Iaca pranzul este-o provocare cu mofturoasa din dotare! Am albit grav in ultima perioada cu mofturile alimentare ale Gandacelului. Asa m-am trezit ca habar nu aveam ce sa ii mai fac copilului sa pape la pranz. Momentan manaca bine pui, dar nu pot sa o umflu, mai trebuie sa bage si legume asa ca zic sa imi incerc norocul cu o nevinovata budincuta. Aveam dovlecel si morcov prin frigider, deci nici ingrediente multe si am mers cu frica inainte :))). Back-up nu aveam, deci daca nu papa, Dumnezeu cu mila! Am facut 2 portii, una mare pentru mami cu parmezan pe deasupra si una mai mica pentru Terminatoare din care a mancat cam 3 sferturi! Cred ca a mancat totul din 4-5 inghitituri de imi venea sa ma inchin cu stanga :))). A mai ramas putin sa ii dau si maine combinat cu putina carnita de data asta, sa nu ma creada fata rea! Acus sa trecem la treaba!
Ingrediente:
2 dovlecei, rasi si scursi au insumat cam 330g
1 morcov
1 ceapa
2 oua
100g smantana grasa ( cam 3 linguri babane)
50g branzica de casa
*Optional piper si fulgi de drojdie inactiva
1. Am dat drumul la cuptor pentru a il preincalzi la foc mediu, 180 de grade.
2. Am curatat de coaja dovlecelul, l-am dat pe razatoarea mare si l-am scurs bine intr-un prosop de bucatarie. Asta e partea cea mai neplacuta :)), nu imi place sa storc chestii neam! Dar nah, arta cere sacrificii.
3. Am ras peste el si morcovul pe razatoarea mica si am pus si ceapa tocata marunt. Aici puteti adauga si putin piper si o lingura de fulgi de drojdie inactiva daca doriti.
4. Intr-un alt bol am amestecat bine cele doua oua, am adaugat branzica si smantana si le-am incorporat bine si pe acestea.
5. Am turnat amestecul lichid peste legume si am omogenizat frumos totul.
6. Am pregatit recipientele, in sensul ca le-am uns cu putina grasime (unt sau ulei) si am turnat compozitia. Peste portia mea punand si putin parmezan.
7. Am dat totul la cuptor pana s-au rumenit frumos. Eu le-am tinut cam 50 de minute sa ma asigur ca s-au patruns bine fiind inalte formele mele. Daca puneti intr-o singura forma mai mare si mai intinsa, se tin mai putin.
Cu toate puterile mele de a stoarce dovlecelul tot a mai ramas putin lichid ce s-a cam ars pe marginea bolului (punandu-le si pline ochi 🙂 ) , dar continutul a iesit asa cum trebuie. Va zic asta in ideea ca patiti la fel, sa nu va panicati, restul nu e ars :). Nu am pus nici nimic sub ele si s-a scurs apa direct pe tabla cuptorului si mirosea maxim a ars :))), initial am crezut ca iar am rumenit prea bine pranzul.
Pun si o poza in sectiune, cand se raceste ramane mai inchegata. Calda e mai moale si tinde sa se faramiteze putin.
Bebei mancaciosi sa aveti!
Foarte interessante si sanatoase retele tale ,bebe meu are 7 luni si 3 sapt.
E mancacios Nu am probleme ,dar sunt in pana de idei Nu stiu ce sa i mai dau ,m am uitat pe blogul tau si am Sa fac o lista sa incerc lucruri noi.Abia astept 👍 keep going
Iaca am mai facut o reteta buna! 🙂
A fost foarte apreciata la cel mai inalt nivel de expertii culinari Mega Mofturosi :))) 2 la numar :))
Le-a placut atat de mult, ca nu mi-a mai ramas si pt a doua zi. Cum era planul :))
Si la mine a ramas putin lichid in dovlecei, care s-a scurs putin peste marginea bolului direct in tava. Ca eu am pus o tava. Ca vazui la tine :)))
Pupici si o zi faina!
Yuuhuuu, cat ma bucur!!! Ei sunt cei mai aprigi critici :)))). Multumesc ca ai incercat reteta si bine ca ai citit tot si nu a iesit fum din cuptor ca la mine :)))). Pupici!
pot pune iaurt in loc de smantana?
Da, da, sigur ca da! Sa fie unul mai cremos. pupici!
Buna rau si asta! Ca toate retetele de altfel! Multumim si sarbatori fericite va dorim, pupicei multi 😙
Chiar ma gandeam unde ai disparut o zi :))) hi hi hi. Pupicei! Multumim! Sarbatori frumoase si voua!
Pai abia mai am timp sa respir 😔 Printre picaturi mai dau si comenturi 😂 Pupicei!
Pot inlocui dovlecelul cu zucchini?
Da, da, sigur, merge fara probleme. Pupici!
Mi-A iesit super buna! Multumim pt retete! Pupici
Ma bucur ca ai incercat-o! PUpicei!
Foarte buna aceasta reteta! E prima oara cand o incercam (9 luni). N-am avut smantana potrivita pentru bebelusi asa ca am mers cu un iaurt gras (10%) si un pic de unt – chiar cantarisem cat unt, ca sa pot pune aici, poate e cuiva de ajutor, dar bebelina a vrut in brate pana am terminat reteta si am uitat complet ce si cat am cantarit :|. Multumesc ca faci efortul de a tine acest site in picioare!
Ha haa :))) cunoastem aceste mici aventuri din timpul prepararii unei retete, stai linistita! Intentia conteaza :). Ma bucur ca a fost pe placul vostru. Va pup cu drag!
Felicitări pentru rețete și inspirație!!! Prima data când îmi ies biscuiții pt bebe, biscuiți 100 și clatiteeeee. Asa te am găsit :). Am încercat azi clătite pt prima data, nu numai ca au ieșit dar bebe a papat tooot. Si acum la prânz budinca cu dovlecel si morcov. Senzație!
He hee, atunci ma bucur tare mult ca m-ai gasit! Sper sa mai incerci retete si sa abia acelasi succes! pupicei cu drag!
Azi am facut budincuta, dar in loc de morcovel am pus cartof ras…sincera sa fiu bebele a mancat 3 briosici ( le am pus in forme de silicon), pana acum bebele n a mancat asa cu pofta ca azi 😊😊😊😊se uita mereu sa ii mai dau…super multumita de site ul tau 😙😙😙😙😙
Te-ai pus serios pe incercat, vad :))). Ma bucur mult ca si reteta asta a fost devorata! Pupicei!
Hey! In primul rand..congrats pentru efortul depus, caci da, ne salvezi in zilele in care inspiratia-i fugita-n Sahara! :))
Apoi..am o intrebare (stupida): tocmai am dat la cuptor budincile si mi-a mai ramas ceva compozitie..si aici vine intrebarea de 100 de puncte: pot congela ce mi-a ramas, sau se va decongela si va arata ca naiba? nu de a;ta, dar nu stiu cat va manca Miss si m-am gandit sa nu gatesc pentru tot blocul, totusi :))
Draguta,iarta-mi intarzierea de ani lumina, sunt data peste cap perioada asta si sunt pe alta planeta. Dar in general raspund mai repejor :). Legat de intrebarea ta, nu as congela asa compozitie cruda. Mai degraba as conegela budincuta deja gatita si apoi decongelata la temperatura camerei usor. pup! Sau ii poti da si a doua zi fara probleme daca este tinuta la frigider.
Cum putem da bebelusului daca inca nu papa întreg?
O poti reinventa putin, adica sa faci la abur legumele, apoi sa le faci piure si sa le amesteci cu branzica, ou si putin orez/bulgur/cuscus si sa o bagi la cuptor. iese astfel ceva ca un piure de moale si se poata papa cu usurinta. pup!
