Paste orzo cu carne de vita

In majoritatea pozelor am vazut ca folosesc farfuria asta :))), nu stiu de ce, nu dati cu pietre. Mai am vreo alte doua prin dulap :).

Doamnelor si Doamnelor, va prezinta fata reteta preferata a lui Termi pana la minunata varsta de 5 ani, este o reteta greceasca din ce am citit. Cred ca daca as lasa-o, ar papa o tava din-asta intreaga! Ultima oara cand am facut aceasta minunata reteta (acum o saptamana) sotul nici nu a mancat, a zis sa ii lase ei mai multa :))), si eu cred ca am papat o portie jumatate amarata. Este pe primul loc in topul preferintelor ei, doar ca o fac mai rar, deoarece spre deosebire de o reteta normala de paste care se face repejor, gen jumatate de ora, aici stam cam 3 ore :)). Dar nu va speriati, nu este mult de munca la ea, doar ca folosind carne de vita, ii trebuie cateva ore la foc micut sa se fragezeasca, timp in care nici nu ne uitam la ea. Se face frumos singura in cuptor in timp ce noi suntem strigate din 2 in 2 minute pentru diverse intrebari/rugaminti in timp ce trebuie sa si muncim si sa ramanem si psihic ok :). Daaa, astept sa inceapa gradi pe 8 februarie, o sa imi fac un calendar si o sa tai asa zilele ca puscariasii :))). Dar sa nu intram in subiectul asta sensibil ca nu mai ies de aici, sa pornim la drum cu reteta.

Ingrediente:

  • 500g carne de vita pentru tocanita
  • 3 catei de usturoi
  • 1 ceapa
  • 1 ardei gras rosu
  • 2 linguri bulion sau pasta de rosii
  • 300g rosii pasate sau suc de rosii
  • 2 foi de dafin
  • 7 boabe de ienibahar
  • 1 lingurita oregano
  • Un varf de lingurita de scortisoara (da, da, nu am gresit reteta)
  • Sare si piper dupa gust
  • 2-3 linguri de ulei pentru calit carnea si legumele
  • 300g paste orzo

In reteta originala mai erau specificate si 3 cuisoare la ingrediente, dar eu le omit, am pus o data si a cam mustacit Termi.

Mod de preparare

  1. Dam drumul la cuptor sa il preincalzim la 160 grade celsius.
  1. Punem la incalzit o tigaie cu doua linguri de ulei in care adaugam carnea de vita taiate cubulete.
  1. Dupa ce se rumeneste bine pe toate partile, adaugam cei 3 catei de usturoi si lasam totul pe foc vreun minut, timp in care amestecam continuu pana incepe sa miroasa frumos a usturoi.
paste orzo cu carne de vita
  1. Pregatim o tava care va merge la cuptor in care turnam apoi carnea si usturoiul pisat de la punctul 3 cu tot cu lichidul lasat din cratita. Lasam doar un minut cu usturoiul, apoi luam de pe foc.
  1. Tocam ceapa si ardeiul (uneori trisez si le dau prin robot, nu de alta, dar cand tai ceapa plang maxim) pe care apoi le punem la calit intr-o lingura de ulei in cratita in care am rumenit carnea.
paste orzo cu carne de vita
  1. Legumele le calim pana se inmoaie bine (10-15min), moment in care adugam cele doua linguri de bulion si mai calim 3 minute amestecand constant.
  2. Punem intre timp un ibric la incalzit cu vreo 800ml apa.
  3. Blenduim rosiile (eu am avut din conserva de la buni de la tara), dar uneori folosesc si din comert gata blenduite si doar adaug peste ele mirodeniile: dafin, ienibahar, oregano si scortisoara si mai lasam totul 2-3 minute pana incepe sa bolboroseasca putin.
  1. Adaugam apoi apa incalzita de la punctul 7 si asezonam cu sare si piper dupa gust (eu pun o lingurita de sare fina si muult piper proaspat macinat.
  1. Lasam sosul pe foc pana incepe sa fiarba si apoi turnam in tava in care am pus carnea la punctul 3. Musai acoperita cu un capac, se lasa la foc mic, 160 de grade timp de doua ore fara sa umblam la ea, inchidem capacul bine.
  1. Daca mai exista mamici nestiutoare ca mine cand prima oara cand am vazut orzo am crezut ca e orez pentru ca nu auzisem de astfel de paste, pun o poza mai jos ca sa vedeti exact cum arata.
  1. Dupa doua ore se incearca cu furculita o bucata de carne, daca e frageda, se adauga cele 300g paste orzo si se omogenizeaza bine. In caz contrar, se mai lasa pana se inmoaie carnea, eu uneori las si trei ore, daca e o carnita ce se lasa dovedita mai greu, dar dupa doua ore e bine sa verificati.
  2. Sa va asigurati ca atunci cand adaugati pastele aveti lichid suficient in cratita, pentru ca absorb mult lichid si riscati sa le uscati. Mai adaugati apa daca este cazul. Eu cand adaug pastele mai pun suplimentar inca un praf de sare.
  1. Din momentul adugarii pastelor, marim temperatura la 180 grade si le mai lasam cam 20 de minute pana se inmoaie pastele. Eu cam la 10 minute asa le verific si mai amestec in ele.
paste orzo cu carne de vita 1

Asa arata la final, proaspat scoase din cuptor. E tava de saptamana trecuta, mi-am dat seama ca atunci cand am pozat reteta mai sus (acum vreun an), am omis poza de la final, varsta…se intampla, ce sa-i faci.

Hai pofta buna sa aveti si sanatosi sa fim!

Reteta am descoperit-o aici.

14 Replies to “Paste orzo cu carne de vita”

  1. Bună,

    Recent am descoperit blogul tău, iar de ceva timp te urmăresc și pe Facebook, unde mi-a apărut această rețetă.
    Pentru bebeluși de aproape un an, crezi că este potrivită rețeta, având în vedere că trebuie omisă sarea, prăjeala, poate gustul nu o să fie prea aptetisant… Oricum este într-o etapă în care nu prea mănâncă, îi ies niște dinți 😔.
    Mulțumesc anticipat pt răspuns 🙂

    1. Buna draguta, merci ca ma urmaresti. Legat de intrebarea ta, sigur, poti omite sarea, legumele le poti inabusi asa cu 1-2 linguri de ulei si putina apa si carnea la fel. Sigur vor iesi gustoase, au o groaza de condimente.

  2. Buna
    Ai cont si pe instagram? eu nu prea folosesc facebook si mi.ar fi mai usor sa te urmăresc acolo 😊

    1. Da, da, are fata, dar greu cu atatea metode de socializare :))), sunt mai old school asa. Vezi atunci cand intri pe site, sus in coltul din dreapta sunt toate iconitele spre Instagram, Facebook si Pintrest. Spune-mi daca nu gasesti.

  3. Heiii,
    Revenire in forta anul acesta,sper sa o ti tot asa😃,ca tare bine miroase la noi in bucatarie cand mai postezi cate ceva😉
    Multumim mult pentru ca ne faci burticile fericite!
    🤗😗

    1. heyyyy, saru’mana si eu de mesaj si pentru ca inca ma urmaresti :). Sincer, imi faceam griji postand asa rar daca mai e atent cineva la noile retete, care nu prea mai sunt asa de bebelusi dat fiind ca Termi este mare, papam cu totii si chestii cu sare, zahar etc. Imbratisari!

  4. Asta e motiv sa-ti faci griji,ca nu te urmarim??
    Ar trebui sa-ti faci griji cand numai postezi ca ne lasi pitici nemancati😄😃
    Sa sti ca odata cu Termi ne cresc si noua pitici si e bine venita cate o reteta noua de la cineva care nu isi editeaza pozele si stii exact cum o sa arate…
    Mtumim inca odata
    🤗

    1. dupa ani lumina am ajuns si la comenturile foarte vechiiiiii, intre timp sarmana mi-ai mai scris sa vezi daca mai traiesc :))).

  5. Buna,super rețeta. Am facut-o cu carne de porc(cotlet sau mușchiuleț,de 2 ori pana acum),am niste pretențioși la vita,dar iese demențial de buna.Multumim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.