Tort pentru copii

Tortuletul de astazi este dedicat bebelusilor petrecareti si merge inca de la un an, neavand zahar sau alti indulcitori dubiosi. Eu recunosc ca la aniversarea Gandacelului nu m-am incumetat sa fac unul, nu aveam nici reteta si ma termina partea cu ornatul. Asa ca am tot tacut malc si m-am facut ca ploua :))). Pana caaand, mami Ana, activa pe pagina de Facebook Biscuim,  m-a provocat cu o reteta usoara si rapida de tort pentru ziua Greuceanului ei. Eu am zis ca accept corvoada ha, ha :)) si asa am trecut la studiat si pana la urma facut la ghici cea mai rapida reteta de tort si deloc migaloasa. Cea mai grea treaba mi s-a parut partea cu decoratul unde nu excelez cum ziceam si mai sus :))). Dar am mizat pe ceva simplu si rapid si a iesit ok-iut pentru prima incercare:).  Voi daca stati mai bine la partea asta puteti sa faceti adevarate capodopere. Lasand aspectul, ca si gust vin cu feedback-ul de la Terminatoare. Care evident ca nu ma asteptam sa pape! In ultima vreme mi-a refuzat cartofii si pastele, gen mancarurile ei preferate. Daaaar, soc si groaza a ras 2 portii :)))). Bine, nu ambele o data, dar la diferenta de 2 ore si tot mai cerea! Evident ca nu i-am mai dat.

Ca si detalii tehnice, in blat am folosit o banana pentru a il induci cumva de aceea o sa iasa usoooor umed, dar nu ca la banana bread, nu va speriati. La crema am folosit mascarpone si iaurt gras, si ca sa o indulcesc un pic si pe aceasta am folosit niste capsuno-fragute ce le aveam congelate. Cand s-au dezghetat s-au cam pleostit asa ca le-am mixat direct in crema. Voi puteti sa lasati crema simpla si fructele sa le puneti proaspete si taiate bucatele peste stratul de mijloc. E bine ca fructele sa fie dulci si bine coapte. Pasii par multi, dar sa nu va sperie, reteta nu este deloc grea, am incercat eu sa explic si prin poze si prin vorbe cat de mult am putut dand tot felul de detalii.

Daca tot a iesit ceva de tortuletul asta am decis sa celebram prin el existenta Gandacelului Terminator in viata noastra de zi cu zi :). Mai primeste unul la 2 ani, daca o fi cuminte:)). Sper ca ma aude :))!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

4 oua

1 banana

60g faina

15 ml ulei de cocos ( sau unt topit), vreo 4 linguri

30g fulgi de cocos

Pentru crema:

250g mascarpone

200g iaurt grecesc

O mana de caspunici si o banana (sau orice alte fructe kiwi, caise, afine, etc)

Pentru decor:

Fructe la alegere, eu am folosit o nectarina si afine. Daca nu vreti sa il decorati cu fructe si vreti sa scrieti pe el un mesaj ceva va sugerez sa opriti putina crema in care sa adaugati o lingura de carob cat sa se coloreze nitelus. Puneti crema in pos sau intr-o punga taiata intr-un colt si puteti sa scrieti sau sa desenati pe el ce va doriti.

1. Am dat drumul la cuptor pentru a il incalzi la 180 de grade, foc mediu.

2. Am pregatit apoi 2 boluri incapatoare si am separat galbenusurile de albusuri.

3. Albusurile le-am batut spuma iar peste galbenusuri am pus banana, uleiul de cocos, fulgii de cocos si faina.

tort aniversar, tort pentru copii, retete pentru copii

4. Apoi am mixat pana la omogenizare si celalalt bol.

tort aniversar, tort pentru copii, retete pentru copii

5. Am lasat mixerul si am luat o spatula (lingura de lemn)si am pus peste amestecul de la punctul 4 albusurile in vreo 4-5 transe. Am amestecat dupa fiecare transa de albus cu miscari de sus in jos pana s-a incorporat totul frumos. Facem asta pentru a pastra aerul din albusuri si pentru a avea la final un pandispan pufos.

6. Am obtinut un aluat aerat pe care l-am turnat in forma de tort(diametrul 20 cm a avut a mea) unsa cu putin unt sau ulei. Am dat-o in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de minute sau pana cand va iese scobitoarea curata.

7. L-am lasat 5 minute in forma si apoi l-am scos la racit. Abia dupa ce s-a racit complet l-am taiat pe jumatate.

tort aniversar, tort pentru copii, retete pentru copii

8. Intre timp m-am ocupat de crema. Am pus intr-un bol tot iaurtul, mascarponele si capsunicile dezghetate si am mixat de cateva ori pana s-a omogenizat totul. Daca aveti fructe proaspete nu le mixat cu crema. Ale mele fiind decongelate erau foarte moi si nu ar fi stat frumos pe tort asa ca le-am pus in crema. Sa nu mixati foarte mult crema cu mascarpone pentru ca riscati sa se taie.

