Biscuiti cu banana

Dupa episodul “Uite Biscuim, nu e Biscuim” zic musai sa ma rasplatesc din plin la inceput de saptamana cu o reteta usoara. Este o reteta reinterpretata a biscuitilor cu unt cunoscuti drept biscuitii 100. Lucrul este clar, sunt printre preferatii nostri, dar cum eu sunt o comunista si inca ii fac copilului branzica in casa, nu-mi sunt mereu la indemana sa ii incropesc. Fie nu am lapte sau fie nu am chef sa fac branzica asa ca imi trebuia un plan B pentru momentele astea! Asa ca am folosit in locul branzicii o banana ce era pe duca prin cosul cu fructe. Si iaca asa a rasarit varianta dulce a biscuitilor 100. Procedeul e acelasi, tot trebuie tinuti la frigider macar jumatate de ora, dar nah, arta cere sacrificii. Cum au fost primiti de Termi? Pai pusese unul peste altul la un moment dat, vreo 3 bucati si muca asa din toti 3, eu zic ca i-au placut :))). Buun, si acum sa purcedem la treaba!

Ingrediente:

100g unt gras

130g faina alba tip 650 + 40g faina integrala*

O banana (110g fara coaja a avut a mea)

Optional o mana (15g) de caju crud ( nuci, migdale etc)

*Faina merge si doar alba, eu nu am avut suficienta asa ca am completat cu integrala. Asta ca sa stiti de unde culoarea usor mai inchisa. Daca ii faceti doar cu alba ies mai deschisi nitel.

biscuim, retete biscuim, biscuiti cu banana, retete de biscuiti, retete pentru copii, biscuiti pentru copii, gustari pentru copii, diversificare

1. Am pasat banana intr-un bol si pestea am am adaugat untul taiat cubulete si 100g faina. Cantitatea de faina nu e fixa avand in vedere greutatea bananei. Eu am pus initial 100g si cajul macinat si am tot adaugat faina pana am obtinut un aluat moale, usor lipicios dar pe care am putut sa il modelez intr-o bila compacta. Sa nu adaugati faina pana se intareste bila, trebuie sa o puteti doar modela, ramane nitel lipicioasa. Astfel ies mult mai moi si pufosi, prea multa faina ii ingreuneaza.

2. Bila am invelit-o in folie alimentara si am dat-o la frigider vreo ora. Daca nu aveti asa mult timp macar jumatate de ora sau 15 minute la congelator. Ideea este sa se intareasca nitel.

biscuim, retete biscuim, biscuiti cu banana, retete de biscuiti, retete pentru copii, biscuiti pentru copii, gustari pentru copii, diversificare

3. Am dat drumul intre timp si la cuptor la foc mediu, 180 de grade. Apoi am intins foaia pe blatul de lucru pudrat cu faina si am decupat biscuitii. Eu i-am lasat mai subtirei, oricum s-au pufosit la cuptor. Sa lucrati repede aluatul, altfel se inmoaie deoarece incepe untul sa se topeasca.

4. I-am lasat cam 20 de minute pana s-au rumenit usor la suprafata. Au ramas moi si pufosi. In interior sunt nitel umezi de la banana. Daca faceti foaia mai groasa, ii lasati nitel mai mult, sa se patrunda bine.

Pun poza si mai de aproape sa vedeti exact grosimea cand i-am scos din cuptor.

biscuim, retete biscuim, biscuiti cu banana, retete de biscuiti, retete pentru copii, biscuiti pentru copii, gustari pentru copii, diversificare

Si gataaaa! Haideti sa aveti bebei mancaciosi!

 

 

31 Replies to “Biscuiti cu banana”

  1. ce ma bucur sa vad siteul functional! te-am descoperit de curand si cand m-am apucat mai serios de gatit, baaam, ai disparut dupa net. aici am gasit singurele retete care l-au tentat pe bebelusul meu sa manance. keep up the good work!

    1. Multumesc mult de incurajare! Si ma bucur sa aud ca incepe sa devina bebe mancacios! Pupici cu drag si sper sa ne mai “auzim”. Sunt aici oricand ai ceva nelamuriri!

  2. Ma bucur mult ca ai hotarat sa continui. Imi plac foarte mult retete tale ca par mai pamantene comparativ cu alte bloguri asemanatoare, fara ingrediente pretentioase. Te urmaresc si pe fb si am vazut ca spuneai sa nu esti multumita de cum ies pozele. Nu cred ca mamele care iti viziteaza siteul au nevoie de poze foarte lucrate. Eu una prefer niste poze normale in care mancarea arata ca in bucataria mea, fara vreo punere in scena si fara sa am senzatia ca e facuta de chef care tinteste niste stele Michelin. Vreau mai degraba sa vad niste poze normale facute de o mama ca si mine care cauta sa faca lucruri cat mai gustoase si sanatoase in timpul limitat pe care orice mama de copil mic il are la dispozitie.

    1. Hey! Saru’mana mult de incurajari! Fix de la ideea asta am pornit si eu atunci cand m-am hotarat sa incep aventura aceasta. Stiam ca nu am veleitati speciale, dar am zis sa prezint situatia in mod real, fara floricele si fundite, ca nu am timp de ele. Am zis sa va regasiti cat mai multe in retetele usoare si rapide de pe site, facute mereu pe fuga, mereu cu Termi pe fundal, mereu obosita :). Pe parcurs am zis sa fac mai calitativa treaba,sa imbunatatesc site-ul si asa au aparut gandurile negre, ca I can’t do this anymore. Sper eu ca mi-am revenit, for good :). pupici si multumesc ca ma urmaresti!

    1. Cred ca se va oxida. De stricat nu se strica, poti incera si asa. Scuze de raspunul tarziu, nu am avut acces la internet zilele astea.

  3. Buna, sunt noua in ale bucatariei si azi am incercat sa fac acesti biscuiti pentru baietelul meu doar ca nu au iesit. Untul s-a topit in tava, practic toata compozitia “baltea” in unt. Oare ce am gresit? Multumesc

    1. Buna. Imi pare tare rau ca nu au iesit. Ai respectat ingredientele din reteta? SI cel mai important, ai pus compozitia la frigider? Cand ii intinzi apoi si ii bagi la cuptor trebuie sa ii lucrezi rapid pentru a nu se topi untul deja din ei. Cum a fost aluatul cand il lucrai? Lipicios?

      1. Da, am respectat ingredientele si am lasat compozitia o ora la frigider. Untul s-a topit cam in 5 min dupa ce am bagat tava in cuptor. Mai incerc 😀

        1. Hmm…a fost focul prea tare? Si asta ar putea fi un motiv. chiar imi pare rau ca nu au iesit. Biscuitii 100 i-ai incercat pana acum? Sunt cam la fel ca si procedeu.

          1. bună poate reușesc sa ajut.. din perspectiva executantului.. biscuiții aceștia tip 100 eu ii vad ca pe o crusta de tarta sau quiche.. adica metoda de lucru o păstrez.. în făină, pun cubulețe de unt răcite f bine, practic atunci îl scot din frigider. cu vârful degetelor încerc sa zdrobesc cubulețele de unt luând mereu faina pe degete, a.i. sa nu ajungă degetele mele on contact direct cu untul. tot fărâmițand asa toate bucatele ajungi sa ai un amestec ce seamana cu nisipul. abia acum adaug restul ingredientelor fie brânză, fie banana etc. și practic abia acum formez bila de aluat. care nu se frământă dar se omogenizează cât mai bine și apoi repejor la rece.
            garantat va ieși un aluat bun ce nu se topește.

