Omleta simpla cu spanac

Stiu ca nu e sezonul lui, dar contine atat de multe vitamine si minerale incat eu incerc sa ii dau o data pe saptamana lui Gandacel. Prima oara l-am introdus cam dupa 8 luni, in omleta, simplu si i-a placut la nebunie asa ca de atunci e nelipsit din meniul ei saptamanal. Spanacul, despre el este vorba :). Reteta de mai jos e facuta cu spanac congelat, se executa rapid si simplu si sper sa aiba si la voi succes cum are la noi.

Spanacul poate fi introdus in alimentatia bebelusilor inca de la 6 luni, dar sa nu se exagereze cu el, avand nitrati ce in cantitate mare nu sunt in regula pentru bebe. De fapt orice fruct sau legume pot fi introduse dupa 6 luni, regula cu leguma x dupa varsta de x luni nu mai este valabila. Spun asta conform ultimului studiu publicat in decembrie 2016, din sursa oficiala, nu oricum. Eu spuneam mai sus ca l-am introdus la 8 luni pentru ca inca nu aparuse ghidul si nu citisem mult despre asta.

Pun link-ul la ghid aici: http://cnsmf.ro/ghidpreventie/GhidPreventie_Vol6.pdf

Ingrediente:
Spanac congelat si tocat (4 bucatele)
O lingura mare de iaurt gras (10% grasime)
Un ou

omleta cu spanac diversificare retete copii

1. Am pus apa la fiert. Cand a inceput sa dea in clocot, am pus spanac si l-am lasat 2-3 minute pana s-a dezghetat. L-am turnat apoi intr-o strecuratoare si l-am lasat un pic la scurs.

2. Intre timp, am batut bine oul cu lingura de iaurt pana am obtinut un amestec omogen.

omleta cu spanac diversificare retete copii

3. Am incorporat apoi spanacul. Amestecul obtinut l-am turnat in forme de briose.

omleta cu spanac diversificare retete copii

4. Am dat totul in cuptorul preincalzit, cam 30-40 de minute la foc mediu pana s-a inchegat bine.

omleta cu spanac diversificare retete copii

 

60 Replies to “Omleta simpla cu spanac”

  1. Buna, ati prezentat aici un meniu superb, care ma ajuta mult, dar nu prea inteleg, scrieti ca ati inclus spanacul pe la 8 luni dar este aici in recete pentru bebe de 7 luni. E ok daca il introduc mai devreme?
    Merci!

    1. Buna draguta! Ma bucur ca iti este de ajutor. Foarte bine ca m-ai intrebat si orice alte nelamuriri mai ai sa nu eziti sa ma intrebi. Eu am inceput diversificarea in 2016 vara si nu stiam foarte multe informatii despre introducerea alimentelor de aceea atunci eu i l-am introdus pe la 8 luni asa cum v-am spus si voua. Cu timpul m-am mai luminat si am mai citit in stanga dreapa, inclusiv noul ghid OMS publicat abia in decembrie 2016, deci eu incepusem deja diversificarea si nu am stiut la timp unele lucruri. In ghid se spune ca dupa 6 luni se pot da bebelusului orice fruct sau leguma, avand nevoie de cat mai multe vitamine si minerale din surse cat mai diversificate. Ideea este sa nu i le oferi des, dar intr-un meniu diversificat in care rotesti alimentele nici nu se pune problema de asta. Deci se poate da fara probleme inca de la 6 luni, dar oferit mai rar, acelasi lucru se aplica si cu sfecla. Ambele avand nitrati care in cantitate mare nu sunt ok, dar oferite o data sau de doua ori pe luna nu ar avea de ce sa puna probleme. Sper ca te-am lamurit si scuze ca te-am bagat in ceata.

      Iti las mai jos si link-ul cu ghidul ca sa nu crezi ca vorbesc de la mine putere despre lucruri serioase cum sunt alimentele permise in alimentatia bebelusilor: http://cnsmf.ro/ghidpreventie/GhidPreventie_Vol6.pdf

      Pupici multi!

      1. Dar dacă nu are dințisori decât unul singur credeți că este ok să îi dau asa ceva? @vom împlini în curând 8luni

        1. La inceput bebeii papa cu gingiile, dar indicat este sa incepeti cu legume facute la abur taiate asa bastoanse si apoi treceti la preparate cu alta consistenta.

  2. Bună! Felicitări pt site, o adevărată sursă de inspirație în bucătărie!
    Referitor la această rețetă, al meu bebe de 8luni nu mănâncă decât piureuri, încă nu acceptă bucățele de mâncare și aș dori să știu ce consistență are omleta? Dacă este ca o budinca se poate blendui până la consistența unui piure?
    Mulțumesc

      1. Salutare! Mulțumesc mult pt tip, vine la fix, urma să fac brânză de casă! Rămâne să îmi procur forme de briose, să gătesc și să vedem cum papă piciul!

        O seară liniștită!
        Pupici

        1. Daca ai o forma mai mica de chec sau ceva asemenator nu iti trebuiesc musai forme de briose, merge si facuta sub alta forma. Oricum o blenduiesti dupa, deci poti improviza daca nu ai inca formele si vrei sa o faci.Pupicei!

    1. Draguta, da! Stiu ca din batrani se povesteste ca alergenii se dau dupa un an. Dar conform ultimelor studii in vigoare, la care pun mai jos si link cu trimitere directa, se recomanda introducerea alergenilor inainte de un an. S-a dovedit ca copilul poate face alergie si dupa un an la alimente, deci nu e relelvant sa le introducem mai tarziu. Le dam inca de la 6 luni, dar cu grija sa observam reactiile.

      Pup si oricand mai ai intrebari, nu ezista sa ma intrebi.

      http://cnsmf.ro/ghidpreventie/GhidPreventie_Vol6.pdf

  3. Hei felicitări pentru Rețete si pentru tot ce ne îndrumi ! Am sa le încerc pe toate sa i le prepar fetitei mele ! Tocmai a facut 7 luni ! Momentan nu iam dat decât morcov ,cartof,ardei, păstârnac,spanac, cărnița de pui brânza topita (am găsit pentru bebelusi ) si uneori cate un galbenus de ou ! Iar fructe iam dat Mar, banana, kaki, Mango si mandarine/portocale ! Cam putine nu? Iam facut ieri omleta cu spanac … si ce crezi ?! Nu a vrut sa mănânce..! Se uita la farfuriuța ei era nerăbdătoare ,a gustat o data si sa strâmbat .. nu a mai vrut sa deschidă gurița 😓! Oare de ce ? .. si as mai avea o întrebare ! Următoarele Rețete care i lei voi găti si eu ea nu a mâncat multe legume cum ar fi usturoi ceapa praz si toate cele … cum fac ? Sper sa nu aibe vreo alergie ceva .. broccoli din nou nu a vrut sa mănânce … i l-am combinat cu morcov ardei cartof cărnița si nu a vrut !

    1. Buna draguta! Sa stii ca poti sa ii dai orice fructe, legume, carne, cereale etc inca de la 6 luni atat timp cat sunt gatite sanatos, fara sare, zahar si prajeli. Eu te sfatuiesc sa mai introduci din ele, dar treptat, cate una noua pe zi, in caz de ceva sa iti poti da seama de la ce este. Deci si usturoi, praz sa le introduci pe zi. Legat de omleta, ea papa bucatele? Poate nu a papat din acest motiv? Sau poate nu ii place oul/spanacul? Poti incerca alta combinatie de omleta cu dovlecel si branzica, cu ceapa verde etc.
      Pupici!

  4. Nu am vazut iaurt asa gras in londra, poate n am cautat eu bine, am luat insa un iaurt fara lactoza cu 2% grasime , are acelasi gust ca un iaurt normal.intrebarea mea e pot pune acest iaurt si un varf de unt ca ala e mai gras? Ma gandesc ca merge bine cu spanacul.Am luat spanac proaspat , mai trebuie oparit inainte?
    Multumesc si multa sanatate!

    1. Draguta, untul in omleta la cuptor nu prea merge. E ok si iaurt nu atat de gras, era ideea sa fie mai cremos. Poti pune chiar si o lingura de lapte daca se intampla sa nu ai iaurt prin acasa, asta ii ofera pufosenie omletei. Eu l-as opari nitel ca sa fie mai putin voluminos sa il poti incorpora mai usor. Pupici!

    1. Sa incerci sa separi galbenusul de albus? Nu stiu insa cat de bine se separa. Ai putea incerca asa si poti pune 2 galbenusuri daca e.

  5. Daca se fac mai multe portii si se pastreaza la frigider, se pot reincalzi? Multumim pt idei 😚

  6. Bună! Poate îmi dați un pont bun la întrebarea care urmează sa v-o pun!
    Dacă nu am in casa forme de brioșe, etc., în ce as putea pune compoziția, pentru a o putea pune la cuptor?
    Mulțumesc frumos! 😍

    1. Buna draguta. nici forme din-alea simple de hartie de briose, nu ai, nu? Atunci pune o hartie de copt intr-o tava intinsa si pune alatul acolo. Se face mai repede, dar iese mai subtire ca si omleta. Eu procedez asa cand i-o umplu cu ceva, o pun asa la cuptor pe hartie de copt si separat prepar ceva crema de branza cu care ung apoi omleta si o rulez. Pupici!

  7. Astazi i am facut puiului si i au placut foarte tare , desi 4 cubulete de spanac au fost cam mult , a fost plin de spanac dar a avut un suvcces maxim le a devorat cu manutele lui micute .

  8. Buna draguta! Sigur ca da, poti face asta fara probleme. Pastrat la frigider in caserola ceva, este foarte ok. Pupici si have fun afarica! Sa profitati de soare si zile cu zambete multe.

  9. Tocmai am testat aceasta reteta! Am adaugat in plus carne de pui fiarta, putin piper si o lingurita de parmezan ras. Am stors bine spanacul fiert cu mana, altfel mi s-a parut ca ar fi lasat prea multa zeama. Puiul si spanacul le-am dat putin prin blender sa nu fie bucatele prea mari. Rezultatul a fost peste asteptari, a mancat aproape 3 briose asa mai mititele. Acum avem 11 luni si ne place sa mancam singurei dar pentru mine e excelent ca nu se farmiteaza compozitia si am mai putin de curatat dupa masa. Am sa mai incerc si alte retete! Multumesc!

    1. Draguta, scuze ca raspund greu. ma gasesti pe faceboook mai usor ca ai astfel de intrebari la care vrei un raspund rapid. Eu nu am cuptor cu grade, o dadeam la foc mediu, sa zic 185 si o lasam pana era rumena, cam 20- 30 min, depinde de cuptor.

  10. Bunaa..
    Am vrut demult sa iti scriu, insa fiind “proaspat mamica” , timpul nu imi prea permite..
    Multumim mult mult mult mullllllttttt pentru ceea ce tu ne oferi..pe mine personal ma ajuta mult, sunt in priza de dimineata pana seara🙃.
    Fetita mea este mare fana a retetelor tale, noi suntem la meniul de 8 luni si 2 sapt… si ne place, chiar f tare😊
    Felicitari, biscuim.ro, un ajutor pentru mamici si pitici!

  11. Esti minunata!
    Iti multumesc pentru ajutor🤗
    Urmeaza sa incepem diversificarea si noi si deja am citit o groaza de retete de-ale tale. Esti de un real ajutor. Pupici👍

    1. Pupici! Hai ca dupa o luna cand raspund eu cred ca ati si inceput diversificarea :))). Dar a fost TErmi cu gripa, dupa am luat eu, a fost o perioada grea, nu am mai intrat pe aici. Multa bafta cu diversificarea, sa imi scrii oricand ai ceva nedumeriri! weekend cu soare sa aveti!

  12. Hop si eu, hop si eu!
    Prima « mancare » gatita ever de mine. Am pus insa si un pic de ceapa verde si patrunjel. A papat mai mult decat ma asteptam bebelina de 7 luni ♥️ A papat pana si tati. Desi cred ca la el a fost de incurajare, sa mai fac :))
    Multumesc mult mult pentru idei!! 🤗

    1. Ohoooo, felicitari atunci! Cred ca e un sentiment fain ca prima incercare sa fie asa bine primita si ai sufletul plin si te simti mandra! Bravooo <3 ! la cat mai multe reusite si improvizatii de acest fel!

  13. Buna, dinainte sa începem diversificarea mă gândeam ca î-l voi lăsa pe cel mic sa mănânce singur, oferindu-i bucatele de mâncare tăiate in așa fel încât lui sa ii fie ușor sa le apuce. Zis și făcut! Bebe a fost super încântat, numai ca atunci când apuca mâncarea o strânge foarte tare in mânuțe și se rupe sau se risipește.
    Acum are 7 luni și face la fel. Îmi doresc foarte tare sa îl las pe el sa mănânce singur numai ca neputând sa apuce mai ușor, astfel încât mâncarea sa fie întreaga când o duce la gura, se enervează și pana la urma ajungem tot la piure…i s-a mai întâmplat cuiva asta?

    1. Draguta, ai incercat sa gatesti legumele o idee mai putin? Nu sa fie tari sau crude, ci sa reziste putin mai mult in manute. Si inca e micut, are abia 7 luni, eu zic ca are timp sa invete si sa isi dea seama cum merge treaba cu bucatelel astea. Ii poti pune tu pe o furculita de copii si apoi sa ii dai lui furculita daca e, dar sa fie de copii speciala, cu farfurile usor rotunde.

  14. Bună!
    Felicitări pentru site, insa atentie cu recomandarile care nu pot fi universal valabile. Eu am pregătit azi reteta si am ajuns cu copilul la spital (are 8 luni si 9 zile). Am trecut prin ditamai trauma cu branula, perfuzie pentru ca a facut EVIDENT alergie la albusul de ou!!!!! Se umflase toata la fata, sclap, ochi , inrosise. Incredibil cat de rau i-a facut, dragii oul era din curtea bunicilor si a mai mâncat inainte (galbenus). Cred ca la varsta lor trebuie ffff bine preparat termic oul prin fierbere si nu coacere. :((

    1. Hey, imi pare tare rau pentru ca ati trecut prin asa ceva 🙁 spre ca de atunci sunteti mai ok si poate manca albus de ou acum. Recomandarile pe care le-am facut aici mereu au fost in concordanta cu cele spuse de organizatia mondiala a sanatatii, care a studiat problema si au ajuns la anumite concluzii. ideea este ca daca bebele are o sensibilitate la un aliment, va face alergie si dupa un an, poate e chiar mai predispus la asta. pentru persoanele care au alergii in familie sau bebeii cu probleme de snanate clar trebuie monitorizat mai atent tot procesul. Inca o data imi pare rau ca a trebuit sa treceti prin asa ceva. Multa sanatate!

    1. Nu am avut niciodata ore fixe pentru ca programul nostru era mereu haotic. Cred ca fiecare ar trebui sa stabileasca anumite ore in functie de stilul de viata, de cat de matinali sunteti..nu ar trebui sa fie ceva standard.

  15. Super retele! Multumesc, ma inspir zilnic din ele.
    Voiam insa sa intreb, daca pana acum i-am dat doar mancare sub forma de piure, cum fac cu aceasta omleta?
    Sa o las pe ea sa apuce cu manutele? Si daca nu reuseste sa manance suficient sau daca se ineaca?

    1. Buna. Cand treceti la bucatele e bine sa incepi cu legume la abur sau fructe moi taiate asa cat sa apuce in manute. Nu as incepe cu textura asta de omleta, mai bine cu un morcov la abur, mar la abur, sa vezi putin cum se descurca. Si cand papa bine fructele si legumele astea la abur as trece la next level sa zic. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.