9. Am pregatit farfuria pe care l-am montat si ca baza am pus partea de deasupra a blatului. Peste ea am adaugat un strat de crema, cam un sfert din toata compozitia. Peste crema eu am pus feliutele de banana. Merge orice fruct, kiwi, afine, caise, piersici, ce combinatii stiti ca prefera puisorul din dotare. Este bine doar ca fructele sa fie bine coapte.

tort aniversar, tort pentru copii, retete pentru copii

10. Am pus peste crema cealalta jumatate de tort, partea de jos cum ar veni. Am facut acest lucru pentru a avea partea de sus dreapta si frumoasa pentru a orna cat mai usor.

tort aniversar, tort pentru copii, retete pentru copii

11. Apoi am pus restul de crema si am incercat sa il imbrac frumos peste tot. Am zis ca am incercat, da? Nu si ca mi-a iesit :)).

tort aniversar, tort pentru copii, retete pentru copii

12. Ultimul pas, ornatul :)), de ce imi era frica cel mai rau. Pai in primul rand eu pentru a acoperi imperfectiunile, la contactul cu farfuria am pus un strat des de afine, una langa alta, una langa alta :). Iar deasupra am taiat o nectarina feliute si am facut un fel de floricica avand ca mijloc cateva afine. Am mai pus din loc in loc si pe lateral si cam gata :). Aici iar puteti folosi orice fruct si va puteti lasa imaginatia sa zburde :). E bine doar sa nu folositi ceva ce se oxideaza rapid, gen banana. Ca sa nu se vada urat :).

Si gataa, tadaaaa! Haideti ca se face usor, m-au trecut transpiratiile la decor dar am facut-o si pe asta.

tort aniversar, tort pentru copii, retete pentru copii

Pun mai jos si o poza cu interiorul, facuta in graba ca deja Terminatoarea il ochise si auzeam insistent “papa, papa”.

tort aniversar, tort pentru copii, retete pentru copii

20 Replies to “Tort pentru copii”

  1. Blatul a fost gustos si foarte usor de facut. Din pacate a trebuit sa fac alta crema, din cauza aplv. Multumesc din nou pentru ideile minunate! :*

    1. Saru’mana ca ai incercat macar si blatul si ma bucur ca a fost pe placul vostru. Cum ai facut crema daca vrei sa ne spui? Ma gandesc ca poate inspiri si alte mamici aflate in aceeasi situatie. Pupici multi!

      1. Buna si scuze pentru raspunsul intarziat! Pt crema m-am inspirat de la o mamica dintr-un grup cu retete pt copilasii cu alergii si am modificat un pic. Nu e baby friendly, avand zahar, dar a fost yummy pt adulti (o alaptez si nu am voie lactate), bebe a gustat doar blat.
        Am pus pe foc 300 ml lapte de cocos. Apoi am separat 3 oua si am adaugat galbenusurile in alti 300 ml de lapte vegetal, de data aceasta de grau spelta. Am completat cu 100 gr faina si 100 gr zahar (cam mult, data viitoare pun mai putin). Am frecat bine cu mixerul si am adaugat, prin sita, acest amestec in laptele incalzit de pe foc. Am mestecat continuu pana s-a ingrosat- avea consistenta unui pudding. Ar mai fi mers niste frisca de cocos adaugata, dar eu nu am avut si nici nu mi-a iesit cand am incercat sa fac. Oricum, crema mea avea gust de cocos si mi-a placut mult cum s-a combinat cu blatul tau cu gust de banana 🙂 PS: Nu am folosit albusurile.

        1. Saru’mana, multumiiiim! Complicat rau cu aplv-ul asta. Mai ales cand tine si mami. Pupici si inca o data multumim pentru reteta!

  2. Bună ziua!
    Cat de “teapana” rămâne crema? Ma intereseaza in principiu pt partea de sus, sa pot aseza niște figurine fara sa se scufunde.
    Mulțumesc!

    1. Dupa ce se intareste, ramane destul de teapana. Atunci imediat este mai moale. Daca o vrei cat mai tare, pune mai mult mascarpone si mai putin iaurt sau chiar deloc si bate crema cat mai putin, doar pana la omogenizare. Pupici!

  3. Cu ce as putea sa mai indulcesc crema? Nu imi dau seama cam cum iese la gust, as vrea sa fie putin aromata

    1. Poti pune un baton de vanilie, 2-3 lingurite de miere, daca bebe are peste un an. Pe crema din mijloc poti adauga si un strat de banane ca sa mai indulcesti treaba. nu recomand sa le adaugi direct in crema pt ca se oxideaza si isi schimba culoarea. Mascaropone oricum nu e acru, e dulceag un pic, deci nu trebuie sa indulcesti suuper mult.

  4. Buna! Multumim pentru retetele delicioase, ma inspir saptamanal. Ma bate gandul sa incerc un tort pentru ziua piticului care face 1 an, si as porni de la reteta ta. Dar poate ma ajuti cu idei de adaptare in ideea in care eu vreau sa ii fac un tort pe marime ca sa faca smash the cake, astfel am un vas de copt cu diametru mic de 12 cm, si ma gandeam sa coc mai multe blaturi, adica 2 pe care apoi sa le tai si sa imi iasa 4 la final, pe care sa le suprapun si sa pun crema ta intre. Ce zici ar merge? Si inca o intrebare as vrea sa insiropez blaturile cu zeama de portocala, dar nu stiu cum se face mai exact acest procedeu de insiropare (asta ca sa iasa mai moale, si sa poata el sa isi bage labutele) Acestea fiind spuse si pentru ca vreau sa folosesc alta dimensiune pt coacere, ma gandesc ca ar trebui sa inmultesc ingredientele x 2, ar fi cat de cat corect? Si pentru colorarea cremei cu care fac frostingul tortului exista ceva variante naturale? Nu fructe de padure rosii, fiind baietel ma gandeam sa gasesc o varianta de galben, sau spre albastrui? Cred ca vreau prea multe cu ultima doleanta :)) Eu iti multumesc mult daca iti faci timp sa imi raspunzi, si inca o data felicitari pentru cum ma inspiri mereu!

    1. Hey, buna! Buun, sa incepem cu inceputul. Vrei un tort mai inalt cu diametrul mai mic din ce am inteles. Tava mea a avut vreo 20cm, a ta are diametrul aproape la jumatate. Vrei sa pui toata compozitia in tava sa iasa mai inalt? Mie nu mi-a iesit foarte inalt, nu stiu cat se vede in poza. Ai putea, da sa dublezi cantitatile si sa vezi cat iti intra in tava, daca merge sa coci doar 2 blaturi pe care apoi sa le tai pe jumatate, sau merge sa coci de 3-4 ori, in functie si de cat de inalta este tava ta. Poti pune chiar si putin praf de copt daca le vrei mai infoiate, nu are nimic folosit foarte rar. Nu stiu daca m-am facut inteleasa, oboseala asta. Ideea este ca sigur merge sa dublezi cantitatile si in functie de tava ta, vezi daca coci doua blaturi sau mai multe.
      Buuun, nr2, la treaba cu insiropatul, clasic era un sos de apa cu zahar si esente, dar aici este exclus. Asa ca daca vrei sa insiropezi putin, stoarce o portocala bine si pune din loc in loc cu lingura pana se umezesc blaturile. Desi, blatul iese usurel umed si daca sta putin in frigider pana se mai inareste crema absoarbe din umezeala acesteia si ramane tocmai uscat. Cred ca ar putea baga labutele fara probleme si neinsiropat. Dar poti incerca asa si cu sucul de portocale simplu.
      Nr3. cu coloarerea, natural ma gandesc daca vrei sa pui putin piure de dovleac sa iasa galbui sau vreo lingura de pudra de roscove (Carob) ca sa o mai inchida la culoare. Albastru chiar nu stiu cum ai obtine, in mod natural. Imi pare rau ca aici nu prea am idei. cel putin momentan. Daca imi rasare vreuna in mod miraculos, te anunt.
      pupici si sper sa iasa ceva cu tortul buclucas :)).

      1. Multumesc! Da, am inteles la ce te referi, practic trebuie sa ma apuc de copt ca sa vad cum iese blatul si daca am posibilitatea sa il tai sau coc de mai multe ori. Cred ca o sa apelez la dovleac sa ii dau o tenta portocalie. Doamne ajuta sa iasa! 🙂 Te anunt, multumesc mult!

  5. Recomand crema de mascarpone si mango ca alternativa. Punem in blender 250 g mascarpone cu toata pulpa unui mango copt, decojit. Culoarea se pastreaza intacta si gustul este de vis! E fresh si dulce.
    E ideala si ca mic dejun, gustare sau desert (pentru parinti).

  6. Am facut acest tort si din pacate mi-am irosit material si timp facand acest tort. Nici nu ma pot exprima in cuvinte cat de oribil este ☹️ Am urmat reteta ca la carte in speranta ca o sa fie un tort ok pt bebelusi dar asa ceva nu este comestibil

    1. Draguta mea, imi pare tare rau ca nu a fost pe placul vostru tortul asta. La noi chiar a fost devorat de catre Gandacel altfel nu indrazneam sa il mai public. Imi poti spune ce nu a iesit ok? Nici blatul nu a fost pe blacul bebelusului? Blatul este in mare cel de la briosele pufoase care au avut foarte mare succes la toata lumea ce le-a incercat. As vrea sa stiu ce pot schimba la el astfel incat sa fie ok, orice recomandare ai o astept cu placere. Si inca o data imi pare rau ca a fost un esec.

  7. A fost un succes!! De la mic la mare! Inclusiv impatimitii zaharului l-au apreciat. Multumim, biscuim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *