Mancarica de naut

Incepem saptamana in forta cu o mancarica mega gustoasa, sanatoasa si satioasa! Pentru intreaga familie, desigur! Mai nou suntem mami lucratoare ( da, stiu, toata lumea mea este data peste cap) si trebuie sa fim practici, timpul este mega limitat. Treaba cu nautul sta cam asa…e greu pana te apuci sa il incerci, il lasi ceva la inmuiat, il mai fierbi ceva dar dupa ii dai de gust si nu te mai opresti. Deci nu va lasati descurajate de procesul mai greu de fierbere, este suuper gustos si sa va mai zic cat este de sanatos? Muulte proteine si fibre gasim la el, perfect pentru intreaga familie. Incerc sa gatesc cu naut macar o data pe luna, niciodata nu cumpar la conserva. Nici inainte de Termi nu il cumparam asa, il puneti de seara la inmuiat, dimineata il spalati si il fierbeti si dupa poate fi folosit cu usurinta in fel si fel de mancaruri. Cand va hotarati sa faceti mancarica asta, sa nu uitati ca trebuie sa va pregatiti mai din timp. Nautul musai se lasa la inmuiat in apa, sa puneti multa pentru ca absoarbe bine de tot din lichid. Apoi se fierbe cu muuulta apa si in functie de noroc, poate fierte si intr-o ora sau in trei :).  Dar va povestesc mai jos mai multe trucuri despre fierberea lui, precum si faptul ca puteti sa fierbeti o cantitate mai mare de naut si apoi sa il pastrati la congelator si doar sa il scoateti sa il folositi in preparate. Hai ca asta e mega smecherie :). Dar gata, sa ii dam drumul la treaba!

Ingrediente:

150g naut nefiert

1 ceapa

2 catei de usturoi

1 rosie

1 morcov

Jumatate de ardei rosu

Jumatate de lingurita de busuioc

Jumatate de lingurita de oregano

*Optional piper dupa gust si o lingura de ulei de masline.

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

1. Daca aveti deja nautul fiert, sariti peste pasul asta. Daca acum va pregatiti de asta, luati aminte! Nautul l-am pus seara intr-un bol maricel peste care am turnat apa rece din belsug. Tinde sa absoarba foarte mult lichid asa ca nu va zgarciti. L-am lasat pana dimineata la inmuiat. Apoi l-am spalat bine de tot sub jet de apa. El are o pielica ce imbraca fiecare bobita de naut, daca va deranjeaza frecati boabele intre degete si scapati de ele. Eu le-am lasat mereu, pentru noi nu-i bai. Asa arata dupa ce a stat la inmuiat:

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

Buun, apoi am pregatit o oala mare cu multa apa si am pus-o la fiert. Cand a dat apa in clocot am adaugat nautul. O sa vedeti ca incepe sa faca spuma, o indepartati usor si il lasati la foc moderat spre mic sa fiarba incetisor. Aici dupa noroc poate sa dureze o ora, doua, trei sau chiar patru am avut eu “norocul” :)))). Este gata cand bobul se farama cu usurinta intre degete.

2. Si gata :))), greu stiu, dar merita. Puneti mai mult de 150g cat scrie in reteta la fiert, il portionati apoi in pungute si le bagati la congelator. Apoi doar le lasati la temperatura camerei la decongelat putin si gata :). Deci suferiti o data si bine!

3. Acum sa incepem cu mancarica propriu-zisa. Am tocat ceapa cat de marunt am reusit si am pus-o la inabusit. Dupa vreo 4 minute in care s-a inmuiat nitelus am adaugat usturoiul tocat si el marunt.

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

4. Cat timp s-a parpalit ceapa, eu am tocat rosia cubulete si morcovul si ardeiul marunt, sau cubulete si ele, cum va este usor si la indemana.

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

5. Le-am adaugat si pe ele in oala, am pus si mirodeniile, busuiocul si oregano si am omogenizat frumos.

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

6. Apoi am pus si nautul, scurs de apa in care a fiert. Peste am adaugat apa cat sa acopere toata treaba, sa fi fost vreo 500ml. Si am lasat la foc mediu spre mic sa fiarba incetisor acoperit totul cu un capac aproximativ 30 de minute.

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

Lasati mancarica pana ajunge sosul la consistenta dorita, o puteti stinge dupa cele 30 de minute sau o mai puteti lasa sa fiarba.

