Cum iar e weekend, normal ca ma gandesc la papilele gustative ale piticilor si ale adultilor deopotriva si propun ca si rasfat o tarta. Bine, la carte este numita galette, prea pompos pentru mine, ma gandesc la galeata :-). Asa ca i-am zis neaos romanesc :-)) tarta rustica, e impaturita si arata cam neingrijita dar asta este si scopul. Deci reteta asta merge la fix cu talentul meu bucataresc ce tinde spre zero, este ravasita si messy :-). Poate va sperie nitel procesul, dar have no fear, iesiti din zona de confort :)))! Este super simplu de facut si rezultatul este pe masura. Secretul consta in nucile coapte ce ii da o aroma to die for, jur ca am papat si eu care stiti ca nu pun gura pe chestii fara zahar , dar asta mi-a placut maxim. Am adaugat doar o lingurita miiica de miere in afine, dar se poate exclude fara probleme in cazul piticilor mai mici. Noi intrand in categoria mai grea (peste 2 ani), am zis sa mai las comunismul la o parte si sa imi fac nitel de cap cu putina miere, ca n-o fi foc! Demult voiam sa incerc o asemenea tarta, o aveam pe lista cu to do-uri, dar nu gaseam niciodata momentul. Dar am avut o manuta mai mare de afine, pe care desi acum ceva timp le devora una cate una Termi, acum le-a refuzat complet, a pus limba pe una si asta a fost. Asa ca zic sa fiu smechera si sa incerc sa le combin cu niste carbohidrat si merg la sigur! Bine m-am gandit :). Am oprit focul cat dormea ea si pana se trezise cred ca am papat jumatate :-))). Pacat ca eu am facut cantitatile pe jumatate, pentru reteta m-am inspirat de aici, doar ca am adaptat-o pentru copii. Nu va mai plictisesc cu povesti nemuritoare cum imi sta in fire, haideti sa ii dam drumul la treaba! Ah si stay tuned ca ma bate gandul sa incerc si una cu legume!
Ingrediente blat:
40g nuci
65g faina alba tip 650
1 lingurita scortisoara ceylon (o puteti comanda online de aici daca nu o gasiti pe niciunde: scortisoara celyon)
60g unt gras rece taiat cubulete
1 lingura lapte gras
Ingrediente umplutura:
175g afine
O lingurita zeama de lamaie
*Optional o lingurita de miere peste afine, dar numai pentru copiii peste un an. Atentie! Sub un an este foarte periculoasa mierea.
*In reteta initiala cantitatile erau dublate, eu le-am injumatatit pentru ca nu aveam suficiente afine. Daca vreti o tarta mai mareee, inmultiti fiecare cantitate cu doi si gataaa.
*Scortisoara ceylon este cea buna, cea “adevarata” cum este cunoscuta. Scortisoara care se gaseste peste tot in magazine se numeste Cassia (fiind mai ieftina) si este mai inchisa la culoare ca sa o puteti diferentia. Aceasta din urma, consumata de cateva ori pe saptamana si in cantitati mici poate deveni toxica datorita continutului de cumarina. La Ceylon nu trebuie sa va faceti astfel de probleme, aceasta neavand nimic toxic, ci numai beneficii. Si acum ii multumesc mamicii ce m-a luminat cu aceste doua tipuri de scortisoara, eu habar nu aveam de asa ceva. Saru’mana inca o data, draga mea!
1. Treaba cea mai faina este musai sa folosim nuci coapte, Doamne ce aroma. Asa ca pentru inceput am pus nucile intr-o tava disperate si le-am lasat vreo 10 minute in cuptor pana capat un miros placut a copt. Le-am intors dupa vreo 5 minute.
2. Le-am lasam la racit si apoi le-am pus in blender. Musai sa fie reci pentru ca altfel topesc untul si n-am facut nimic. Le-am blenduit cum am reusit mai bine, apoi am adaugat faina si jumatate din cantitatea de scortisoara si am blenduit iar pana la omogenizare.
3. Am adaugat apoi untul, eu l-am bagat la congelator vreo 10 minute inainte. Am obtinut un amestec nisipos.
4. Am transferat totul intr-un bol peste care am adaugat 3 linguri de apa rece, rece. Si aici am pus vreo 5 minute apa la congelator. Am format un mic disc, nu am framantat mult, cat sa dau forma, tot ca sa nu topesc untul. In folie alimentara si la frigider cu aluatul minim o ora.
5. Apoi am intins aluatul, am presarat nitel cu faina suprafata de lucru. Incepe usor untul sa se topeasca si se mai lipeste. L-am mutat apoi cu grija intr-o tava intinsa pe hartie de copt.
6. Peste afine am turnat lingurita de suc de lamaie. Acum putem adauga si mierea daca vrem sa folosim. Si le-am pus peste aluatul intins. Am lasat un loc de cativa centimetri buni spre margine ca sa o pot impaturi. Le-am pus mai pe mijloc asa.
7. Si apoi am inceput sa impaturesc cum am stiut eu mai bine, evident fara talent la acest capitol cum ma stiti. Am pus lingura de lapte pe marginile aluatului si am presarat jumatate de lingurita de scoritsoara ramasa.
8. La cuptor vreo 40-50 de minute pana se rumeneste frumooooos. Si uite-asa iese ceva divin! A iesit niiitel sfaramicioasa, nu am dat nucile foarte bine la robot, era si Termi prin preajma si m-am grabit. Voi sa le macinati fin daca puteti.
Bebei mancaciosi si sanatosi sa aveti.
Oh, ce bine arata! Abia astept sa o incerc si eu in weekend. Te anunt rezultatul. Multumim pentru reteta atat de simpla!
Sper sa nu iti iasa mega sfaramicioasa. Mi-a scris o mamica de lucrul asta. si a mea a iesit nitel, dar se putea totusi papa. Hai pupici si sper sa va placa!
Hmmm, si oare ce as putea adauga sa nu mai fie sfarmicioasa…?
Eu am zis ca mi-a iesit mie asa pentru ca nu am macinat bine nucile si erau bucatele destul de mari. Incearc asa pui mai multa faina daca este, vezi aluatul cum se intinde.pupici!
Da, le-am macinat super bine la belnder au iesit faina aproape :)) si tot sfarmicioasa a iesit. Azi dimineata am facut-o, am tinut aluatul peste noapte la frigider. La gust a iesit super buuuna! O voi mai repeta, asa firmicioasa :)) va pupam
Hmmm…atunci o sa mai repet si eu reteta si o sa mai umblu la cantitati, sa vad cum sa o facem mai nesfaramicioasa. Pupici mult! Ma bucur totusi ca v-a placut.
Buna, mami. Am mai scris un comentariu, insa poate nu i-am dat eu post :)) voiam sa zic ca nuca am macinat-o foarte fin, a iesit ca o faina si cu toate acestea tot sfarmicioasa a iesit tarta…oricum, a fost un succes si cu siguranta o voi mai repeta, chiar asa firmicioasa ;))
Draguta, ai dat post, doar ca eu am fost offline cat am stat in concediu, nu am mai intrat pe aici, am luat o pauza si fara sa aprob eu comentariul nu apare :). pupici!
Buna… mămico ! Arată foarte bine tarta … As pune pune coacaze in locul afinelor ???
Buna draguta! Da, da, cred ca merg si ele bine. Dar daca bebe are peste un an, ma gandesc sa pui o lingurita de miere ceva, sa nu fie prea acrisoare. Pupici!