Oooo doamneeeee, checul acesta m-a cucerit definitiv, mai ceva ca sotul meu la prima intalnire :)) glumaaaa. Doar ca se face incredibil de usor, practic in 10 minute il puneti la copt, este super pufos si usor umed, cat sa nu fie inecacios, este aromat, nu ne trebuie nici mixeeeer, se amesteca usurel cu un tel…si v-am zis ca se face mega usor si e superb de pus la pachetel? Si megaaaa versatil, merge bine cu lamaie sau cu niste ciocolata alba si capsune…sau afine proaspate date prin fainaaa….lasati imaginatia sa zburde. Prima oara l-am incercat si am pus deasupra niste zmeura congelata doar ca s-a cam ars zmeura si a doua oara (l-am refacut la cateva zile, asa mult mi-a placut), am pus zmeura congelata la mijloc, zic sa nu se mai arda, si parca a iesit nitel mai umed decat prima oara.
Are destul de mult zahar, deh, nu se putea checul perfect si fara zahar…nu am incercat sa pun mai putin in reteta de teama sa nu stric textura ceva. Nu am poze cu el prea multe, abia l-am descoperit saptamana trecuta si am vrut sa il impart cu voi cat mai rapid.
Tot pe repede inainte, vin si cu o recomandare de carte, de data asta pentru iubitoarele de carti SF, Al cincilea anotimp, este primul volum din serie, clar va recomand toata seria, dar doamne, de mult nu m-a mai prins o carte in asa fel, foarte captivanta, un univers ai zice unic creat, dar destul de usor se pot face paralele cu lumea in care traim si cu anumite categorii de persoane care sunt discriminate, cum facem rau planetei…destule subiecte se regasesc la nivelul cartii pe care le putem transpune in zilele noastre.
No bine, a fost si momentul de cultura acum sa pornim la cratita!
Ingrediente:
- 140g iaurt grecesc
- 4 oua medii
- 2 linguri de suc de lamaie stoarsa
- coaja de la 2 lamai bio daca gasiti (eu am pus o lingurita extract de lamaie ca nu aveam lamai cu coaja bio)
- un varf de lingurita de sare
- 105g ulei cu gust neutru (eu am folosit de floarea soarelui)
- 105g unt topit
- 210g zahar
- 1 lingurita cu varf praf de copt
- 70g faina de migdale
- 190g faina alba
*aici aveti ingredientele de baza cu care va puteti juca. Eu am adaugat extra zmeura cum povesteam la inceput. Dar as vrea sa omit data viitoare lamaia si sa il fac asa simplu si sa torn un sos de cioco peste el. Sau sa pun fulgi de ciocolata in interior.
Mod de preparare:
- Primul pas: preincalzim cuptorul la 170 grade Celsius.
- Intr-un bol maricel adaugam: iaurtul, ouale, coaja de lamaie (daca folositi), zeama de lamaie si sarea si cu un tel omogenizam totul.
- Tot in acelasi bol adaugam untul topit si uleiul si iarasi amestecam pana la omogenizare.
- Adaugam peste amestecul de la punctul 3, zaharul si iarasi punem telul in functiune cateva secunde sa il inglobam.
- Cantarim faina alba de grau si cea de migdale, adaugam praful de copt si amestecam iarasi bine si apoi adaugam aceste ingredinete peste bolul de la punctul 4. Acum treaba este sa mixam, adica sa batem cu telul atat cat se omogenizeaza totul, nu trebuie sa fie un aluat foarte fin, checul va iesi mai pufos daca nu il mixam in exces, atat cat sa inglobam faina.

- Se pune aluatul in tava de chec tapetata cu hartie de copt si coacem undeva la 45-55 de minute pana scobitoarea iese curata. Aici e poza cu prima mea incercare, am pus deasupra zmeura direct din congelator. Cred ca iese mult mai bine cu zmeura sau afine proaspete puse fie la mijloc, fie deasupra, dar musai date prin faina sau gris.

- Se lasa apoi 15 minute in tava, dupa se scoate si se lasa la racit complet inainte de a fi taiat – asta e marea provocare :))) sa nu va atingeti de el pana se raceste.
O poza urata tare :)), dar am zis sa vedeti si textura din interior, putin mai umed cand am pus zemura in interior, dar la fel de fraged.

Enjoy!
Pentru reteta, m-am inspirat de la tipa de aici: Chec cu iaurt.
Vai, dar ce bunatate! Ma bucur mult sa vad aici si retete de copilasi mai mari. Mi-ai fost tare utila acum 5 ani cu baietelul meu (pe atunci bebe) si imi esti utila si acum cand el e aproape scolar. Multumim!
Multumesc mult si eu de incredere si pentru ca inca ma uramresti.