Paine fara framantare pentru copii

V-am promis carbohidrati, carbohidrati va dau! Azi sub forma de minunata painica! Si nu orice paine, ci una ce se face repejor, fara sa framantam la ea si fara prea multe pretentii. O sa incercam si din-astea mai fancy asa, dar pentru moment sa o facem pe asta de incepatori, dupa trecem la arta direct :))! Bun, deci ati auzit bine, este fara framantare, doar puneti buluc acolo toate ingredientele, le omogenizati putin si o lasati la loc calduta vreo ora pana creste frumos. Apoi o aruncati intr-o tava la cuptor si asta-i treaba! Nu ii fac prea multa reclama ca deh, paine-i paine! Aproape toti copii sunt fani declarati! Va zic doar ca este genul de paine ce are miezul moale si coaja este destul de tare si groasa. Deci daca aveti copii ce se chinuie cu iesitul dintilor, ati impuscati doi iepuri ca le dati coaja sa o rontatie si avem si paine pentru dentitie :)))). Mno, dar ia gata cu vorba si sa purcedem la lucruri serioase!

Ingrediente:
500g faina tip 650
370ml apa calduta
15g drojdie proaspata sau 4g drojdie uscata
mix de condimente ( 1 lingurita salvie, 1 lingurita maghiran, 1 lingurita rozmarin, 1 lingurita oregano)

*In locul mixului de condimente merge sa puneti si seminte (floarea soarelui, dovleac, in etc, rasine sa fie in schimb)

*Daca bebeii au peste un an, merge sa puneti si o lingurita de miere atunci cand amestecati apa cu drojdia. Eu am incercat si cu miere si fara, aluatul creste oricum. Singura diferenta notabila pe care am observat-o, a fost ca atunci cand nu am pus miere la final in cuptor parca nu a crescut la fel de mult. Dar poate sa fie si de la capac, ca l-am pus stramb si nu a stat inchis bine peste painica. Oricum tot pufoasa a iesit in interior si tot am bagat-o cu succes la ghiozdan toti 3.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

1. Am dizolvat drojdia in apa calduta si am amestecat-o cu lingurita de miere (daca copii au sub 1 an, nu mai puneti mierea). Atentie, apa musai sa fie calduta, nu fierbinte.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

2. Am pus faina intr-un bol (mai mare pentru a avea loc sa creasca), peste ea am turnat condimentele si am amestecat usor pana la omogenizare.

3. Apoi am facut o gropita in centru. Am turnat apa cu drojdia dizolvata in gropita si am amestecat cu o lingura de lemn sau spatula de silicon. Aluatul este foarte moale si daca folosim mainile se va lipi foarte tare. Deci pastram labutele curate de data asta.

4. Am acoperit vasul cu folie de plastic si l-am pus la crescut 2 ore. Eu cand pun ceva la crescut, dau drumul la cuptor, pun un scaun langa si vasul in cauza pe scaun.

5. Cand au mai ramas 20 de minute din cele 2 ore de dospit, am bagat in cuptor o cratita mai inalta (de inox, yena, ce aveti) cu capac cu tot pana s-a incalzit la 220 de grade.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

Asa arata dupa o ora de stat la caldurica:

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

6. Am pudrat apoi suprafata de lucru cu faina din plin si am rasturnat aluatul crescut ( se va lipi un pic de peretii vasului, dar nu are nimic). I-am dat o forma rotunda cu mainile pudrate cu faina.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

7. Scoatem cratita din cuptor si punem painica direct in ea fara sa o pudram cu faina sau mai stiu eu. O acoperim cu capacul si o dam la cuptor.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

8. Lasam temperatura la 220 de grade pentru 40 de minute, apoi scoatem capacul si o mai lasam vreo 15 minute pentru a se rumeni. Inainte de a scoate capacul trebuie sa fie cat de cat facuta. Daca aveti cuptor mai vechi, se face mai greu un pic si o lasati mai mult, undeva la o ora am lasat-o eu.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

Bebei mancaciosi sa aveti!

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

Retete am gasit-o aici, dar am mai modificat eu pe ici pe colo sa o facem cat mai baby friendly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *