Mamaliguta la cuptor cu ou

A lipsit si fata o buna perioada de aici de pe site si cand intra, vede 300 de comentarii in asteptare :))) mamiiiiica, ma scuzati pentru toate intrebarile la care nu am oferit raspuns la timp. Incep usor, usor sa mai raspund, dar deja la unele este prea tarziu, iertare. Multe mamici m-au tot rugau sa incerc sa mai pun retete, asa ca incerc sa ma conformez, nu stiu cat timp va dura noul meu zvac de socializare pe site, vom vedea :).

Daca tot am lipsit atat de mult, zic sa revin in forta cu o reteta bomba, bomba calorica :))) Ia toata lumea colesterolul la control! Nu este o reteta de zi cu zi, clar la ocazii, sau in cheat meal. Ah, daca va permite colesterolul chiar si mai des, dar nah, am imbatranit, nu mai suntem ca pe vremuri, acum se depune pe artere, maica. Nu sunt cele mai reusite poze pentru reteta asta, dar am zis sa o urc asa ca cine stie cand ma mai mobilizez, asa ca…behold!

Este o reteta pe care Termi o adooora, ii place mai ales cand aleg sa o fac cu putina sunculita (preferata ei, dupa carbohidrati). Mie imi place ca fiind in tava asa, ramane si pentru a doua zi si nu mai trebuie sa gatesc iar si iar. Poate vi se pare complicata cu multe ingrediente, ba pentru mamaliga, ba pentru umplutura, dar sa stiti ca se face repejor si cat sta la cuptor lejer mai faceti 2-3 task-uri la serviciu.

Sa-i dam drumul la treaba pentru ca presimt ca in juma de ora asa cineva se va trezi si va chitai dupa mine. Daa, inca zici ca am un bebe mic, o culcam seara si daca nu ne simte langa ea, ne striga…uneori se scoala dupa doar o ora, alteori dupa doua….si tot asa, intr-un cuvant Adiooo, viataaaaaa. De multe ori prefer sa stau langa ea ca un soarece de biblioteca si sa citesc la lumina lanternei.

Ingrediente Mamaliga:

  • 1,3 litri apa cu putina sare
  • 250g malai
  • 50g parmezan ras

Ingrediente umplutura:

  • 200g kaizer, pancetta ce aveti si va place (puteti sa il si omiteti)
  • 400g branza telemea
  • 300 ml smantana

Pentru topping:

  • 3 -4 oua
  • 60g cascaval ras

*Putin unt pentru uns tava

*Reteta o puteti usor adapta si pentru copilasi mai mici, nu mai puneti sare in mamaliga, si faceti intr-una vas mai mic doar pentru ei o portie in care puneti branzica facuta in casa si smantana si deasupra un ou.

  1. Am dat drumul la cuptor, 180 de grade ca sa il preincalzesc.
  2. Am pus apa la fiert cu sare, cand a dat in clocot am turnat in ploaie malaiul in timp ce am amestecat bine cu telul sa evit cocoloasele. Se intampla uneori sa folosesc malai din-acela rapid, si in 5 minute este gata, altfel o fierb 20 de minute.
  3. Vrem o mamaliguta mai moale, deci sa nu o faceti vartoasa, din ingredientele de mai sus ar trebui sa fie una mai molateca (desi stiu ca tuturor ne place tare :))) ).
  4. Cat am facut mamaliguta pe foc, am amestecat intr-un bol branza cu smantana pana le-am omogenizat. Daca alegeti sa puneti si kaizer, pancetta etc…o puteti praji putin inainte si apoi pune la scurs pe un servetel pana o adaugam in mancare.
  5. Am uns tava pe care urma sa o bag la cuptor cu putin unt din loc in loc. Cand a fost gata mamaliga, am amestecat si parmezanul ras, am omogenizat si am turnat jumatate in tava.
  6. Deasupra am pus tot amestecul de branza si smantana si am omogenizat, apoi am presarat kaizerul.

7. Am acoperit cu mamaliguta ramasa si am spart oualele din loc in loc. Nu am prea cantarit bine din ochi si am pus mai mult jos si mai putin sus :)) oh well…

8. Am dat la cuptor cam 40 de minute pana s-a intarit bine albusul, inainte de final am adaugat cascavalul ras si am mai lasat 5-10 minute sa se topeasca. Nu arata cel mai bine, ca deh, lipsa simt artistic aici si acum cand am pozat-o am cam si ars-o :)))) si m-am si grabit sa o fac (mereu se intampla sa gatesc pe fuga, nu ma intrebati de ce) dar am zis ca scap nepedepsita dat fiind ca nu am mai postat de atata amar de vreme :))).

Portia Terminatoarei, care mereu cere supliment.

Pofta mare sa aveti si colesterol mic!

13 Replies to “Mamaliguta la cuptor cu ou”

  1. Mulțumesc! Duminica voi face rețeta asta. Chiar azi ți-am scris la alta rețetă ca îmi e dor sa ne scrii orice.

      1. Draga mămică, am făcut, a ieșit un deliciu. Am pus cârnăciori în loc de kaizer și 1 legătura de ceapa verde…. Ca deh, brânză, mamaliga, carne, ou, merge ca unsa ceapa la noi. Dar atenție la smantana. Eu am pus din comerț, pilos am avut, 20% grăsime și s-a făcut zer… Dar m-au salvat brânza și cașcavalul de casa, astea au rămas frumos în straturi. Mulțumesc frumos! 😘 🤗

        1. Merge super si cu carnaciori, daa, am mai facut si eu asa uneori. Legat de branza, eu mereu foloseam una tare grasa. Pupici!

  2. Multumim mult!!
    Maine ma apuc de treaba
    Primul bebe e baiat si acum avem fetita
    Va pupam
    App ce mai face Termi?

    1. Uuuu, pereche, ce frumos! sa fie sanatosi si voi la fel! Sper sa va placa reteta daca o incercati. Termi e bine, terminatoare si acum la 6 ani la fel ca atunci cand era mica :))))). Din toamna ne pregatim si noi de scoala…sa vezi emotii. va pup cu drag si duminica faina sa aveti.

  3. Bine ai revenit!Baietelul meu are 9 luni si de 3 luni ii pregatesc meniurile cu ajutorul tau!Nu stiu ce ma faceam fara tine 🤗🤗🤗!Iti multumesc din suflet!Toate cele bune 😘😘😘

  4. Buna seara,si daca sotul nu e fan smântână, cu ce o pot înlocui?Mulțumesc frumos. Seara frumoasă

Leave a Reply to Laura Cancel reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.