Paine fara framantare pentru copii

V-am promis carbohidrati, carbohidrati va dau! Azi sub forma de minunata painica! Si nu orice paine, ci una ce se face repejor, fara sa framantam la ea si fara prea multe pretentii. O sa incercam si din-astea mai fancy asa, dar pentru moment sa o facem pe asta de incepatori, dupa trecem la arta direct :))! Bun, deci ati auzit bine, este fara framantare, doar puneti buluc acolo toate ingredientele, le omogenizati putin si o lasati la loc calduta vreo ora pana creste frumos. Apoi o aruncati intr-o tava la cuptor si asta-i treaba! Nu ii fac prea multa reclama ca deh, paine-i paine! Aproape toti copii sunt fani declarati! Va zic doar ca este genul de paine ce are miezul moale si coaja este destul de tare si groasa. Deci daca aveti copii ce se chinuie cu iesitul dintilor, ati impuscati doi iepuri ca le dati coaja sa o rontatie si avem si paine pentru dentitie :)))). Mno, dar ia gata cu vorba si sa purcedem la lucruri serioase!

Ingrediente:
500g faina tip 650
370ml apa calduta
15g drojdie proaspata sau 4g drojdie uscata
mix de condimente ( 1 lingurita salvie, 1 lingurita maghiran, 1 lingurita rozmarin, 1 lingurita oregano)

*In locul mixului de condimente merge sa puneti si seminte (floarea soarelui, dovleac, in etc, rasine sa fie in schimb)

*Daca bebeii au peste un an, merge sa puneti si o lingurita de miere atunci cand amestecati apa cu drojdia. Eu am incercat si cu miere si fara, aluatul creste oricum. Singura diferenta notabila pe care am observat-o, a fost ca atunci cand nu am pus miere la final in cuptor parca nu a crescut la fel de mult. Dar poate sa fie si de la capac, ca l-am pus stramb si nu a stat inchis bine peste painica. Oricum tot pufoasa a iesit in interior si tot am bagat-o cu succes la ghiozdan toti 3.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

1. Am dizolvat drojdia in apa calduta si am amestecat-o cu lingurita de miere (daca copii au sub 1 an, nu mai puneti mierea). Atentie, apa musai sa fie calduta, nu fierbinte.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

2. Am pus faina intr-un bol (mai mare pentru a avea loc sa creasca), peste ea am turnat condimentele si am amestecat usor pana la omogenizare.

3. Apoi am facut o gropita in centru. Am turnat apa cu drojdia dizolvata in gropita si am amestecat cu o lingura de lemn sau spatula de silicon. Aluatul este foarte moale si daca folosim mainile se va lipi foarte tare. Deci pastram labutele curate de data asta.

4. Am acoperit vasul cu folie de plastic si l-am pus la crescut 2 ore. Eu cand pun ceva la crescut, dau drumul la cuptor, pun un scaun langa si vasul in cauza pe scaun.

5. Cand au mai ramas 20 de minute din cele 2 ore de dospit, am bagat in cuptor o cratita mai inalta (de inox, yena, ce aveti) cu capac cu tot pana s-a incalzit la 220 de grade.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

Asa arata dupa o ora de stat la caldurica:

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

6. Am pudrat apoi suprafata de lucru cu faina din plin si am rasturnat aluatul crescut ( se va lipi un pic de peretii vasului, dar nu are nimic). I-am dat o forma rotunda cu mainile pudrate cu faina.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

7. Scoatem cratita din cuptor si punem painica direct in ea fara sa o pudram cu faina sau mai stiu eu. O acoperim cu capacul si o dam la cuptor.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

8. Lasam temperatura la 220 de grade pentru 40 de minute, apoi scoatem capacul si o mai lasam vreo 15 minute pentru a se rumeni. Inainte de a scoate capacul trebuie sa fie cat de cat facuta. Daca aveti cuptor mai vechi, se face mai greu un pic si o lasati mai mult, undeva la o ora am lasat-o eu.

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

Bebei mancaciosi sa aveti!

biscuim, retete biscuim, diversificare, paine pentru copii, retete de paine pentru bebelusi, paine de casa, paine fara framantare

Retete am gasit-o aici, dar am mai modificat eu pe ici pe colo sa o facem cat mai baby friendly.

22 Replies to “Paine fara framantare pentru copii”

  1. Buna, mami! Foarte interesanta painica aceasta, multumim pentru reteta. As vrea sa o incerc si eu maine. Pe la ce varsta i-ai dat Gandacelului paine? Si numai facuta in casa, sau i-ai mai si cumparat? Daca da, ce tip? Multumesc frumos pentru informatii. Va pupam!

    1. Draguta mea, nu mai retin exact varsta, oricum pana sa faca un an i-am dat paine, facuta in casa. Cred ca dupa vreo 10 luni i-am dat, la inceput musai prajita putin pentru a nu se face cocolase in gurita daca este asa moale. Dupa un an am inceput sa ii mai dau si din comert, dar foarte rar pentru ca si asa este pufoasa :)))) si noi nu mancam paine zilnic oricum. Din comert i-am dat velpitar, grau intreg. Nu stiu cat de indicata este, noi din-asta papam si inainte si am zis ca din an in paste nu ii face cine stie ce rau. Pupici!

  2. Super reteta de pâinica, multumim! Am mai facut pâine dar varianta asta nu o stiam. Intrebare, mierea este totuși ok băgata in pâinica, la temperatura înalta? Din ce stiam eu, mierea nu e ok sa o folosim la temp înalte. Zic si eu. As putea pune zahar sau deloc, dar asa pt mine e întrebarea sa stiu dc e safe sau nu.
    Mersi! :*

    1. Asa stiam si eu cu mierea, draguta, stai linistita. Dar dupa un research mai amanuntit am aflat si eu cu stupoare ca nu este toxica :), ci doar isi pierde din propietati. Deci nu este bai daca o folosim, eu am preferat-o aici deoarece o folosim pentru a harni dorjdia sa creasca cat mai mult :))). Daca vrei, nu mai pune deloc, creste si asa, eu am incercat ambele variante si au iesit ok mereu. Pupici!

  3. Azi am încercat o și eu… Aștept sa o scot din cuptor. Cam cât o putem păstra apoi? Mulțumesc pt rețetele minunate

    1. Draguta, eu o paine o pastrez cam trei zile. In primele doua o papat cu ceva de intins pe paine si in a trei fac o supa crema si o transform in crutoane. pup!

  4. Buna. Arata foarte bine (ca toate retetele tale 🙂 ). Intrebarea mea este legata de drojdie. Cu ce as putea s-o inlocuiesc? Eu nu i-am dat pana acum drojdie si nici praf de copt bulinei mele si are 1 an. Pupicei multi

    1. Buna. Sa stii ca nici eu nu ii dadusem drojdie sau praf de copt pana la un an. Praf de copt nici acum nu prea ii dau, o singura daca i-am dat intr-un blat de pizza rapid :). Daca vrei sa evtiti praful de copt si bicarbonatul de sodiu singura alternativa ramane maiaua :). Se face din apa si faina din cate stiu, dar cere niste conditii speciale, trebuie “hranita” zilinic si avut grija de ea. pup!

    1. Nu draguta mea! Eu am facut si in yena si nu s-a lipit. Ideea este ca inainte o treci un pic prin faina ca aluatul este lipicios si cand formezi mingea de aluat pui faina sa nu se lipeasca si apoi o pui direct in tava si e data prin faina si nu ar trebui sa se lipeasca. Pupi!

  5. Minunate retetele!
    Sa zicem ca vreau sa ies cu bebelina in oras, ce-as putea sa-i prepar de mancare, sa nu se strice si sa nu-i dau borcanele…
    Te intreb ca vad ca esti foarte priceputa, eu sunt tare stresata cu mancarea asta, noroc cu blogul tau 🙂

    1. Daca te referi ca si fel de mancare, iti pot recomanda asa, tot din experienta proprie, si eu inca sunt la fel de stresata cand plecam pe undeva :).
      Pastele astea: http://biscuim.ro/2017/02/20/paste-cu-sos-pesto-de-broccoli/ sau astea de aici, dar fara carne: http://biscuim.ro/2017/04/25/paste-bolognese-pentru-copii/

      Placintelele astea umplute cu ceva branzica si spanac: http://biscuim.ro/2017/08/22/placintele-impanate/

      Pizza: http://biscuim.ro/2017/11/09/pizza-fara-dospire/

      Si cam toate mancaricile de pe site cele care nu contin smanatana si carne. Doar legume, care tin ok.

      Pupici!

  6. vreau sa incerc si eu, dar nu am capac la vasul de yena. crezi ca se coase si fara capac sau trebuie musai capac. multumesc frumos

  7. Cam câte zile ii pot da din painica? Bebe al meu e foarte mare amator de pâine, însa nu știu dacă e OK sa o țin foarte mult

    1. Noi papam doua zile din ea si in 3-a zi cand se mai intarea, bagam repejor o supa crema in actiune si faceam crutoane din ea. Sau o poti pune la cuptor, rumeni putin cat sa fie uscata si apoi o pui la robot si faci pesmet din ea. O poti tine intr-o punga inchisa bine in frigider pana la o luna. Iar la congelator cam 3 luni tine. Sau cel putin asa zie Martha Stewart :))). pup!

  8. Vreau sa iti multumesc…mi-ai fost un real ajutor in diversificarea fiicei mele care implineste luna asta 1 an. Te-am descoperit la 6 luni si cand eram “in ceata” intram pe site si gata…se rezolva 😉 Asa am facut pentru maimutica mea briose, omlete, budinci, biscuiti, mancarici, supe, paine…incercata chiar azi si care a iesit super 👍. Toate au fost pe placul ei. Rare momentele cand a strambat din nas 😄 Impreuna cu voi am invatat sa mancam si bucati, devreme chiar, desi incepusem diversificarea clasic. Deci multumesc… si vom fii cu ochii pe tine in continuare 😊

    1. Vaiii, ce frumos! Saru’mana muult! M-am si emotionat :), multumesc din suflet pentru mesaj. Si multi ani fericiti si sanatosi micutei! Pupici cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.