Chec ca pe vremuri

Multe retete de checuri a pus fata aici pe site, care mai de care mai pufoasa, mai fitoasa, mai cu mot, mai cu fructe, mai luxoasa, dar lipseste o reteta simpla, ca pe vremuri, genul old school pe care il faceam cand eram prin liceu parca. Tin minte ca il faceam cu telul, si adaugam asa treptat uleiul, am in minte imagini de cand eram la parinti acasa si dupa mancam aluatul de pe peretii vasului, acum n-as mai face asta :))). E nitelus migalos, dar iese incredibil de pufos, noi il papam cu iaurt dimineata la micul dejun sau ca si gustarica. Si daca sunteti ca mine si nu cititi bine reteta si in loc sa mixati zaharul cu galbenusurile il mixati bine de tot cu albusurile, sa stiti ca tot iese tare bine :))), am inglobat direct apoi faina in tot amescul si am mers mai departe, la fel de bun a iesit. Bun, fara niciun alt adaos…reteta de chech oldies, but goldies!

Ingrediente:

  • 6 oua  
  • 200 ml ulei 
  • 300 gr zahar (cam mult zahar, dar aveti incredere)
  • un sfert de lingurita sare
  • 200g faina
  • jumatate lingurita praf de copt
  • doua linguri cacao (cu varf daca va place, rase daca nu sunteti asa mari fani cacao)
  • zeama de la jumatate de portocala si coaja de la o portocala
  • o lingurita extract de vanilie 

Mod de preparare:

  1. In primul rand dam drumul la cuptor sa il preincalzim la 180 grade Celsius. Tot acum e bine sa ne pregatim si tava de chec, eu pun hartie de copt si atat, fara sa presar faina sau sa o mai ung cu grasime, nu se lipeste niciodata.
  2. Dupa scoatem doua boluri maricele si incepem sa spargem cele 6 oua: gablenusurile intr-un bol (sa fie unul mai mare ca aici vom amesteca compozitia finala), albusurile in altul.

3. Batem spuma albusurile cu un praf de sare pana cand prind consistenta si se obtine o spuma tare.

4. Galbenusurile le-am batut apoi cu zaharul pana se formeaza o crema deschisa la culoare si isi maresc volumul si apoi adaugam treptat uleiul.

5. Amestecam faina cu praful de copt si apoi turnam jumatate din cantitatea de faina peste galbenusuri si mixam usor.

6. Punem in cateva transe albusurile, dar dam mixerul de-o parte si incorporam cu o spatula cu miscari usoare sus-jos. La final adaugam si cea de-a doua transa de faina si la fel, cu spatula incorporam usor cu miscari sus-jos.

7. In castronul in care au fost albusurile, pun cam un sfert din compozitie. Daca va place mult partea cu cacao, puneti jumatate, la noi sotul nu e fac cacao asa ca pun doar un sfert separat.

8. In bolul mare pun esenta de vanilie si coaja de la portocala, iar in bolul celalat, pun cele 2 linguri de cacao si sucul de la jumatate de portocala. Omogenizam bine ambele boluri cu miscari usoare.

9. Turnam alternat in tava cand dintr-un bol, cand dintr-altul pana terminam tot aluatul. Primul strat este cel al compozitiei cu vanilie, apoi cacao, iar vanilie si tot asa, nu se pune mult, putin cate putin ca sa formam straturile frumoase. Daca va place, puteti pune si niste bucati de cioco date prin faina sau cicolata rasa pe deasupra.

Lasam cam 45 de minute sau pana iese scobitoare curata si este rumen peste tot.

La final ar trebui sa iasa aceasta pufosenieeeeee minunata si zebrata. Enjoy!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.