaturi, le astept cu mare interes. Criticile sunt binevenite si constructive deopotriva.

Acestea fiind spuse, hai sa BISCUIM!