Nu suntem noi mari ciorbari, dar desigur ca o ciorbica buna merge din cand in cand, mai ales acum ca vine frigul (speeeer) numai bine sa ne incalzim seara. De cand am facut prima oara ciorbica dreasa, ne-a placut la toti asa de mult, ca nu o mai concepem altfel.
La ciorba asta de perisoare merg bine si niste oase de porc pentru si mai mult gust, dar daca nu aveti, merge si fara, nu e musai. Pare mare si complicata lista de ingrediente, dar aveti rabdare pana la final, va promit o super ciorbica delicioasa. Daca nu vreti sa o dregeti cu smantana si ou, nu e bai, va opriti inainte de acest pas, iese foarte buna si asa.
Ingrediente:
- 3 morcovi
- 1 radacina de pastarnac
- 1 radacina de patrunjel
- o bucata de telina
- 1 ceapa mare
- 1 ardei
- Jumatate de dovlecel
- 2-3 cartofi medii
- 500ml rosii pasate/suc de rosii
- o mana de mazare congelata
- o mana de fasole verde congelata
- sare si piper
- o lingurita cimbru uscat
- o lamaie
- o legatura leustean proaspat
Ingrediente perisoare:
- 1 ceapa mica
- 1 lingurita boia dulce
- 1/2 lingurita cimbru
- 500g carne tocata
- putina verdeata daca va place: patrunjel si leustean
- 50g orez
- O lingura bulion
- sare si piper dupa gust
Pentru dres ciorba:
- 1 ou intreg
- 300ml smanatana fermentata grasa
Mod de preparare:
Daca folositi oase, le puneti direct la fiert cu 5l de apa sio lingurita de sare. Apoi caliti separat legumele de la punctul 1 si le turnati peste oase dupa ce au fiert vreo jumatate de ora. Daca nu aveti oase, pasii sunt cei de mai jos:
- Am tocat morcovul, albitura (pastarnac, patrunjel si telina) in cubulete marunte si le-am pus la calit in putin ulei pana emana un miros dulceag. Daca nu vreti sa stati sa le taiati cubulete, merg date si prin razatoarea cu ochi mari.
- Apoi am turnat 5l de apa calduta peste aceste legume. M-am apucat sa toc si ceapa si ardeiul si le-am pus si pe aceasta in oala insotite de o lingurita de sare si o lingurita de cimbru.
- Am asteptat sa dea in clocot apa si am dat focul micut si am lasat la fiert vreo 30 de minute.
- Intre timp, m-am apucat de perioase, am pus intr-un bol carnea peste care am turnat: 1/2 lingurita sare. piper dupa gust, o lingurita de boia dulce, 1/2 lingurita cimbru uscat, orezul bine spalat inainte, lingura de bulion si verdeata.
- Am omogenizat bine cu labutele tot acest amestec si apoi m-am apucat sa modeleze perisoarele si le-am intins pe un fund de bucatarie. Cand au fost gata, le-am adaugat cate una usor, usor in ciorba. aveti grija focul sa fie mic cand faceti acest pas.
- Tot acum am adaugat si legumele celelalte: cartofii, mazarea, pastaile, dovlcelul, si rosiile pasate.
- Dupa am adaugat si lamaia stoarsa asta daca va place si am lasat la fiert pe putin jumatate de ora pana s-au ridicat perisoarele la suprafata.
- Cine nu prefera ciorbita dreasa cu smananta si ou, se opreste aici, pune leustean si potriveste de sare.
- Daca mergem pe varianta dreasa, intr-un bol mai adanc spargem oul peste care turnam smantana si omogenizam bine. Apoi cu un polonic punem putin cate putina zeama din ciorba in acest amestec pana il temperam, pana ii creste temperatura si apoi il turnam in ciorba. Mai lasam cateva secunde si apoi punem si leusteanul, potrivim de sare si piper si inchidem focul.
Draga doamna, welcome back!
Multumesc 🙂 sa vedem cat ma tine.
Bine ai revenit! Happy happy ca am ce sa gatesc :)))
Mai am si eu iesiri asa timide…dupa ma acapareaza viata si iar ma pierd pe drum :)). Pupici