Prajitura cu branza si aluat ras

Greu sa incepi asa saptamana fara ceva dulce. Asa ma gandeam si eu cand am refacut prajitura asta dupa muuult timp. O faceam des inainte de era Termi, dar odata cu aparitia datatoarei de fire albe, am renuntat la a mai gati asa prajituri. Ma rezumam la briose, clatite, maaaxim un chec sau un pandispan. Mai ales acum ca s-a marit si miroase orice incercam noi sa mancam pe furis, dar ii era pofta sotului asa ca m-am pus pe facut praji. A stat dubios de cuminte, bine si-a gasit de lucru lipindu-si clamitele de fundul unui urs imens de plus, altfel cred ca ma lua durerea de cap sa o fac alaturi de puitul meu preferat 😊).  No bine, reteta este delicioasa si nu este asa greu de facut. Se face un aluat mai tare din multa faina, ce se imparte in doua, la mijloc vine o crema de branza taree buna iar cealalta parte a aluatului se da pe razatoare. Nu este grea, dar iese gustoasa, cross my heart and hope to die! Singura parte mai neplacuta este cantitatea de unt ce intra la ea si pretul ridicat al acestuia :))). Ma scuzati, dar eu inca sunt socata cat a ajuns sa coste un pachetel de unt. Dar am uitat de asta atunci cand am savurat-o in pauza de masa (la munca, evident, ca acasa nu am asa liniste), alaturi de o cafeluta spumoasa si o carte bunaaa. Ah, btw, eu intr-un an am facut-o chiar si de Craciun, deci o puteti incerca si vedea daca merge pusa pe masa de Craciun alaturi de cozonacei si purcei.

Acestea fiind spuse, soc si groaza nu ma mai lungesc pe trei pagini!!!! , sa purcedem cu reteta (cand am scris ca nu ma mai lungesc, jur ca scrisesem 3 randuri mai sus :), dupa am tot adaugat, old habits die hard, ma scuzati). In inchiere (promit!), nu are rost sa mai zic ca este o reteta de oameni mari, xxx, da?

Ingrediente aluat:

400g faina alba

1 lingurita praf de copt

3 linguri cu varf de cacao

250g unt la temperatura camerei (eu evident ca am uitat sa il scot asa ca am dat drumul la cuptor, am lasat usa deschisa si pe ea am pus untul sa se inmoaie mai repede 🙂 )

150g zahar

1 galbenus de ou

1-2 linguri de smantana (doar daca nu se leaga aluatul)

Ingrediente crema de branza:

500g branza proaspata de vaca (merge si ricotta bine scursa)

1 plic zahar vanilat

200g zahar

2 galbenusuri de ou

2 linguri de gris

3 albusuri de ou batute spuma tare

Mod de preparare aluat:

1.Am preincalzit cuptorul la foc mediu, 180 grade.

2. Am inceput cu aluatul mixand bine untul cu cele 150g zahar. Apoi am adaugat galbenusul si am omogenizat.

3. Am pus intr-un bol faina, cacao si praful de copt, am amestecat putin sa le omogenizez si am inceput sa iau cu o strecuratoarea si sa cern cate putin in crema de unt, zahar si ou, mixand in acelasi timp usurel.

4. Aluatul se va ingrosa si eu treptat am renuntat la mixer si am bagat labutele in actiune. Dupa ce am adaugat toata faina, aluatul meu era putin sfaramicios, vedeti poza de mai jos.

5. Asa ca am adaugat treptat o lingura de smantana, am omogenizat si am mai adaugat inca una sau doua pana se obtine o bila legata ce se modeleaza usor. Daca voua va iese din prima aluatul omogen, nu mai puneti smantana.

6.Aluatul se taie pe jumatate, o bucata se lasa afara ( ce va fi baza prajiturii), iar cealalta bucata ar fi trebuit sa o invelesc in folie alimentara si sa o dau la congelator cateva minute pana ma ocupam de asamblarea prajiturii, dar evident ca eu am uitat acest lucru. Invatati din greseli :).

Mod de preparare crema de branza:

1. Am mixat branza, zaharul si cele 2 galbenusuri pana la omogenizare. Am adaugat apoi si grisul.

2. Albusurile batute spuma tare, le-am incorporat in trei transe in crema de branza. Am renuntat la mixer si am folosit o spatula, amestecand de jos in sus, miscari line pentru a pastra aerul din albusuri, crema sa iasa pufoasa.

Asamblare praji

1. Am uns cu unt o tava de 20X24cm si am intins aluatul cu mana, e un aluat tare, nu curge si trebuie putina rabdare sa il batatorim asa uniform, hang in there, merita!

2. Am turnat crema de branza si am nivelat totul.

3. Ar fi trebuit sa scot acum aluatul din congelator. L-am dat pe razatoarea mare distribuindu-l apoi egal pe toata suprafata prajituricii.

4. Am dat apoi tava la cuptor la 180 de grade pentru aproximativ 40-50 de minute pana s-a rumenit usor deasupra.

Abia dupa ce se raceste se taie! Asta da provocare! Spor la devorat!

Pentru reteta, m-am inspirat de aici.

4 Replies to “Prajitura cu branza si aluat ras”

  1. Dragi mamici, e super, super prăjitura! Nu am rezistat pana la Craciun, am făcut mai repede. Eu am adaptat-o putin si pt copil astfel: in loc de cacao am pus 20g carob (iese la fel culoarea, nu este amar) si o idee mai putin zahar (are aproape 2 ani copilul). Foaia de jos am pus o manuta mai mult decat jumate, ca sa intind usor. Am pus si 600 g branza ca am avut, am adaptat la aceasta cantitate restu. Un deliciu, au mancat si vecinii, am ramas cu firmituri… Sigur folosesc crema de branza si la pasca.

    1. Alina, multumim pentru feedback si pentru informatii! Ma bucur mult ca ai incercat-o! pupici multi si la multi ani! Un an nou asa cum va doriti!

  2. La mulți ani! Am mai făcut odata si la Crăciun aceasta prăjitură! 😍😍😍😘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.