Mami, de care smantana folosesti? Am o smantana Pilos cu 20% grasime. Este buna pentru bebe de 1 an?
Draguta, nu am o marca anume, sa fie cat mai grasa, cu 35% e buna chiar. O poti folosi de data asta ca nu este bai, dar pe viitor sa iei mai grasa. pup!
Multumesc mult! O sa caut cu mai multa grasime. Pupici
Acum o am la cuptor..doar ca nu am avut iaurt foarte gras si am pus napolact bio…Sper sa iasa ceva si cel mai important sa pape si bebe🤣🤣🤣
Am revenit …. au ieșit destul de moi, oare din cauza iaurtului?? Le am facut si in forme de silicon…. bebe a păpat 2 dar stau stresata ca daca nu s au facut cum trebuie😂😂😂
Hai ca acum am vazut ca ai scris aici, dupa ce am comentant. Probabil de la iaurtul mai moale, dar erau facute stai linistita :)). Bucura-te ca papa bebe. pupicei!
O sa iasa nitel mai umeda ma gandesc ca este iaurtul mai apos. Pup! Te-ai pus pe incercat serios, vad :). ma bucur mult si mai ales ca bebe este asa deschis la bucatele.
Zi de zi numai de aici fac! De exemplu azi facem iar cele cu legume si pui si briose cu banana si gris pentru ca plecam la bunici si sa avem pentru 2 zile😁! Nici eu nu ma asteptam sa pape asa de bine bucatele…cred ca ar fi păpat de mai demult dar imi era mie frica…mama nebuna🤣🤣 Multumesc pentru raspuns! 🤗😘😘
Am si eu o intrebare.La cina se poate da aceleasi retete ca si la pranz?
Ma intrebi daca ii dai la pranz reteta asta de budinca daca ii poti oferi si la aceeasi aceeasi masa? in cazul asta as spune ca nu, pentru ca au nevoie de diversitate in alimentatie. De preferat cina si pranzul sa fie diferite sa contina cat mai multe grupe alimentare si ingrediente diverse. Dar daca am pus pe site o reteta la categoria pranz, merge si la cina data, adica nu e musai doar la pranz. asta ar fi a doua interpretare. pupici!
Noi suntem la început cu mâncatul bucăților. Nu accepta, încă, texturi foarte tari. Îmi pare mult mai potrivita varianta aceasta. Întrebarea mea este, ce cantitate de bulgur/cuscus/orez sa pun? Mulțumesc.
Vrei sa adaugi aici cereale? Nu stiu, incearca cu 50g? si vezi cum ti se pare.
Acum am preparat-o şi noi , vedem cum iese şi dacă ne place .Hai , pupici !!!
Sper sa fi fost papata cu pofta! Pupici!
Ce pot folosi in loc de ingredientele cu lapte? Suspecta de aplv. 😣
Pff..imi pare rau. Atunci ompleta simpla, ou, putin morcov si dovlecel. Prea multe solutii nu sunt. 🙁
Aproape în fiecare seară intru pe blogul tău să pregătesc meniul pe ziua următoare. Mă inspir mult din rețete, le mai adaptez în funcție de materia primă din frigider și preferințele bobocului (9 luni jum). Ești o sursă de inspirație și îți mulțumesc că îți faci timp sa postezi rețetele tale 🙂 Maine pregătim supa cremă de ciuperci cu crutoane și cărniță de curcan, pâine fără frământare plus budinca . Fingers crossed
Hey…saru’mana mult ca mi-ai scris! Ma bucur sa aud ca te ajuta site-ul si foarte bine ca improvizezi! Mamaaaa, dar gatesti serios, bravooo! Sper ca s-a papat ce ai facut. Astept sa imi spui feedback-ul. pup!
