Cand am incropit reteta pentru legume ratatouille mi-au mai ramas cateva rondele de vanata si dovlecel pe care n-am mai putut sa le indes in tava :))). Asa ca m-am gandit sa le “reciclez”, erau deja taiate si era pacat de ele. Asa a aparut budincuta asta cu dovlecei si vinete. Eu mai aveam uitata prin frigider si putina branzica de casa asa ca am adaugat-o si pe ea, dar nu e musai sa puneti branzica, merge bine si doar cu ou si smantana. Sau daca nu aveti smananta merge si cu branzica si ou, este versatila. Cand i-am servit-o prima oara Gandaciosului a strambat din nas :))), dar apoi a infulecat de zor. Niciodata nu arunc ceva daca refuza. Pastrez frumos si incerc sa ii ofer la urmatoarea masa. De multe ori am ramas surprinsa sa pape foarte bine apoi. Deh, seamana la schimbarile de dispozitie cu mami :)), trebuia sa mosteneasaca si ceva de la mine.
Ingrediente:
O rosie micuta
3-4 rondele de vinete
5-6 rondele de dovlecei
100g smantana
2 oua de gaina ( sau 8 de prepelita)
50g branzica de casa
*Optional: cascaval de presarat pe deasupra sau marar pus in amesectul de ou si smantana.
1. Am dat drumul la cuptor la foc mediu, 180 de grade.
2. Avand deja legumele taiate rondele, le-am pus doar in tava si le-am dat jumatate de ora la cuptor sa le inmoi putin in prealabil. Daca vreti o varianta mai usora, puteti sa le faceti pe un gratar electric. Parpalite cateva minute pe ambele parti, se inmoaie mult mai repede. Optional puteti sa le ungeti cu putin ulei de masline.
3. Inainte cu 2-3 minute sa opresc legumele de la cuptor, am amescat bine cele 2 oua cu smantana. Puteti adauga si putin piper si marar daca le place micutilor.
4. Apoi am uns cu unt forma in care am pus budinca. Daca aveti forme din silicon, nu mai trebuiesc unse. Am pus un strat pe dovlecei si vinete, am facut un fusion :)). Voi puteti pune doar vinetete pe un strat, apoi doar dovlecei si tot asa.
5. Am presarat apoi putina branzica de casa si putin din amestecul de la punctul 3 de smantana si ou.
6. Am continuat asa cu straturile pana s-a umplut forma. Deasupra am pus 3 felii mari de rosii si am presarat putin cascaval.
7. Forma mea fiind mai inalta si mai putin lata, am lasat-o vreo ora la cuptor sa ma asigur ca se patrunde bine. Dar cand se rumeste frumos pe deasupra ar trebui sa o scoateti.
Tanananaaa si poza in sectiune:
Bebei mancaciosi sa aveti!
Bună ziua! La fel ca celelalte mămici, sunt super fericită ca te-am descoperit pe tine și acest blog minunat! Pitica are 5l si bineînțeles ca am început sa caut informații
in stângă si dreapta și a apărut pe Google “biscuim” iar eu sunt salvata din “depresia diversificării” 🙂 am citit cu drag cam tot ce ai publicat aici, dar mai am de citit, insa ce vreau sa întreb este daca in loc de scorțișoară pot folosi Karob? Varza când o introduc in alimentație? Tu ai folosit hrişcă pentru Termi? Daca da, cand si o rețetă…. ceva ai? Offf….mai am intrebare cu fasolea boabe, cand ii dăm? Si daca pot folosi paste din faina integrala de grau/secara/ovăz? Au paste cei de la SanoVita. Sper ca nu am făcut reclamă 🙂 si nu am pus multe întrebări dar, na….suntem începătoare si întrebăm pe cineva ca tine cu multa experiență. Mulțumesc mult!
Ma bucur mult si eu ca m-ai descoperit si sper sa ai o pitica mancacioasa. legat de intrebarile tale, avem asa:
1. Karobul este un inlocuitor pentru cacao, este asemanatoare acesteia doar ca este mult mai sanatoasa si nu agita bebele, cacao ne mai da energie si ne stimuleaza, dar karobul este ok din punctul asta de vedere. De aceea este recomandat. dar sa stii ca are un gust usor amarui, ca si cacao de altfel, deci nu merge inlocuita scortisoara cu el pe post de condiment.
2. Varza, oricand. Dar la fel, o introduci ca singurul aliment nou in ziua respectiva si vezi daca are ceva dureri de burtica sau mai stiu eu.
3. Hrisca, da, in special fulgi de hrisca. Am avut si boabe din care voiam sa fac o tocanita buna, dar mi le-a scapat Termi prin casa si asa s-a dus tocanita mea. Cum cumpar alta punga, ma pun sa fac tocana :)). merg boabele si cu lapte, doar ca fierbe mai greu, asa ca prefer fulgii cand fac cu lapte.
Ca si reteta de fulgi de hrisca, uite aici: https://biscuim.ro/2018/01/15/fulgi-de-hrisca-cu-lapte/
4.Fasolea boabe, la fel, oricand dupa 6 luni ,dar sa fii atenta dupa daca o doare burtica sau prezinta alte efecte. Fiecare copil reactioneaza diferit, dar ca si regula, dupa 6 luni merge orice leguma sau fructa atat timp cat sunt gatite corespunzator.
5. Poti folosi paste din faina integrala, dar combinate cu cele din faina alba, raport 50-50. Daca folosesti doar integrale au foarte multe fibre si burtica lor e inca la inceput si le pot provoca dureri, nu au nevoie de asa multe fibre acum cand sunt mici, de-aia e bine sa combinam cand dam ceva integral, sa punem jumatate din cantiate si jumatate sa fie varianta neintegrala. sper ca ai inteles ce am vrut sa zic, sunt obosita si incoerenta mai mereu :))).
Stai linistita, poti intreba orice chestie, daca stiu eu raspund cu drag. si nu, nu ai facut reclama, poti zice linistita despre orice, nu am eu fite din-astea de bamboo :))). Pupici si succes! Sper sa ne mai “auzim”.
Buna mami. Cu vinete de la congelator nu merg făcute?
Draguta, daca le ai congelate asa intregi, cred ca merge. Nu stiu in ce forma le-ai congelat, de-aia nu stiu exact ce sa iti spun. pupici!
Bună! Și eu sunt tare fericită că te-am găsit! Acum diversificarea nu mi se mai pare așa un bau bau :)! Am încercat multe rețete de aici și toate au fost un succes…bine, am și noroc că puștiul meu cam mănâncă de toate 😋. O întrebare am referitoare la smântână: ce grăsime se recomandă? Trebuie să caut ceva anume? Mulțumesc frumos!
Hey, ma bucur ca m-ai gasit si ca te ajuta site-ul. Imi pare rau ca n-am mai postat nimic in ultimul timp, este greu sa impart si jobul si meseria de mamica si site-ul, sper sa gasesc un echilibru curand. In ceea ce priveste smantana, sa fie cat mai grasa, cam cu 35% grasime ii ofer lui Termi. Cam pana pe la 2 ani nu sunt recomandate lactatele degresate date copiilor. Au nevoie de grasimi multe pana la acea varsta pentru o dezvoltare cat mai buna a creierului. Pupici!
Pastele din faina de grâu dur sunt ok? Nu știu exact ce înseamnă grâu dur, dacă e sau nu același lucru cu faina integrala…
Mulțumesc
Da, da, sunt ok. Dar sa scrie la ingrediente doar grau dur si apa, poate si ou, fara alte dubiosenii :). Am vazut ca sunt si paste din grau dur integral, care cu siguranta au mai multe fibre. Deci daca iei din grau dur simplu sunt ok zic eu. Dar nu prea am super multa experienta cu asta, poate sunt mamici mai experimentate ce vor sa impartaseasca cu noi ce si cum.
Bunaaa. Azi avem primul dovlecel uriaș din gradina noastră. În 2 zile aproape s-a dublat… Și facem budinca cu el. Și mai câteva rețete sa avem și pe mâine… Sa vedem ce zice printesa.
Ce frumos ca aveti gradina! Suuper! Cu dovleac noua ne mai plac mult si chiftelutele: dovleac ras si scurs, branzica de casa, 1 ou, putin pesemet si apoi la cuptor date un pic prin pesmet inainte, foooate bune. pupici!
Da, mulțumim! Am făcut și a avut succes! Pupici
Am descoperit site-ul acum vreo 2-3 luni și de atunci tot incerc rețete noi pentru fetița mea de 1 an și o lună. Toate au avut succes până acum, daca nu la bebelina, la mami sigur 😊😍 Mulțumesc mult pentru rețetele simple și frumos explicate care fac din orice mămică, o bucătăreasă desăvârșită pentru bebelușul ei.
Multumesc si eu pentru incredere si pentru mesajul tau fain <3, ma bucura tare mult! pupici!
de la ce varsta ati introdus vinetele la bebe?
Pe la 8 luni parca, noi personal, dar a avut ceva alergie si nu i-am mai dat o perioada indelungata.