Daca tot a fost weekend si am avut un pic mai mult timp am zis sa imi fac de cap cu niste ardei umpluti :). Totul baby friendly, desigur! Desi ne-am lins pe botic toti trei :). Eu am preferat sa ii fac cu un sos rosu pentru extra gust, mai ales ca i-am facut fara carne, doar umpluti cu ciuperci si orez. In locul orezului as fi pus bulgur, dar din pacate nu am avut in acel moment. Dar ar fi o alternativa mult mai sanatoasa decat orezul. Puteti de asemena sa ii faceti cu carne tocata daca aveti si adaugati mai putin orez, 30-40g ar fi ok, depinde cum va place. Desi e prima oara cand fac, chiar au iesit foarte buni si am papat toti 3 cot la cot.
Ingrediente:
2-3 Ardei in functie de cat de mari sunt ( eu am folosit 3 pana la urma)
Pentru umplutura:
100g orez
250g ciuperci
1 ceapa
Optional: piper, marar
Pentru sos:
1 ceapa
Jumatate de ardei
1 morcov
2 rosii mari date pe razatoare sau 200ml suc de rosii
1 foaie de dafin
Optional: piper, oregano, busuioc
1. Am inceput cu umplutura (voi puteti incepe cu ambele in paralel). Am tocat ceapa marunt si am pus-o in tigaie cu apa cat sa o acopere pentru a nu se praji, ci inabusi. Puteti pune si o lingura de ulei de masline extravirgin pentru extra gust. Separat, am pus apa intr-un ibric si l-am pus la foc pentru a completa tot timpul cu apa calduta atunci cand amestecul ramane fara apa.
2. Cat s-a inabusit ceapa, am spalat rapid ciupercutele si le-am taiat marunt. Le-am adaugat apoi si pe ele. Eu am mai completat cu apa calduta astfel incat sa inabus totul.
3. Cat s-au parpalit ciupercutele, am spalat foarte bine orezul intr-o strecuratoare sub jet de apa. L-am adaugat apoi si pe el plus un pic de apa astfel incat sa acoperim cat de cat totul.
4. Am mai lasat pe foc vreo 10 minute pana s-a umflat si orezul si s-a evaporat mare parte din apa. Nu trebuie sa fie gatit pentru ca se va mai fierbe in cuptor. La final puteti asezona cu piper si adauga mararul tocat. Terminatoarea nu suporta verdeturile :))), asa ca eu am omis mararul pentru binele intregii familii :).
5. Intre timp am pregatit ardeii. I-am taiat si i-am curatat bine in interior si i-am spalat. Am pregatit si o cratita mai inalta in care sa ii pot pune in picioare. Cratita merge la cuptor deci sa nu aiba manere ceva din plastic.
6. I-am umplut cu amestecul din tigaie indesand bine dupa fiecare lingura de umplutura pusa. Acum optional puteti pune pe deasupra ca un capac fie o feliuta de rosie, una de cartof sau ii puteti lasa chiar si asa, neacoperiti. Eu am folosit jumatatea de ardei ramasa de la sos si l-am pus ca un capacel.
7. Acum m-am ocupat de sos. Am tocat marunt ceapa si ardeiul iar morcovul l-am dat pe razatoare, le-am pus in tigaie cu apa cat sa le acopere. La fel si aici, puteti pune o lingura de ulei de masline extravirgin pentru un extra gust. Si le-am inabusit.
8. Dupa vreo 10 minute am adaugat rosiile si foaia de dafin. Puteti pune si piper, oregano si busuioc. Am mai adaugat vreo 200ml apa calduta astfel incat sa inbaus totul si sa avem mai mult sos.
9. Am mai lasat vreo 10-15 minute pana a inceput sa clocoteasca si am adaugat sosul fierbine peste ardei. Daca este prea putin sos, mai adaugati putina apa calduta, ar trebui lichidul sa ii acopere cel putin pe jumatate.
10. Au stat la cuptor vreo ora, o ora jumatate pana s-a umflat bine orezul si ardeii s-au inmuiat.
Daca va place, puteti servi cu putina smantanica totul.
Bebei mancaciosi sa aveti!
Buna! Vreau sa fac astazi reteta ta, am cumparat bulgur, dar nu stiu cum sa il folosesc. Tot ziceai ca e varianta mai sanatoasa decat orezul :). Il folosesc exact ca pe orez?
Mtumesc!
Da, exact ca pe orez. Nu trebuie inmuiat sau asa. Doar ca mie mi s-a parut ca fierbe mai repejor decat orezul. Pupici si sper sa abia succes!
Super buni! Sincer eram sceptica la început,mă uitam ce ardei sunt astea cu doua lele,două surcele,dar mi-am zis atâtea rețete au avut succes, înseamnă că și asta va fi bună ☺️am vrut inițial sa ii fac cu bulgur,dar deja îmi focurile facerii am descoperit că am foarte puțin,așa am pus cușcuș
Ai trecut la categoria grea cu astia :)))! Ma bucur mult ca i-ai incercat pana la final si v-au placut! Pupicei muuuulti!
F buna rețeta, eu o fac doar cu Bulgur ca ii place puștiului mai mult decât orezul si daca ii dai si a doua zi parca si reancalzirea este mai ok decât la orez. Ca extra legume eu pun ori morcov si in compoziție sau dovlecel, iar o zii ii servesc cu carne de pui sau curcan fiarta. Mulțumim de reteta 😋👌
Ma bucur ca ati descoperit si voi bulgurul, noi suntem fani declarati :-). Super ca faci des reteta si o mai si improvizezi! Pupicei multi!
la fel fierbeti bulgurul?
Buna. Se poate sa îi fierbem si in oala ?? Multumesc anticipat 🙂
Cred ca da, sigur! Cu un capac sa fie acoperiti si sa se inabuse acolo frumos. Pupici si scuze pentru raspunsul intarziat.
Merge si cu carne tocată de vită??
Cred ca da, nu am incercat, dar cred ca merg. Dar mai bine din carnea aia tocata de vita ai face niste paste bologneseee, yummy!