Hello! Pot inlocui oul cu altceva? Baietelul meu e suspect de alergie la albus. 🙁
Sa stii ca oul o face pufoasa asa si o umfla, fara el ar iesi ceva dar mai ciudat si nu stiu cat de legat. Poti incerca cu seminte de chia, dar nu pot garanta rezultatul. Se lasa la inmuiat o lingura de seminte in 10 linguri de apa pentru 15 minute pana ajunge de consistenta unui albus de ou, gelatinos asa. Pupici!
Exact în clipa în care credeam ca nu ma mai impresionează nici o rețetă am dat peste site-ul tău. Unde te-ai ascuns atât timp? 🙂 excelente rețete. Merci mult
Mai bine mai tarziu decat niciodata :))). ma bucur mult ca ai gasit site-ul si mai ales ca ti-a placut. Pupici! Sper ce incerci sa fie un succes!
Hey!Super minunate si delicioase retetele!Felicitari!
De ceva vreme te-am descoperit si ma inspir aproape zilnic din retetele tale 😉 Tot ce am incercat pana acum au fost devorate de bebele meu😍
O intrebare as avea si eu:dovlecelul il cureti de seminte sau il pui cu totul?Eu am o problema(psihica 😂) cu el si de cand i l-am introdus ii curat semintele.Dar cred ca ar fi cazul sa nu mai fac asta(are 1 an deja).
Multumesc mult pentru cuvintele frumoase, ma bucur mult ca a papat asa de bine bebelinul. Leegat de dovlecelul…niciodata nu i-am curatat semintele :))) si i l-am dat inca de la 6 luni :))) . De ce il cureti? Mai bine zis, de ce te chinui :)))? pupiii!
De cand alaptez stiam ca nu sunt ok legumele cu seminte(rosii,vinete,dovlecei…),ca le provoaca dureri de burtica.Noi ne-am cam chinui cu colicii destul de mult si de-aia le-am evitat pe cat posibil…🙄
AAA, am inteles. Eu zic ca este ok acum, s-a obisnuit si stomacelul cu mancarea. Poti face o incarcare daca inca esti reticenta si vezi cum reactioneaza.
Delicioasa! A papat si bebelusa si eu 🙂 O metoda foarte buna de a oferi copilului oul intreg, pentru cine a inceput doar cu galbenusul. Noi am introdus pe rand, iar primul aliment cu albus a fost galusca din supa. Multumim pentru retete!
Pupici! Ma bucur ca v-a placut!
Salutare! Te tot urmareac si ma inspir!:) in loc smantana pot dolosi iaurt?
😘
Saru’manaaa! Sigur ca da, doar ca iaurutl e nitelus mai acrisor, dar merge, sigur, sa fie unul gras asa ca si smantana la consistenta. pupici!
Bună. Ce rețete super găsim aici… Mulțumim Simo pentru efortul de a împărtăși bunătățile și cu alte mămici. Cat despre Budinca cu dovleac și morcov acum este la cuptor. Bebe de 1 an papa mult și asta o sa fie pe gustul lui.
Pupici mulți
Draguta, multumesc mult! Sper ca budinca a fost pe gustul celui mic. Pupici!
Grozava reteta,multumim!
Cu drag!
Acum am facut-o si eeuu!! Draga Simo, esti grozava! Multumim pentru inspiratie si pentru modul atat de fain si de haios in care scrii. E o placere sa cotrobaiesc prin blogul tau! xoxo de la Oana (mamica ce mestereste prin bucatarie) si Stelios (bebe de 14 luni cu 2 maselute care ne bantuie zilele si noptile de vreo saptamana incoace pana cresc de tot)
Draguta iti multumesc nespus pentru cuvintele frumoase! Sper ca pana am raspuns eu ati scapat de maselutele buclucase! va pup pe amandoi si sper sa mai aud vesti de la voi!
Bunaaa cu ce pot înlocui bulgurul, ca nu găsesc aici în străinătate și vad ca sunt o grămadă de retete…. Mulțumesc frumos
Cu orez 🙂
Din toate retetele cautate pe google tot la biscuim ma intorc de fiecare data, cele mai accesibile ingrediente, retete practice aici le gasesc! De cand am inceput diversificarea de la 6 luni si pana acum: 1 an si 2 luni sursa mea de inspiratie au fost meniurile tale. Le tot scotocesc, le rotesc le combin, insa bebe e multumit! Iti multumesc! La aceasta reteta, ar fi ok daca adaug pui( fiert in prealabil) ? Toate cele bune!
Lizuca, iti multumesc din inima pentru mesaj si scuze ca raspund atat de tarziu, nu am mai dat pe aici de foarte multa vreme, deci raspunsul meu e deja expirat :))). As fi adaugat, sigur, mergi mereu pe instic in situatiile astea. Pupici si multumesc mult pentru sustinere.
Buna, am înlocuit cepa galbena cu un fir mare și gros de ceapa verde! Arăta prea apetisant și nu am rezistat tentației! :-))) a ieșit delicios!! Mulțumesc încă o dată că exiști!!
Foarte bine ca ai improvizat, ma bucur ca v-a placut. pupici!
Hei,multumesc frumos pentru retete Sunt de mare ajutor.🤗😘Te urmărim de la 6 luni zi de zi(doar dupa retetele tale gatesc si tot se mananca)acum avem 11 luni. Bebe Deian te saluta.🤗😘
Pupici si scuze ca raspund atat de greuuu, am fost absenta luni bune 🙁 sper ca sunteti bine, pupici pentru amandoi.
Bună,fulgii de drojdie inactiva de la cate luni merg introduși?noi am început diversificarea de o săptămână la 5 luni deoarece avem reflux și pediatra ne a recomandat sa începem doar ca bebelina e cam mofturoasa și am înțeles ca fulgii de drojdie inactiva dau un gust bun🙂multumesc!
Buna. Da, fulgii de drojdie dau un gust mai bun mancarii, dar sa stii ca au multe proteine si nu pot fi folositi la orice masa. Ii poti introduce, doar cu moderatie.
Bună, ai adăugat cumva și puțină sare în budincă? Al meu mofturos de 11 luni a cam strâmbat din nas și nu știu unde am greșit… Sare am pus ff puțin (știu ca nu e recomandata dar mai bine papă ceva decât deloc), ceapa am înlocuit-o cu puțin usturoi și am adăugat ceva paste mici… Ce-i drept, eu mi-am mai pus sare… Sa fie asta problema, o fi fost nesărat? Pfff cred ca mi-au ieșit peri albi în ultima vreme cu refuzurile astea 😬
Eu nu am adaugat sare in mancare pana la varsta de doi ani, rinichii lor nu sunt inca maturi si ii pot afecta. Mai ales ca multe alimente contin sare in mod natural si este suficient pentru ei. Nu cred ca sarea este raspunul pentru refuz, pentru ca ei in primele 6 luni nu stiu alt gust decat al laptelui, dupa cand incepem sa ii diversificam gusta pentru prima oara din mancare asa cum este ea, nu au cu ce sa compare, nu au mancat pana atunci cu sare si apoi dintr-o data le refuzi sarea….asa ar fi fost o treaba, dar ei ar trebui sa pape fara probleme si fara sare, in cazul copiilor mancaciosi. Mai sunt si copilasi care nu prefera asa mult mancarea, sau au alte probleme, le ies dintisorii si nu le este aminte de papa, au ei un disconfort. Deci nu cred ca sarea este solutia aici. Trebuie multa rabadarea, asteapta sa iasa toti dintisorii, vezi daca il ajuta chestiile mai reci cum ar fi iaurtul sau daca ii place sa rontaie din chestii sa isi mai calmeze gingiile. Multa rabdare iti doresc, stiu ca e foarte greu cand tu te chinui sa prepari ceva si este refuzat.