  4. Salutare! Se poate inlocui untul cu ulei de cocos? Suntem fericitii posesori ai unei alergii la proteina din lapte… si a doua intrebare: se poate folosi faina de cocos in loc de faina de grau? Am fost plina de avant si dupa o vizita la bebetei am plecat numai cu ingrediente exotice 😜, iar acum caut sa le gasesc intrebuintare 😬

    1. Pfff…imi pare cu alergia asta, sper sa scapati de ea curand. Legat de intrebarile tale, ulei de cocos merge, dar nu prea stiu cat..mi se pare ca are un grad de absorbtie direrit fata de cel normal. Incepe sa pui jumatate din cantitate si adauga treptat pana ajunge la consistenta unei bile moale si usor, usor lipicioase.
      Legata de faina de cocos, nu am experimentat deloc cu ea, stiu doar ca absoarbe pana la de 10 ori mai mult lichid decat cea normala, deci clar nu intra aceeasi cantitate. Mai bine gasesti retete cu faina de orez cu cantitati exacte decat sa o inlocuiesti. Sau poate au incercat alte mamici si stiu mai bine cum sa procedezi aici. Imi pare rau ca nu pot fi de mai mare ajutor! Pupici!

  5. Buna! In primul rand vreau sa iti multumesc pentru ajutorul si inspiratia pe care o primesc de cand am descoperit site-ul. Alaturi de tine am descoperit ca fetita mea gestioneaza mai bine si prefera texturile de tip budinca/briosa decat cele piure. In al doilea rand rugamintea mea este sa ma ajuti cu o reteta pe cate efectiv nu o mai gasesc, cea de biscuiti cu mar si para rase. Am citit-o zilele trecute si vroiam sa o fac, dar nu o identific. Multumesc mult!

      1. M-ai luminat!! Erau briosele cu fructe!!! Doar ca m-am pierdut in atatea bunatati si idei minunate! Multumesc, o zi numai buna de bucatarit!

        1. :)))) te pup! Sper sa aiba succes daca le incerci! Daa, daca eram acasa duduia cuptorul si la mine, dar deh…. Imi iau revansa in weekend.

  6. I-am facut si eu.Ies tare buni.Data viitoare cand ii fac las foaia un pic mai groasa,cativa au ramas cam prea crocanti.
    este un site foarte util pentru noi mamicile cu pitici

    1. Ma bucur ca v-au placut! Da, in functie si de cuptor si de cat ii lasam au alta textura ,dar ma bucur ca s-au papat. Pupici!

  7. Buna! Am pus in loc de o banana intreaga, o jumatate banana si o jumatate mango ( lasat la stors de suc in prealabil). Au fost cam 130 g fructe si am adaugat faina pana la consistenta apropiata cu cea a biscuitilor 100. O fi bine? 😀

  8. Sunt absolut deliciosi!!!
    Ma pregatesc de ceva vreme sa iti scriu,nici nu stiu de unde sa incep haha
    In primul rand felicitari pt tot ce ai realizat aici,nici nu iti inchipui ce de ajutor esti pt o pers anti talent la gatit ca mine :))))
    Ma bucur maxim ca existi si ca te-am gasit!
    Si franzi a mea care ieri a facut 9 luni e Blw-ista si trebuia sa mentionez ca ajuta f mult tot ce ai scris tu acolo cu aruncatu pe jos,multa murdarie…cu toate ca sti asta de la inceput,conteaza un reminder din cand in cand o incurajare.
    Scri si f fain,le ai si cu gatitu si cu tehnologia,ce sa mai,esti o super woman!
    Mersi pt tot! Tine-o tot asa! :*

    1. Draga Angela, saru’mana pentru cuvintele tare frumoase! incerc sa prezint si partile grele din partea asta cu mamicitia, ca evident pe langa happy happy joy joy sunt si multe momente grele, si vreau sa stie mamicile ca toate trecem prin asta si e normal sa ne simtim obosite, frustrate, stresate. Pupici si merci pentru ca ma urmaresti!

Leave a Reply to Anca Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.