Am tot vorbit pana acum despre cereale, pseudocereale, sucuri de fructe, dar am omis ce e mai important si anume diversificarea! Va zic drept ca imi era frica sa vorbesc despre subiectul asta si sa intervin eu cu pareri (cand rar gasim si 2 pediatri care sa fie pe aceeasi lungime de unda) asa ca am tot amanat. Dar fiind un site in special pentru bebelusi am zis ca e musai sa impart cu voi si aspectul asta chiar daca multa lume va considera unele lucruri exagerate. Eu o sa vorbesc pe larg despre ce temeri am avut la inceput si ce raspunsuri am gasit la ele, totul din experienta propie si personala. Stiu ca multe dintre voi va puneti aceleasi intrebari si de aceea sper sa va ajut catusi de putin. Nu cred ca o sa reusesc sa punctez chiar toate nelamuririle ce apar, fiind un subiect dezbatut intens asa ca v-as ruga mult daca vreti sa mai impartasiti si voi din experienta voastra sau sa puneti orice intrebare va vine in minte, sa feel free to do it. Nu judecam si nu aratam cu degetul :). Cat traim invatam, vorba aia.
Buuuun, treaba asta cu diversificarea poate parea infricosatoare la inceput. Cu ce sa incepi, cand sa incepi, cu cat sa incepi si multe alte intrebari. Desi o parte din mine astepta momentul asta, o parte era ingrozita. Citeam tot felul de pareri, ca aia e bine, ca aia nu, greu gasesti 2 medici pediatri care sa recomande acelasi lucru. Ma simteam pierduta in spatiul cosmic si nu stiam de unde sa incep. Asa ca cu greu mi-am facut curaj si pe la 5 luni ale Terminatoarei am inceput sa ma documentez cu ce se mananca treaba asta. Dupa ce am fost doxa de carte am vorbit si cu pediatra ei, am luat in considerare acele sfaturi ce mi s-au parut ok si asa am inceput o diversificare a la mami de Gandacel Terminator.
Mai jos notez ce mi se pare mie relevant si bine de stiut la inceput de drum, apoi o lista cu intrebari rapide si apoi niste aspecte bine de stiut. Sper sa gasiti macar un lucru nou care sa va fie de folos.
1. First things first, achizitionarea unui scaun de masa. Aici fiecare alege in functie de preferinte si buget. Dar sa alegeti unul care se curata usor, treaba o sa devina messy, trust me! Mai ales daca alegeti blw, inarmati-va cu muuulta rabadare. Ca si trick, eu ii pun sub scaunul de masa fie un sac de gunoi taiat, fie o musama pe care o tot refolosesc. Asta ca sa nu stati cu mopul in bucatarie si sa frecati de nspe mii de ori. Ca si paranteza, sa incercati pe cat posibil sa le dati sa pape numai in scaun. Sa le creati un obicei sa vada de la inceput ca acolo este locul de papa, nu in brate la mami, nu in sufragerie pe jos etc. Eu si gustarile ( in cazul in care nu suntem afara sau in vizita) i le dau numai in scaun, acasa mancam cu totii doar la masa. De asemenea, daca alegeti varianta BLW(Baby-led Weaning) de diversificare e musai bebele sa stea bine in fundulet si sa aiba spatele drept cand papa.
2. Achizitionarea veselei. Vai Doamne, nu vreau sa imi amintesc cat am cheltuit eu aiurea pe un set de farfurii cu ventuza cica, care oricum nu statea prinsa bine. Luati cateva chestiute, de preferat simple si daca scrie pe ele BPA free este super! De asemenea, va sfatuiesc sa nu dati milioane bune pe nu stiu ce aparat de abur, va ocupa si loc, nu il folositi mult si se duc si banii aiurea. Luati o sita pentru abur ce e vreo 20-30 ron, poate si mai ieftina si ati terminat treaba, simplu si eficient.
Asta a fost incalzirea, acum intram in paine cu adevarat :))).
3. De la ce varsta se incepe diversificarea? In jurul varstei de 6 luni. Gandacel a luat bine in greutate, era vioaie si fasneata deci nu mi s-a recomandat o clipa sa incep mai devreme de catre pediatra. Abia in jurul acestei varste se dezvolta mai bine sistemul lor digestiv si sunt pregatiti sa digere mai bine alimentele. Tot in jurul varstei de 6 luni li se termina rezervele de Fier pe care le au din burtica deci inca un motiv pro diversificare la 6 luni. De asemenea, tot de la aceasta varsta sunt pregatiti sa pape si singuri. In plus, de ce am vrea sa ne complicam asa de devreme? Avem o viata intrega inainte sa le gatim! Deci nu se intampla nimic daca mai asteptam, e cel mai indicat, bebele e mai bine pregatit, sunt numai si numai avantaje. Doar in cazul in care sunt ceva probleme si medicul va recomanda musai sa incepeti mai devreme, altfel, nu va bateti capul. Enjoy life!
+ pun un pasaj din ultimele recomandari date de Ministerul Sanatatii, ghid ce il gasiti complet aici: http://cnsmf.ro/ghidpreventie/GhidPreventie_Vol6.pdf
“In jurul varstei de 6 luni, se recomanda demararea procesului de adaugare a alimentelor solide, semisolide și lichide adecvate si sigure indiferent daca sugarul este alaptat sau este hranit cu formula de lapte, in timp ce alaptarea sau hranirea cu formula de lapte se continua pana la 12 luni si peste.”
