Placintele Impanate sau Empanadas

Empanaditas gorditas sau placintele ῖmpanate ca nu stiu deloc cu spanioloaica asta. Cum a fost o zi mai racoroasa cum am gasit un motiv excelent sa dau cuptorul la turatie maxima :))). Pe langa placinta cu pui pe care am adaptat-o pentru intrega familie (pentru prima oara dupa mult timp a lins bolul la propriu, a mancat 2 portii mari!) innabusind legumele fara sa le mai calesc si niste briose cu cocos (doar pentru noi adultii) la care am pus si niste caspuni pe care le-a refuzat Termi am incropit si niste empanaditas, pachetele fragede, placintele cum vreti sa le spuneti. De mult tot voiam sa le incerc si imi era teama sa ma apuc, mi se pareau cam greu de facut si cu Termi hiperactiva nu prea imi permit nebunii de genul decat in weekend cand am un back-up, pe sot :)). Dar iaca m-am incumetat si bine am facut. Aluatul l-am amestecat rapid in power nap-ul ei si dupa ce s-a trezit, cat a papat le-am cofat si asezat pentru copt. Deci a mers struna treaba. Le-am umplut cu spanac si branzica, portia ei, ca pentru mine spanacul e cah :))), si pentru biata de mine au mai ramas vreo 4 pe care le-am umplut cu o bucatica mica de cascaval invelita frumos cum ii sade bine in niste bacon :)). Bine ca nu s-a vazut interiorul, Termi credea ca papam cu pofta acelasi lucru, mwhahaha, I am evil! A halit vreo doua rapid iar ce a ramas i-am pastrat pentru rontatit, micul dejun de a doua zi plus tati 2-3 de pofta 🙂 (cica cu ketchup sunt bune rau si alea cu spanac, pacat ca nu stie ca au branzica facuta in casa cu lapte de vaca, pe care il uraste :)) ) . Eu le-am devorat cu ambele maini pe ale mele, buuuune rau, dar sunt si iubitoare de carbohidrati, ce sa ii faci?Deci cred ca mai bag maine o tura sa ma satur cu adevarat. Concluzia romanului meu este sa le dati o sansa, nu se fac asa de greu si sunt mega delicioase. Si le puteti umple cu orice doriti, mozzarella, ciuperci si pui, branzica, mere etc. Merg atat in varianta “sarata”, cat si dulce. Merg bine si la micul dejun sau cina cu un iaurtel alaturi sau ca si gustarica de molfait cu spor. Mno, nu va mai impui capul cu ale mele, sa trecem la treaba!

Ingrediente aluat:

240g faina alba tip 650

100g unt gras 82%

100g iaurt gras sau smanana

1 ou pentru uns

Optional: susan, mac, seminte de floarea soarelui etc

Ingrediente umplutura*:

50g branzica de casa

6 bucati de spanac congelat

1 ou

*Eu am facut o smecherie aici, neavand asa multa branzica, am folosit trei sferturi de ou la umplutura, suficient pentru a o lega bine :)). Celalat sfert l-am oprit sa le ung pe deasupra. Asta pentru ca nu as fi folosit un ou intreg doar pentru uns placintelele si zic sa fiu nitel practica, nu zgarcita, da?.

1. Am dat drumul la cuptor pentru a il preincalzi la foc mediu, 180 de grade.

2. Am pus faina intr-un bol incapator impreuna cu untul taiat cubulete si am inceput sa framant pana am obtinut un aluat nisipos. Daca nu vreti sa va murdariti pe maini, puneti in robotul de bucatarie faina si untul, mixati pana obtineti textura nisipioasa, adaugati apoi iaurtul si mixati putin pana la omogenizare.

