Buuun, povestea cu chiftelutele astea sta in felul urmator. Se duce tati de Termi la cumparaturi in ultima zi a anului ce s-a incheiat pentru a lua un peste sa il fac pentru a doua zi. Cica sa incepem si noi anul mancand ceva usor. Doar ca vine cu 3 medalioane de somon pentru mine si pentru Termi ca dansul dom’le nu pune gura pe somon, ca nu ii place. Zic bine, atunci hai sa le fac la cuptor pe toate trei si vedem apoi ce se intampla. Pap eu cu Termi a doua zi la pranz cate un medalion de somon, ne facusem pofta si ne cam saturasem de el. Si uite-asa imi trece mie o idee geniala prin cap! Zic, ia sa reciclez eu cumva pestele asta. Stiam ca mai facusem o reteta de briose tare bune cu cartof dulce (retete o gasiti aici), dar cum nu aveam cartof dulce, am zis sa improvizez si sa folosesc cartof normal si sa fac chiftelute, sa nu mai murdaresc nici atatea vase 😊)). Te doare mintea cu retetele astea ale mele, un adevarat roman sta in spatele fiecareia. Am executat apoi rapid un piure de cartofi, am curatat pestele de oase, am pus si putina verdeata, Termi e in etapa cand accepta verdeata si incerc sa pun oriunde prind pentru ca nu stiu cat va tine faza asta. Si apoi le-am bagat repejor la cuptor, nu faceti ca mine cu moartea pasiunii cu forme de biscuiti, decat daca aveti mult timp la dispozitie 😊)). Oricum au iesit niste monstruozitati de chiftele 😊)), pentru ca am folosit cea mai mare forma de inima pe care o am, dar macar am terminat repejor aluatul, ca deja Termi isi pierdea rabdarea. Noroc ca e frig si dupa ce le-am scos din cuptor, timp in care cred ca ne-am jucat de 10 ori un board game dupa care este innebunita si il jucam efectiv non-stop, le-am pus repejor pe geam sa le racesc si zic sa degust si eu cu ea cateva. Nu ma asteptam sa ii placa, pentru ca uraste cartofii de ceva vreme(doar piureul il mai accepta) si eram in dubii, dar eram pe principiul more for me 😊)). Dar a gustat si facea “papa bun, yummy”, credeam ca ma pacaleste initial, dar dupa, tot zicea sa ii mai racesc ca mai vrea si ce sa vezi ca ia si tati o gurita sa vada despre ce e vorba si face niste ochi mari si zice ca sunt super gustoase ca sa racesc mai mult ca mananca si el 😊))). Super, ce sa zic, cred ca am mancat si eu una singura si restul le-am lasat “copiilor”. Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa!
Ingrediente:
- 3 cartofi medii (400g fara coaja)
- 30ml lapte gras
- 20g unt gras
- 180g somon gatit
- Cateva fire de patrunjel proaspat
- Cateva fire de marar proaspat
- 1 ou
- 60g pesmet
- Piper dupa gust
- Am taiat cartofii cubulete si i-am pus la fiert in apa. Cand s-au fiert, i-am pasat, am pus untul si laptele si am amestecat pana la omogenizare. Pe romaneste am facut piure, dar am zis sa detaliez pasii 😊 .
2. Am preincalzit cuptorul la foc mediu, 180 de grade.
3. Am lasat putin piureul sa se raceasca timp in care am ales pestele(deja gatit) de oase si l-am pus intr-un bol.
4. Apoi am adaugat si piureul racit, patrunjelul si mararul tocate marunt si piperul macinat. Sa stiti ca dau un gust super bun verdeturile astea, sa nu ezitati sa le puneti.

5. Am omogenizat frumos tot amestecul.

6. Am pregatit o farfurie in care am pus pesmetul si un bol in care am batut bine oul.

7. Puteam sa fac usor niste chiftelute rotunde in mana asa, aluatul fiind unul foarte ok de lucrat, fara sa se lipeasca, dar m-a lovit inspiratia si am vrut sa fac inimioara-chiftelute cu formele de biscuiti 😊)). Asa ca am modelat chifteluta, am dat-o prin ou si apoi prin pesment si apoi am pus-o in tava pe hartie de copt. Au iesit fix cate vedeti in poza, niste monstruozitati :)))), dar gustul compenseaza, stiti ca doar asa lucrez eu.

8. Am facut asa cu tot aluatul pana s-a umplut tava de chiftelute si am bagat-o la cuptor. Dupa vreo 20 de minute le-am intors pe cealalta parte si le-am mai lasat alte 20 pana s-au rumenit binisor. La final trebuiesc sa fie rumene pe ambele parti. In functie de cuptor, la voi poate dura mai putin, sa stati cu ochii pe ele.
Abia am reusit sa fac poza asta, pentru ca deh, a fost bataie pe ele, alta mai frumoasa nu am :))).

