Rulouri cu scortisoara la masina de paine

Ca tot vine weekendul si poate sunteti in cautare de ceva bun rapid si satios, vine fata in ajutor. Dar nu va speriati, atat va zic, stiu ca poate fi descurajant o ditai lista de ingrediente cu aluat, umplutura, glazura, te ia durerea de cap, nu alta. Din motivul aceasta am tot evitat sa fac si eu mult iubitele cinnamon rolls sau pe romaneste rulouri cu scortisoara. Doar ca dupa o zi grea de munca de acasa plus Termi ce striga mami, mami la 10 secunde am zis ca merita sa imi innec amarul in asa reteta. Doar ca spre surprinderea mea, am pus masina de paine in functiune si a fost suuuper easy peasy tot procesul, nu stiu de ce am fugit de aceasta reteta atat de mult timp, ah, ba da, stiu…ca tot zicea sotul ca lui nu ii plac astea, ca bleah, ca el nu mananca. Tocmai de aceea, am facut o cantitate mai mica si am tot umblat la ingrediente zic sa fac doar cateva pentru mine si Termi sa ne ajunga 2-3 zile ca mic dejun sau gustarica. Dar evident, ca fitosul care zicea ca nu mananca asa ceva, a bagat la greu si ne-am batut efectiv toti pe ele! A doua zi cand era el intr-o intalnire la munca, eu cu Termi le-am devorat pe ultimele doua pe furis. Au iesit suuper bune si s-au facut mega usor, clar o sa devina o reteta de pus in istoria familiei, de fapt in dosarul meu cu retete pe care tot zic de ani buni ca il pun la punct. Alaturi de el si toate promisiunile desarte pe care mi le fac si nu le pun in aplicare niciodata. Ah…si mai greu cu retetele de bebelusi, Termi fiind asa mare, doar budinca de cuscus si fulgii de ovaz ii mai papam asa fara zahar, in rest, papa si ea dulciuri de adulti, deci nu ma injurati.

Eu la masina de paine cel mai rar cred ca fac paine, o folosesc mereu la framantat aluatul si dospit pentru pizza, cozonaci, cornulete si acum si pentru rulouri cu scortisoara. Ca si model, am luat una suuper ieftina, dar care este geniala si nu as schimba-o pentru nimic in lume. Prima oara ma uitasem dupa niste modele fancy la milioane bune, dar am zis intai sa vad cat de mult o folosesc, sa nu arunc banii si am facut super afacere. Va las aici link-ul unde o gasiti – masina mea minuntata.

Ingrediente aluat:

  • 345g faina alba tip 650
  • 7g drojdie uscata
  • Jumatate de lingurita de sare
  • 50g zahar
  • 180ml lapte caldut
  • 1 ou
  • 30g unt topit

Ingrediente umplutura*:

  • 60g unt moale
  • 60g zahar brun
  • 1 lingura rasa de scortisoara ceylon (daca nu o gasiti prin magazine, o puteti comanda online de aici)

*smechera de mine a pus aici si o lingura de nutella, dar cred ca mi-a facut umplutura cam moale.

Ingrediente glazura:

  • 250g branzica dulce de la Lidl am avut eu (merge si crema de branza)
  • 3 linguri zahar pudra
  • sucul de la o portocala (optional treaba asta, puteti pune doar lapte)
  • lapte pentru a face glazura cat de lichida doriti (dar o puteti lasa doar din branza si zahar daca va place mai batoasa :)) )

Mod de preparare

  1. Am pus in masina de paine urmatoarele ingrediente fix in aceasta ordine: sarea, zaharul, oul, untul topit si laptele caldut. Peste toate acestea am adaugat faina, am facut o mica gropita si am turnat drojdia. Am apasat pe programul de aluat si o ora jumatate mi-am vazut de munca si Termi.
  2. Cand mai avea jumatate de ora de mixat, am pornit cuptorul pe 190 grade sa il preincalzesc si am scos si untul de la frigider pentru umplutura sa se inmoaie.
  3. Aluatul crescut si superb, l-am pus pe blatul de lucru pudrat timid cu faina, i-am dat forma unei bile si l-am intins apoi cu sucitorul intr-o foaie subtirica pe care am incercat sa o pastrez intr-o forma dreptunghiulara.
  1. Am pregatit apoi umplutura: am amestecat cu furculita untul moale, zaharul si scortisoara pana a devenit o pasta (e pasta in poza, cross my heart and hope to die). Eu din exces de zel am pus si o lingura de nutella si mi-a mai inmuiat putin aluatul. Si am intins apoi acest amestec peste aluatul de la punctul 3.
  1. Am rulat apoi cu grija si cica am incercat sa tai in bucatele egale toata rulada rezultata, dar fara succes. Au iesit mega dubioase, una mai mare, una mai mica, tipic mie.
rulouri cu scortisoara
  1. Le-am pus apoi pe toate intr-o tava inaltuta si le-am acoperit vreo 20 minute pana s-au dublat in volum si au inceput sa ocupe toata tava.
rulouri cu scortisoara
  1. Apoi le-am pus in cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru cam 30 de minute. Dar aici poate diferi mult in functie de cat de groase sunt taiate, cat de apropiate sunt etc…va uitati la ele si cand sunt rumene pe deasupra le scoateti.
  1. Cat s-au racit un pic am pregatit glazura, am mixat branzica cu zaharul si cu zeama de la o portocala si am mai adaugat apoi putin lapte pana a ajuns la o consistenta mai lichida ca asa am zis ca ne place noua. Voi puteti sa lasati crema mai groasa, merge si doar niste crema de branza cu zahar pudra fara lichide si va iesi o crema densa.

Noi de pofta am pus asa glazura peste toate cat inca erau caldute, nu am mai asteptat nimic. Dar cand le voi face a doua oara, parca as pune glazura doar cand mancam atunci 1-2 bucati. A doua zi se intarise crema, au fost tot extrem de bune, dar vizual dubioase dupa cum se vede in prima poza :))).

Hai spor la devorat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.