3. Am turnat apoi iaurtul (smantana) si am omogenizat totul frumos fara sa amestec prea mult. Pana se obtine o bila moale si nelipicioasa. Deci aluatul iese nelipicios si moale, daca cumva iese prea tare mai puneti o lingura de iaurt sau daca iese prea moale si e lipicios mai puneti putina faina. Treaba difera in functie de gradul de absorbtie al fainii folosite de voi si de cat de lichid este iaurtul. Suna complicat, dar nu este :))).

4. Am dat-o 5 minute la frigider cat am incropit umplutura. Lasata la temperatura camerei mult se inmoaie rau, incepe untul sa se topeasca si nu este ok. De aceea trebuie si lucrata cat mai putin, sa nu apuce untul sa se topeasca. O puteti lasa si mai mult la frigider daca intre timp va luati cu altele, vor iesi si mai fradege in acest fel.

empanadas, retete pentru copii, placintele fragede, placintele umplute, biscuim, retete biscuim, placinte pentru copii

5. Am dat in clocot 1-2 minute spanacul pana s-a inmuiat si l-am amestecat cu branzica si oul (bine, cele trei sferturi de ou 🙂 ). Rezultand astfel umplutura.

empanadas, retete pentru copii, placintele fragede, placintele umplute, biscuim, retete biscuim, placinte pentru copii

6. Am intins apoi o foaie destul de subtire de aluat si am decupat cerculete. Le puteti face cu un pahar, o cana, ce doriti.

empanadas, retete pentru copii, placintele fragede, placintele umplute, biscuim, retete biscuim, placinte pentru copii

7. Pe fiecare jumatate de cerculet am pus o lingurita de aluat. Sa nu puneti foarte mult, pentru ca apoi nu o sa le mai puteti inchide cum trebuie. Acum ca sa se lipeasca bine am pus si putin ou pe margine. Eu am lipit cu degetele, dar daca intampinati greutati luati o furculita si sigilati bine sa nu iasa amestecul.

empanadas, retete pentru copii, placintele fragede, placintele umplute, biscuim, retete biscuim, placinte pentru copii

8. Le-am pus apoi in tava pe hartie de copt, le-am uns cu ou si presarat cu niste seminte de floarea soarelui. Le-am lasat aproximativ 20 de minute pana s-au rumenit frumos pe deasupra.

Ca si consistenta, sunt usor crocante, dar imediat ce muscati se farama si se papa usor. Eu le-am pus intr-o caserola peste noapte la frigider, nu s-au intarit deloc de dimineata de cand le-am facut. Merg minunat la drum, si chiar cred ca o sa le fac pentru mini-excursia din weekend, tin bine si a doua zi.

empanadas, retete pentru copii, placintele fragede, placintele umplute, biscuim, retete biscuim, placinte pentru copii

Bebei mancaciosi sa aveti!

4 Replies to “Placintele Impanate sau Empanadas”

  1. Buna!Noi vrem sa incercam aceste placintele pt maine cand plecam la drum si ma gandeam daca le-as putea umple cu broccoli si inca ceva..poate ma ajuti cu o idee.Ms mult!😚

    1. Draguta, ma gandeam la doua posibilitati. Prima ar fi nitel broccoli fiert amestecat cu branizica de casa si un ou, iar a doua o inspiratie dintr-un sos pesto: 200g broccoli, 4 frunzulite mari de busuioc proaspat, jumatate de legatura de patrunjel, un catel de usturoi,un praf de piper. Dai broccoli vreo 3 minute in clocot si apoi in robotul de bucatarie cu celelalte ingrediente.
      Drum bun si pupici!

  2. Heyy!!!Mi-am incercat norocul cu vreo 3 placintele cu branza si spanac dar a cam strambat din nas cand a ajuns la umplutura.Cred ca am sa incerc varianta cu brocoli.Ms frumos!Sa ai o zi reusita!😊

    1. Daca e fana broccoli, mergi la sigur atunci! Poti sa le faci si dulci daca vrei, cu cateva bucatele mici de mar dat prin scortisoara si nuca macinata. Astept deznodamantul :))))!Sau mai merg cu ciuperci si ceapa verde!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *