Ciorba de porc

Foaie verde si-o aluna,
Ia de-aici o ciorba buna!

Da, da, stiu ca poate multa lume stie sa faca ciorba si nu reinventez roata cu reteta asta, dar am simtit nevoia sa o pun, poate sunt mamici incepatoare intr-ale gatitului sau poate vreti sa mai schimbati reteta. Mai ales ca in perioada asta cred ca cu totii gatim mai mult decat oricand asa ca putina diversitate nu strica. Deci mie care imi placea sa gatesc si ma relaxa, mi se pare o corvoada acum pentru ca fac asta mult prea des (fara sa mai iau si o gura de aer intre timp) si ma termina Termi care are o faza plina de figuri si nu prea ii mai place nimic. Gatesc in general duminica 2-3 feluri sa ne ajunga pana miercuri, zic sa pot “lucra” linistita de acasa (adica sa incerc sa nu imi izbesc capul de tastatura la fiecare 2 minute cand aud cuvantul “Mami…vreau cutare, mami unde e cutare, mami uite-te la mine, mamai hai sa ne jucam “ etc) , sa nu mai stau cu gandul la “ce mancam la pranz/cina?” si o vezi pe Termi care se stramba la unele chestii ce acum 2 luni le devora. Si cine credeti ca face paste cu lapte luni seara ca moare copilul de foame? Asta cu 2-3 feluri in frigider si multe ore pierdute duminica dedicate gatitului? Dar gata, acum schimb foaia, am zis ca de saptamana asta daca nu ii mai place, nu ii mai fac altceva, sa manance dom’le ce e la masa. Aplicam regula asta cand era mai mica si functiona, bine, nici nu facea asa multe figure ca si acum.

Macar ciorba mananca, adica atunci cand fac vrea si la pranz si seara 😊)). Dar afara de asta si paste si mamaliga cu branza, mai nimic. Dar lasa ca vedea ea, de saptamana asta incepe noua era: “Papam ce avem”! va tin la current cum decurge, sigur nu cred ca voi lasa puiutul asta flamand mai ales cand vine la mine si ma apuca cu mainile de fata si zice: “Mamitzii, nu imi faci si mie …..”. Dar mizez pe sotul, ca el e mana mai ferma a familiei 😊))).

Hai ca in loc sa vorbesc de reteta, am povestit Moartea Caprioarei aici si iar am fost drama queen.

 No, fara nicio introducere, ca nu mai are nevoie: Ciorbita de pooooorc!

Ingrediente:

  • 5 litri de apa
  • 1kg carne de porc sau cata aveti, la noi cere Termi mereu supliment de carnita si pun mai multa ( eu am avut niste coaste cam grasute, pentru copiii mai mici merge o carnita mai slaba)
  • 2 cepe mari
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 ardei
  • Jumatate de dovlecel
  • 1 cartof mic
  • O felie mai groasa de telina
  • O mana de mazare (eu am folosit congelata)
  • O mana de fasole pastai (eu am folosit congelata)
  • O mana de fidea
  • 600ml zarzavat ( sau rosii, date in clocot pana crapa pielea, o dati la o parte si apoi le blenduiti)
  • Jumatate de sticla de bors sau o lamaie  stoarsa (Atentie! Borsul se fierbe inainte separat intr-un ibric, se da in cateva clocote si apoi se adauga in ciorba)
  • O legatura de leustean
  • Sare si piper dupa gust (Sare doar pentru copiii peste 2 ani)
  1. Am pregatit o oala mare in care am pus 5l de apa la fiert. Intre timp, m-am apucat de tocat legumele (mazarea, fasolea, le-am avut congelate si impreuna cu dovlecelul le-am pus separat pentru ca se vor face mai repede si le-am adaugat mai tarziu). Cand a dat apa in clocot, am pus repede carnea pe care am spumat-o.
ciorba de porc
  1. Am lasat carnea sa fiarba vreo 30 de minute si apoi am pus legumele care fierb mai greu ( bolul din stanga).
ciorba de porc
  1. Dupa inca jumatate de ora de fiert, am adaugat si dovlecelul, mazarea si fasolea.
ciorba de porc
  1. Dupa alte 15 minute am pus fideaua si zarzavatul sau rosiile, le-am lasat cam 20 de minute sa dea frumos in multe clocote.
ciorba de porc
  1. Apoi am adaugat borsul sau lamaia stoarsa dupa caz. Atentie daca puneti bors ca trebui mai intai sa il fierbeti separt intr-un ibric si sa il adaugati dupa ce da in cateva clocote.
ciorba de porc
  1. Am mai lasat totul vreo 10 minute, am potrivit de sare si piper (pentru copiii peste 2 ani sare), am pus leusteanul tocat marunt si gataaa, am stins focul.
ciorba de porc

Coastele cu carnita au ramas la fund si deasupra s-au ridicat bucatile mai grasute ce i-au revenit lui tati.

Portia lui Termi, ei i-am pus numai carnita.

ciorba de porc

Bebei sanatosi si macaciosi sa aveti!

13 Replies to “Ciorba de porc”

  1. Cand citesc ce povestesti de Termi, parca o vad pe Termi a mea, care se pare ca are aceleasi inclinatii culinare… :)) Si detecteaza orice ascund prin mancare. I-am facut ciorba cu ardei gras galben, in loc de rosu, poate nu o mai deranja culoarea, dar l-a reperat instant, plus ca n-a mai vrut sa manance ciorba deloc, nici a doua zi, doar carnea…

    1. Sunt culmea copiii astia. A luat si Termi in seara asta 2 linguri de mazare si am zis bogdaproste, ma declar multumita :))).

  2. Esti absolut minunata. Iti vizitez siteul aproape zilnic in cautare de idei si mereu gasesc o reteta care sa ii placa tigrisorui meu. Multumesc mamica de Termi💜🌸

  3. Buna! Am o nelamurire, de ce recomanzi sarea doar copiilor cu varsta peste 2 ani? Nu e regula peste un an? 🙂

    1. Draguta, recomand asta pentru ca asa recomanda si expertii in domeniu. Pun mai jos un link catre indrumarile Organizatiei MOndiale a Sanatatii, la pagina 18 spune asa “Se interzice consumul de sare la copiii până la 24 de luni și a mierii până la 12 luni. ”
      Dupa varsta de un an, le oferim produse ce au sare adaugate ca de exemplu smantana, cascaval, paine, branzica din comert si sursele astea le sunt mai mult decat suficiente pentru a-si lua necesarul de sodiu. Daca mai punem si in mancare, desi este prea mult pentru rinichii lor inca nedezvoltati suficient.
      Sper ca te-a ajutat informatia! Pupici!

      http://cnsmf.ro/ghidpreventie/GhidPreventie_Vol6.pdf

      1. Super, multumesc mult! deci am comis-o 🙂 incepand de la un an, i-am pus sare in mancare fetitei mele. Acum are 2 ani si trei luni, sa speram ca este totul in regula, pana acum asa a fost 🙂

        1. :))) Sa stii ca nici eu nu m-am documentat la inceput din sursele care ar fi trebuit si am mai facut si eu greseli, nu putem sa facem totul perfect. Stai linistita, important e sa vrem sa invatam si sa avem mintea deschisa la ce schimbari mai sunt. Pupici!

  4. Buna buna
    Sper ca sunteti bine,sanatosi😊
    Am si eu o rugaminte la tine…
    Poti te rog sa mai postezi sau sa-mi spui ce feluri de mancare mai faci tu duminica sa ajunga pana miercuri…
    Bebe de 1an jumate nu mananca decat mancare gatita si ma zapacit,ca numai stiu ce sa i mai fac😓😑
    Multumim mult pt tot
    Stay safe🤗

    1. Buna draguta! Suntem, suntem, mai greu sanatosi psihic inchisi in casa cu Termi atat de mult timp :)).
      O sa incerc sa fac un meniu, ma mai rugase cateva mamici, promit sa ma mobilizez.
      Ca si idee, noi ciorbita papam uneori ca o singura masa, de obicei seara. Pe langa ciorba sau supa crema (alternam) sa iti dau un exemplu de jumatatate de zi de duminica stata numai in bucatarie: varza a la cluj, pupla de curcan la cuptor, orez cu piept de pui. Sau mancarica de mazare(fasole verde), quiche cu ciuperci, paste la cuptor cu piept de pui. Fac 3-4 feluri si ne ajung pana miercuri lejer. Dar musai sa revin cu meniu.
      Pupici!

  5. Buna, iti multumesc din suflet ca impartasesti cu noi din retete si experientele personale. Esti o sursa vie de inspiratie si o mana intinsa cand nu mai stiu cum sa ies din impas intr-ale gatitului.
    Legat de reteta de ciorba am si eu i curiozitate. De ce se fierbe borsul separat inainte de a-l pune in ciorba?

    1. Multumesc pentru cuvintele frumoase si scuze de intarziere, am luat o pauza cu site-ul, nu am reusit sa ma mai mobilize sa intru pe aici. Legat de intrebarea ta, se fierbe separat sau fie in ciorba, ideea este sa fie dat in cateva clocote pentru a omora din bacteriile de fermantatie pe care le contine ce ar putea strica ciorbita.
      pupici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.