4. Cu ce alimente incepem diversificarea? Nu exista 3 ingrediente magice cu care se incepe diversificarea. Daca nu aveti in familie probleme cu alergiile, se poate introduce cate un aliment nou in fiecare zi. Atat timp cat excludeti prajelile, sarea si zaharul din viata lui bebe totul este ok. Ah, si miere nu au voie pana la un an pentru a nu risca aparitia botulismului. Din ce am citit, pana la 1 an e bine sa introducem mai totul in alimentatia bebelusului in acest fel aparand mai putine alergii pe viitor.
Tot citat din ghidul minune de mai sus:” Introducerea de alimente solide la aproximativ 6 luni ar trebui sa inceapa cu alimente care contin fier, carne de pasare, legume, fructe si produse lactate, cum ar fi iaurtul de casa cu grăsime integrala.”
5. Cate lingurite oferim la inceput? Daca ati ales metoda BLW bebele o sa pape el cat considera, bine, e mai mult o joaca acum la inceput, dar aveti rabdare. In cazul diversificarii clasice, sunt putine cazurile in care sunt bebei mancaciosi si or sa vrea sa manance tot castronelul pregatit :)). In prima zi puteti oferi 1-2 lingurite si cresteti cu cate o lingurita pe zi cantitatea. Clar nu o sa manance fix atat, dar ca si ghid. Cam dupa o luna de la diversificare e ok sa se ajunga la 120 de grame la o masa. Bine, astea-s date tehnice, copilul papa cat vrea :)), de obicei mult mai putin.
6. Ordinea introducerii alimentelor? Nu exista o ordine a introducerii alimentelor cu o baza stiintifica. Nu exista o ordine general valabila, o schema perfecta sau mai stiu eu. Daca tineti cont de regula cu un aliment nou pe zi e suficient. Nu va ingreunati existenta cautand tot felul de scheme sau mai stiu eu, oferiti ce gasiti proaspat in piata, ce vedeti ca ii place bebelusului etc. In ceea ce priveste alergenii, conform ultimelor studii, se introduc pana la varsta de 1 an. Daca va este teama, puteti sa introduceti alergenii ca albusul de ou, fructele cu seminte etc cat mai aproape de 1 an. Dar daca bebele face alergie la un aliment, nu e vina voastra, nu inseamna ca ati gresit cu ceva si daca mai asteptati 2 luni nu facea alergie. Alergiile pot aparea oricand, asa ca relaxati-va putin si incercati sa va bucurati cat mai mult de momentul mesei pentru a le insufla celor mici cat mai multa buna-dispozitie.
Pun si aici citat din ghid “Nu exista recomandari privind ordinea in care ar trebui introduse alimente sau numarul de noi alimente care pot fi introduse la un moment dat. Cel mai important factor de care se va tine seama se refera la continutul de nutrienti: fier, zinc, grasimi, proteine, vitamine si alte minerale esentiale. Astfel ca hrana oferita trebuie să fie de densitate mare si sa includa o varietate mare de alimente din fiecare grupa. Nu sunt necesare pauze, intre alimentele nou introduse.”
Ca si grupe de alimente, noi am inceput la 6 luni cu legumele la pranz, dupa vreo 2 saptamani am introdus fructele, dupa o saptamana am introdus lactatele, oul si glutenul si pe la 7 luni carnea. Dar asta pana sa citesc ghidul de care va spuneam mai sus. Este important sa le oferim inca de la inceput un meniu bogat in fier. Deci puteti introduce carnea si mai devreme de 6 luni.
7. Cand introducem celelalte mese? Nu este un moment anume stabilit, batut in cuie. Vedeti cat de interesat este bebe sa pape. Eu dupa vreo 2 saptamani am inceput cu fructele la ora 10 (orientativ, nu e batuta in cuie). Si pe la 7 luni am inceput cu cina. Voi le puteti introduce in ritmul pe care il considerati voi. Puteti si de la inceput sa il puneti mereu cu voi la masa si sa ii dati ceva de molfait, nu este nicio problema. Important este ca pana la varsta de 1 an, sa ajungem sa ii oferim bebelusului 3 mese principale si 2 gustari de-a lungul unei zile.
♥ INTREBARI RAPIDE
Cand oferim apa? De cand oferim si prima masa. Punem canita aproape de bebelusi si hope for the best :). Eu personal si din ce am mai citit nu cred ca apa in timpul mesei afecteaza digestia. Mie de exemplu imi este sete in timp ce mananc, daca nu beau apa simt ca mor, mereu am la indemana paharul. Asa am incercat sa fac si cu Gandacel, ii pun mereu pe masa apa si se servestea ea cand si daca considera.
Ceaiuri? Nu, eu nu i-am oferit Gandacelului ceaiuri, decat atunci cand a fost deranjata la burtica si i-am dat putin ceai de menta. Apa si laptele sunt mai mult decat suficiente la capitolul lichide.
Ce lapte este ok? Laptele cat mai gras si in general lactatele cat mai grase. Nu se dau la copiii sub 2 ani produse degresate. Ei au nevoie de cat mai multe grasimi ce ajuta creierul sa se dezvolte.
Dar faina? De preferat este cea integrala, de ovaz, etc. Iar in ceea ce priveste faina alba, e mai ok cea de tip 650 fiind mai putin procesata decat cea de tip 000. O faina rapida pe care o puteti face este sa puneti in robotul de bucatarie fulgii de ovaz si sa ii mixati. In cateva secunde se transforma intr-o faina mult mai sanatoasa.
Cand introducem glutenul? Glutenul are un risc mare de a produce alergii. S-au tot facut studii peste studii si in final s-a ajuns la concluzia ca este mai bine sa il introducem pana la varsta de 7 luni a bebelusului.
Cum oferim carnita? Daca bebele papa pasat, o fierbem bine in doua ape si o blenduim impreuna cu piureul de legume. Pe masura ce bebele creste, merge tocata la cutit marunt pentru a se obisnui si cu alte texturi. La BLW e simplu, data bucatica finger food si lasam bebele sa isi faca treaba.
Sunt ok fructele uscate sau confiate? Nu recomand indulcirea produselor pentru cei mici cu fructe uscate sau confiate. Cele confiate sunt pline de zahar desi poate nu scrie la ingrediente adaugate, iar cele uscate pierd mare parte din vitamina C si altele in urma procesului de uscare (plus ca date ca atare, vor manca mult mai multe decat daca ar papa fructul normal). Copiii nu s-au nascut cu gustul asta pentru dulce, sa nu ii invatam de mici. Recomand cu caldura sa indulcim preparatele cu o banana sau cu mere, sunt alternative mult mai sanatoase. Daca totusi insiststi asupra acestui aspect, dintre doua rele, aleg raul cel mai mic :)) si anume cele uscate. Cele confiate sunt pur si simplu fierte in zahar, deci un mare NU.
♥ BINE DE STIUT
- Din a 7-a zi de diversificare am inceput sa ii pun o lingura de ulei de masline in mancare in fiecare zi. Ajuta atat la digestie, cat si la dezvoltarea creierului prin intermediul acizilor grasi pe care acesta ii contine.
- Morcovul si marul facute la abur sau fierte constipa. Daca am vazut ca da semne de constipatie, nu i-am mai dat o zi, doua. Pentru a o ajuta, eu i-am oferit dovlecel, prune, struguri, para, mar crud si multa apa. Astea au mers bine pana acum la noi.
- Oul i l-am oferit intreg din prima. Daca vreti sa oferiti doar galbenusul, il pasati si pe acesta in piureul de legume. La fel si branzica, o puneti si pe ea direct in piureul de legume.
- Fructele se pot da crude, fie la abur sau coapte.
- Alunele, migdalele etc nu se dau intregi pana pe la varsta de 5 ani din cauza riscului mare de inec. Le puteti macina si merg perfect.
- Atunci cand introduceti banana, ea se va regasi in scaunul bebelsului sub forma unor firicele negre, nu va panicati, e perfect normal :).
- In primele luni am oferit o zi carne, o zi ou si tot asa, iar o zi pe saptamana o lasam doar cu fructe, legume, cereale, branzeturi etc.
Pun la sfarsit si cateva link-uri utile de unde am mai cules eu informatiile cu ajutorul carora am inceput diversificarea Gandacelului.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs342/en/
http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/nutrition/infant-nourisson/recom/recom-6-24-months-6-24-mois-eng.php
http://www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/food-allergies-in-children.aspx#close
https://authoritynutrition.com/drinking-with-meals/
Bună, foarte ajutător blogul tău. Am și eu o întrebare. Doresc și eu sa îl las sa manance singur 😊 cum se procedează? Practic ii las pireuul de legume/fructe lângă el și își baga el mânuțele?
Buna, multumesc mult :*!
Cate lunite are bebe? Pentru inceput atunci cand faci legumele pentru piure, poti taia cateva bucatele lungi si un pic grosute cat sa le apuce el cu manuta. Cand sunt fierte, jumatate le faci piure si jumatate le lasi asa si i le pui pe masuta sa vezi ce face cu ele, le duce la gurita, le da pe jos, le strange in manuta. La inceput e o joaca, dar pe parcurs isi va da seama ca tine de foame si o sa duca la gurita si o sa manance. Daca totusi iti e frica inca sa ii dai bucatele si vrei sa mai continui o perioada cu piure, il poti ajuta cu lingurita. I-o incarci tu, il faci un pic mai gros ca sa nu pice de pe lingurita si i-o pui pe masa si el sa o duca singur la gurita. In general reusesc sa o duca, dar va da mult si pe el, pe jos, sa te inarmezi cu rabdare. Ajuta foarte mult sa papati cu el mereu la masa sa va vade pe voi cum folositi lingura.
Daca te mai pot ajuta cu orice alte informatii, iti stau cu mare drag la dispozitie. Pupici!
Buna ziua,
Si eu ma bucur ca am dat de blogul tau!
Bebe fetita imd 7 luni si as vrea sa i introduc fructele la md dar am niste dileme.. eu la pranz pana acum i am oferit doar pireuri, deci fara risc de inec.. acum daca la mic dejun ii voi da de exemplu mar crud ras nu se va ineca? Iar avocado cand i as oferi sa l fac pasta , de ex daca as vrea sa i dau aocado gol?
Multumesc mult!
Buna! Ma bucur ca ai intalnit blogul si te ajuta, sper :).
Marul crud are risc foarte mare de inec, deci se ofera tarziu, cand bebele stapaneste foarte bine mancatul singur. Eu abia pe la 1 an si 3 luni mi-am facut curaj, dar am stat cu inima cat un purice. L-am dat fara coaja, cu coaja am vazut ca s-a inecat de cateva ori. La inceput eu ofeream fructele facute la abur, marul l-am pus cu tot cu coaja taiat in 4. Cand e gata, se ia coaja foarte usor si se ofera miezul, il poti pasa daca vrei sau i-l dai asa, e foarte moale si usor de papat. Sau mai poti da marul pe razatoarea mica, sa il dai crud sa isi pastreze si mai bine vitaminele. Acelasi principul se aplica pentru para. Doar daca e foarte coapta si moale o poti oferi asa, in rest abur sau data prin razatoare.
Avocado, sigur, cand e copt este foarte moale si il poti blendui si oferi asa simplu. Dar la noi nu a avut succes asa, e mai ciudat simplu, posibil sa nu ii placa. Dar prima oara poti incerca asa. Apoi il poti combina pentru un gust mai bun. Poate te ajuta postul asta: https://biscuim.ro/2017/02/12/top-7-combinatii-reusite-cu-avocado/.
Daca mai ai ceva neclaritati te rog sa nu eziti sa imi scrii, iti raspund cu mare drag. Pupici
Buna ziua,bebe are 4 l si 2 sapt si vreau sa o dau biscuite cu mar.o recomamdare de biscuiti fara gluten si zahar??multumesc
Mami Georgiana, in cazul in care nu v-a recomandat medicul in mod express diversificarea de la 4 luni in urma unor investigatii amanuntite, e cel mai indicat sa o incepi la 6 luni. Bebele e destul de micut si sistemul lui digestiv inca e imatur la aceasta varsta, cu atat mai mult pentru biscuiti. Inca lapticul e principala lui sursa de hrana. Eu zic sa mai astepti putin cu biscuitii, este timp, dupa 6 luni chiar ii poti face tu, fara zahar fara nimic si ii poate papa linistit atunci cand sistemul lui digestiv este pregatit. Toate retetele de pe site sunt fara zahar, iar glutenul se introduce pana la varsta de 7 luni. Dar in cazul in care vrei sa il eviti la inceput, poti folosi faina de fulgi de ovaz (iei fulgii intregi si ii macini). Si o poti inlocui cu succes in orice reteta in locul fainii obisnuite.
Buna, si eu ma bucur ca am dat de blogul tau, foarte interesant si cu multe informatii utile. Eu voiam sa te intreb ce carnita ii pot da bebelui in afara de pui, bebe 6 luni si 3 saptamani. Si sunt undeva scrise pe blogul tau retete pentru mic dejun?
Eu ii dau mic dejun si cina, crezi ca e ok? Sau ar trebui sa-i dau pranzul pentru moment si introdusa cina mai tarziu? Multe intrebari…stiu,dar iti multumesc!
Buna! Ma bucur mult ca iti este util site-ul. Nu sunt deloc multe intrebari, mai ales cand e vorba de diversificare, niciodata parca nu stim suficiente si mereu mai apar noi semne de intrebare, asa ca stai linistita. Oricand mai ai nedumeriri imi poti scrie si daca stiu, iti raspund cu placere.
In ceea ce priveste carinta, eu la fel, am inceput cu pui, apoi curcan, carne de vita si peste. Incerc sa ii variez cat de mult carnea. Sa nu ii dau doar pui. Iau mereu o bucatica de vita, un copanel de curcan, le tai in 2-3 bucatele si le congelez. Si saptamanal ii dau alternativ pui, vita, peste, curcan. Dupa ce a implinit un an i-am dat si muschiulet de porc din sursa sigura. Poti da si carnita de prepelita, rata, depinde ce iti este si la indemana. Nu e o regula nici la mine cu carnea, adica sa nu devina un motiv de stres :). Ii poti da si doar pui daca ai o perioada, dar e bine sa ii oferi periodic si carne rosie deoarece are mult fier.
Da, este un tag cu retete pentru mic dejun, iti pun aici link-ul: https://biscuim.ro/tag/mic-dejun/
Teoretic, se incepe cu pranzul pentru a inlocui prima masa de lapte din jurul pranzului. Lapticul de seara se scoate mai tarziu. Bine, eu am alaptat-o, inca o fac :))), si asta nu prea s-a aplicat la noi, ca sugea fara program. E bine sa incepi sa ii dai si pranzul, in acest fel o pui la masa la toate mesele alaturi de voi si se va prinde mai repede cum sta treaba cu papica asta.
Daca te-am bagat intr-o si mai mare nebuloasa decat erai, sa imi spui, uneori din cauza oboselii o iau razna :))). Pupici si sper sa ne mai “auzim”.
O reteta de briose as dori,bebe are10luni jumate
Buna! Gasesti aici si dulci si sarate:
https://biscuim.ro/retete/briose/
Si o reteta de biscuiti
si aici biscuiti:
https://biscuim.ro/retete/biscuiti/
Buna seara! O întrebare am si eu, daca se poate.
Cum ii dau painea? Nu a mancat pana acum paine desi are 1 an si aproape 2 luni.
Insa nu stiu cum sa o ofer, desi mi_am luat si masina de facut paine special pt el.
Ok, fara sare, fara zahar dar cum? Prăjită? Miez? Coaja? Mananca bucati de legume, se descurca cu mancarea pasata la furculita, insa frica imi e de paine 😁
Am scris ditai romanul, scuze.
Multumesc tare mult!!
Ps. Am salvat toate meniurile, m_au
ajutat mult. 😎
Buna draguta mea! Nu ai scris niciun roman, stai linistita. E normal sa avem o mie de intrebari cu astia mici, nu iti face probleme. Eu daca stiu raspund cu drag. In ceea ce priveste painea, eu pe la un an i-am oferit-o lui Termi. La inceput e bine sa fie prajita, dar nu foarte mult, cat sa capete o crusta un pic crocanta. Se recomanda asta deoarece moale asa, mai ales miez se poate forma cu usurinta cocoloase pe care nu le mai pot inghiti apoi. Sper ca ai inteles ce am vrut sa zic :). AH, si eu tot la masina de paine am facut si ca sa activez mai bine drojdia, in loc de zahar dupa un an am pus o lingurita de miere. Dupa un an este permisa. Daca mai ai intrebari, le astept. Pupicei!
Mulțumesc tare mult!! O sa imi fac curaj zilele astea 😁 trebuie, zic.
Da, da! Te sustin aici de pe margine! Pup!
Buna, de cateva saptamani am dat de blogul tau si am inceput sa aplic retetele usoare de briose si budinci…deh bebelina vrea sa manance ea singurica :D. Cu toate ca imi plac mult retetele de briose/budinci/chiftelute/omlete care se fac la cuptor, toate implica folosirea oului, si as avea o intrebare: Cam cate oua s-ar folosi in preparate pe saptamana pentru bebe? Citeam ca max 2….dar cu greu ma limitez la 3. Adica folosesc pentru micul dejun ptr briose 2 oua=briose ptr 3 zile, dar se intampla sa am nevoie si ptr preparat cate o cina, ex dovleceii umpluti cu branza. Alta rugaminte, in masura in care poti sau iti permite timpul, ar fi foarte util daca ai adauga un buton, care sa apara la fiecare postare, pentru printarea retetei, cred ca Print PDF Friendly, asa am putea salva, imprima retetele sa le avem la indemana :D. Spor la bucatarit in continuare!
Hey! Ma bucur ca m-ai descoperit si sper ca iti este util blogul. Legat de intrebarea ta, unde ai citit ca maxim doua oua? S-a dovedit ca oul nu ese asa bau-bau cum se credea si nu este limita de oua. Evident ca nu o umflu cu oua pe Termi :)) mai ales ca e fana oua. Incerc sa ii dau intr-adevar 2 oua pe staptamana, dar alea fierte deci papate pur si simplu ca a atare. In preparate in schimb chiar nu ai ce de sa iti faci probleme, ii poti da fara sa fii atat de restrictiva, imporant este sa rotesti alimentele si sa abia un meniu diversificat. Daca nu te-am lamurit cu adevarat, spune-mi si revin si cu un link. Pup!
Ah si legat de rugamintea de la final, e complicat un buton ca ar fi cu tot cu poze. Ar trebui sa fac eu separat reteta in pdf, o sa ma gandesc pe viitor la asta :). Si scuze de raspunsul intarziat, de obicei raspund repejor, dar acum am fost cu Termi in spital si am fost pe alta planeta zilele astea. Usor, usor intram si noi in normal. Pup si sper sa ne mai auzim.
buna,am descoperit de curand site ul tau si imi place foarte mult,bebelusa mea are 7 luni si la recomandare pediatrului care pana acum nu ne a lasat sa papam prea multe , cu toate ca ea e foarte mancacioasa, am inceput difersificarea acum o luna la 6 luni,cu piureruri de mar apoi si para crude, piure de legume morcov radacinoase, dovlecel , acum 3 zile putin brocoli si azi o bucatica mica de rosie toate facute la abur si la cina cereale nestle cu lapte,abea acum a zis sa i pun cateva picaturi de ulei de masline si sa incepem usor usor cu proteinele , adika regula de 3 zile,tu spui ca as putea sa i introduc cate un aliment nou in fiecare zii si e corect?cum imi dau seama ca nul tolereaza?mie mi se pare ca lungesc lucrurile mult cu regula de 3 zile , nu ca nu as avea rabdare dar ea e mancacioasa si avem multe optiuni, aaa am uitat mai mananca si banana, si daca incep cu lactate adik iaurt branza de vaci stii cumva care e mai sigura ca firma, sincer nu as sta sa i fac iaurt si branzica in casa, i am zis si pediatrei,m am debusolat de tot, pt ca de cand sa nascut am avut un doctor care a iesit la pensie si acum a plecat din tara care ne a dat o schema si acum noua pediatra zice ca nu e ok si ne dat alta schema, cum ai zis si tu 10 medici 100 de pareri,am tot inrat pe siteuri de specialitate dar nu stiu ce sa zic..astept un raspuns poate ma aj,o seara buna
Buna! Scuze ca raspund asa de greu, raspund mai repejor de obicei, dar am fost cu fetita mea in spital. Sper ca acum am scapat de perioada urata si am revenit pe aici.
Draguta mea, cu un aliment nou pe zi am recomandat in ghid urmand indicatiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru care regula de 3 zile este deja invechita. In jurul varstei de 6 luni le scad rau rezervele de vitamine si minerale acumulate din burtica si au nevoie de un meniu super difersificat, cu regula de 3 zile ii privam grav de multe lucruri bune. Sa stii ca inca de la inceput se pot oferi orice fructe, legume, oua, carne, lactate si cereale atat timp cat sunt gatite in mod sanatos, fara zahar, sare si prajeli. Legat de faptul daca tolereaza sau nu, pot aparea bubite, se pot umfla anumite parti ale corpului, nu vreau sa te sperii acum, dar sunt chestii vizile de care iti dai seama.
Ca si firma de lactate, eu am folosit laptele de la Napolact cel Bio sau Olympus cel de capra, la iaurt Napolact Bio si Artesana de capra si la branzica inca nu am incercat, i-am tot facut in casa, dar cred ca poti merge tot pe ceva de la firmele enumerate mai sus. Pup si oricand mai ai intrebari scrie-mi, daca stiu te ajut cu drag. Stiu ca sunt multe pareri si sfaturi legate de diversificare, dar tu aduni informatii si aplici ce consideri ca e mai bine pentru bebele tau.
Felicitari pentru blog! Este foarte explicit si gasesti toate informatiile necesare bine punctate! 👏🏻
Multumesc tare mult pentru aprecieri! E scris din experienta proprie, posibil nu toate informatiile sa fie 100% corecte, incerc sa ma informez cat pot, dar neavand studii in domeniu nu prea le stiu pe toate :). Pupici!
Felicitari! E minunat ceea ce faci tu aici! Tot respectul pentru tine ptr ca poti in acelasi timp sa ai grija si de fetita ta si sa ne dai si noua,mamicilor incepatoare, atata curaj prin impartasirea experientei tale! Multumim! Doamne ajuta!
Multumesc tare mult pentru cuvintele frumoase! Te astept oricand ai nelamuriri, daca stiu raspund cu drag. Pupici!
Buna! Bebelusul meu are 8 luni si nu sta singur in fundulet. Mi s-a spus sa il tin in brate cand ii dau sa manance. Este foarte greu si simt ca nu inaintez in acest fel mai ales ca nu vrea sa fie hranit cu lingurita. Singur vrea sa isi bage in gura…deci am trecut pe autodiversificare. Dar la BLW ei sustin ca este pregatit cand sta singur in fund. Eu cred ca este pregatit si am inaintat foarte greu cu diversificarea. Ne murdarim amandoi, multa mancare pica din manute…horror. Sper sa nu gresesc daca pana la varsta lui nu are 3 mese pe zi si inca nu a gustat din toate pentru ca mi-e frica de inec. A facut multe gag-uri. Apropo oul fiert cum e servit blw?
Draguta, nu te stresa foare mult, sunt multi copii ce au diversificarea inceputa si tot refuza sa pape. Nu te stresa cu 3 mese pe zi. Intr-adevar la BLW e musai sa stea in fund pentru ca trebuie sa aiba spatele drept cand papa sa se duca mancarea frumos. Legat de inec, asta se intampla f rar, mai mult fac gag-uri ei pe care trebuiesc lasati sa le gestioneze singuri. Eu oul fiert i l-am dat asa intreg, sa muste din el :). Sau il poti face intr-o salata cu avocado si rosii taiate toate cubulete asa. Imi pare rau ca nu te pot ajuta mai mult, doar sa ai rabdare si usor, usor va fi bine. Si incearca sa lasi frica ta, sa il incurajezi spre el spre independenta, spre a gusta noi arome si a descoperi noi texturi. Dar pregateste-te pentru dezastru si la BLW daca papa singur cu manutele se ajunge la mega murdarieee. Pup si multa bafta!
Buna ! Imi place cum ai punctat cele de mai sus si ma bucur tare ca am te-am gasit ! Multumim de info ! Am si eu te rog nevoie de un sfat, bebele meu are 7 luni, am inceput diversificarea cu mar la abur 3 zile si ii chitaiau rau matele, am renuntat si am inceput cu morcov 3 zile si apoi patrunjel si pastarnac, din ce am citit radacinoasele constipa, el are probleme cu tranzitul de pe la 4 luni ( alaptat san exclusiv ) si de la radacinoase acum are mare probleme la stomacel( chitaie matele nu se odihneste bine ) am incercat sa introduc si dovlecel, de 3 zile nu prea mai mananca si si-a mai revenit la stomacel, cum as putea sa combin acum alimentele astfel incat sa il ajut la tranzit si sa pot continua cu masa de pranz ? Dar marul cum sa il ofer ?imi e si frica sa bag si cartoful. Multumesc mult ! Scuze de roman 😊
Buna draguta! Din ce mi-ai povestit, nu intelg de ce tii regula celor 3 zile? este pe baza unor analize? aveti alergii multe in familie? pentru ca daca este totul normal nu are rost sa introduci atat de rar alimente. Poti in fiecare zi sa pui ceva nou, bebei au nevoie de un meniu diversificat mai ales ca de la 6 luni le scad considerabil resursele de vitaminte si minerale acumulate in burtica si trebuie sa le ia din alta parte. Sa stii ca si marul la abur constipa si radacinoasele. Marul il poti da crud daca are probleme cu digestia, dat pe razatoare. Incerca sa introduci si carnita cu legume de exemplu combina dovlecel cu pastarnac si ceapa, faci o supa crema. Sa nu combini radacinos cu radacinos. Fulgii de ovaz au fibre si ajuta la digestie, bulgurul la fel, incearca bulgur cu praz si carnita, am o reteta pe site. Usor, usor trebuie sa le introduci pe toate. Dar sa inteleg ca la orice a avut probleme cu burtica?
