O duminica lenesa si frumoasa! Cu ce se asorteaza? Cu niste pufosenii de clatite americane, desigur! Nu ca as respinge eu ideea clasicelor clatite subtiri, dar astea se fac atat de repede si usor, incat merg perfect in duminica aia lenesa de care vorbeam la un mic dejun in familie, vesel, colorat si musai cu cafea :). Nu mai stau sa vorbesc despre ele ca deja imi ploua in gura :), sunt bune rau si pufoase! Sa Biscuim, zic!
Ah, nu sunt tocmai babyfriendly asa ca pentru cei mici putem incerca Clatitele cu mar, care si ele se fac rapid. In acest fel toata familia e fericita, de la mic la mare :).
Ingrediente:
180g faina alba
1 lingura rasa praf de copt ( sau si mai putin daca vreti, tot ies pufoase)
2 linguri de zahar
un praf de sare
1 ou
30g unt
240 ml lapte
O lingurita esenta de vanilie
In functie de tipul fainii folosit, daca va iese mult prea tare aluatul, mai adaugati 20 -30 ml de lapte in plus. Atentie, el nu trebuie sa fie la fel de lichid ca cel pentru clatitele clasice.
- Am pus intr-un bol faina, zaharul, sarea si praful de copt. Le-am amestecat cu telul pana am omogenizat totul.
- Apoi am topit untul, iar oul l-am spart intr-un bol separat si l-am batut usurel.
- Peste bolul cu faina am pus: oul, untul topit, esenta de vanilie si laptele.
- Am amestecat totul cu telul, dar nu foooarte bine, este indicat sa abia mici cocoloase.
- Am incalzit apoi o tigaie pe care am stropit-o doar initial cu putin ulei. Focul musai sa fie mediu.
- Am turnat un polonic de aluat, nu il intindeti ca la clatitele subtiri. Lasati aluatul asa cum curge el, fiind mai gros nu o sa se imprastie in toata cratita. Am lasat 1-2 minute sau cam pana cand apar bule deasupra, am intors, am mai lasat 1 minut si gata! Am repetat procesul pana s-a terminat aluatul, nu dureaza mult. Daca aveti o cratita mai intinsa puteti face si 2 in acelasi timp.
Daca vreti, puteti adauga in ele si o banana sau fructe de padure ( le puneti dupa ce turnati amestecul in tigaie, astfel le puteti distribui uniform). Asta in cazul in care le faceti asa de des ca si mine si mai vreti sa schimbati ceva:).
Mie imi place sa le pap cu miere, sotului cu Nutella. Merg foarte bine si simple, sau cu sirop de artar, dar noua nu prea ne place dubiosenia asta :).
Eu le fac fara zahar si pun esente de vanilie si lamaie. Le servim cu mascarpone, cu fructe de padure si cu miere. Lesin dupa ele…. 🤤
He, heee…sa va fie de bine, ma bucur sa mai descoper fani ai clatitelor americane! Eu le fac in fiecare weekend dar Termi nu vrea neam sa le pape cu ceva, m-a terminat, refuza orice: gem, miere, fructe, nimic, le vrea goale asa :))). Pupici!
Clatitele astea merg si pentru bebe de 11+ luni? Cam in toate retetele de pancakes am vazut ca se adauga fie praf de copt fie bicarbonat de sodiu. Ma intrebam daca e ok sa-l folosesc si cat de des, fetita mea adooora pancakes si ea e foarte greu de satisfacut din pacate 🙁
Draguta, eu praf de copt am folosit pentru Termi dupa varsta de un an si mai rar. Nu stiu cat de des sa il dai pentru ca momentan din ce am citit nu sunt studii si chestii concrete pe treaba asta. Consider ca nu trebuie sa exageram cu el, dar ii poti oferi ocazional. Ca sa iasa mai pufoase clatitele fara sa folosesti praf de copt, incearca sa bati separat albusurile si apoi sa incorporezi usor in amestecul cu galbenusuri si faina, fara mixer sa le incorporezi ca sa pastrezi aerul din ele si vor iesi mai pufoase fara praf de copt, incearca si varianta asta. pupici!