Placintele Impanate sau Empanadas

Empanaditas gorditas sau placintele ῖmpanate ca nu stiu deloc cu spanioloaica asta. Cum a fost o zi mai racoroasa cum am gasit un motiv excelent sa dau cuptorul la turatie maxima :))). Pe langa placinta cu pui pe care am adaptat-o pentru intrega familie (pentru prima oara dupa mult timp a lins bolul la propriu, a mancat 2 portii mari!) innabusind legumele fara sa le mai calesc si niste briose cu cocos (doar pentru noi adultii) la care am pus si niste caspuni pe care le-a refuzat Termi am incropit si niste empanaditas, pachetele fragede, placintele cum vreti sa le spuneti. De mult tot voiam sa le incerc si imi era teama sa ma apuc, mi se pareau cam greu de facut si cu Termi hiperactiva nu prea imi permit nebunii de genul decat in weekend cand am un back-up, pe sot :)). Dar iaca m-am incumetat si bine am facut. Aluatul l-am amestecat rapid in power nap-ul ei si dupa ce s-a trezit, cat a papat le-am cofat si asezat pentru copt. Deci a mers struna treaba. Le-am umplut cu spanac si branzica, portia ei, ca pentru mine spanacul e cah :))), si pentru biata de mine au mai ramas vreo 4 pe care le-am umplut cu o bucatica mica de cascaval invelita frumos cum ii sade bine in niste bacon :)). Bine ca nu s-a vazut interiorul, Termi credea ca papam cu pofta acelasi lucru, mwhahaha, I am evil! A halit vreo doua rapid iar ce a ramas i-am pastrat pentru rontatit, micul dejun de a doua zi plus tati 2-3 de pofta 🙂 (cica cu ketchup sunt bune rau si alea cu spanac, pacat ca nu stie ca au branzica facuta in casa cu lapte de vaca, pe care il uraste :)) ) . Eu le-am devorat cu ambele maini pe ale mele, buuuune rau, dar sunt si iubitoare de carbohidrati, ce sa ii faci?Deci cred ca mai bag maine o tura sa ma satur cu adevarat. Concluzia romanului meu este sa le dati o sansa, nu se fac asa de greu si sunt mega delicioase. Si le puteti umple cu orice doriti, mozzarella, ciuperci si pui, branzica, mere etc. Merg atat in varianta “sarata”, cat si dulce. Merg bine si la micul dejun sau cina cu un iaurtel alaturi sau ca si gustarica de molfait cu spor. Mno, nu va mai impui capul cu ale mele, sa trecem la treaba!

Ingrediente aluat:

240g faina alba tip 650

100g unt gras 82%

100g iaurt gras sau smanana

1 ou pentru uns

Optional: susan, mac, seminte de floarea soarelui etc

Ingrediente umplutura*:

50g branzica de casa

6 bucati de spanac congelat

1 ou

*Eu am facut o smecherie aici, neavand asa multa branzica, am folosit trei sferturi de ou la umplutura, suficient pentru a o lega bine :)). Celalat sfert l-am oprit sa le ung pe deasupra. Asta pentru ca nu as fi folosit un ou intreg doar pentru uns placintelele si zic sa fiu nitel practica, nu zgarcita, da?.

1. Am dat drumul la cuptor pentru a il preincalzi la foc mediu, 180 de grade.

2. Am pus faina intr-un bol incapator impreuna cu untul taiat cubulete si am inceput sa framant pana am obtinut un aluat nisipos. Daca nu vreti sa va murdariti pe maini, puneti in robotul de bucatarie faina si untul, mixati pana obtineti textura nisipioasa, adaugati apoi iaurtul si mixati putin pana la omogenizare.

3. Am turnat apoi iaurtul (smantana) si am omogenizat totul frumos fara sa amestec prea mult. Pana se obtine o bila moale si nelipicioasa. Deci aluatul iese nelipicios si moale, daca cumva iese prea tare mai puneti o lingura de iaurt sau daca iese prea moale si e lipicios mai puneti putina faina. Treaba difera in functie de gradul de absorbtie al fainii folosite de voi si de cat de lichid este iaurtul. Suna complicat, dar nu este :))).

4. Am dat-o 5 minute la frigider cat am incropit umplutura. Lasata la temperatura camerei mult se inmoaie rau, incepe untul sa se topeasca si nu este ok. De aceea trebuie si lucrata cat mai putin, sa nu apuce untul sa se topeasca. O puteti lasa si mai mult la frigider daca intre timp va luati cu altele, vor iesi si mai fradege in acest fel.

empanadas, retete pentru copii, placintele fragede, placintele umplute, biscuim, retete biscuim, placinte pentru copii

5. Am dat in clocot 1-2 minute spanacul pana s-a inmuiat si l-am amestecat cu branzica si oul (bine, cele trei sferturi de ou 🙂 ). Rezultand astfel umplutura.

empanadas, retete pentru copii, placintele fragede, placintele umplute, biscuim, retete biscuim, placinte pentru copii

6. Am intins apoi o foaie destul de subtire de aluat si am decupat cerculete. Le puteti face cu un pahar, o cana, ce doriti.

empanadas, retete pentru copii, placintele fragede, placintele umplute, biscuim, retete biscuim, placinte pentru copii

7. Pe fiecare jumatate de cerculet am pus o lingurita de aluat. Sa nu puneti foarte mult, pentru ca apoi nu o sa le mai puteti inchide cum trebuie. Acum ca sa se lipeasca bine am pus si putin ou pe margine. Eu am lipit cu degetele, dar daca intampinati greutati luati o furculita si sigilati bine sa nu iasa amestecul.

empanadas, retete pentru copii, placintele fragede, placintele umplute, biscuim, retete biscuim, placinte pentru copii

8. Le-am pus apoi in tava pe hartie de copt, le-am uns cu ou si presarat cu niste seminte de floarea soarelui. Le-am lasat aproximativ 20 de minute pana s-au rumenit frumos pe deasupra.

