Briose cu faina de migdale

Update: Am schimbat denumirea, se pare ca “vegan” cu ghilimele ducea prea rau in eroare, ma scuzati.

Foaie verde si-o lalea

Ia de-aici briosa mea

Fara zahar sau lactate

Si far’de gluten mai frate!

Le-as numi mai degraba briose dubioase pentru ca obisnuiam sa fiu o hater-ita cu alte tipuri de faina afara de cea de grau. Cand ma mai intreba vreo mamica sarmana in comentarii daca merge si cu alt tip de faina, eram…. “aaaa….eu nu am folosit alte dubiosenii de faina pana acum, merg pe clasic cu cea de grau”. Dar sa nu spui niciodata, niciodata, right? Totusi zic ca o sa ma iubiti (daca nu o faceati deja) pentru ca nu au lactate si nici gluten, OMG!!! Am impuscat doua alergii dintr-un foc, fu*k you, bitches!!! Sunt asa de incantata…cand le faceam eram mega incruntata si nu mi se parea ca o sa iasa ceva, am facut jumatate din cantitate special ca sa nu arunc dupa. Nici la cuptor dupa 15 minute nu le dadeam vreo sansa, mi se pareau mega dubioase si ca nu prea cresc, apoi cand le scot, miroseau bine, nu zic nu. Le-am lasat nitel la racit (teoretic mai mult, practic mai putin) timp in care si-a facut fata un cappuccino, ca deh, fite…si cand ma asez la birou sa lucrez si iau o imbucatura, nu prea ma mai puteam opri :))) Doamneeee ce bune sunt, nu imi vine sa cred…si fara faina de grau…si nici zahar nu am pus, am adaugat miere si ciocolata :))))). Dar oricum, genialeeee. Astept sa vina Terminatoarea de la gradi si sa le guste si ea, acela va fi verdictul final, sper totusi sa mai ramana, ca au iesit doar 6…si deja eu sunt la a douaaaaaa.

Mamaa…..dar v-am zis cat de bune sunt? Si ca se fac si usor? nici nu aveti nevoie de mixer, doar aruncati la gramada toate ingredinele si gata, reteta asta merge direct in caietul de retete al familiei, for life! Sunt mega incantata, scuzati limbajul meu de cartier de-a lungul acestui post :)). Haidaaaa, porniti la treaba, cat citit romanul de mai sus, le-ati fi pus deja la cuptor de juma’ de ora :))).

Ingrediente:

O banana coapta (cam 92g)

154g faina de migdale

2 oua (cam 100g)

40-50g miere (pentru copiii mai mici de un an este interzisa mierea)

4g praf de copt

1g de sare (un varf de lingurita)

O lingurita extract de vanilie*

30g ulei de floarea soarelui

Optional de pus in aluat: ciocolata maruntita (este una fara lapte de la Nestle pentru copiii cu alergii) sau afine, zmeura, dar sa fie proaspete.

*Am renuntat in a folosi esente de vanilie si mereu cumpar extract de vanilie, il gasiti online aici.

Mod de preparare

  1. Am incalzit cuptorul la 175 grade celsius.
  2. Am pisat bine de tot banana. Merge mai bine pisata pe o farfurie plata si apoi mutata intr-un bol.
  3. Am pregatit un bol mai maricel in care am adaugat banana si peste ea am adugat toate celelalte ingrediente (exceptand ciocolata): faina, ouale, mierea, praful de copt, sarea, extractul de vanilie si uleiul.
  4. Am incorporat bine totul cu o furculita, mi se parea ca arata dubios alatul, fata de unul normal, dar am zis “Doamne ajuta” si am mers mai departe.
  5. Am adaugat ciocolata, am incoprorat usor si am pus in formele de briose si la cuptor pentru 25 de minute sau pana se rumenesc frumos. Eu am mai adaugat niste cioco si pe deasupra ca parca ciocolata din interior cerea si ea putina companie.
briose fara gluten, briose fara lactate

Poze before and after sau orizontala si verticala :))).

Le lasati la racit in forme si apoi le scoateti si le serviti, asta daca puteti :)). Unele s-au desprins cam greu din forme, era bine sa fi uns si eu inainte cu ceva grasime formele, dar deh….

Si iete acilisea nebunie curata! Sunt putine umede, I must say, dar fenomenale. Reteta originala o gasiti aici.

briose fara gluten

Enjoy!

12 Replies to “Briose cu faina de migdale”

  1. E un pic misleading titlul, caci au ou šŸ˜” il putem inlocui cu chia, banuiesc, sau mai multa banana sau chiar un lapte vegetal. Ai idee de cantitati?

    1. pusesem cu ghilimele si am crezut ca se intelege, dar schimb titlul atunci ca sa nu mai fie lumea indusa in eroare, scuzeee :(. Din ce am citit in reteta originala, nu prea merg schimbate oule, deoarece se modifica rau textura. Dar stiu ca merge fara ou, reteta de banana bread de pe site.

  2. Aaaa ce bine arata šŸ˜ Doar ca as vrea sa stiu daca le pot adapta la bebe de 9 luni..
    Miere inca nu-i dau..

    1. Buna. Da, mierea pentru copiii cu varsta sub un an nu este recomandata. Ma gandeam sa nu mai pui deloc, dar nu stiu cat de “dulci” ies doar cu o banana. Daca incerci, sa ne dai de veste pls. Eu abia le-am descoperit si nu am apucat sa incerc reteta in prea multe combinatii. Pupici!

  3. Arata f f bine! Abia astept sa le fac. Apropo de extract de vanilie, poate fi facut si in casa (cu rabdare, trebuie sa se macereze vreo 6 luni). Se adauga vreo 4 pastai de vanilie si vodka. šŸ˜¬šŸ˜‰ e genial (cred ca gasesti online o descriere mai profi šŸ˜˜).

    1. Sper sa va placa daca le incerci! Daaa, stiu asta cu vanilia si mereu zic sa fac si sa ma apuc de treaba si mereu nu fac :)))). trebuie sa ma mobilizez. pupici!

  4. Buna, ce bine ca te-ai intors :). As putea pune in aluat bucatele de fructe din dulceata? Am vazut ca ai scris fructe proaspete dar oare merge si cum am zis eu?

    1. Hey, glad to be back :). Nu as recomanda deoarece sunt grele si in genearal ducleata, gemul se duc la fund la un aluat cum sunt briosele si se vor arde rau. Ma gandeam sa le faci asa simple si apoi sa le scobesti frumos in interior (scoti asa ca un capacel cu care sa acoperi dupa) si sa le torni dulceata in interior si apoi acoperite cum ziceam cu capacelul. Sper sa le incerci si sa va placa. Pupici!

  5. Extractul de vanilie vad ca are alcool… Aș zice ca pentru pici de 1.6 ani nu e ok, nu? Eu folosesc pudra de bourbon dar e al naibii de scumpa. Caut variante!

    1. Da, pai se lasa la macerat pastaie de vanilie in vodka cateva luni bune. Cand era Termi micuta puneam pastaie de vanilie sau nimic :)) ca si aceea mi se pare scumpa :).

  6. Buna! Cum se numeste ciocolata folosita in reteta? As face briosele pentru fetita mea de 2 ani, ar fi ok?
    Sunt foarte frumoase formele pentru briose. De la ce magazin sunt?
    Multumesc.

    1. Eu am luat de la Lidl, de obicei au inainte de sarbatori chocolate chips, fie cu lapte, fie cu ciocolata neagra si imi fac stoc de acolo. Daca le incerci pentru fetita ta de 2 ani, in locul ciocolatei as pune niste fructe, afine ceva. Formele de briose sunt de la Ikea. Pupici!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.