Reteta din lunea astea este una clasica, taitei de casa! Sincer, eu i-am descoperit tarziu, tot puneam fidea in ciorbita, dar de vreun an imi veni mie sa incerc taitetii sa vad cum sunt. Se fac relativ usor, partea cea mai grea este sa intindeti foaia cat mai subtire, dar toata munca este rasplatita pe deplin. O data a trebuit sa ii fac si dupa am avut mereu comanda de la sot, faci ciorbita? cu taiteti de casa, nu? La asa comenzi nu pot decat sa ma supun. Se pare ca Gandacel e ca si tati, mega fana taieti. Nu exista supita pentru ea care sa nu contina taitei. Cum painica ii dau rar, merg perfect taitetii pentru ciorbita, ca sa fie un pic mai consistenta, plus ca oricum ii adora. Deci eu zic ca trebuie doar sa va incumetati si apoi o sa ii faceti mereu, va vor cuceri cu siguranta :).
Cand fac pentru toti ciorbita, fac mai multi, ca si idee sa tineti minte ca la 1 ou intra 100g de faina, la 2 oua 200g de faina si tot asa. Eu inainte sa ma apuc de ciorbita ii fac pentru a avea timp sa se usuce pana cand ii voi pune.
Ingrediente:
1 ou
100g faina
1 lingura ulei
1. Intr-un bol am amestecat faina cu oul si uleiul. Am obtinut un aluat nelipicios si relativ tare. In functie de tipul fainii si marimea oului e posibil sa fie nevoie de lichid suplimentar, in acest caz mai adaugati cativa ml de apa, eu am mai pus 15 ml in plus.
2. Am intins apoi bila obtinuta intr-o foaie subtire. Am pudrat in permanenta suprafata de lucru cu faina si cand am ajuns la grosimea dorita am lasat foaia la uscat. Veti observa ca marginile se vor indoi usor in exterior. E bine sa ii faceti inainte sa incepeti ciorbita si pana la momentul in care ii veti pune se vor usca fara probleme.
3. Am impaturit apoi foaia obtinuta. Daca totusi nu s-au uscat, daca sunt tinuti in mediu cu umeazala mare e posibil sa nu fie complet uscati, se lipeste cat de cat foaia, asa ca e bine sa o pudrati cu faina inainte de a o impaturi.
4. Am taiat rola in doua si apoi am taiat taiteii, ii puteti face cat de subtire sau gros va place. Daca foaia e uscata bine, dupa ce ii taiati se vor desface cu usurinta.
Si asta-i tot, se pun pe final, direct in ciorbita, fara sa ii fierbeti separat. In 3-4 minute se vor ridica la suprafata semn ca sunt gata.
Cât timp se pot pastra? Am făcut mai multi și îi am de vreo 3 săptămâni la frigider? Ii mai pot folosi pentru supita?
Intrebara este daca i-ai uscat inainte sau nu :)). Daca nu i-ai uscat, trebuiau consumati repejor, in 1-2 zile sa zic. Daca i-ai uscat, rezista mai mult timp. Pupici!
Dacă sunt uscați și îi pui într-o pungă închisă ermetic,vor sta mai mult timp
Cum sa i uscam?
Pai se tin asa pe masa pe ceva ca si mirodeniile pana se usuca. Eu mereu fac proaspeti, iti trebuie loc un de sa ii lasi la uscat. Daca ai o bucatarie mare, e fezabil.
Cam cat timp se lasa la uscat?
Eu ii fac dupa ce pun ciorba la foc, deci cam o ora, jumatte doua ii las eu. Daca nu imi par uscati cum trebuie, ii mai pudrez putin cu faina pe abele parti inainte sa ii tai.
Eu congelez taiteii care raman si asa am si pentru alta data 🙂
Super! Multumim de pont!
Este super rețetă aceasta. Eu sunt fan tăieței. Fac de câțiva ani, mama mea făcea mereu. Ca și pont, eu bat întâi foarte bine ouăle cu uleiul, apoi adaug faina pe rand, ca să nu completez cu apa. Ies mai pufoși tăiețeii în felul acesta. De regula nu am timp sa las foaia la uscat, asa ca pudrez cu faina din abundenta și tai direct, apoi las la uscat pe hârtie cam 1 săptămâna la loc răcoros și întunecat (nu în soare vreau sa zic). Faina în exces rămâne pe masa, după ce se usucă tăiețeii. Se păstrează în pungi de hârtie închise cu ceva (clama, agrafă, ce aveți). Țin fără grija 1-2 ani, pătrați în loc uscat, ferit de umezeala. Eu fac iarna și am pana următoarea iarna. Dacă vreți fidea, tăiați mai subțire și aveți fidea.
Ce idei buneee, multumim Alina. O sa incerc si eu sa bat oul cu uleiul si apoi sa pun faina. Multumim mult.
Eu adaug și 1 praf de sare ca e mare fata mea.
Dap, dupa ce a implinit Termi 2 ani si eu am adaugat sare in taieti.
Buna! Ce tip de faina ar fi bine sa folosesc, am un bebe de 10 luni. De grau, orez, integrala, 000, 650?
Multumesc pentru retete!
Faina de grau alba 650 pentru taietei.