Focaccia umpluta la tigaie

Acum ceva timp m-a traznit pe mine nebunia sa imi iau jumatate de zi libera de la munca sa imi linistesc si eu creierii cica,  fara Termi evident, doar eu cu mine. Totul bine si frumos, ajung acasa, mai aveam vreo 4 ore pana sa o iau pe Termi de la cresa, zic trai pe vatrai, imi voi trai viata la maxim: citind, cugetand la nemurirea sufletului, uitandu-ma la seriale, orice imi face mie placere numai sa nu implice activitate fizica sau trebaluit prin casa :-)). Dar cum stateam eu si contemplam transcendenta sufletului in toata eternitatea spatiului (probabil mancam seminte si ma uitam la un serial, dar zic sa par si eu inteligenta :-)) )  mi-a trecut prin cap ca nu are copilul ce manca atunci cand vine de la cresa. Si ca e pacat sa ii incropesc niste fulgi de ovaz cand eu stau acasa si frec menta :-)), mustrarile de constiinta, da, da. Asa ca iata-ma in cautarea unei retete usurele, noi, rapide si cu iz de rasfat asa. Am gasit o reteta interesanta aici, numita focaccia  la tigaie, de unde am preluat aluatul in mare parte, umplutura poate fi foarte usor adaptata in functie de ce aveti prin casa. Evident ca pentru noi am vrut sa o fac cu putin bacon asa ca aluatul l-am impartit in raport 3:1 ca sa pot face si pentru Termi o varianta baby friendly, cu spanac si branza. Promit sa revin rapidos si cu reteta pentru copii, dar azi va prezint varianta pentru adulti, ca doar e vineri si e rasfat pentru parinti. Noi am servit-o la cina si ce a ramas am papat cu spor si la micul dejun. Am devorat toti cot la cot, si Termi nici nu a stiut ca noi papam ceva cu bacon :-)) in timp ce ea papa spanac de zor, mwhahahaha. Voi puteti sa o faceti din start babyfriendly, ca sa nu mai munciti dublu ca si mine, dar eu ce sa fac daca imi place carnita :-)? Bun si acum hai la treaba! Ah si sa nu uit sa spun in inchereie, fiind o reteta umpluta de focaccia la tigaie se pune putin praf de copt si nu iese asa pufoasa ca o reteta clasica de focaccia ce e in genul unei painici. Aceasta este subtire, dar tare buna si super usor de facut.

Ingrediente aluat:

250g faina 650

50ml lapte gras

100ml apa

20ml ulei de masline

o lingurita praf de copt

Ingrediente umplutura:

150g bacon

70g cascaval

50g branzica telemea

 

1. Am pus intr-un bol faina si praful de copt si le-am incorporat frumos. Am adaugat apoi lichidele: uleiul, laptele si apa si am framantat pana am obtinut un aluat omogen si elastic. Daca nu vreti sa va murdariti labutele, puneti in functiune mixerul cu paletele alea spirala special pentru aluaturi.

rapide rapide, biscuim, retete biscuim, retete de focaccia rapida, focaccia la tigaie, focaccia umpluta

2. Aici eu facand 2 variante, am impartit aluatul: o parte mai mare pentru noi si una mai mica pentru Termi. Apoi fiecare aluat l-am impartit in doua. O sa avem o parte un pic mai mare ce o punem pe fundul cratitei si un capacel cu care acoperim umplutura, unde avem nevoie de aluat mai putin.

3. Am intins bine foaia pe blatul pudrat cu faina. Este foaia cea mare, ce vine pe fundul cratitei, destul de subtirica am facut-o eu.

rapide rapide, biscuim, retete biscuim, retete de focaccia rapida, focaccia la tigaie, focaccia umpluta

4. Am pus prima foaie mai mare in cratita unsa cu putin ulei de masline. Trebuie sa vina putin si pe peretii cratitei. Este important sa folositi o cratita la care sa aveti un capac. La cea pentru Termi nu am pus ulei deloc in cratita si nu s-a lipit, deci merge si fara, doar sa aveti o cratita ce nu are tendinta de a lipi.

rapide rapide, biscuim, retete biscuim, retete de focaccia rapida, focaccia la tigaie, focaccia umpluta

5. Am pus apoi umplutura: baconul si cascavalul rasfirate frumos din loc in loc. Am uitat sa fac poza si dupa ce am adaugat branza:))), nu e bai.

rapide rapide, biscuim, retete biscuim, retete de focaccia rapida, focaccia la tigaie, focaccia umpluta

