Asa cum am promis, am revenit rapidos si cu varianta baby friendly pentru focaccia. Chiar mai rapid decat ma asteptam sa spun drept :)). Dar zic sa va rasfatati maxim acum in weekend cu ceva nou si bun pentru toata familia. La reteta asta doar umplutura este diferita, aluatul in sine este super ok si pentru copii, deci improvizatie minima aici. Lui Termi am zis sa ii fac cu niste spanacut si branzica de casa. Mergea bine si un firicel de ceapa verde in amestec, dar n-am avut asa ca am lasat-o mai simpla. Vazandu-ne pe noi probabil cum infulecam de zor la focaccia noastra cu bacon de aici, a bagat si Termi la greu din-asta bio eco raw vegana :-). Mno, nu putem tot timpul sa papam cu totii acelasi lucru, mai avem si noi placeri vinovate, ce sa-i facem? Dar atat timp cat de la suprafata pare ca papam acelasi lucru, it’s all good, zic. 1-0 pentru mami de Termi :-)). Hai ca nu ma intind cu vorba, sa purcedem!
Ingrediente aluat:
250g faina 650
50ml lapte gras
100ml apa
20ml ulei de masline
o lingurita praf de copt
Ingrediente umplutura:
3 bucatele spanac congelat
100g branzica de casa
O manuta de cascaval taiat cubulete (optional)
Din cantitatea asta de aluat, eu am facut 2 portii, una mai mare pentru noi adultii, reteta o gasiti aici, si un sfert din aluat l-am oprit pentru Termi si l-am umplut cu spanac si branzica. Cantitatile pentru umplutura asta deci merg cam la un sfert din cantitatea de aluat. Daca vreti sa faceti o focaccia mare pentru toata familia sa ajustati si cantitatea de umplutura.
De asemenea, o puteti umple cu ce stiti ca le place piticilor, lasati-va imaginatia sa zburde. De exemplu ciupercute calite nitel cu putina ceapa verde si apoi cascaval ras din belsug daca bebeii au peste un an ( ca are sare adaugata, de-aia zic), sau branzica de casa cu ardei si rosii pe deasupra, pui deja fiert cu branzica si ardei etc, etc…depinde ce aveti prin frigider, nu va dati peste cap acum sa o umpleti cu icre negre :)).
- Ingrediente aluat
- Ingrediente umplutura
1. Am pus intr-un bol faina si praful de copt si le-am incorporat frumos. Am adaugat apoi lichidele: uleiul, laptele si apa si am framantat pana am obtinut un aluat omogen si elastic. Daca nu vreti sa va murdariti labutele, puneti in functiune mixerul cu paletele alea spirala special pentru aluaturi.
2. Daca faceti doar o focaccia mare impartiti aluatul in doua bucati, una sa fie mai mare ce vine pe fundul cratitei si o parte mai micuta putin ce vine deasupra ca un capacel. Eu facand 2 tipuri de focaccia am impartit aluatul 3 sferturi pentru noi si apoi un sfert pentru reteta asta pentru Termi. Iar sfertul ala apoi l-am impartit in doua bucati, una mai mare si una mai mica.
3. Am intins apoi bine foaia pe blatul pudrat cu faina. Este foaia cea mare, ce vine pe fundul cratitei, destul de subtirica am facut-o eu.
4. Am pus prima foaie mai mare in cratita. Trebuie sa vina putin si pe peretii acesteia Este important sa folositi o cratita la care sa aveti un capac iar daca stiti ca este buna si nu lipeste nu o ungeti cu nimic. Daca aveti una care tinde sa lipeasca, puneti putin ulei de masline si apoi foia mare de aluat.
5. Am pus apoi umplutura: spanacul dat 2-3 minute in clocot amestecat apoi cu branzica. Pe deasupra puteti pune putin cascaval taiat cubulete daca vreti.
6. Am intins apoi si cealalta parte, mai mica decat prima si am pus-o ca un capacel pe care apoi l-am sigilat bine imbinand cele doua parti. Stiti ca ma omoara partea cu lucrul manual asa ca nu a iesit wow ca si aspect :-)).
7. Am intepat aluatul din loc in loc cu furculita, am pus capacul si l-am lasat la foc micut sa se parpaleasca vreo 10 minute pe fiecare parte sau pana cand vedeti ca se rumeste frumos. Datorita prafului de copt se si umfla bine. Cred ca puteti sa il omiteti daca nu vreti sa il folositi pentru bebei. Din ce am citit, nu este niciun studiu care sa spuna exact daca este periculos sau nu, rar si in cantitati mici nu cred ca este periculos oricum.
8. Ca sa o intorc, am folosit o farfurie intinsa pe care am pus-o ca un capac. Am intors cratita cu fundul in sus, focaccia a ramas in farfurie si apoi doar am pus-o frumos la loc in cratita pe partea cealalta.
Si asta-i tot, mai mult am vorbit eu in ideea de a va explica bine cum trebuie procedat, dar reteta e simpla si chiar buna.
Si poza in sectiune:
Bebei mancaciosi sa aveti!
Bunaaaaaa tare, buna frageda, mai bine zis. Exceptionala! Biscuim, ai primit calificativul maxim si de data aceasta de la toti membrii familiei dar mai ales de la junior careia i a fost dedicata!!! Multumiiiiimmmm!!
Saru’mana muuuult! Ma bucur ca s-a papat in familie. Pupici pentru toti, dar mai ales pentru junior :).
Ce fel de cascaval folositi pt pitic? Multumesc!
De la Solomonescu, Rucar sau Dalia. Pupici!
Buna. In cuptor se poate coace?
Da, cred ca merge si in cuptor daca ai o tava potrivita, doar ca va creste considerabil timpul de gatire. Pup!
Multumesc. Cred ca voi incerca in tigaie. Chiar acum pregatesc spanacul. Coca deja e gata. Fetita mea face maine un an si e tare mancacioasa asa ca ma inspir de aici aveti retet tare bune😘😘😘
oooo…multi inainte! frumos si sanatosi sa abia! Sper sa ii placa si sa pape! ma bucur ca te ajuta site-ul! Pupici!
E buna dar aluatul mi- a iesit sfaramicios. Oare de la faina integrala ?
Sfaramicios? Hmm…nu am patit niciodata asta. Imi pare rau. Ai pus numai faina integrala? Sau combinata cu alba? Mie biscuitii 100 cand i-am facut numai cu faina integrala mi-au iesit mega sfaramiciosi, posibil sa fie asta cauza.