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

Pentru pitici, o puteti servi ca atare sau o puteti blendui, sa iasa fina si mai usor de papat, cum doriti voi. De asemenea, eu i l-am servit lui Termi alaturi de niste cuscus oparit rapid, dar merge si cu orez sau bulgur.

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

Bebei mancaciosi sa aveti!

32 Replies to “Mancarica de naut”

    1. Uite ca de-asta n-am in arsenal. Recunosc ca mi-e si un pic frica de ea :))) si momentan nici nu mai am spatiu de depozitare. Poate cand o sa fim la casuta noastra, sa o pun pe wishlist! saru’mana de recomandare.

      1. Nici nu o mai încerca ,sfatul meu , mult mai buna iese mâncarea cind e fiarta la foc încet ,mie îmi place sa ridic capacul sa văd ce se întîmplă cu mincarea,dar in oala cu presiune stai la ghici,poate sa se și ardă mincarica ca tot nu mai știi ,eu am vândut-o după ce am folosit-o de citeva ori și intr-adevăr e și cam înfricoșătoare
        Succese

  1. Vreo recomandare de naut care nu fierbe 4 ore ??? :)) Nu am mancat pana acum si as incerca. Cu ce seamana la gust ?

    1. Seamana la gust cu fasolea putin. Recomand sa iei din magazinele arabesti de tip halal, acela mi-a fiert mai repede decat cel luat de la magazinele naturiste sau hypermarket.

  2. ce ii pot face nautului sa fiarba odată 😣😥are 2 ore jumate..si tot glonte este🙄

    1. Cunoooosc! incerca pe viitor sa iei naut de la magazinele arabesti de tip halal, ala parca a fiert mai repede. Imi pare rau ca dureaza atat, la mine cel mai mult au fost 4 ore :))).

  3. Eu știu că se pune o lingurita de bicarbonat cat sta el la înmuiat,fapt ce scurtează timpul de fierbere.nu știu dacă este ok și când e să-l gătești și pentru bebe

    1. Da, am citit si eu asta cu bicarbonatul. Dar nu am pus tocmai ca ii dadeam si lui Termi. EU am tot evitat si praful de copt si toate minunile astea. Dar ocazional ma gandesc ca nu sunt asa bau-bau si merg. Deci pune daca nu vrei sa fierbi ca mine 4 ore la el :))))).

      1. Buna , eu am luat bicarbonat de la naturist ce nu contine aluminiu( cica cel din magazine ar contine asa a zis tanti de la naturist)

        1. Multumim de pont! Chiar nu m-am interesat cu asta, stiam ca si la praful de copt, cel bio nu difera, procedeul de obtinere fiind acelasi. Imi dau tema pentru acasa sa ma interesez. Pupici!

    2. Bicarbonatul se pune in naut atunci cand se pune la fiert in prima apa, dupa care se scurge si se clateste bine. Efectul este acela de a elimina balonarea. Daca nu vrei sa folosesti bicarbonat poti pune un cartof in oala in care fierbe nautul, au acelasi efect.

  4. Oare merge si la copil de 1 an cu 6 dinti doar? Ma intreb daca poate gestiona boabele. Eu n-am fiert niciodata nautul atat de mult, maxim o ora dar am grija sa stea minim 8h la hidratat.

    1. Draguta, si eu l-am lasat peste noapte la hidratat mereu. Nautul e musai sa fie hidratat. Dar am nimerit unul incapatant rau ce nu a vrut sa fiarba deloc :))). Cand era mai mica, de fapt cand i-am dat prima data, tot pe la un an parca, mi-a fost frica sa i-l dau asa intreg si l-am pasat nitel :). Nu m-a tinut inima, dar dupa i l-am dat asa si am vazut ca il gestioneaza bine. Fa o incercare si vezi ce si cum daca e, daca nu, paseaza-l cu furculita grosier. Pupici

  5. Am lasat nautul la hidratat de ieri de la amiaza pana azi de dimineata s-a fiert intr-o ora, am gasit in hipermarket de la pirifan. La pranz incercam reteta sper sa fie devorata la fel ca lintea:). Multumim de retete!

    1. Pfoooaa, ce norocoasa! O sa iau si eu de la ei data viitoare poate am mai mult noroc :). Hai sa aveti pofta, Doamne-ajuta sa pape :))))!

  6. Pfoa, cât de bun este!!!! Nu m-aș fi gândit nici in o mie de ani că năutul poate fi pregătit și altfel decât humus ori falafel. Genia!! Eu l-am fiert la presiune, știu Biscuim că îți este frică de ea, dar după 40 de min (poate că mergea și mai puțin dar m-ai speriat cu cele 4 ore) se dezintegra și dacă respiram spre oală. Genial!!!!! Dacă nu mănâncă bebe sigur ne vom bate noi pe el. P.s eu am pus cus-cus-ul direct peste mâncărică, în oală, aveam nevoie să mai scap din lichidul rămas.

    1. Hai sper ca a papat si bebe, daca nu, bine ca ati facut voi burtile mari si nu ati aruncat-o :))). Da..si frica si n-am nici loc. Astept sa imi cumpar si eu ditai apartamentul sa am loc de nebunii :))). Pupicei si ma bucur ca ai incercat-o. Si cu cuscus…mega exotism!

  7. Cu mancarea asta am intrerupt o serie de zile de refuzat mancaruri preferate, am fost uimita, mai ales ca a mancat cu pofta si a doua zi. Am zis sa incerc ceva nou si dimineata am pus nautul la hidratat si noaptea la fiert. Dupa ce mi-a zis sotul “vezi ca am oprit porumbul ca s-a fiert”, l-am mai tinut totusi pe foc inca vreo ora in plus, sa fie treaba treabă. L-am pus la frigider pana a doua zi, scurs de apa, iar cand am facut mancarea se mai intarise. Pe foc a mai stat inca vreo jumatate de ora, dar nu mai era ca atunci cand l-am bagat in frigider.
    Ai idee daca s-a intarit pentru ca a stat la rece? Sau asa e nautul asta, plin de surprize?

    1. Ma bucur ca a papat :), asa fac astia mici, tot felul de surpriza cand nu te astepti. ha haa, foarte tare sotul :))). De obicei si mie mi se pare ca dupa e mai ciudatel un pic, mai tare, uneori imi pare mai sfaramicios asa si fainacios. Dar nu mereu, cred ca depinde si ce tip de naut este. Pupici! ma bucur totusi ca a papat.

  8. Astăzi am făcut aceasta rețetă! E super gustoasa, am pus cantități mai mari pt ca am făcut și pentru noi și pentru bebelina mea de 10 luni +. A fiert cam 3 ore nautul meu, era de la solaris! După ce am oprit pentru ea, la final am mai adăugat sare, piper, puțin ulei și am mai lăsat f puțin pe foc. Plus marar si patrunjel proaspat! Este excelenta, mulțumim frumos pt rețetă! Abia aștept sa îi dau după ce se trezește!🤗🤗🤗

    1. Hey, multumesc pentru mesaj! Sper ca a placut la toata familia reteta. Si e asa bine cand gatesti pentru toti si reusesti sa mai economisesti ceva timp. Pupici!

  9. Baietelul meu a fost foarte incantat de mancarica de naut. Eu am adaugat supa de pui in loc de apa pentru ca e certat cu carnea de 3 luni si o strecor cum pot pe unde apuc sub ce forma e primita 😁. Dar avem 4 masele si 4 canini deodata deci se iarta. Multumim de retete si inspiratie! Apropo nu am vazut pe site retete de smoothies…ca idee pentru alte mamici ca pe noi ne-au ajutat in perioada asta grea cand refuza cam tot.

    1. Ma bucur ca i-a placut, si sunt sigura ca a iesit mult mai gustosa cu supa de pui in loc de apa. Legat de smoothise, eu nu prea folosesc, le incercasem eu intr-o perioada dinainte de era Termi si ma ingrasaem de la ele. Odata blenduite fructoza din fructe se transforma in zahar si nu mai au la fel de multi nutrienti. Pupici!

      1. Aici trebuie sa te contrazic…fructele nu-si modifica proprietatile prin pasare. Diferenta este ca se sare procesul de masticatie ceea ce duce la ingerarea unei cantitati mai mari de fructoza intr-un timp mai scurt. De aceea este bine sa se adauge fulgi de ovaz. Fibrele incetinesc absorbtia fructozei in sange.

  10. Hei, vin si eu cu o întrebare. Nautul se lasa la hidratat la temperatura camerei sau in frigider?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.