6. Am intins apoi si cealalta parte, mai mica decat prima si am pus-o ca un capacel pe care apoi l-am sigilat bine imbinand cele doua parti. Stiti ca ma omoara partea cu lucrul manual asa ca nu a iesit wow ca si aspect :-)), dar ati prins voi ideea.

rapide rapide, biscuim, retete biscuim, retete de focaccia rapida, focaccia la tigaie, focaccia umpluta

7. Am intepat aluatul din loc in loc cu furculita, am pus capacul si l-am lasat la foc micut sa se parpaleasca vreo 10 minute pe fiecare parte sau pana cand vedeti ca se rumeste frumos. Datorita prafului de copt se si umfla bine. Cred ca puteti sa il omiteti daca nu vreti sa il folositi pentru bebei. Din ce am citit, nu este niciun studiu care sa spuna exact daca este periculos sau nu, rar si in cantitati mici nu cred ca este periculos oricum.

8. Ca sa o intorc, am folosit o farfurie intinsa pe care am pus-o ca un capac. Am intors cratita cu fundul in sus, focaccia a ramas in farfurie si apoi doar am pus-o frumos la loc in cratita pe partea cealalta.

rapide rapide, biscuim, retete biscuim, retete de focaccia rapida, focaccia la tigaie, focaccia umpluta

N-am mai avut timp sa o pozez super bine ca trebuia sa iau Terminatoarea de la cresa asa ca a fost totul pe fuga.

rapide rapide, biscuim, retete biscuim, retete de focaccia rapida, focaccia la tigaie, focaccia umpluta

Si asta-i tot, mai mult am vorbit eu in ideea de a va explica bine cum trebuie procedat, dar reteta e simpla si chiar buna.

Hai poftica mare sa aveti!

18 Replies to “Focaccia umpluta la tigaie”

    1. Citisem ca nu ar fi cine stie ce treaba cu praful asta bio, ca procedeul ar fi acelasi, dar nu ma tin minute unde exact. Oricum e bine de stiut unde gasim Bio, multumim! Pupici!

  1. Mulțumesc mult pentru reteta. Este delicioasa. Pe una am făcut o cu sunca și cașcaval și pe una cu varza calita. Sunt delicioase😉

    1. Ba da, sigur ca da! Eu am facut o parte pentru noi si o parte pentru TErmi cu spanac si branzica. Sper sa revin maine cu reteta adaptata si pentru copii. Pupici!

      1. Mulțumesc frumos. Nu aveam prin casa spanac, și ma gândesc sa ii fac una maine cu șunca și cașcaval. Dacă apuc sa ii fac, revin cu rezultatul 😜

        1. Am pus azi si reteta baby friendly. Poti pune rapid cu ceva branzica de casa si ardei, piept de pui deja gatit, ce ai la indemana. pup!

          1. Am făcut-o, a avut si succes. Am pus pui, brânzica de casa și cașcaval. A papat prințesa, din pacate eu nu am putut sa gust ptr ca am început dieta, dar după cum a papat ea, a ieșit f buna. 😜

  2. Daaa. Mulțumesc frumos. F greu am reușit sa ma apuc, mereu ziceam lasă ca mai mănânc azi și încep de maine!!! 😂😂😂 pana la urma mi-am pus Ambiția ca nu mai mergea așa!!! Pupici

  3. Am facut sambata. Super a iesit. I-a placut si sotului foarte mult. Eu am umplut-o cu cascaval, sunca si ceapa, o minunatie!

  4. Sa iti dea Dumnezeu sănătate ! :))) multumesc de reteta, a ieșit o minunăție , foarte buuuna , a fost apreciata de toata lumea (inclusiv de ratusca mea) . Mai încercam si alte retete:))) . Pupici

  5. Buna, se poate face si la cuptor? Nu de alta, dar mi-e teama sa nu dau greș cu coacerea aluatului. Am plita electrică si nu stiu inca sa o folosesc foarte bine. Mi-e teama sa nu ard aluatul sau mai stiu eu ce.

      1. Merci! Am facut-o la tigaie pana la urma si a iesit buna. Fetita a mancat-o pe post de pizza.
        Băgasem in cuptor si briosele xu somon si cartof dulce, la care deșteaptă de mine a pus si brocoli (dublase si cantitatea ca prima data au iesit tare bune) si au ajuns la gunoi. Nu s-au facut ne-am in interior. Au ramas umede umede😒. Tin sa precizez ca nlebsuism compoziția. Prima data pișcăm totul cu furculița si au iesit o bunătate.
        Azi ma bag sa fac briosele cu griș. Sa dau si la bebele meu terminator de 1 an si 8 luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.