Am avut un dovleac mai babanel, asa ca dupa ce facui supa crema mi-a mai ramas o bucata destul de mare. Ce sa fac, ce sa fac cu ea? Zic ia sa imi incerc norocul cu o placinta. Era prima incercare deci emotiii, emotii. Aveam si un mar si o para uitate in fructiera asa ca le-am pus si pe acelea si a iesit ceva yuuuum. Eu am papat cu multe miere pe deasupra, evident :)))). Gandaciosu’ fiind fana carbohidrati, a papat mai intai stelutele de pe ea :))), refuzand umplutura. Dar cand m-a vazut cum infulecam cu pofta, a cerut si ea o felie ca-lumea si nu s-a oprit pana nu a terminat-o. Reteta a venit la fix acum ca s-a mai racorit nitel si in casa mirosea demential a dovleac copt, nimic mai frumos pentru un inceput de toamna. Dar gata cu poezia si la treaba!
Ingrediente:
800g dovleac (inainte de a-l curata)
1 mar
1 para
2 oua
330g faina alba tip 650
150g unt gras
1 lingurita scortisoara
Un vaaarfulet de lingurita de nucsoara (optional)
*In cazul in care perele si merele ce le aveti nu’s foooarte dulci, merge bine si o banana adaugata la toata treaba pentru un plus de dulceata.
1. Am dat drumul la cuptor pentru a il preincalzi la foc mediu, 180 de grade.
2. Am curatat de coaja fructele si le-am pus pe o tava intinsa pe hartie de copt. Terminatoarea nu a fost in apele ei asa ca am facut totul pe repede inainte. Va sugerez ca dovleacul sa incercati sa il taiati bucati egale (nu ca in poza de mai jos) pentru a se face toate in acelasi timp. De asemenea, pentru un plus de gust merge sa puneti din loc in loc putin unt si scortisoara.
3. Cat timp s-au inmuiat fructele la cuptor, am pus faina si untul intr-un bol si am framantat pana am obtinut un aluat nisipos. Daca nu vreti sa va murdariti cu treaba asta, puteti foarte bine sa puneti ingredientele in robotul de bucatarie si sa il lasati pe el sa duca greul.
4. Apoi am adaugat cele doua oua si am omogenizat frumos pana am obtinut o bila moale si nelipicioasa. Daca mai dureaza pana se fac fructele, va sugerez sa o inveliti in folie alimentara si sa o bagati la frigider.
5. Cand au fost gata fructele, le-am pus intr-un bol in care am adaugat si scortisoara si nucsoara si le-am blenduit frumos pe toate. Merge si cu furculita, dar este mai migalos.
6. Eu am pregatit din ochi o tava rotunda de vreo 20cm dar s-a dovedit a fi cam mica, in sensul ca mi-a mai ramas nitel aluat ( de aici si stelutele) si stratul de umplutura a iesit mai mare. Foarte ok si asa, dar ca idee merge si intr-o tava mai intinsa, asa iese mai multa :))).
7. Am impartit aluatul in doua parti egale. Am intins prima parte intr-o foaie un pic grosuta, si am pus-o in tava. Am intepat cu furculita din loc in loc.
8. Peste am turnat piureul de fructe.
9. Am intins-o si pe cea de-a doua si am pus-o deasupra. Ramanandu-mi aluat, m-a chinuit talentul si am facut 2-3 stelute pe care le-am pus deasupra. Daca nu va iese perfect rotund aluatul cand il intindeti cu facaletul, puneti o farfurtie mare intinsa cu gura in jos si decupati de jur imprejur apoi.
10. La cuptor am lasat-o vreo 40 de minute pana s-a rumenit usor.
Si poza cu sectiunea, tanaaaa:
Bebei mancaciosi sa aveti!
Cu ce pot înlocui untul bebe are aplv?
Draguta, a fost prima oara cand am incercat-o. Desi nu e testata treaba, dar mizez pe unt de cocos, in stare solida. Am mai vazut retete asemenatoare de aceea zic. Pupici
Nu vreau sa iti dau de lucru sa imi raspunzi la fel de fel de intrebari, dar mi se pare interesant vasul pe care l-ai folosit si vreau sa stiu daca este din silicon. Daca da, poti sa imi spui unde l-ai gasit? Multumesc
Stai linistita :). Vasul da, este din silicon. Si il am de la o revista, a venit cadou. Dar nu mai stiu exact ce revista :(. Pupici!
Servus. Am tot vrut sa scriu si eu un comentariu de apreciere ( macar) la una dintre retele tale; ne numaram printre fani, noi si familiile si prietenii pe care i-am mai servit cu una alta gatite dupa retetele tale. Multumim deci, de 2 ani jumatate ne bizuim pe tine! 🙂
Am si un feedback la aceasta reteta: mie nu mi s-a legat niciodata aluatul cu numai 2 oua si untul. E adevarat ca nu am cantar si masor tot timpul cu lingura ingredientele uscate, respectiv faina in cazul asta. Poate ajunge sa fie mai mult fecat 330 de g; long story short, intotdeauna a trebuit sa mai pun si o lingura doua de iaurt, si aluatul a iesit mega gustos si fraged. Iar la crema rezultata din dovleac, mar si para, neaprat blenduiesc si o banana mai coapta. Iese foarte buna crema, de mancat si asa separat. Na. Cam asta. Multumim inca odata, ne-ai fost ” alaturi” inca din primele zile ale diversificarii si revenim la tine oricand. Placinta asta si briosele cu morcovi sunt clasice deja la noi in casa. Spor!
Hey, multumesc mult de tot pentru mesaj si pentru aprecieri. Merci de feedback pentru retetea, eu din pacate nu am mai refacut-o de atunci de cand am postat-o, posibil sa ai dreptate, dar bine ca te-ai orientat si ai adaugat iaurt, cred ca merge si smananta. Merci mult.