Buna ! Multumesc tare de raspuns, da am vazut cu postarea 😊
Probleme medicale conform pediatrei nu avem, am tinut regula de 3 la sfatul pediatrei, si da, pana acum la astea mi-a facut urat dar doar pe astea i le -am dar, azi am incercat ceva nou respectiv mar 😂 dar copt de data asta, astept sa vad cum e, de maine as vrea sa-i dau cu para cruda ( dar coapta ca fruct ) pentru tranzit, dar nu stiu daca mai departe sa merg si cu masa de pranz eu asa as vrea ca de acolo ii asigur ce are nevoie.
Iti multumesc mult de raspuns ! O sa tin cont de el si sa fac combinatii din ce ai scris acolo, aaa si o sa merg pe regula de 1 zi 😊
Ah, si draguta, sa stii atunci cand postezi un comment nu apare imediat. trebuie intai sa intri eu sa il aprob si abia apoi apare :). sa nu te sperii ca nu il vezi. pupici!
Buna seara, avem 7 luni si aproape 2 saptamani si as dori sa ii pun ulei de masline in mancarica, dar nu stiu cand anume? In timpul gatirii sau la final cand blenduiesc? De specificat, ca numai la aburi i-am dat pana acum. Multumesc. La multi ani, un an nou plini de realizari si bucurii.
daca e ulei de masline extravirgin, nu se gateste termic si se pune la sfarsit, inainte sa ii servesti masa, dupa ce gatesti alimentele, inainte sa le blenduiesti. Pupici!
Multumesc pentru urari! Un an frumos sa aveti si voi! Pupici!
bună
fetița mea a făcut azi 11 luni,
i-am făcut oarecum un program….
de 3 ori pe săptămână carne
de 2 ori pe săptămână ou
o data pe săptămână legume
o data pe sapt sapt ficat
zilnic fruct dimineața
iaurt, branzica….. cam o zi da una ba
ma inspir din rețetele tale…. mai adaug… mai scad din ingrediente😁
vreau să îi introduc pește…. o sa încerc cu pastrav
mulțumesc pentru răbdarea de a ne împărtăși rețetele și sfaturile
😘😘😘😘😘😘
Hey :)! Ma bucur ca esti ok cu diversificarea si cu programul creat, te ajuta mult. O zi pe saptamana legume te-ai referit ca ii dai doar legume in ziua aia fara carne sau ceva animal, nu ca doar in ziua aia in dai legume, nu ? :)))). Sunt sigura ca te-ai referit la asta, dar ma zis sa verific :)). Sper sa ii placa pestele, si noi tot cu pastrav parca am inceput. Pupici si succes in continuare!
Buna. Mersi pt retete sunt senzationale.gombotzica noastra are 10 luni jumate si nu prea papa bucatele sau singura, abia am inceput asa incet cu una alta in rest doar pireuri.poate de descopeream mai repede sfaturile si retetele tale facem un pic altfel diversificarea asta 😊 O intrebare as avea:ne confruntam cum constipatia 1 scaun normal pe sapt restul zilelor boabe mici 😔 alaptez si ma gandesc ca poate si din cauza la ce pap eu si adevarul e ca ii dau de papa ce imi vine sa ii fac pe moment.
Am luat seminte de in ulei de in ii dau dovlecel pere etc si tot nik. Oare ai avea niste sfaturi ? Multumim frumos si felicitari inca o data pt tot. Te pupam
Draguta, multumesc pentru cuvintele frumoase. Legat de intrebarea ta, imi pare rau ca va confruntati cu asta. Si eu am alaptat mult timp, pana la 2 ani, dar chiar nu m-am gandit ca as influenta-o foarte mult. Ea cand era alaptata doar facea la 3-4 zile odata, atat, dar facea normal si nu am intervenit. Dar la voi daca face bobite e clar constipatie, incearca cu multa apa, sa o incurajezi sa bea si sa vezi ce aliment merge la ea pentru ca nu toate merg la toti. Vezi cu caise, poate si ou, la TErmi am vazut ca oul o ajuta super la digestie, fulgii de ovaz, iaurtul, chiar si avocado mai ajuta, prune, piersici, pere. La noi si perele merg bine, depinde si de organism, vezi ce va ajuta pe noi. Pupici!
Buna ziua,
Ma bucur tare ca v-am gasit, imi faceti treaba mai usoara 🤗.
Am si eu o nelamurire, stiu ca nu este ok sa dam lapte de vaca bebeilor pana intr-un an, atunci branza si iaurtul nu se supun aceleiasi reguli? Ar fi de preferat sa ii dau de capra? Si daca cumpar din comert, ce facem cu sarea adaugata in aceste produse?
Buna draguta! Laptele de vaca nu este ok pentru a fi dat bebeilor sub un an baut ca atare. Adica sa nu inlocuiasca laptele de mama sau cel praf. Aici am vazut ca se produce confuzia. Dar in preparate, el poate fi consumat fara probleme. Altfel ar fi interzis si iaurtul si branzica. Deci numai sa nu ii dai sa bea in locul lapticului mult mai bun de care are nevoie in perioada asta. Iaurtul contine sare in mod natural, este sarea din lapte continut natural, nu se adauga sare in lapte, deci poti sta linistita la acest capitol. iar branzica, se face suuuper usor doar cu lapte si iaurt, deci nici aici nu poate fi vorba de sare adaugata. Las mai jos reteta:
https://biscuim.ro/2017/01/23/branzica-de-casa-pentru-bebelusi/
Multumesc mult pentru ajutor 🤗
Felicitari ! e de mare ajutor .
Eu am o bebelina de 6 luni si exact cum ai scris tu sunt foarte entuziasmata cu inceperea diversificarii . am primit o schema de la medicul meu de pe site . am o intrebare Ce cantitate de apa are voie sa bea ?
Draguta, nu e o limita la cantitatea de apa. E bine sa ii oferi inca de la inceput sa se invete bebe cu apa. Nu o sa bea mult, dar e bine sa o aiba tot timpul la indemana.
Multumesc frumos
Buna seara! Ma bucur ca exista pagina aceasta si va mulțumesc din suflet pentru timpul acordat împărtășirii informațiilor. Pe mine una ma ajutați extraordinar de mult. Bebe meu are acum 5 luni si o săptămână. Din cauza ca suferă de reflux gastro esofagian, pediatrul mi-a recomandat diversificarea de la 4 luni. Din cauza ca avea episoade frecvente cand refuza laptele (formula). Pana acum a papat pireu de fructe (10h-11h) si pireu de legume (14h-15h). Chestia e ca eu i-am dat asa ca asa ii era foame… Nu stiu exact la ce ora ar trebui sa fie prânzul, cina, prima gustare etc. Va rog sa ma ajutați. Acum are 1 săptămână de cand sare peste pireul de legume si papa biberon pentru ca de obicei la ora de prânz vrea sa doarmă. Nu stiu cum sa procedez sa continui cu diversificarea. Precizez ca bebe inca nu sta singur în fundulet ceea ce ma îngrijorează foarte tare. Pediatrul zice mereu ca e “UN BON BÉBÉ” si ca nu are probleme de sănătate… Aștept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră! Inca o data va mulțumesc pentru tot!
Buna draguta si multumesc pentru cuvintele frumoase! legat de intrebarea cu orele de masa eu niciodata nu am putut respecta ceva de genul acesta pentru ca Termi avea un program haotic de somn si nicio zi nu seamana cu cealalta. Luam fiecare zi ca atare si vedeam ce iese. Vezi cand ii e foame lui bebe si ofera-i atunci papa. Cina cam cu 2 ore inainte de nani, prima gustare cam la doua ore dupa ce se trezeste. nu te stresa foarte mult cu toate detaliile astea, bucurati-va de fiecare zi si da-i sa pape lui bebe cand vezi ca ii este foame. si chiar daca a papat lapte si nu mancare intr-o zi este totusi micut, nu mi se pare nimic ingrijorator, pana pe la un an este greu, se vor baza mai mult pe lapte.
Iar cu statul in fundulet nu vad nimic ingrijorator atat timp cat bebe este activ si energic. Termi cred ca a stat pe la 6 luni si putin, nu il fortati, nu il sprijiniti de perne, va sta singur cand va fi pregatit, acum cu siguranta este interesat de alte lucruri si isi dezolva alte abilitati. Scuze ca nu am putut fi mai de ajutor cu programul de mese, dar cred ca fiecare bebe e diferit, fiecare mamica are alte treburi si trebuie cumva gasit un echilibru pentru fiecare, facem in fiecare zi cum putem mai bine.
pupici si imbratisari!
Buna. Tot incerc si eu cu diversificarea asta, am tot vazut pe la tine retete si iti multumesc ca le impartasesti cu noi nestiutoarele , inca imi fac curaj sa ma apuc de retetele tale, buba este ca nu Stiu cum sa fac cu carnea. Bebe are 7 luni si pana acum a refuzat desavarsit carnea, nu stiu in ce fel si in ce chip sa o mai prepare, am facut fiarta, am facut la cuptor si am facut si la abur, se stramba si refuza categoric… nu stiu cum sa il fac sa manance 🙁
Ps. Mananca blenduit… nu mi-am facut curaj sa ii dau finger food 🙈
Hey…a trecut mult timp de la comentariul tau, scuze ca nu am reusit sa raspund pana acum, dar chiar nu am mai intrat pe aici de foarte multe luni. Intre timp ati reusit sa introduceti carnita si sa papati bucatele? Sper ca este totul ok. sanatate multa!
Hey! E de inteles… multa treaba 🙈 carnita am reusit sa i-o bag … numai ca bucatele nu vrea nici in ruptul capului 🙁 abia abia a inveput sa accepte un biscuite ocazional, il rontaie un pic … fructe nici gand… si nu mai zic de legume 😅
Greu cu trecutul de la pasat la bucatele, incearca sa reduci si treptat consistenta la piure, azi blenduiesti cu 5 secunde mai putin, maine la fel…ca sa nu simt asa un soc din prima, mai ales daca e asa reticenta.
Super, supeeer utile postările! Mulțumim!
Am nevoie de un sfat sau…. doua? :)))
Care ar fi orarul orientativ in care pot sa i dau mesele de peste zi? In jurul căror ore?
De asemenea, cate zile din săptămână pot sa i dau carne și câte lactate sau ou?
Buna. Nu ma pricep deloc la ore ca noi nu am avut doua zile care sa fie la fel, depinde de bebe, daca doarme peste zi, daca nu, de activitati…nu mi se pare ca e o reteta perfecta si nici sa punem presiune pe noi cu asta.
Legat de a doua intrebare…pe vremea mea incercat 2 zile fara carne sa zic, dar nu eram atenta la lactate si oua. Nu mai stiu in ultimul timp care sunt recomandarile, ca nu am mai urmarit, Termi fiind mare, dar incercam sa avem o alimentatie diversificata.