Pufosenie cu afine

Ma mananca degetelele si papilele gustative sa incerc mereu retete noi, mai ales acum cu scoala sa o pot astepta pe Termi cu ceva bunicel si cu casa mirosind fain. Mereu ma intreaba “mami, e o reteta noua?” ca stie ca sunt aventuroasa :)) si daca ii place ce iese “mami, trebuie sa o trecem pe reteta familiei” facand referire la dosarele mele de retete unde au loc doar preferatele casei. Asa si cu reteta aceasta, aveam multicele afine si zic de ce sa le manacam doar asa crude si sanatoase, sa adaugam ceva calorii, ce sa fac…zaharul si cafeaua imi conduc viata. Era inainte de cina cand am scos-o si trebuia lasata la racit bine de tot, dar cinevaaaa….in cauza Termi nu a avut neam rabdare, o tot dadea, “mami, imi vine sa vomit, simt ca trebuie sa gust putina praji”, tot ciugulea aluatul de pe margini ars…si nah…am taiat-o asa calduta (voi sa nu faceti ca noi) si cu greu s-a oprit la 3 felii :)). Am gustat si eu dimi la cafea si e mega pufoasa, cred ca merge bine si cu visine, deci clar trece pe “retetele familiei”.

Ingrediente:

  • 175g unt gras (la temperatura camerei atunci cand incepem reteta)
  • 150g zahar
  • 3 oua
  • 225g faina tip 650
  • 140g smantana fermentata
  • o lingurita extract de vanilie
  • o lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 125g afine (eu zic ca ar fi mers bine si cu visine si daca mai incercati voi alte idei, astept sa imi spuneti)

Mod de preparare:

  1. In primul rand trebuie sa scoatem untul din frigider cu ceva timp inainte, il cantarim in bolul in care o sa si facem toata praji si il lasam pe blat 1-2 ore pana se inmoaie.
  2. Cand untul este moale, dam drumul la cuptor la 170 grade celsius sa se incalzeasca.
  3. Peste untul din bol adaugam si zaharul si aici vine secretul ca acesta praji sa iasa mega pufoasa ca un norisor..trebuie sa batem bine cu mixerul untul si zaharul pana scoatem fulgii din unt. Cred ca am mixat vreo 5-6 minute pana a devenit o compozitie aerata.
  4. Dupa ce mixam bine untul si zaharul, adaugam fiecare ou pe rand si la fel, mixam bine de tot dupa fiecare ou si cu o spatula de silicon luam si de pe marginile bolului aluatul neincorporat si il mixam pe tot.
  5. Faina o cantarim si o omogenizam cu praful de sare si cu praful de copt si o adaugam toata odata in bolul de la punctul 4. Si amestecam bine cu mixerul.
  6. Dupa ce avem un aluat omogen, adaugam extractul de vanilie si smantana si mai mixam odata pana obtinem un aluat pufos si smanatana e incorporata.
  1. Acum lasam mixerul si luam spatula de silicon, turnam afinele in aluat si le incorporam cu grija sa nu le distrugem.
  2. Am pregatit o tava, eu am avut o forma de guguluf, dar merge si in tava de chef, poate chiar si briose (dar le veti tine mai putin la cuptor). Am dat bine cu unt pe fundul tavii si apoi am turnat compozitia si am nivelat la final si la cuptor cu ea.
  3. Dupa 40-50 de minute cand se rumeste frumos si o scoatem, o lasam in tava 20-30 de minute si apoi o luam din forma si o lasam la racit si nu ne mai ranamen decat sa infulecam cu spor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.