Ca si consistenta, sunt usor crocante, dar imediat ce muscati se farama si se papa usor. Eu le-am pus intr-o caserola peste noapte la frigider, nu s-au intarit deloc de dimineata de cand le-am facut. Merg minunat la drum, si chiar cred ca o sa le fac pentru mini-excursia din weekend, tin bine si a doua zi.

empanadas, retete pentru copii, placintele fragede, placintele umplute, biscuim, retete biscuim, placinte pentru copii

Bebei mancaciosi sa aveti!

26 Replies to “Placintele Impanate sau Empanadas”

  1. Buna!Noi vrem sa incercam aceste placintele pt maine cand plecam la drum si ma gandeam daca le-as putea umple cu broccoli si inca ceva..poate ma ajuti cu o idee.Ms mult!😚

    1. Draguta, ma gandeam la doua posibilitati. Prima ar fi nitel broccoli fiert amestecat cu branizica de casa si un ou, iar a doua o inspiratie dintr-un sos pesto: 200g broccoli, 4 frunzulite mari de busuioc proaspat, jumatate de legatura de patrunjel, un catel de usturoi,un praf de piper. Dai broccoli vreo 3 minute in clocot si apoi in robotul de bucatarie cu celelalte ingrediente.
      Drum bun si pupici!

  2. Heyy!!!Mi-am incercat norocul cu vreo 3 placintele cu branza si spanac dar a cam strambat din nas cand a ajuns la umplutura.Cred ca am sa incerc varianta cu brocoli.Ms frumos!Sa ai o zi reusita!😊

    1. Daca e fana broccoli, mergi la sigur atunci! Poti sa le faci si dulci daca vrei, cu cateva bucatele mici de mar dat prin scortisoara si nuca macinata. Astept deznodamantul :))))!Sau mai merg cu ciuperci si ceapa verde!

    1. Draguta, sunt multe retete pe site. Mancaricile sunt foarte bune in cazul asta. Imi pare rau ca aveti asa de multe alergii, trebuie sa iti fie foarte greu sa improvizezi. Foloseste mult uleiul de cocos in locul untului. Incerc sa fac, dar nici retete normale nu prea am mai reusit in ultima vreme.

  3. Minunate!! Am făcut cantitate dubla de aluat pt că nu m-am putut decide daca să încerc dulci sau sărate prima data :)). Așa că acum avem din amandoua 🙂 . Multumiiim!!

    1. yuuhuuu, suuper! Ma bucur mult ca v-au placut! si la noi sunt mare hit! Si eu tot cantitate dubla, dar ca sa le fac si in varianta pentru adulti cu bacon si cascaval :))) mwahahaha! pupicei multi!

  4. Tot eu, tot cu plăcințele :)) pt că Brotăcelul e fan acest aluat, dar urăște ficatul m-am gândit să le combin :)). Și a funcționat!! A mâncat un ficacior întreg la masa de prânz. Yupiiiii

  5. Super bun aluatul! Eu am facut umplute cu carne tocata gatita un pic inainte, cu ciuperci si in varianta dulce cu mar copt si dovleac copt! Delicioase!

  6. bună
    dacă fac mai mult aluat îl pot pastra la congelator? dacă da, cât timp?
    mulțumesc 🤗 😘

    1. Draguta, nu prea stiu sa iti zic exact asa cu congelatul, nu prea am lasat nimic de genul asta. Eu congelez mult legume si sosuri pentru paste :)). Cu aluatul nu prea am experienta :(. Ma gandesc sa il pastrezi, dar sa nu expire untul din aluat si smantana, deci cateva zile. pupici!

  7. Minunata reteta de aluat! Eu le-am umplut cu merisor cu sos cum ai facut tu in alta reteta si cu branzica de capra (tot de casa) si au iesit extraordinar de fragede.
    Multumesc mult pentru toate retetele esti o reala salvare in lipsa de inspiratie. Te imbratisez cu drag!

    1. Yuhuuu, ma bucur ca au avut asa succes! Chiar mi-ai adus aminte de ele, musai sa le fac si eu zilele astea! Pupici si multumesc si eu ca ma urmaresti!

  8. Buna draga mamica! Vine ziua baietelului meu si vreau sa le fac cam pentru 30 de invitati, atat dulci cat si sarate. Poti sa mi zici, te rog, din cantitatile din reteta cam cate placintele ies? Merci mult!

    1. Draguta, nu prea mai tin minte un numar exact, le faceam des intr-o perioada. Stiu ca din cantitatea din reteta ieseau suficiente pentru noi 3 ca si gustarele de luat la drum si ramaneau multicele. Cred ca poti sa dublezi cantitatea din reteta si ar fi suficient. La multi ani sanatosi inainte si plini de zambete sa abia! Pupici! sper sa placa invitatilor placintelele.

  9. Acum am băgat și eu la cuptor unele cu praz. Fiind prea multe, am ales sa congelez câteva crude, pe viitor sa le am la îndemâna.

  10. Te urmaresc de ceva timp si imi esti de mare mare ajutor, insa acum chiar trebuie sa vin cu un feedback.
    Azi am fost in plimbare si am facut aceste placintele minunate umplute cu mar si scortisoara!!
    Delicioseniiiiiiiii😍😍😍
    Chiar daca bebe al meu inca nu mananca ft ft mult, faptul ca intidea gurita sa mai ia o imbucatura a fost prea bine!
    Multumim! 🙏🏼

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.