Pe cat imi doream inainte sa incerc o reteta de focaccia pe atat de speriata eram de intreg procesul, mi se parea inspaimantator si de durata si complicat si mereu ma lasam pagubasa. Pana caaand am descoperit aceasta minunata reteta ce este super simpla si nici nu necesita framantare, ati auzit bine, dar promit ca la final iese cea mai pufoasa si gustoasa focaccia. Cel putin noi suntem fani declarati si cand o fac, cu greu ne abtinem sa nu o mancam pe toata odata, e buna si goala asa. Nu ma lungesc cu vorba cum face de obicei, ci trec direct la treaba si sper mult as incearcati aceasta reteta, e geniala.
Ingrediente pentru aluat:
- 250g faina cu un grad de proteina mare (peste 10g)
- 15g zahar
- 6g sare
- 4g drojdie uscata
- 185ml apa calduta
- 22ml ulei de masline extravirgin (plus extra pentru uns tava si pentru a stropi pe deasupra inainte de cuptor)
- 125g cartof fiert si pasat ca pentru piure
Optional: pe deasupra eu am pus niste praf de usturoi si fulgi de sare, uneori puneam si parmezan, depinde de moment. Puteti pune si masline, rosii cherry dupa preferinte.
Mod de preparare:
- Prima oara incepem cu cartoful, il taiem ca pentru piure si il fierbem bine. Apoi il pasam bine de tot, sa nu aiba cocoloase si il lasam la racit.
- Pasul doi, luam un bol in care punem faina, sarea, zaharul si drojdia si omogenizam frumos. Facem o gropita in centru si turnam apa calduta si uleiul.
- Cu o spatul de silicon mai teapana incepem sa incorporam totul pana nu se mai vede faina uscata. Nu bagam manutele, totul se face cu ajutorul spatulei.
- Dupa ce omogenizam, adaugam si cartoful facut piure si tot cu spatula incepem sa incorporam in aluat piureul. Pentru o incorporare mai buna, il intindem asa pe peretii vasului.
- Dupa ce am incorporat si piureul, lasam aluatul la odihnit intr-un loc caldut cu o folie alimentara deasupra pentru 30 de minute, sau pana isi dubleaza volumul.


6. Pregatim un alt bol curat pe care il ungem cu ulei de masline si apoi mutam aluatul in el. Il “framantam” putin, adica luam de la marginea aluatului si aducem in centru de vreo 6 ori pana facem un cerc complet sa spun. Apoi acoperim iar bolul si mai lasam alte 30 de minute sau pana isi dubleaza volumul.

7. Pregatim o tava, de preferat 26,5 x 20 x 5, dar eu am avut una mai maricica putin de aceea a iesit si mai subtire. Am pus hartie de copt, dar puteti sa o omiteti, si ungeti bine cu ulei si pe peretii tavii.
8. Preincalzim cuptorul foarte bine, sa abia 220 de grade Celsius.
9. Dupa cele 30 de minute de la punctul 6, mutam aluatul in tava si il ajutam putin cu degetelele sa se intinda frumos pe tot fundul tavii.
10. Acoperim tava si lasam iar pentru 40 de minute pana aluatul creste cu vreo 25%.
11. Inainte sa il bagam la cuptor, se stropeste bine cu ulei de masline, apoi se folosesc degetelele si se fac acele alveole frumoase din loc in loc, e un proces foarte placut, cel putin pentru mine.

12. Se pun topingurile, eu de obicei fac simpla, cu pudra de usturoi, rozmarin, uneori parmezan si la final mai presar fulgi de sare. Voi puteti pune si rosii cherry, masline, dupa preferinte.
13. Se tine in cuptorul bine incins pentru 25-30 de minute pana capata o crusta aurie. Se scoata apoi si se lasa la racit cel putin pentru 10 minute inainte de a se taia.


Hai sa aveti pofta!
Inspiratia pentru reteta a venit de aici.
Foarte buna reteta!!! Multumim! A iesit ffff bun!
Ma bucur maxim ca ati incarcat-o atat de repede si mai ales ca v-a placut, suuuuper! Sa va fie de bine.
Multumesc! F bine prezentata reteta! Pacat ca nu pot face o poza sa va arat! Toping am pus parmezan si seminte de chimen negru pt un gust deosebit. Este prima data cand va scriu, dar am facut muuuulte retete de aici si va multumesc! Acum scriu cand copilul are 2 ani, la inceput eram panicata sa le fac nu mai aveam timp de scris….
Ce ma bucur ca ai incercat reteta si mai les ca v-a placut. eu am mai incercat si cu parmezan si rondele de ceapa, foooarte multe ne-a placut. Merci ca ma urmaresti si nu imi mai vorbi cu dvs 🙂 pupici