Am ramas restantiera cu o reteta cu dovleac din faimosul meu dovleac mastodont! Tot la fel de simpla si rapida, de data asta avem orez cu dovleac. In lipsa acuta de bulgur (panica, panica, panica) a trebuit sa folosesc niste orez, nu-i rau nici asta, dar nah, ne-am obsnuit rau cu bulgurul. Caci stiti ca are propietati mai bune decat orezul, desi este asemanator acestuia. Reteta o puteti face fie cu unul, fie cu celalalt in functie de ce aveti prin casa, asta ca sa nu o mai lungim. Ca si portii, sa zic ca la noi au fost vreo doua pentru Termi si juma de portie pentru mami. Care mami si-a mai pus extra parmezan si chestii :))). Nu va mai tin cu vorba si sa pornim la treaba!
Ingrediente:
50g orez
1 ceapa
1 catel de usturoi
Un varf de lingurita de cimbru
200g dovleac crud
40g cascaval (sau branzica de casa daca copiii sunt mai mici de un an)
*Optional: o lingura de ulei de masline pentru extra gust.
*Daca va e greu sa dati dovleacul pe razatoare, merge pus si cubulete marunte.
*Daca aveti cimbru proaspat merg si mai bine cateva crengute proaspete si aromate!
1. Am tocat ceapa si usturoiul marunt si le-am pus intr-un tuci (ca sa fiu sigura ca nu mi se lipeste orezul) cu apa cat sa le acopere. Aici putem adauga o lingura de ulei de masline, simplu, nu extravirgin. Asta pentru un plus de gust.
2. Cat s-au inmuiat pe foc nitelus cele doua de mai sus, am dat pe razatoarea mica dovleacul si am spalat bine de tot orezul. Intre timp, sa le verificati mereu de apa, sa aiba suficienta. Eu mereu pun un ibric cu apa la incalzit si completez mereu cu apa calduta, ca sa nu stric temperatura din tigaie.
3. Apoi am adaugat orezul si cimbrul si am omogenizat. Am lasat totul la parpalit vreo 2 minute. Apoi am adaugat 200ml apa calduta sau daca aveti supa clara de pui este si mai bine.
4. Am pus si dovleacul dat pe razatoarea mica si am omogenizat. Am lasat totul vreo 20 de minute pana s-a inmuiat bine orezul si a absorbit toata apa. Intre timp am mai tot amestecat in el. Daca vedeti ca mai are nevoie de apa, mai completati putin.
5. Cu vreo 5 minute inainte sa inchid focul am adaugat cascavalul sau branzica, depinde ce folositi.
Si cam asta este, bebei mancaciosi sa aveti!
Am mai presarat la final nitel cimbru uscat pentru decor, ca deh, lipsa mare de cel verde, proaspat si frumos!
Buna din nou!
Poti sa imi spui, te rog, ce tip de cascaval folosesti? Stiu ca se face si in casa, dar sincer nu am timp. 🙁 Am studiat listele ingredientelor pt cascavalurile din comert, dar nu am reusit sa decid care e cel mai ok.
Multumesc anticipat pt raspuns si spor in bucatarit!
M
Hey! Ma bucur sa ne “auzim” din nou! Te inteleg perfect, nici eu nu am facut in casa si nici nu cred ca o sa reusesc prea curand. Eu am folosit in alimentatia ei dupa varsta de un an, ca si marca, Solomonescu, Dalia sau Rucar. Si au si unul de oaie daca va place :). Pupici!
Multumesc mult ca ti-ai facut timp sa imi raspunzi! Pupici
Doamne emoții mari cu rețeta asta.am venit de afară cu muzică,tipa piticania ca în gură de sarpe,zici că nu măncase de o lună.intra repede pe biscuim,ce gătim ce gătim!hop dovleac avem,avem bulgur ,hai la treabă! Când sa pun bulgurul, ioc.Am trăit doar cu impresia că l-am luat,dar nu mi-a plăcut nu știu ce..ochii vânzătoarei 😂am aruncat repede niste cușcuș in wok și povestea a avut un final fericit 😁mulțumesc pentru încă o rețetă super🤣
Ha haa :))))). e bine cand se termina cu bine! Pupici! Sa ii fie de bine piticaniei! va pup! Chiar ma gandeam ce retete ai mai schimbat in ultima vreme :))).
Buna! Tu ce ulei folosesti la preparate? Uleiul extravirgin de masline stiu ca devine toxic la temperaturi ridicate, iar cel de canepa de asemenea se foloseste fara a fi preparat termic… multumesc pt raspuns! Pupici :*
Ulei extravirgin pentru salate si ulei de masline simplu in mancarici, orez etc. Pupici!
Hei buna! In loc de cimbru ce as putea pune?? Nu mai am cimbru in casa!🙈🙈
Draguta, nu mai pune daca nu ai. Pupici!