Chec rapid si’o gradinita

Proaspat scos din cuptor, taiat asa cald, ca deh…pofta’i mare

Daca mai sunt oameni tristi ca mine care desi abia asteptau sa se deschide gradinitele, dar acum ramasi in linistea casei le e dor de copil :)))) propun sa ii asteptam cu o surpriza dulce la intoarcere si intre timp sa ne inecam si noi amarul in checul acesta :))).

Imi aduc aminte checul clasic pe care il faceam cand eram in liceu si mixam usor, usor uleiul in toata compozitia de faceam scurta la mana. Eh, checul acesta am cautat sa fie opusul la asa ceva, mega rapid si super versatil. De cand l-am descoperit, l-am combinat in super multe feluri, si cu fructe in cazul in care vi se pare dubioasa treaba asta de deasupra (desi e delicioasa, cross my heart and hope to die) sau am pus fulgi de migdale, am pus in el si cioco alba si amaruie si cu lapte, il faceti cu ce aveti in momentul respectiv in casa. L-am descoperit de vreo 3 saptamana cred, dar a devenit preferatul familiei, aproape ca a inlocuit banana bread pe care ramasesem fixati o buna perioada. Bine, din pacate din-asta mananca si tati (banana bread nu ii placea) si cumva ne cam batem pe el.

Am tot vrut sa il scriu si aici pe site, dar nu am avut timp si azi dupa ce a plecat Termi la gradi desi abia asteptam momentul asta, parca m-a luat tristetea, mega ciudata casa fara ea, si liniste si totul la locul lui :)). Stiu ca seara mi-a zis vesela ca abia asteapta dupa somnul de dupa-masa sa vada ce le face bun doamna bucatareasa (le fac acolo diverse dulciuri). Doar ca azi cand am vazut meniul si scria acolo negru pe alb, “Banane” :)))) am zis musai sa ma mobilizez si sa astept copilul acasa cu ceva ce ii place. E la cuptor acum si nu va zic ce mirooooos demential este in casa. Sper totusi pana o iau de la gradi sa mai ramana ceva din acest chec.

Hai sa sa ii dam drumul la treaba, promit eu ca iese orice ar fi :).

Ingrediente topping*:

  • 30g zahar alb
  • 30g zahar brun
  • 1 lingurita scortisoara ceylon (daca nu o gasiti prin magazine, o puteti comanda online de aici)
  • 1 varf de lingurita de sare
  • 65g faina alba
  • 50g unt topit

*Daca vi se pare dubios acest topping, desi iese meeeega bun, sa stiti ca eu am tot variat acest chec si am pus si capsuni deasupra, fulgi de migdale sau cioco chips, iese la fel de bun.

Ingrediente chec:

  • 115g unt moale
  • 200g zahar
  • 2 oua
  • 200g iaurt grecesc (merge si smantana fermentata)
  • 250g faina alba
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
  • 1/2 lingurita sare fina
  • 100-150-200g fulgi de cioco in functie de cat de mult va plac sau cat de scazuta e energia :)) (eu am pus si ciocolata alba tocata la cutit, cam ce am avut la momentul respectiv)

Mod de preparare

  1. Am dat drumul la cuptor sa il preincalzesc la 180 de grade celsius.
  2. Intr-un bol mai mic am facut toppingul: am amestecat cele doua tipuri de zahar cu scortisoara, sarea si faina, le-am omogenizat frumos si apoi am turnat untul topit si cu o furculita am imbinat bine totul.
  1. Untul moale l-am mixat bine cu zaharul. Apoi am adaugat cele doua oua si tot iaurtul si am omogenizat, trei minute maxim a durat totul.
  1. Intr-un alt bol am amestecat faina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea. Dupa omogenizare, am luat o lingura din acest amestec si am turnat-o peste bucatelele de ciocolata pentru a le imbraca putin in faina si a evita sa se duca toate la fundul tavii.
Acesta a fost mixul meu de data asta :))
  1. Am adaugat toata faina (exceptand fulgii) in bolul de la punctul trei si am omogezniat cu mixerul pana s-a incorporat bine totul, nu exagerati, cat sa incorporati faina. O sa fie un aluat vartos, nu va speriati.
  1. Am adaugat apoi si fulgii de ciocolata pe care i-am incorporat cu ajutorul unei spatule de silicon.
  1. Am pus tot amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si apoi am presarat toppingul de la punctul 2 faramtiandu-l cu mana pe toata suprafata tavii.
  1. Am copt cam 50-60 de minute pana s-a rumenit frumos toppingul si pana cand scobitoarea a iesit curata.
chec rapid

De preferat se lasa sa se raceasca in tava si apoi se taie, dar sincer, noi nu am reusit niciodata aceasta performanta :))). Mai ales daca e Termi in preajma, il tai asa si il las repede pe geam la racit (noroc ca e frig).


Enjoy it! Eu m-am bucurat de el cu niste cafea alaturi <3 si cu multa liniste, megaaa creepy :))).

2 Replies to “Chec rapid si’o gradinita”

  1. Yummiii!!! Este foarte bun, pufos, delicios, nu ma mai satur 🙂 Am pus zahar si ciocolata mai putin, dar a iesit extraordinar. Multumim pentru inspiratie! Astept sa vina pitica de la gradinita sa vad daca are acelasi succes 😀

    1. Yuhuuu, ma bucur muult de tot ca deja l-ai incercat <3 si mai ales ca ti-a placut asa de mult. si mie imi place maxim textura si gustul, a fost dragoste la prima degustare :))). Sper sa ii placa si piticei si sa pape cu placere. Pupici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.