Update: Am schimbat denumirea, se pare ca “vegan” cu ghilimele ducea prea rau in eroare, ma scuzati.
Foaie verde si-o lalea
Ia de-aici briosa mea
Fara zahar sau lactate
Si far’de gluten mai frate!
Le-as numi mai degraba briose dubioase pentru ca obisnuiam sa fiu o hater-ita cu alte tipuri de faina afara de cea de grau. Cand ma mai intreba vreo mamica sarmana in comentarii daca merge si cu alt tip de faina, eram…. “aaaa….eu nu am folosit alte dubiosenii de faina pana acum, merg pe clasic cu cea de grau”. Dar sa nu spui niciodata, niciodata, right? Totusi zic ca o sa ma iubiti (daca nu o faceati deja) pentru ca nu au lactate si nici gluten, OMG!!! Am impuscat doua alergii dintr-un foc, fu*k you, bitches!!! Sunt asa de incantata…cand le faceam eram mega incruntata si nu mi se parea ca o sa iasa ceva, am facut jumatate din cantitate special ca sa nu arunc dupa. Nici la cuptor dupa 15 minute nu le dadeam vreo sansa, mi se pareau mega dubioase si ca nu prea cresc, apoi cand le scot, miroseau bine, nu zic nu. Le-am lasat nitel la racit (teoretic mai mult, practic mai putin) timp in care si-a facut fata un cappuccino, ca deh, fite…si cand ma asez la birou sa lucrez si iau o imbucatura, nu prea ma mai puteam opri :))) Doamneeee ce bune sunt, nu imi vine sa cred…si fara faina de grau…si nici zahar nu am pus, am adaugat miere si ciocolata :))))). Dar oricum, genialeeee. Astept sa vina Terminatoarea de la gradi si sa le guste si ea, acela va fi verdictul final, sper totusi sa mai ramana, ca au iesit doar 6…si deja eu sunt la a douaaaaaa.
Mamaa…..dar v-am zis cat de bune sunt? Si ca se fac si usor? nici nu aveti nevoie de mixer, doar aruncati la gramada toate ingredinele si gata, reteta asta merge direct in caietul de retete al familiei, for life! Sunt mega incantata, scuzati limbajul meu de cartier de-a lungul acestui post :)). Haidaaaa, porniti la treaba, cat citit romanul de mai sus, le-ati fi pus deja la cuptor de juma’ de ora :))).
Ingrediente:
O banana coapta (cam 92g)
154g faina de migdale
2 oua (cam 100g)
40-50g miere (pentru copiii mai mici de un an este interzisa mierea)
4g praf de copt
1g de sare (un varf de lingurita)
O lingurita extract de vanilie*
30g ulei de floarea soarelui
Optional de pus in aluat: ciocolata maruntita (este una fara lapte de la Nestle pentru copiii cu alergii) sau afine, zmeura, dar sa fie proaspete.
*Am renuntat in a folosi esente de vanilie si mereu cumpar extract de vanilie, il gasiti online aici.
Mod de preparare
- Am incalzit cuptorul la 175 grade celsius.
- Am pisat bine de tot banana. Merge mai bine pisata pe o farfurie plata si apoi mutata intr-un bol.
- Am pregatit un bol mai maricel in care am adaugat banana si peste ea am adugat toate celelalte ingrediente (exceptand ciocolata): faina, ouale, mierea, praful de copt, sarea, extractul de vanilie si uleiul.
- Am incorporat bine totul cu o furculita, mi se parea ca arata dubios alatul, fata de unul normal, dar am zis “Doamne ajuta” si am mers mai departe.
- Am adaugat ciocolata, am incoprorat usor si am pus in formele de briose si la cuptor pentru 25 de minute sau pana se rumenesc frumos. Eu am mai adaugat niste cioco si pe deasupra ca parca ciocolata din interior cerea si ea putina companie.
Poze before and after sau orizontala si verticala :))).
Le lasati la racit in forme si apoi le scoateti si le serviti, asta daca puteti :)). Unele s-au desprins cam greu din forme, era bine sa fi uns si eu inainte cu ceva grasime formele, dar deh….
Si iete acilisea nebunie curata! Sunt putine umede, I must say, dar fenomenale. Reteta originala o gasiti aici.
Enjoy!
E un pic misleading titlul, caci au ou 😔 il putem inlocui cu chia, banuiesc, sau mai multa banana sau chiar un lapte vegetal. Ai idee de cantitati?
pusesem cu ghilimele si am crezut ca se intelege, dar schimb titlul atunci ca sa nu mai fie lumea indusa in eroare, scuzeee :(. Din ce am citit in reteta originala, nu prea merg schimbate oule, deoarece se modifica rau textura. Dar stiu ca merge fara ou, reteta de banana bread de pe site.
Aaaa ce bine arata 😍 Doar ca as vrea sa stiu daca le pot adapta la bebe de 9 luni..
Miere inca nu-i dau..
Buna. Da, mierea pentru copiii cu varsta sub un an nu este recomandata. Ma gandeam sa nu mai pui deloc, dar nu stiu cat de “dulci” ies doar cu o banana. Daca incerci, sa ne dai de veste pls. Eu abia le-am descoperit si nu am apucat sa incerc reteta in prea multe combinatii. Pupici!
Arata f f bine! Abia astept sa le fac. Apropo de extract de vanilie, poate fi facut si in casa (cu rabdare, trebuie sa se macereze vreo 6 luni). Se adauga vreo 4 pastai de vanilie si vodka. 😬😉 e genial (cred ca gasesti online o descriere mai profi 😘).
Sper sa va placa daca le incerci! Daaa, stiu asta cu vanilia si mereu zic sa fac si sa ma apuc de treaba si mereu nu fac :)))). trebuie sa ma mobilizez. pupici!
Buna, ce bine ca te-ai intors :). As putea pune in aluat bucatele de fructe din dulceata? Am vazut ca ai scris fructe proaspete dar oare merge si cum am zis eu?
Hey, glad to be back :). Nu as recomanda deoarece sunt grele si in genearal ducleata, gemul se duc la fund la un aluat cum sunt briosele si se vor arde rau. Ma gandeam sa le faci asa simple si apoi sa le scobesti frumos in interior (scoti asa ca un capacel cu care sa acoperi dupa) si sa le torni dulceata in interior si apoi acoperite cum ziceam cu capacelul. Sper sa le incerci si sa va placa. Pupici!
Extractul de vanilie vad ca are alcool… Aș zice ca pentru pici de 1.6 ani nu e ok, nu? Eu folosesc pudra de bourbon dar e al naibii de scumpa. Caut variante!
Da, pai se lasa la macerat pastaie de vanilie in vodka cateva luni bune. Cand era Termi micuta puneam pastaie de vanilie sau nimic :)) ca si aceea mi se pare scumpa :).
Buna! Cum se numeste ciocolata folosita in reteta? As face briosele pentru fetita mea de 2 ani, ar fi ok?
Sunt foarte frumoase formele pentru briose. De la ce magazin sunt?
Multumesc.
Eu am luat de la Lidl, de obicei au inainte de sarbatori chocolate chips, fie cu lapte, fie cu ciocolata neagra si imi fac stoc de acolo. Daca le incerci pentru fetita ta de 2 ani, in locul ciocolatei as pune niste fructe, afine ceva. Formele de briose sunt de la Ikea. Pupici!
Sunt unele zile așa binecuvântate, când toate lucrurile ies cum trebuie, când totul se sincronizează perfect.
Iar alte zile… ei bine, sunt mai grele. Dar nu trebuie să ne supărăm.
Cert e că azi mi-a ajuns comanda cu făina
de migdale, azi copilul a mâncat bine la prânz orez cu spanac marca Biscuim, apoi a adormit ca un mielușel după ce două zile a fost în greva somnului de după masă, iar seara picam amândoi…. Și tot azi am făcut aceste minunato-gustoase brioșe.
Și eu tot prima dată încerc făina de migdale, dar văd că e super bună.
Mi-am scos acuma două pe geam la răcit…. Eu am bătut separat albușurile, am amestecat gălbenușurile cu uleiul, mierea, banana, făina, praful de copt și sarea iar la final am încorporat spuma, bine, am făcut treaba asta că am avut timp. Deși, dacă e să compar poza cu brioșa ta mușcată cu a mea, nu prea e nici o diferență 🤣
Aș vrea să te întreb dacă ai repetat rețeta folosind alt tip de ulei sau unt topit… Cred că uleiul meu de floarea soarelui nu a fost de cea mai bună calitate și au un ușor iz de ulei… La gust nu prea se simte.
De fapt tu ai dat și rețeta originală, mi se pare că zice tipa aia ceva că ea folosește de măsline, uleiul de cocos sau untul făcând aluatul mai gros dacă ouăle nu sunt la temperatura camerei. Dar ar merge orice tip de ulei. În fine, nici nu prea contează. Mie îmi plac oricum.
Îți mulțumesc pentru încă o rețetă super bună. Am pus ochii și pe prăjitura cu aluat ras. Cred că de Paști îi va veni rândul🥰
Cred ca asta a fost si la mine prima reteta cu faina de migdale pe care am facut-o si am fost super multumita de rezultat. Cu alt ulei nu cred ca am incercat, odata am pus cantitati egale de ulei de floarea soarelui si ulei de cocos. dar cred ca merge si doar cu ulei de cocos.
Oooo…prajitura cu aluat ras e viiiis, sa stii ca iese ca un cheescake sau o pasca sa ii spun, e foarte buna. De Pasti inca nu m-am hotarat ce sa fac dulce, pe langa cozonaci si pasca…trebuie sa ma decid saptamana asta oricum :)) pupici
Delicioaseee..tocmai ce le-am facut. Nu am avut toata cantitatea de faina de migdale asa ca am pus si niste fulgi de migdale si au iesit si putin corcante.Le-am devorat
Super duper, ce ma bucur ca au fost un succes. Pupici!
Le-am facut fara miere si fara fulgi de ciocolata. Sunt foarte, foarte bune.
Ma bucur mult ca le-ai incercat si mai ales ca va plac. Si super ca ai reusit sa le faci si fara miere, e bine de stiut ca ies si asa.
Mierea nu este recomandată pt aluat și apoi copt.Devine toxica la temperatură ridicată.Ai fi putut folosi xilitol sau din miere ai fi făcut un sirop și le-ai fi însiropat.
Nu devine toxica, este un mit fals. Doar isi pierde din proprietati, atat.