Conopida, branzica si painica

Ce atatia morcovi, cartofi, ardei si ceapa….am zis sa fiu fita maxima si sa introducem mai des si alte legume in familia Termi. Normal ca nu puteam face reteta cu cascaval, am mers cu fita pana la capat si am folosit branza Gruyere, ma cherie, qui, qui, 20 de ron pentru 200 de grame, am zis ca imi pica plombele cand mi-a zis sotul cat a dat. Data viitoare pun cascaval, clar, sunt o zgarcita, ce sa-i faci. Este pentru prima oara cand am facut reteta, dar cu siguranta va trece in cartea de retete a familiei deoarece a avut un succes foarte mare, mai ales la Termi. Dupa pranz, mai ramasese o felie si am pus-o la frigider (pe raftul cel mai de sus!), ma gandeam pentru a doua zi la micul dejun. Dar in timp ce eu lucram si imi vedeam de treaba, vine Termi si ma anunta ca ea si-a luat felia si a mancat-o….jeeeez, cum o fi mirosit-o tocmai pe raftul cel mai sus, era si in caserola si nu se vedea…raze X? Cica a greblat in gradina vreo ora si slabise “20 de kilograme” inchei citatul si trebuia neaparat sa manance ceva, slabise prea rau. Oh well…si uite-asa raman eu fara mancare mereu si iar trebuie sa gatesc :)). Haideti ca iar incep cu romanele, mai bine sa incepem cu reteta.

Ingrediente:

400g conopida

100g branza Gruyere sau cascaval

150g mascarpone

80g prosciutto

5 felii de paine

Un varf de lingurita boia dulce

O lingura ulei de masline

piper

sare

1 praf de nucsoara

*Pentru a o adapta si copilasilor sub doi ani, excludeti sarea si in loc de prosiutto puneti niste piept de pui deja gatit.

Mod de preparare

  1. Dam drumul la cuptor si il preincalzim la 200 grade Celsius.
  2. Conopidei i-am taiat cotorul, am spalat-o putin si am inceput sa desprind manunchiurile. Le-am taiat apoi in bucatele mai mici folosind un cutit si le-am pus in tava pe hartie de copt deoarece merg nitel la cuptor.
  3. Inainte de a le baga la cuptor, le-am presarat cu sare, piper, ulei de masline si putina boia dulce (mergeau niste fulgi de chilli, dar copilul e pretentios la chestii picante). Le-am intins intr-un singur strat si le-am dat cam 20-30 de minute pana s-au inmuiat frumos. Mai mestecam intre timp, nu le uitam acolo :).

4. Cat s-au copt, am pregatit painica. Am pus 4 felii de paine cu maia pe o tava pe hartie de copt si cand am scos conopida, am bagat repejor si painea cate 4-5 minute pe fiecare parte.

5. Dupa ce am scos conopida, am lasat-o putin sa se raceasca si apoi am pus-o intr-un bol si am omogenizat-o bine impreuna cu mascarponele. Am adaugat apoi branza (data pe razatoarea mare), prosciutto (tocat asa cubulete), nucsoara si putina sare si piper daca mai simtiti nevoia.

6. Pe feliile de paine gata rumenite, am adaugat din plin acest amestec. Am estimat gresit 4 felii de paine, au intrat 5 (se vede ochiul meu format aici…NOT) asa ca am mai prajit repede o felie de paine la prajitor.

7. Am presarat apoi cu putin chilli feliile adultilor :)) si am mai bagat la cuptor pentru 5 minute sau pana se topeste putin amestecul.

8. Dupa ce le-am scos, am mai facut sa ninga pe ele cu putin parmezan.

Hai spor la infulecat! Pentru reteta, m-am inspirat de aici.

6 Replies to “Conopida, branzica si painica”

  1. Mămico draga, cum vii tu la fix pt mine cu reteta asta… Numai ce mi-a rămas de ieri conopida (ca am făcut la cuptor cu ceapa, kaizer și era una mareeee, nu am pus toata) la fix sa fac 3-4 felii de paine. Ca sa nu mai zic ca am și pâinea gata prăjită (ca deh, când rămâne pâine nu o dau la căței, ci o prăjesc sau o transform în alta mâncare, asa ca, nu ești singura zgacita pe aici 🤗😉) Multumesc tare mult! 😘

    1. Haahaaaa, ma bucur mult sa salvez mereu ziua, ca si power puff girls parca :))))), imi placeau mult desenele astea. Sper sa va placa si reteta asta, sa imi zici cum vi s-a parut. pupici multi! si daaa, si eu sunt cu reciclatul maxim si sa nu arunc deloc mancare, mor!

  2. Wow
    Asta sigur imi place
    ❤️
    Multumim pentru ca ti-ai facut timp si ai facut cum ai promis…sa incerci sa mai pui retete…si asa o sa mancam si noi mai bine😀
    Va pupam

    1. Yuhuu, astept sa o incerci si sper sa vii cu un feedback pozitiv :). Dap, am intrat acum intr-un boost de energie, sper sa tina cat mai mult :)). Kisses!

  3. Wow, ce bunătate! Ce combinație gustoasa! 😍 Am încercat și varianta cu somon, la fel de delicios a ieșit!

Leave a Reply to Biscuim Cancel reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.