Tarta cu ciuperci si bacon

He he he…de cand n-am mai sarbatorit noi o vineri cu o retata pentru adulti?  Zic din start ca este interzisa minorilor, avand cea mai buna leguma: bacon-ul sau pancetta sa fie exact ce am folosit eu in reteta! Am si varianta pentru copii, sper sa revin cu ea luni. De fapt, daca ma gandesc bine de cand n-am mai sarbatorit noi retete proaspete pe site :))? Dar recunosc, combinatia mamica + job full time + spalat + facut mancare + curatenie imi e fatala! Iertati-ma dar ma omoara treburile casnice si cand ma gandesc ca inainte de Termi ma vaitam de oboseala si timp, imi vine sa imi trag doua plame :-))). Haideti ca eu iar o dau in telenovele, sa revenim la oile noastre. Buuun, reteta asta eu am gasit-o aici si de atunci o fac cel putin odata pe luna, este mega delicioasa, noi o papam atat la micul dejun cat si la pranz. Am descoperit-o in era dinainte de Termi :))), dupa ce s-a facut si ea mai mare si a vazut cum sta treaba, musai sa opresc nitel aluat si sa ii fac si ei o combinatie fara prea multa proceala. Daca treceti de partea cu alatul care pare cea mai anevoioasa sa ii zicem, nu o sa regretati. Dar daca sunteti fani biscuitii 100, atunci nu imi fac probleme, merge treaba ca si unsa :-)), este cam acelasi proces.  Teoretic reteta se numea quiche dar mamiiiiica daca stiam ce inseamna prima oara cand am citit, zic wtf…ma uitam ca pisica la poarta noua. Si cum sunt o piersicuta empatica, zic sa nu mai bag si alte mamici in ceata si sa zic neaos romanesc…tarta! Sa stiti clar de la inceput in ce va bagati! Pentru cele ce ati auzit de quiche, sa imi fie cu iertare atunci! Puteti aluatul sa il faceti si la robotul de bucatarie urmand apoi doar sa intindeti foia de tarta si gata, hocus pocus preparatus.  Incerc sa va vand si eu reteta pe cat pot, pentru ca noua ne place mult, mult. Buun, pai sa incepem atunci!

Ingrediente aluat:
250g faina alba tip 650
90g unt gras rece
70ml apa rece sau lapte

Ingrediente umplutura:
200g ciuperci champignon
100g pancetta (sau kaizer, sunculita ce aveti si va place)
50g mazare fiarta
1 ceapa mica ( sau o jumatate daca e babana ca a mea 🙂 )
3 oua
100ml smantana
60g cascaval ras
Optional 1 lingurita pesment
*cand fac si varianta pentru Termi, opresc o mica parte din aluat pe care o folosesc pentru mini-tartele ei.

1. Prima data am pus 2-3 minute apa sau laptele la congelator, e bine sa fie rece, rece. Apoi am pus faina intr-un vas impreuna cu untul rece taiat cubulete si am amestecat repejor pana am obtinut un amestec nisipos. Daca nu vreti sa va murdariti labutele, puneti totul in robotul de bucatarie. Apoi am pus treptat din apa rece pana am obtinut un aluat omogen. Incercati sa incorporati totul intr-o bila  fara sa framantati mult ca incepe sa se topeasca untul si nu vrem asta.

Aluatul l-am invelit in folie alimentara si l-am lasat la frigider cat am pregatit umplutura. Eh…eu l-am lasat uneori si juma de zi ca nu am avut timp de umplutura fix atunci, deci nu e problema cu cat sta la frigider. Cand ai copii, timpul e relativ :)).

tarta cu ciuperci, quiche, reteta de tarta, biscuim

2.  Am taiat apoi ceapa marunt si am pus-o in tigaie impreuna cu o lingura de ulei de masline. Cat s-a parpalit nitelus am taiat si ciupercile pe lungime feliute subtiri. Apoi le-am adaugat si pe ele, am pus si putin piper si sare fiind pentru noi adultii. Le-am lasat pe foc pana cand s-au inmuiat bine ciupercile apoi am pus totul la racit.

3. M-am ocupat apoi de pancetta, am calit-o bine si separat am pus si mazarea congelata in apa clocotita vreo 2-3 minute sa o inmoi.

4. Intre timp, am ras pe razatoarea mica cascavalul (bine, l-am pus pe sot, dar vorba vine :-)) ) pe care l-am amestecat apoi bine cu ouale si smantana.

5. Peste amestecul de la punctul 4 am pus apoi mazarea, pancetta, ciupercile cu ceapa si am omogenizat.

6. Am intins apoi repejor aluatul de la frigider, l-am pus in forma, am intepat cu furculita din loc in loc, am presarat pesmentul si apoi am pus umplutura. Uneori am uitat sa pun pesment si a fost ok, deci nu e mega dezastru daca nu aveti sau il omiteti. Ah si va rog sa observati ce arta am incercat sa fac unind din loc in loc aluatul de tarta.

Eu las tarta cam o ora la foc mediu sau pana vad ca se rumeneste bine de tot.

tarta cu ciuperci, quiche, reteta de tarta, biscuim

 

Hai burtici pline sa aveti! Pune fata si o poza cu interiorul.

tarta cu ciuperci, quiche, reteta de tarta, biscuim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.