Paine fara framantare pentru copii

V-am promis carbohidrati, carbohidrati va dau! Azi sub forma de minunata painica! Si nu orice paine, ci una ce se face repejor, fara sa framantam la ea si fara prea multe pretentii. O sa incercam si din-astea mai fancy asa, dar pentru moment sa o facem pe asta de incepatori, dupa trecem la arta direct :))! Bun, deci ati auzit bine, este fara framantare, doar puneti buluc acolo toate ingredientele, le omogenizati putin si o lasati la loc calduta vreo ora pana creste frumos. Apoi o aruncati intr-o tava la cuptor si asta-i treaba! Nu ii fac prea multa reclama ca deh, paine-i paine! Aproape toti copii sunt fani declarati! Va zic doar ca este genul de paine ce are miezul moale si coaja este destul de tare si groasa. Deci daca aveti copii ce se chinuie cu iesitul dintilor, ati impuscati doi iepuri ca le dati coaja sa o rontatie si avem si paine pentru dentitie :)))). Mno, dar ia gata cu vorba si sa purcedem la lucruri serioase!

Ingrediente:
500g faina tip 650
370ml apa calduta
15g drojdie proaspata sau 4g drojdie uscata
mix de condimente ( 1 lingurita salvie, 1 lingurita maghiran, 1 lingurita rozmarin, 1 lingurita oregano)

*In locul mixului de condimente merge sa puneti si seminte (floarea soarelui, dovleac, in etc, rasine sa fie in schimb)

*Daca bebeii au peste un an, merge sa puneti si o lingurita de miere atunci cand amestecati apa cu drojdia. Eu am incercat si cu miere si fara, aluatul creste oricum. Singura diferenta notabila pe care am observat-o, a fost ca atunci cand nu am pus miere la final in cuptor parca nu a crescut la fel de mult. Dar poate sa fie si de la capac, ca l-am pus stramb si nu a stat inchis bine peste painica. Oricum tot pufoasa a iesit in interior si tot am bagat-o cu succes la ghiozdan toti 3.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

1. Am dizolvat drojdia in apa calduta si am amestecat-o cu lingurita de miere (daca copii au sub 1 an, nu mai puneti mierea). Atentie, apa musai sa fie calduta, nu fierbinte.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

2. Am pus faina intr-un bol (mai mare pentru a avea loc sa creasca), peste ea am turnat condimentele si am amestecat usor pana la omogenizare.

3. Apoi am facut o gropita in centru. Am turnat apa cu drojdia dizolvata in gropita si am amestecat cu o lingura de lemn sau spatula de silicon. Aluatul este foarte moale si daca folosim mainile se va lipi foarte tare. Deci pastram labutele curate de data asta.

4. Am acoperit vasul cu folie de plastic si l-am pus la crescut 2 ore. Eu cand pun ceva la crescut, dau drumul la cuptor, pun un scaun langa si vasul in cauza pe scaun.

5. Cand au mai ramas 20 de minute din cele 2 ore de dospit, am bagat in cuptor o cratita mai inalta (de inox, yena, ce aveti) cu capac cu tot pana s-a incalzit la 220 de grade.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

Asa arata dupa o ora de stat la caldurica:

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

6. Am pudrat apoi suprafata de lucru cu faina din plin si am rasturnat aluatul crescut ( se va lipi un pic de peretii vasului, dar nu are nimic). I-am dat o forma rotunda cu mainile pudrate cu faina.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

7. Scoatem cratita din cuptor si punem painica direct in ea fara sa o pudram cu faina sau mai stiu eu. O acoperim cu capacul si o dam la cuptor.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

8. Lasam temperatura la 220 de grade pentru 40 de minute, apoi scoatem capacul si o mai lasam vreo 15 minute pentru a se rumeni. Inainte de a scoate capacul trebuie sa fie cat de cat facuta. Daca aveti cuptor mai vechi, se face mai greu un pic si o lasati mai mult, undeva la o ora am lasat-o eu.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

Bebei mancaciosi sa aveti!

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

Retete am gasit-o aici, dar am mai modificat eu pe ici pe colo sa o facem cat mai baby friendly.

64 Replies to “Paine fara framantare pentru copii”

  1. Buna, mami! Foarte interesanta painica aceasta, multumim pentru reteta. As vrea sa o incerc si eu maine. Pe la ce varsta i-ai dat Gandacelului paine? Si numai facuta in casa, sau i-ai mai si cumparat? Daca da, ce tip? Multumesc frumos pentru informatii. Va pupam!

    1. Draguta mea, nu mai retin exact varsta, oricum pana sa faca un an i-am dat paine, facuta in casa. Cred ca dupa vreo 10 luni i-am dat, la inceput musai prajita putin pentru a nu se face cocolase in gurita daca este asa moale. Dupa un an am inceput sa ii mai dau si din comert, dar foarte rar pentru ca si asa este pufoasa :)))) si noi nu mancam paine zilnic oricum. Din comert i-am dat velpitar, grau intreg. Nu stiu cat de indicata este, noi din-asta papam si inainte si am zis ca din an in paste nu ii face cine stie ce rau. Pupici!

  2. Super reteta de pâinica, multumim! Am mai facut pâine dar varianta asta nu o stiam. Intrebare, mierea este totuși ok băgata in pâinica, la temperatura înalta? Din ce stiam eu, mierea nu e ok sa o folosim la temp înalte. Zic si eu. As putea pune zahar sau deloc, dar asa pt mine e întrebarea sa stiu dc e safe sau nu.
    Mersi! :*

    1. Asa stiam si eu cu mierea, draguta, stai linistita. Dar dupa un research mai amanuntit am aflat si eu cu stupoare ca nu este toxica :), ci doar isi pierde din propietati. Deci nu este bai daca o folosim, eu am preferat-o aici deoarece o folosim pentru a harni dorjdia sa creasca cat mai mult :))). Daca vrei, nu mai pune deloc, creste si asa, eu am incercat ambele variante si au iesit ok mereu. Pupici!

  3. Azi am încercat o și eu… Aștept sa o scot din cuptor. Cam cât o putem păstra apoi? Mulțumesc pt rețetele minunate

    1. Draguta, eu o paine o pastrez cam trei zile. In primele doua o papat cu ceva de intins pe paine si in a trei fac o supa crema si o transform in crutoane. pup!

  4. Buna. Arata foarte bine (ca toate retetele tale 🙂 ). Intrebarea mea este legata de drojdie. Cu ce as putea s-o inlocuiesc? Eu nu i-am dat pana acum drojdie si nici praf de copt bulinei mele si are 1 an. Pupicei multi

    1. Buna. Sa stii ca nici eu nu ii dadusem drojdie sau praf de copt pana la un an. Praf de copt nici acum nu prea ii dau, o singura daca i-am dat intr-un blat de pizza rapid :). Daca vrei sa evtiti praful de copt si bicarbonatul de sodiu singura alternativa ramane maiaua :). Se face din apa si faina din cate stiu, dar cere niste conditii speciale, trebuie “hranita” zilinic si avut grija de ea. pup!

    1. Nu draguta mea! Eu am facut si in yena si nu s-a lipit. Ideea este ca inainte o treci un pic prin faina ca aluatul este lipicios si cand formezi mingea de aluat pui faina sa nu se lipeasca si apoi o pui direct in tava si e data prin faina si nu ar trebui sa se lipeasca. Pupi!

  5. Minunate retetele!
    Sa zicem ca vreau sa ies cu bebelina in oras, ce-as putea sa-i prepar de mancare, sa nu se strice si sa nu-i dau borcanele…
    Te intreb ca vad ca esti foarte priceputa, eu sunt tare stresata cu mancarea asta, noroc cu blogul tau 🙂

    1. Daca te referi ca si fel de mancare, iti pot recomanda asa, tot din experienta proprie, si eu inca sunt la fel de stresata cand plecam pe undeva :).
      Pastele astea: https://biscuim.ro/2017/02/20/paste-cu-sos-pesto-de-broccoli/ sau astea de aici, dar fara carne: https://biscuim.ro/2017/04/25/paste-bolognese-pentru-copii/

      Placintelele astea umplute cu ceva branzica si spanac: https://biscuim.ro/2017/08/22/placintele-impanate/

      Pizza: https://biscuim.ro/2017/11/09/pizza-fara-dospire/

      Si cam toate mancaricile de pe site cele care nu contin smanatana si carne. Doar legume, care tin ok.

      Pupici!

  6. vreau sa incerc si eu, dar nu am capac la vasul de yena. crezi ca se coase si fara capac sau trebuie musai capac. multumesc frumos

  7. Cam câte zile ii pot da din painica? Bebe al meu e foarte mare amator de pâine, însa nu știu dacă e OK sa o țin foarte mult

    1. Noi papam doua zile din ea si in 3-a zi cand se mai intarea, bagam repejor o supa crema in actiune si faceam crutoane din ea. Sau o poti pune la cuptor, rumeni putin cat sa fie uscata si apoi o pui la robot si faci pesmet din ea. O poti tine intr-o punga inchisa bine in frigider pana la o luna. Iar la congelator cam 3 luni tine. Sau cel putin asa zie Martha Stewart :))). pup!

  8. Vreau sa iti multumesc…mi-ai fost un real ajutor in diversificarea fiicei mele care implineste luna asta 1 an. Te-am descoperit la 6 luni si cand eram “in ceata” intram pe site si gata…se rezolva 😉 Asa am facut pentru maimutica mea briose, omlete, budinci, biscuiti, mancarici, supe, paine…incercata chiar azi si care a iesit super 👍. Toate au fost pe placul ei. Rare momentele cand a strambat din nas 😄 Impreuna cu voi am invatat sa mancam si bucati, devreme chiar, desi incepusem diversificarea clasic. Deci multumesc… si vom fii cu ochii pe tine in continuare 😊

    1. Vaiii, ce frumos! Saru’mana muult! M-am si emotionat :), multumesc din suflet pentru mesaj. Si multi ani fericiti si sanatosi micutei! Pupici cu drag!

  9. Super reteta! Am incercat-o pt a treia oară si de data asta a iesit perfect. Am adăugat si putina sare de himalaya. Bebe are 1 an si 3luni. Este în regula ca i am introdus sarea in alimentație? Multumim 😁

    1. Hey, scuze de raspunsul mega super intarziat, am avut concediu, am fost si prin spital, cate putin din toate :). Ma bucur mult ca sunt mamici ce se incumeta la painica in casa si mai ales ca iti iese asa de bine. Eu sare i-am adaugat lui Termi si atunci foarte putin dupa varsta de doi ani. Pana atunci au nevoie de o cantitate mica de sare pe care si-o iau fara probleme din smantana, cascaval, alimente ce au deja sare adaugata plus din multe legume ce contin in mod natural sare. cantiatea asta le esste suficienta, fara sa le suprasolicite rinichii. Abia dupa 2 ani se adauga putin sare. Pupici!

  10. Va multumesc din suflet pentru reteta!!! O pâine asa buna nu am facut nicioadata, desi, recunosc am incercat mai multe retete. Condimentele au facut diferenta. Am pus maghiran si oregano ( asta aveam in casa).
    Partea rea este ca am mancat trei sferturi de paine, calda, aburinda, cu sotul. 😊

  11. Buna. Am facut reteta de paine de cateva ori, e apreciata de toata familia. Dar acum ma gandeam si eu, ca o mama comunista (atat de comunista ca m-as apuca de facut maia :))) cum e cu drojdia la bebei/copii mici (a mea are 1 an si 3 luni)? E ok sau nu e recomandata? Ai ceva informatii oficiale? Multumesc

    1. Buna draguta! Si eu ma gandisem cu maiaua sa fac, dar am lasat-o balta de cand am inceput jobul si am vazut ca sunt haos pe toate planurile :)). Legat de drojdie, nu, nu am nicio informatie oficiala. Nu am auzit sa fie bau-bau, doar sa iei una bio ceva, sa nu aiba dubiosenii la ingredinete. Pupici!

  12. Buna! Am tot vazut in diverse retete ca nu recomanzi smantana deoarece are sare adaugata. Daca la ingrediente nu e mentionata, e ok? Nu am vazut in comert smantana pe care sa fie mentionata sarea ca ingredient si de aici nelamurire mea. Mersi frumos!
    PS: imi astept sotul acasa saptamana viitoare si ma pun pe facut paine de casa, pana atunci nicio sansa cu strumful din dotare.

    1. Daca nu e mentionata la ingrediente, da, inseamna ca nu este adaugata, ci o contine in mod normal lapticul. Nici nu am cautat, ma crezi? Imi era in cap ca are sare adaugata si am introdus-o abia dupa un an :))). Am folosit iaurtul ala grasut in preparate in locul ei. Spor la painica! Daaa, te cred :)) si eu cand gatesc seara, astept sa vina sotul acasa si abia dupa ma apuc, inca e prapad cu Termi :). pupici!

  13. Buna!
    Este minunata aceasta reteta de paine! Chiar acum o fac pentru a doua oara. M-ai salvat de multe ori cu retetele de pe siteul tau. Cum nu mau stiu ce sa ii fac de mancare, hop aici si sigur gasesc ceva rapid de facut. Bebelina mea face 1 an in cateva zile. Iti multumim ca existi!

    1. Multumesc pentru cuvintele frumoase! ma bucur mult ca iti este util site-ul si ca bebelina papa cu placere. Pupici pentru amandoua!

  14. Am facut painica. a iesit superba. Multumim pentru reteta, ne pregatim sa incercam si mini-pizzele!!
    Ador acest site, de cand l-am descoperit doar de aici le gatesc piticelor. YUMYUM!

    1. Ma bucur mult ca ai incarcat painica si mai ales ca v-a placut! ma bucur ca iti place munca mea de aici. Pupici multi si poti sa imi mai scrii si daca ai intrebari la vreo reteta.

  15. Am încercat și noi pâinica de casă. A ieșit tare gustoasă, chiar și pentru noi. Sunt tare fericită că exiști, am făcut multe rețete de pe acest site. Toate au ieșit super bune. Te urmăresc cu drag în continuare. Pupicuți.

  16. Multumim pentru reteta, mami (in special baietelul, care e maare fan paine 🙈)!. Prima data am comis-o pt ca s-a trezit el exact cand eu puneam painica in oala…m-am spalat repede pe maini si am fugit la el, timp in care painica a inceput sa creasca. Partea dura a fost ca s-a lipit de oala si am reusit sa scot doar miezul 😂😂. Macar a fost gustoasa. Azi deja suntem la a treia incercare si iese foarte buna!

  17. Doamne! Cum nu te-am găsit mai devreme? Ești genială pur și simplu, iar tot ce am gătit de la tine a fost un succes pentru bebelina mea. Voi încerca și pâinica cât de curând.

    1. Multumesc mult pentru cuvintele frumoase! ma bucur sa aud asta! pupici! si daca ai ceva intrebari, sa imi scrii, daca stiu, te ajut cu drag.

    2. Hai că am încercat și pâinica! A ieșit super! Fără chin, frământare și sudoare. 😂😂 Mafioata e fan. Mereu voia pâine de la noi și când nu eram atenți fura din coșulețul de pâine. Acum are pâinica ei și mami e liniștită că știe ce a băgat în ea.

      1. Yuhuu, ma bucur mult, mai ales ca nah, dupa titlu, “paine” nu multa lume s-ar baga. eu acum am inceput sa fac painica cu maia, dar e de munca putinel la ea.

        1. Buna, Simona 🙂 Postezi si reteta de paine cu maia fara sare, daca ai incercat si ti-a iesit? Multumesc,pupici

          1. Painica cu maia? Nu stiam ca am multe mamici doritoare de asta, eu am descoperit acum in pandemie maiaua si painica si fac chiar f des, nu am devenit experta, dar fac cu drag si gustul este foarte bun. O sa incerc sa scriu reteta odata, sa vad cum am timp sa pun si poze sa vedeti.

    1. Mi se pare dubios sa ii pui asa in mancare, mai bine cand incepe sa pape intreg sa ii dai asa sa guste si sa simta gustul separat de painica, sa vada textura, sa ia in manuta painica. Mai bine ii faci paste daca vrei sa ii dai ceva carbohidrati.

    1. Da, inainte stateau altfel lucrurile, dar intre timp am invatat sa lasam copiii sa fie mai independeti si sa cunoasca alimentele.

  18. Minunate toate retetele. Azi am facut painica cu faina integrala si a iesit super. A papat si mami cu almette :)). Am pus painica in tava de cozonac si cum nu aveam capac s-a intarit coaja foarte tare. Noroc ca mi-a venit ideea si am udat-o deasupra putin cu apa si am pus folie de aluminiu. Imediat s-a inmuiat.

    1. Super idee ai avut, bravooo! si ma bucur maxim cand aud ca mamicile incearca si reteta asta de painica, ce pare un pic horror la inceput :))). pupici!

  19. Superbe retetele! Prima data când am facut paine la cuptor si a fost un adevărat succes! Subscriu comentariului de mai sus. Daca e stropita cu apa rece si acoperita cu un prosop de bucatarie se inmoaie coaja.

    1. Multumesc si eu mult de tot ca incerci retetele! Eu am observat la painea cu maia care si ea are coaja tare ca daca o tin intr-un prosop de bucatarie si apoi intr-o punga, i se inmoaie la fel coaja. Pupici!

      1. Poți te rog sa imi spui cum faci maiaua? Am găsit numai retete care presupun foarte multe incantatii și îndemânare.

        1. Cum am inceput-o de fapt? pff….tin minte ca o hraneam la 12 ore si o faceam din 30g faina si 30g apa, apoi cand o hraneam, puneam 10g maia, 30g apa si 30 faina. Si stiu ca la un moment dat prin ziua 3, nu mai crestea asa bine si am pus si niste faina de secara si mi-a ajutat-o si si-a revenit. Am facut maiaua acum vreo 2 ani, si nu mai tin minte 100% exact. Poti sa imi scrii pe facebook daca vrei si te sfatuiesc acolo mai multe, imi poti trimite si poze sau daca stai in bucuresti, iti pot da de la mine.

    1. Eu as combina faina alba cu integrala, nu as pune exclusiv doar integrala. clar ar fi putin mai aplatizata, dar sincer nu am incercat sa iti spun sigur.

  20. Foarte usor de facut doar ca a iesit un pietroi. Poate din cauza ca am folosit faina din grau spelta sau ca nu am avut capac si am improvizat din folie de aluminiu sau am lasat-o prea mult in cuptor sau toate 3 :))

    1. Haha haaa :))) da, cauzele sunt multe, oricum panicile de genul acesta au coaja mai tare, dar miezul ar trebuie sa fie moale. imi pare rau ca nu ai iesit :(.

Leave a Reply to Biscuim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.