Bebei sanatosi si mancaciosi sa aveti!
Intrebare intrebatoare: somonul era crud sau pregatit cumva dinainte? Nu am inteles asa bine :))) si da, mi-ai facut pofta 🙂
Acum am citit ca era gatit. Sorry 🙂
Da, pusesem la ingrediente direct. Nici eu nu am fost prea clara, modific acum sa trec si la pasi. Pupici!
De unde cumperi somonul?
Depinde, uneori de la Lidl sau din supermarket, dar cumpar destul de rar oricum.
Bună! Și eu am încercat azi acestechifteluțe doar ca am pus carne de vițel și pireul l-am făcut și cu cartof dulce. Cred ca am pus prea mult pestmet la crusta dar superrr delicioase. Bebe 1 an foarte încânt de gust.
Super ca le-ai improvizat astfel, buna idee sa diversificam, ca si asa noi nu mancam des somon. Pupici si ma bucur totusi ca v-au placut.
Buna! Se poate, oare, si cu carnita de pui? Multumesc frumos
Draguta, daaaa. Tocmai mi-a zis o mamica faptul ca a mers si cu carnita de vita, deci sigur merg bine si cu pui. Pupici!
Super chiftelutele, pitica a mancat 2 pe nerasuflate…10 luni❤
Yuhuuu, ma bucur sa aud asta! Termi, le-a tinut maxim minte si a trebuit sa le fac weekendul trecut iar, ca imi tot cerea. Ma bucur ca au placut si altor copilasi. Pupici!
Buna. Am și eu niște peste rămas și as vrea sa fac chifteluțele. As putea sa le fac pe tigaie? Multumesc
Daca ai una aderenta buna, sigur, merg si pe tigaie. Dar nu in baie de ulei, cat mai sanatos sa zic :).
Eu de obicei gătesc cât mai fără ulei și dacă as putea chiar deloc 😁
Multumesc pt răspuns 😊
Este perfeeect atunci <3 !
Bună! De la ce varsta este ok sa introducem pesmetul? Stiu ca are ceva sare…fara nu am gasit! O seară ușoară!
Dupa un an, eu asa l-am oferit tot pentru ca am vazut ca are sare adaugata.
Biscuim, cu reteta asta a gustat si fiica mea de 2 ani si 5 luni PESTE, dupa o pauza de vreun an cred, in care a incetat sa-l mai manance desi era mare amatoare initial. Asa ca iti multumesc! A mancat doar o chiftea, cu greu, dar am zis “sa fie primit” :)) Acum imi da teroare cu legumele, nu reusesc in niciun fel sa o fac sa le mai manance. Cred ca ar fi in stare sa traiasca numai cu mamaliga si fulgi de orz, ovaz, hrisca. Vrea sa manance inclusiv malai si faina, ca atare! :))
Evrika! Hai ma bucur pentru acest mic succes! Te inteleg tare bine, a luat azi Termi 2 linguri de mazare si eram omg, omg, ce realizare! Te inteleg perfect, si la noi e dubioasa situatia de vreo 1-2 luni asa. Nici in mancarici, supe, ciorbe, paste nu le papa? Eu doar asa mai reusesc la TErmi, bine, afara de mancarici care mai nou nu ii plac. Ii plac doar carbohidratii, si ea la fel, voia sa incerce asa paste crude :)))). sa speram ca e doar o etapa, zic eu cu parul tot alb :))).
Doamnă, întreb și eu pentru un prieten ( ca eu îs atoatestoiutoare 😁), piper de când ii putem da moștenitorului?
Poti sa incerci puuutin de tot inca de e mic. vezi cum reactioneaza, nu e restrictie la condimente, deci poti incepe sa ii pui un praf micut.
Super! Mulțumesc frumos
Bună! Mai am o întrebare : cu ce pot înlocui pesmetul? Sau o merge oare și fără?
Hey, scuze ca raspund cu intarziere, nu am mai intrat deloc pe aici din lipsa de timp. il poti inlocui cu faina, eu am pus in ideea sa nu fie prea moi, ceva sa le lege putin. Mai poti pune si o lingura doua de fulgi de drojdie inactiva daca ai. Pupici!
Buna,
Am facut si eu astazi si voiam sa te intreb de ce mi se lipea asa tare compozitia de maini?
Mentionez ca nu sunt priceputa, dar ma straduiesc pentru cea mica si vreau sa inteleg ce am gresit.
Te pup si zi faina sa ai! 🤗
Draguta, felicitari ca incerci pentru bebe sa gatesti, apreciez mult mamicile ce inainte nu gateau dar acum pentru puisori fac un efort! Legat de reteta asta, ma gandesc la piure poate l-ai facut prea moale? ai cantarit pe cantar cati ml de lapte ai pus? eu am un cantar electronic si fara el as fi moarata in bucatarie. Si ai lasat putin piureul sa se raceasca, astfel se mai intareste putin. Pupici! p.s. : cand se mai lipeste asa de rau, incearca sa uzi mainile cu putina apa, valabil pentru orice fel de compozitie de genul asta
Iti multumesc frumos pentru raspuns! De cantarit am cantarit, cred ca nu l-am lasat suficient sa se raceasca. Asta sa fie, am sarit prea repede la actiune cu pisici in jur care lesinau dupa somon 😂 …multumesc frumos de pont. O saptamana faina!😘🤗
Retele tale sunt super bune!
Chiftele sunt inca in cuptor😀
Si la mine compozitia era cam moale asa ca am incorporat si oul si putin pesmet, apoi le-am tavit prin pesmet.
Sa vedem, pana acum toate retele au iesit super!
Briosele cu morcov la noi sunt un deliciu!
Saru’mana muult, ma bucur nespus ca va plac retele! Foarte bine ca le-ai dat prin pesment, eu mai fac asa la cele cu dovlecel cand ies prea umede. Pupici si sper ca v-au placut!