Paste false bolognese cu linte

 Aveam de mult pe lista o reteta de genul acesta, salvasem mai multe, studiasem ce si cum si intr-o seara mi-am facut curaj sa dau familiei Colacel ceva fara carne, soc si groaza: paste false bolognese cu linte! Cand i-am informat ca avem ceva fara carne si cu linte, sa vezi plansete si nemultumiri, amenintari cu plecat de acasa, cu dezmosteniri (glumesc, glumesc). Ideea este ca familia Colacel este fana carne si foarte greu se satura la o masa fara ceva carnita. Cand puneam in farfurii abia asteptau sa guste si sa comenteze si sa spuna ca ei mananca sendvis mai bine, daaaar….absolut socant au fost mega incantati de aceasta reteta si acum ocupa loc de cinste in retetele familiei. O fac cel putin o data la doua saptamani, este mega buna, sanatoasa si chiar nu se face greu deloc. Si daca si voi erati ca mine si luati mereu linte sa aveti in casa, dar niciodata nu o foloseati des si ramanea pe acolo, acum e momentul sa o folositi si va deveni clienta fidela in bucataria voastra :)). Imi place si ca din cantitatile de mai jos, papam la o masa, si ne mai ramane sos pe care eu il congelez si atunci cand nu am nimic pregatit doar il scot, il pun direct pe foc si doar fierb paste. Poate fi mancat si ca atare, fara paste daca vreti, ca o mancarica, este foarte, foarte gustos. Asa, haideti ca eu iar incep sa vorbesc in romane, dar de la o reteta careia nu ii dadeam nicio sansa, a iesit ceva super, super bun si sunt foarte incantata de rezultat.

Ingrediente:

  • 300g paste (merg bine cele de tipul fettuccine, cele lungi si late)
  • 3 linguri ulei de masline
  • o ceapa
  • un morcov
  • 200g ciuperci tocate marunt
  • 3 catei de usturoi
  • Jumatate de lingurita de sare
  • Piper dupa gust
  • 1 lingurita otet balsamic
  • 1 lingura sos de soia
  • 700g sos de rosii
  • 250g linte verde fiarta (imi place cea verde ca isi mentine bine forma si are un gust mai pamantiu, merge si cea maro, cea rosie deloc, ca se va sfarama si nu isi va mentien forma)
  • Optional: parmezan pentru servit

Mod de preparare:

  1. Primul pas este sa punem lintea la fiert, o clatim bine, bine sub jet de apa si apoi o punem intr-o oala cu multa apa pana se fierbe, eu iau un bobulet in mana si vad daca e moale ca sa stiu ca s-a fiert. Dureaza de obicei jumatate de ora sa zic, in functie de lintea folosita. Cea verde sau maro isi pastreaza bine forma, asta si vrem aici, sa ramana bobul frumos, de aceea incercati intre degete un bob, chiar daca pare nefacut la prima vedere, el e posibil sa fie moale.
  2. Apoi ne apucam de sos: incalzim uleiul de masline intr-o oala maricica si punem ceapa si morcovul tocate marunt. Le calim undeva la 5 minute pana se inmoaie, mestecam in ele constant. Apoi adaugam ciupercile, usturoiul tocat marunt, sarea si piperul si mai gatim alte 10 minute sau pana se inmoaie ciupercile, mestecand constant.
  3. Adaugam apoi lingurita de otel balsamic si lingura de sos de soia, omogenizam frumos totul si lasam 2-3 minute.
  4. Adaugam sosul de rosii*, mie imi place sa las tot acest sos format la foc mic, mic cel putin jumatate de ora pana spre 40 de minute, sa se intrepatrunda bine aromele. Dupa cele 40 de minute adaug lintea fiarta si pun apa la fiert pentru paste. Paste pun cat papam atunci pe loc, nu amestec sosul cu pastele in aceeasi oala cum fac la alte retete. Sosul ramas, imi palce sa il congelez si in conditii de criza cand nu am nimic pregatit, doar fierb pastele, dezghet sosul direct pe foc si masa-i gata.

*Daca nu aveti timp si foamea-i mare, nu mai fierbeti sosul asa mult. Atunci cand adaugati sosul de rosii puneti si lintea deja fiarta, dati drumul atunci la apa pentru paste si urmati pasii de la punctele 4 si 5.

  1. La final pun pastele in farfurie, torn sosul si apoi presaram cu muuult parmezan si bagam la ghiozdan….stiti aici cum merge treaba. Nu arata de revista, asa cum v-am obisnuit, nu imi ies din tiparul format, dar e foarte gustoasa treaba.

Pentru reteta, m-am inspirat de aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.