Paste cu ton la cuptor

O reteta dubioasa la prima vedere, cel putin eu cand am citit reteta eram…sos bechamel si branza alaturi de peste?? Dar aveam intr-o seara toata ingredientele si zic…ia dom’le sa incerc reteta asta ca parea ca se face super usor si pot pune familiei o cina rapida. Am privit-o plina de indoilei, imi parea ca nimic nu ar merge, dar are un gust surprinzator si familia Colacel a devenit fana aceastei retete si Termi a decretat: “mami, pune-o pe retetele familiei” si asa a fost. De atunci, de cate ori mai cumparam un ton la borcan e jale mare sa fac cat mai repede aceste paste. Ultima oara nu le mai facusem de luni bune si nici tati, nici Termi nu se puteau abtine si dupa ce au papat o portie s-au dus amandoi la tava de pe aragaz si au mancat direct de la sursa. Cu greu am potolit-o pe Termi care ma ruga a doua zi daca poate manca la micul dejun ce mai ramasese :)). Sa stiti ca in maxiiiim o ora aveti mancarea gata, deci o reteta rapida cu putini pasi, ce v-ar putea speria e acel sos bechamel, dar nu va fie frica, va explica fata pas cu pas. Sa purcedem!

Ah, sa nu uit de recomandarea de carte: “Povestitorul” de Jodi Picoult, vad ca acum este la un pret fantastic si e o carte ce vreau sa o las mostenire in biblioteca lui Termi. Nu vreau sa va dau multe detalii, dar credeti-ma merita citita, este o poveste din perioada Holocaustului, dar cumva altceva din ce ati citit.

Ingrediente:

  • 500g paste
  • 50g unt
  • 50g faina
  • 600ml lapte
  • 350g porumb
  • 360g ton (la borcan luam noi)
  • 250g cheddar dat pe razatoare (sau cascaval)
  • Sare si piper
  • Putin patrunjel

Mod de preparare:

  1. Punem prima oara pestele la scurs intr-o sita cu un bol dedesubt sa scapam de uleiul in exces.
  2. Daca aveti porumb congelat il puneti la fiert sa dea in cateva clocote si apoi la scurs si el intr-o sita. Daca e din conserva, direct in sita la scurs.
  3. Punem apa cu sare la fiert pentru a pune pastele cand fierbe apa.
  4. Topim untul intr-o tigaie mai lata (Daca aveti una mai mare ce merge pusa apoi si la cuptor e perfect, sa nu mai murdariti alte cratiti). Adaugam apoi faina si o lasam cam 1-2 minute pe foc timp in care amestecam continuu. Tragem apoi de pe foc cratita si turnam laptele usuruel pana se incoroporeaza totul frumos si apoi dam iar pe foc pana se ingroasa. Cand incorporam laptele cu faina tragem de pe foc cratita si punem incetisor, eu mestec la inceput cu un tel si apoi cand am scapat de cocoloase iau o spatula pana incorporez totul si apoi dau iar pe foc. Stam langa cratita si mestecam destul de des. *(Nota de subsol: si eu fugeam de sosul asta pentru ca mereu incercam sa pun laptele cand aveam cratita pe foc si ma grabeam si ieseau cocolase, dar am descoperit ca daca o iau de pe foc si pun asa usor in ritmul meu laptele si dupa o adaug pe foc iar, iese garantat super bine)
  5. Cand sosul s-a ingrosat suficient, adaugam porumbul scurs bine de apa si pestele maruntit. Lasam 2-3 minute, adaugam branza (mai pastram o mana sa punem deasupra la paste), punem sare si piper dupa gust si inchidem focul.
  1. Separat, fierbem pastele cum scrie pe cutie, le scurgem apoi de apa in care au fiert si le adaugam peste sosul de la punctul 5. Incorporam bine totul astfel incat fiecare pasta sa fie imbracata in sos. Acum puteti adauga si putin patrjunel daca va este pe plac. Daca cratita merge pusa la cuptor, punem doar branza deasupra si dam 10-15 minute la cuptorul preincalzit la 180 de grade pana se topeste frumos branza. Daca cratita nu merge pusa la cuptor, scoateti de la naftalina o tava, descarcati tot amestecul, punem branza si la cuptor.

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.