It’s the season to cook with appels shalalala ala lalaa la laa laaa. Peste o luna trec pe it’s the season to be jolly, na na nana nana na.
Revenind pe meleaguri romanesti…pai nu se gandeste fata si la copilasii cu alergii? Bine nu cei mici, mici care oricum au deja cateva retete pe site, ci la cei care pot papa nitel zaharel. Atat avem ca si ingredient interzis in aceasta reteta, in rest nu avem oua, lapte, unt sau alte chestii animale dar putem foarte bine pune si lapte/unt de vaca daca nu sunt copilasi cu alergii. Eu l-am pregatit intr-o zi posomorata de duminica, zic poate ii place lui Termi si sa am la pachetel luni si marti si dupa ce a gustat verdictul a fost: “cel mai bun chec cu mere din lume”. Pana si sotul care e un hater al retetelor cu mere s-a declarat fan al acestui checulet, l-am convertit, ce sa zic. Am tras lozul castigator (nu cu sotul, cu checul :)) ) , sa nu mai zic cat de frumos miroasea in bucatarie si faptul ca l-am facut din doi timpi si trei miscari.
Si acum sa purcedem la treaba, mai mare e lista de ingrediente decat pasii, nu va speriati.
Ingrediente solide:
- 315g faina alba ( eu am combinat cu faina de migdale 50% si alba 50%), dar merge si integrala
- 190g zahar brun de preferat sau -> eu am pus 100g zahar de cocos si 90g zahar muscovado, dar merge de care aveti, mie imi place sa combin zaharul, am observat ca ies mai bune prajiturile
- 3 lingurite praf de copt
- un varf de lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita scortisoara
- un praf de sare
Ingrediente lichide:
- 240g lapte de cocos/migdale/ovaz sau daca nu sunt alergii, lapte de vaca
- Un mar de 180g pe care il dam pe razatoarea cu ochiuri mari (eu am pus mai mult si a iesit mai umeda, dar tot delicioasa) musai pe ochiurile mari sa nu lase multa apa, daca vreti, il puteti taia si cubulete marunt
- 120g ulei de floarea soarelui (pentru cei fara alergii merge si unt topit)
- 1 lingurita otet de mere (sa activam nitel bicarbonatul de sodiu)
- 1 lingurita extract de vanilie
Ingrediente topping:
- 35g nuci pecan maruntite
- 30g faina
- 30g ulei de cocos (pentru cei fara alergii merge si unt)
- 25g zahar de cocos (zahar brun sau alb in functie de ce aveti)
- Jumatate de lingurita de scortisoara
Mod de preparare:
- Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius si pregatim o tava in care sa coacem checul, eu am avut o tava rotunda de 24cm pe care am pus niste hartie de copt.
2. Punem toate ingredientele solide intr-un bol mare si le omogenizam pana cand sunt amestecate frumos.
3. Adaugam toate ingredientele lichide peste cele solide si amestecam pana cand se combina totul, nu mai mult. Turnam amestecul in tava pregatita la punctul 1.
4. Intr-un bolisor pregatim si amestecul de pus pe deasupra, aici amestecam toate ingredientele foarte bine, ne asiguram ca nu mai sunt bucati de unt si faina neinglobate si obtinem un aluat nisipos pe care il turnam pe deasupra.


5. Dam tava la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 60 de minute. Verificam cu o scobitoare, e in regula niste frimituri umede, dar sa nu iasa cu aluat necopt mult. Lasam checul la racit in forma pentru 15 minute, apoi il scoatem din forma si il lasam sa se raceasca complet, urmand ca apoi sa il putem taia.
Tine bine la frigider pentru 3 zile, fix pentru 2 gustari pentru pici si multe cafele cu o felie delicioasa langa pentru mamici. La mine daca i-a placut sotului, nu am apucat asa multe felii cum mi-as fi dorit, dar nah…nu le poti avea pe toate in viata.

la lapte sunt chiar grame sau ai vrut sa scrii ml? mi-a iesit un pic cam umed si ma gandesc ca poate trebuia sa pun 240 ml lapte…
Sa stii ca si mie mi-a iesit umed de la mere, ca nu le-am stors de lichid.
l-am mai facut odata (de fapt de cateva zeci de ori ca imi place mult) si am stors merele si a iesit mult mai inchegat, deci cred ca asta este solutia
Aaaa, buna smecheria, super duper! Multumim de pont.