Mancarica de naut

Incepem saptamana in forta cu o mancarica mega gustoasa, sanatoasa si satioasa! Pentru intreaga familie, desigur! Mai nou suntem mami lucratoare ( da, stiu, toata lumea mea este data peste cap) si trebuie sa fim practici, timpul este mega limitat. Treaba cu nautul sta cam asa…e greu pana te apuci sa il incerci, il lasi ceva la inmuiat, il mai fierbi ceva dar dupa ii dai de gust si nu te mai opresti. Deci nu va lasati descurajate de procesul mai greu de fierbere, este suuper gustos si sa va mai zic cat este de sanatos? Muulte proteine si fibre gasim la el, perfect pentru intreaga familie. Incerc sa gatesc cu naut macar o data pe luna, niciodata nu cumpar la conserva. Nici inainte de Termi nu il cumparam asa, il puneti de seara la inmuiat, dimineata il spalati si il fierbeti si dupa poate fi folosit cu usurinta in fel si fel de mancaruri. Cand va hotarati sa faceti mancarica asta, sa nu uitati ca trebuie sa va pregatiti mai din timp. Nautul musai se lasa la inmuiat in apa, sa puneti multa pentru ca absoarbe bine de tot din lichid. Apoi se fierbe cu muuulta apa si in functie de noroc, poate fierte si intr-o ora sau in trei :).  Dar va povestesc mai jos mai multe trucuri despre fierberea lui, precum si faptul ca puteti sa fierbeti o cantitate mai mare de naut si apoi sa il pastrati la congelator si doar sa il scoateti sa il folositi in preparate. Hai ca asta e mega smecherie :). Dar gata, sa ii dam drumul la treaba!

Ingrediente:

150g naut nefiert

1 ceapa

2 catei de usturoi

1 rosie

1 morcov

Jumatate de ardei rosu

Jumatate de lingurita de busuioc

Jumatate de lingurita de oregano

*Optional piper dupa gust si o lingura de ulei de masline.

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

1. Daca aveti deja nautul fiert, sariti peste pasul asta. Daca acum va pregatiti de asta, luati aminte! Nautul l-am pus seara intr-un bol maricel peste care am turnat apa rece din belsug. Tinde sa absoarba foarte mult lichid asa ca nu va zgarciti. L-am lasat pana dimineata la inmuiat. Apoi l-am spalat bine de tot sub jet de apa. El are o pielica ce imbraca fiecare bobita de naut, daca va deranjeaza frecati boabele intre degete si scapati de ele. Eu le-am lasat mereu, pentru noi nu-i bai. Asa arata dupa ce a stat la inmuiat:

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

Buun, apoi am pregatit o oala mare cu multa apa si am pus-o la fiert. Cand a dat apa in clocot am adaugat nautul. O sa vedeti ca incepe sa faca spuma, o indepartati usor si il lasati la foc moderat spre mic sa fiarba incetisor. Aici dupa noroc poate sa dureze o ora, doua, trei sau chiar patru am avut eu “norocul” :)))). Este gata cand bobul se farama cu usurinta intre degete.

2. Si gata :))), greu stiu, dar merita. Puneti mai mult de 150g cat scrie in reteta la fiert, il portionati apoi in pungute si le bagati la congelator. Apoi doar le lasati la temperatura camerei la decongelat putin si gata :). Deci suferiti o data si bine!

3. Acum sa incepem cu mancarica propriu-zisa. Am tocat ceapa cat de marunt am reusit si am pus-o la inabusit. Dupa vreo 4 minute in care s-a inmuiat nitelus am adaugat usturoiul tocat si el marunt.

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

4. Cat timp s-a parpalit ceapa, eu am tocat rosia cubulete si morcovul si ardeiul marunt, sau cubulete si ele, cum va este usor si la indemana.

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

5. Le-am adaugat si pe ele in oala, am pus si mirodeniile, busuiocul si oregano si am omogenizat frumos.

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

6. Apoi am pus si nautul, scurs de apa in care a fiert. Peste am adaugat apa cat sa acopere toata treaba, sa fi fost vreo 500ml. Si am lasat la foc mediu spre mic sa fiarba incetisor acoperit totul cu un capac aproximativ 30 de minute.

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

Lasati mancarica pana ajunge sosul la consistenta dorita, o puteti stinge dupa cele 30 de minute sau o mai puteti lasa sa fiarba.

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

Pentru pitici, o puteti servi ca atare sau o puteti blendui, sa iasa fina si mai usor de papat, cum doriti voi. De asemenea, eu i l-am servit lui Termi alaturi de niste cuscus oparit rapid, dar merge si cu orez sau bulgur.

biscuim, retete biscuim, diversificare, naut, retete cu naut pentru copii, mancarica de naut, retete sanatoase pentru copii

Bebei mancaciosi sa aveti!

6 Replies to “Mancarica de naut”

    1. Uite ca de-asta n-am in arsenal. Recunosc ca mi-e si un pic frica de ea :))) si momentan nici nu mai am spatiu de depozitare. Poate cand o sa fim la casuta noastra, sa o pun pe wishlist! saru’mana de recomandare.

  1. Vreo recomandare de naut care nu fierbe 4 ore ??? :)) Nu am mancat pana acum si as incerca. Cu ce seamana la gust ?

    1. Seamana la gust cu fasolea putin. Recomand sa iei din magazinele arabesti de tip halal, acela mi-a fiert mai repede decat cel luat de la magazinele naturiste sau hypermarket.

  2. ce ii pot face nautului sa fiarba odată 😣😥are 2 ore jumate..si tot glonte este🙄

    1. Cunoooosc! incerca pe viitor sa iei naut de la magazinele arabesti de tip halal, ala parca a fiert mai repede. Imi pare rau ca dureaza atat, la mine cel mai mult au fost 4 ore :))).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *