Grisine cu morcov si sfecla

Ca o gospodina desavarsita ce ma aflu (NOT!) m-am trezit dis-de-dimineata cu gandul sa ii fac niste briose cu sfecla si morcov Terminatoarei. Buun, notez frumos ingredientele, gramajele si pornesc la treaba. Toate bune si frumoase numai ca la sfarsit mi-a cam dat cu virgula si in loc de un aluat ce curge macar putin astfel incat sa il pun in formele de briose iese unul cam prea tare :)))). Zic nu e panica, nu e prima oara cand nu imi iese ceva :))). Noroc ca bausem o gura de cafea ca asa mi-a venit ideea sa transform nitel produsul final. Aluatul era moale, dar nelipicios numai bun sa formez niste bastonase rapid si sa “reciclez” cumva totul. Iaca asa au aparut aceste grisine cu sfecla si morcov, ce’s perfecte si pentru copiii cu aplv, untul putand fi inlocuit cu succes de ulei. Sunt bune si la drum, sanatoase si …. gustoase! Asa emotii am avut cu ele, ca i-am dat o jumatate de grisina Terminatoarei chiar inainte de pranz, zic sa vad daca is bune de ceva. Cu greu am oprit-o la doua astfel incat sa ii pot servi si pranzul :)))). Deci la noi au avut succes garantat! Ca si textura sunt usor crocante la exterior si moi in interior. Nu le-as da copiilor la inceput de diversificare, ci dupa gestioneaza bine papatul bucatelelor. De asemenea, avand sfecla sa nu le faceti mai des de doua ori pe luna, sfecla avand nitrati ce in cantiate mare nu’s tocmai ok. Buenoos, gata nu va mai aburesc si trecem la treaba.

Ingrediente:

120g faina alba tip 650 (Dar merge si integrala)

1 lingurita de scortisoara

40g unt ( sau ulei)

1 lingurita seminte de chia inumiate in 8 lingurite de apa

4 oua de prepelita ( sau 1 ou de gaina)

50g morcov

50g sfecla

*Optional puteti pune si un varf de lingurita de praf de copt daca le vreti mega pufoase.

gustare pentru copii, grisine cu sfecla, retete cu sfecla pentru copii, retete sanatoase pentru copii, diversificare, grisine, biscuim, retete biscuim

1. Am dat drumul la cuptor la foc mediu pentru a il preincalzi.

2. Am amestecat faina cu scortisoara (si praful de copt daca alegeti sa puneti).

3. Intr-un alt bol am pus ouale, semintele de chia cu tot cu apa in care s-au inmuiat si untul topit ( sau uleiul).

gustare pentru copii, grisine cu sfecla, retete cu sfecla pentru copii, retete sanatoase pentru copii, diversificare, grisine, biscuim, retete biscuim

4. Le-am mixat 1-2 minute pana s-au omogenizat bine de tot.

gustare pentru copii, grisine cu sfecla, retete cu sfecla pentru copii, retete sanatoase pentru copii, diversificare, grisine, biscuim, retete biscuim

5. Apoi am pus morcovul si sfecla date pe razatoarea mica si am mixat iarasi bine.

gustare pentru copii, grisine cu sfecla, retete cu sfecla pentru copii, retete sanatoase pentru copii, diversificare, grisine, biscuim, retete biscuim

6. La final am pus in 3-4 transe faina si am mixat cat sa o inglobez pe toata nu mai mult.

7. Cum va spuneam, aluatul mie mi-a iesit unul elastic si moale, nu unul ce curge pentru a fi turnat in forme de briose asa cum era planul initial.

gustare pentru copii, grisine cu sfecla, retete cu sfecla pentru copii, retete sanatoase pentru copii, diversificare, grisine, biscuim, retete biscuim

8. Asa ca m-am apucat sa formez snurulete, snurulete. Fara sa mai adaug faina sau sa imi pudrez mainile, nu s-au lipit deloc. Puse pe hartia de copt, le-am bagat la cuptor. Dupa vreo 15 minute le-am intors putin si le-am mai lasat alte 10. In functie de cat de groase le faceti trebuiesc lasate mai mult sau mai putin. Ideea este sa fie usor rumene.

Nitel crocante la exterior si moi la interior! Lipsa totala a simtului meu artistic se poate observa cu usurinta, formele fiind neregulate. Dar se poarta asimetria si arta abstracta, ma gandesc :).

Bebei mancaciosi sa aveti!

gustare pentru copii, grisine cu sfecla, retete cu sfecla pentru copii, retete sanatoase pentru copii, diversificare, grisine, biscuim, retete biscuim

Inspiratia mi-am luat-o de aici: http://hiddenponies.com/2013/06/carrot-beet-muffins/

27 Replies to “Grisine cu morcov si sfecla”

  1. Intrebare intrebatoare: ies cumva grisinele si fara sfecla? Cu alta leguma? Nu de alta, dar nu am sfecla si tare nu as iesi din casa pe vremea asta neprietenoasa! Multumesc pentru inspiratie zilnica si mult succes in continuare! 🙂

    1. Eu zic ca ies, da, da. Eu odata nu am pus morcov, ca nu am avut. Am pus sfecla si in locul morcovului am pus o para mica zemoasa. A iesit aluatul mai moale si le-am pus in forme de briose la cuptor. Au iesit super fain, le-a devorat Termi maxim. Deci sugerez in locul sfeclei sa pui niste mar dat pe razatoarea mare si stors bine, asta daca nu vrei sa iasa compozitia zemoasa si sa le transformi in briose. pupi! Sper sa fii multumita de rezultat. Keep me posted!

  2. Salutare!!! Ce bine suna reteta!!! Dar ce fac daca nu e hidratata chia, acum am pus-o in apa…cat ar trebui sa stea? Multumesc frumos! P.s. am testat o groaza de retete minune de la tine! Pupici

    1. 15 minute trebuie, pana devine gelationasa asa, asemanatoare albusului de ou. Poti pune un ou in locul ei daca nu ai sau nu mai vrei sa astepti hidratarea. Pupici! Ma bucur ca ma urmaresti!

    1. Draguta, nu am incercat, dar ar trebui sa ajute la legat si chia si sa iasa ok. Pupici! Daca e aluatul prea tare mai rade niste para sau mar sa lege un pic mai mult. Sa le razi pe razatoarea mica.

  3. Buna, mami! Am incercat si eu azi dimineata la micul dejun reteta, au iesit buuune:) aluatul insa mi-a iesit cam lipicios si mi-a fost destul de greu sa il modelez. Multumim! Va pupam!

    1. Draguta, da, ideea este ca initial trebuia sa fie o reteta de briose si aluatul sa fie moale, dar nu mi-a iesit asa :)). Si am schimbat-o in grisine pe loc. De acum daca vezi ca se intampla asta fie poti rade un mar ceva sa mai fluidizezi compozitia si sa faci briose, fie cum facusi acum cu multa faina pe maini sa le faci asa grisine. Pupicei! Ma bucur ca macar au iesit bune, dar imi pare rau ca te-ai chinuit cu el.

  4. Reteta suna foarte bine, o voi incerca si eu. Am vazut că pentru a preîncălzi cuptorul l-ai pus pe mediu. Coptul grisinelor propriu-zise se face la ce temperatură a cuptorului? Mulțumesc!

    1. Draguta, cuptorul meu e antic si am zis mediu. Pentru cuptoarele alea noi si smechere cu grade si timer, undeva la 185 de grade. pupi!

  5. Buna. Sfecla ai pus-o crudă sau coaptă ( nu îmi dau seama). Tare aș încerca rețeta că poate asa mânanca și a mea pitică sfecla. Puici

    1. Draguta, cruda ca sa fie totul cat mai rapid. Nu am mai stat sa o gatesc inainte. Au iesit foarte bune, am papat chiar si eu :)). pupici!

  6. si desi imi doream nespus de mult grisine, si am respectat indeaproape masuratorile retetei, mi’a iesit aluat de briose. Si briose am facut :)))

    1. ha haa…si eu speram la niste briose si le-am facut grisine. Mega dubioasa retata asta, uneori imi iese si mie aluatul de briose, uneori iese prea tare. Cred ca depinde cat de zemoasa e sfecla. Sper totusi ca au iesit briosele si s-au papat. Pupici!

  7. Felicitari pentru reteta! Spune-mi te rog daca este foc daca nu pun scortisoara. Nu am Ceylon. 🙁

  8. Am fost si am cumparat pana la urma. :)) Au iesit super bune, ma intreb daca se poate pune si branza in compozitie…cred ca ar fi si mai si.

    1. Ma bucur ca v-au placut :). Hmm…nu am incercat cu branza, mai nou am incercat grisine cu maia si seminte, dar reteta asta nu am mai schimbat-o. Daca incerci si iese ceva, da-ne de veste, te rugam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.