M-am rasfatat maxim in weekend cu niste mere la cuptor (reteta pentru adulti cu zahar aici: rasfat cu mere la cuptor), zic unde’s 10 kg in plus, mai merge unul. Le-am papat cu multa inghetata pe deasupra, sa fie treaba treaba. M-am gandit sa nu ma prinda Termi in flagrant direct si am incropit rapid o versiune si pentru ea, fara zahar desigur! Sa manacam frumos cot la cot. Reteta seamana mult cu cea de mere la cuptor de aici, doar ca e in alta forma prezentata, aici avand si nitel sos. Ca sa ii dati un twist sa zic asa merge si cu niste biscuiti facuti in casa, ii radeti pe deasupra si iese un ditai rasfat pentru pitici si pentru mamici amatoare de dulciuri fara zahar. Eu clar nu’s una dintre ele :-)). Sau merg bine si cu bulgur cu lapte. Fierbeti bulgurul normal si la final puneti merele astea cu sos pasate peste. Dar nu va tin cu vorba, treaba-i mega simpla si delicioasa, ah si cu ingrediente mega putine ca de luni asa.
Ingrediente:
1 mar ( indicat sa fie unul mai dulce)
1 lingura de unt gras
1 lingurita de scortisoara ceylon (o puteti comanda online de aici daca nu o gasiti pe niciunde: scortisoara ceylon)
Jumatate de lingura de faina 650 (nu 000 fiind cea mai procesata)
*Optional: putina lamaie stoarsa, nuci/migdale/caju macinate pe deasupra la final.
*Scortisoara ceylon este cea buna, cea “adevarata” cum este cunoscuta. Scortisoara care se gaseste peste tot in magazine se numeste Cassia (fiind mai ieftina) si este mai inchisa la culoare ca sa o puteti diferentia. Aceasta din urma, consumata de cateva ori pe saptamana si in cantitati mici poate deveni toxica datorita continutului de cumarina. La Ceylon nu trebuie sa va faceti astfel de probleme, aceasta neavand nimic toxic, ci numai beneficii. Si acum ii multumesc mamicii ce m-a luminat cu aceste doua tipuri de scortisoara, eu habar nu aveam de asa ceva. Saru’mana inca o data, draga mea!
1. Am curatat marul de coaja, i-am scos cotorul si l-am taiat cubulete.
2. Le-am pus intr-un bol si peste ele am turnat scortisoara si faina. Puteti adauga si un strop de lamaie aici pentru a isi pastra culoarea frumoasa.
3. Am omogenizat si am transferat totul intr-un bol ce merge la cuptor. L-am uns cu o parte din unt in prealabil.
4. Apoi am pus untul ramas din loc in loc dispersat printre mere. (eu sigur am pus mai mult de o lingura de unt, dar data viitoare as pune mai putin, de aceea in reteta am recomandat doar o lingura)
5. Am dat la cuptor pana s-au inmuiat merele si s-a format un sos frumusel.
I le-am servit Terminatoarei cu putina nuca macinata, le-a devorat maxim.
Bebei mancaciosi sa aveti!
Cu mare drag! Pupici 🙂
Sunt cu ochii pe tine hihi
Wwoow mega delicios!!!!A venit la fix postarea asta pentru mine astazi…Cine nu o încearcă nu stie ce pierde.Eu am pus fulgi de cocos la final ca nu am mai avut timp să sparg nuci …bebe se ținea de pantalonii mei si zicea papa papa..a devorat tot .Multumim mami pentru ajutor 😙😙😙
Ce idee buna cu fulgii de cocos! Super! Si ma bucur tare mult ca ai incercat-o atat de repede si mai ales ca a fost cu succes! Pupici tie si lui bebe!
Oare merge sa pun mango in loc de mar?
🙂
Hmm….nu prea e Termi fan mango si nush cum se preteaza exact. Dar cred ca merge cu mai multe tipuri de fructe. Pupici! Daca incerci sa ne spui cum este.
Din câte știam, Mango devine amar copt, fiert etc.
Suupppeerrr bun. Sărut-mana 😍
Hai sa va fie de bine! pupam!
Buna ce fel de unt folosesti?
President fara sare sau Dorna 85% grasime.
Buna! Ador retetele tale si bebe la fel.
Ma gandesc sa comand scortisoara celyon de pe site-ul indicat de tine,imi poti recomanda,te rog,si alte produse de acolo.
Ai mai incercat ceva si ti s-au parut bune? Am vazut ca au si unt de arahide sau gemuri fara zahar.
Multumesc mult!
Weekend placut iti ureaza mama luo Termi masculin
Draguta mea, ma bucur ca ma urmaresti si ca Termi masculin se bucura de rezultate din plin :).
Legat de intrebarea ta, inca nu am folosit untul de arahide, dar daca l-as incerca, cred ca as coace eu cateva minute niste alune de padure si apoi le-as da la robot si iaca untul. Asta pentru ca eu si sotul nu suntem fani unt de arahide si n-as da bani pe un borcan intreg si poate nu i-ar placea nici lui Termi. Dar daca la ingrediente nu are nimic dubios, merg bine si cele din comert. Legat de gemuri, sa stii ca nici din-astea nu am folosit :)). Adica chiar daca nu au zahar adaugat, tot contin zahar, deoarece in urma procesului termic se pierd foarte multe minerale si vitamine si glucidele continute in mod natural de fructe se transforma in zaharuri, adica zahar. Ca si solutie rapida aici, poti sa pui pe foc repejor cateva afine sau alte fructe si faci un gemulet proaspat si in cantitate mai mica. Poate par comunista cu astea, iarta-ma. Dar sunt obsedata cu zaharul la copii.
ce pot recomanda este faina integrala de acolo, bulgurul, fulgii de hrisca si toate dubioseniile astea de cereale si pseudocereale.
Pupici si imi pare rau daca nu am fost prea de ajutor.
Agentia Alimentara Suedeza spune ca scortisoara Cassia poate afecta ficatul atunci cand, de exemplu, un adult consuma o lingurita de patru ori pe saptamana. Or, e nevoie de un praf de scortisoara ca sa dai gust mancarii. In cantitati mai mici decat cea mentionata nu este toxica. Presupun ca la un copil ar fi, sa zicem, o lingurita pe saptamana, dar un fir de scorrtisoara la doua saptamani sigur nu face rau. Asta a fost doar asa… de informare generala! 🙂 Sa nu crezi ca ai facut vreun rau daca i-ai dat Cassia.
Draguta, multumim mult de completari. Eu ma panicasem rau de tot atunci deoarece foloseam scortisoara destul de des, cam in orice briosele ii faceam, puneam si in fulgii de ovaz. Bine, sunt si panicoasa din fire :))). Pup si te mai asteptam daca mai ai informatii pretioase.
A fost de vis, gâza mea a papat tot! Ar fi mancat si tati asa bun a iesit, dar data viitoare facem si pt tati si pt gâza . Pupici si multumim pt retete
ha haa, bravooo! Sa ii fi de bine! Pupicei!
Buna! Fetita mea face acum 8 luni si as vrea sa incerc retetele tale pentru ca sincer suna delicios si ptr mami si ptr pui😀
O intrebare as avea… cea mica nu are deloc dintisori si mi e teama sa i dau ( prin blender doar).. Nu ti a fost teama sa i dai celei mici? Sau a papat cum trebuie? Poate asa imi fac si eu curaj😅
Draguta, cei mici papa cu gingiile la inceput. Mai ales daca este deschisa si curioasa spre a papa bucatele, incurajeaza-o!! Termi din prima a moflait, iti dai seama ca imbatraneam langa ea cand papa, dar a fost cea mai buna decizie sa o las. A descoperit singura noi texturi, gusturi si papam cu totii la masa in acelasi timp. Nu papam pe rand, nu papa cu desene, este minunat. Deci eu sigur sa incerci, atat timp cat bebe sta bine in fundulet si are tendinta sa duca la gurita. Pupici!
Buna, a iesit delicios stropit cu suc de la doua mandarine stoarse si cu putin ulei de cocos. Eu am pus in loc de făina niste griș din grâu dur. Neavând nuci, am pus niste migdale măcinate.
Super bun!
Foarte tare improvizatia! Bravo!! O sa incerc si eu cu ulei de cocos in loc de unt. Pupici!