Cum sa combinam condimentele

condimente, cum sa combinam condimentele

Nu stiu cum gateati voi inaintea erei Terminatorilor, dar eu una condimentam mancarea asa dupa ureche si cum mai stiam eu din mosi stramosi. Fiind o comunista convinsa in sensul ca evit sarea cat pot de mult pentru Gandacel, m-am apucat sa ma documentez odata cu diversificarea cum pot combina cat mai bine condimentele, pentru a ii putea face mancarea mult mai gustoasa.  Chiar si fara sare, folosind condimentele care trebuie putem sa ii dam un gust mult mai intens mancarii pregatite pentru bebelusi, dar si pentru noi totodata. Asa am devenit eu mare specialisa condimentoasa, glumesc :)))! M-am uitat in stanga si in dreapta pe internet, am citit, am retinut, am aplicat si acum vin sa va scriu si voua poate va ajuta. Eu una recunosc ca inainte nu stiam chiar toate dedesubturile astea, dar acum deja ma simt o Jamie Oliver cand arunc in stanga si in dreapta cu condimentele si dau un miros si un gust aparte mancarii. Bine, sa va zic un secret, cea mai importanta e dragostea, sa puneti din belsug, apoi restul :). Hai ca am fost prea sentimentala, dar mai am si eu momentele mele de slabiciune :))).

Revenind la oile noastre, pun mai jos un tabel cu ghidul condimentelor pentru bebelusi si nu numai si va spun si ce folosesc eu cel mai des si sunt nelipiste din bucataria mea.

Eu Gandacelului i le pun mereu in mancare, nu am tinut vreo regula in ceea ce le priveste. De exemplu, piperul ce merge in orice, l-am pus in prima omleta pe care i-am facut-o, asta pe la 7 luni. Important e sa urmariti mereu reactia dupa ce introduceti un condiment nou. Lista contine si condimente mai putin intalnite, dar am zis sa le trec. Nu le folosesc zilnic pe toate cele de mai jos ,de exemplu chimionul il folosesc cand ma apuc sa fac niste retete mai dubiose, indiene, deci nu il pun zilnic. E de preferat sa luati condimente in cantitati putine si sa le tineti cateva luni, nu luati cantitati mari.

Ce folosesc eu cel mai des si imi plac cel mai mult sunt busuiocul (sursa buna de magneziu) si oregano, sunt nelipsite din bucatarie. Le pun mereu cand folosesc rosiile, deci unde e rosia, sunt si astea doua la mine. De asemenea, condimentez carnea cand o tin la marinat cu ele.

Foaia de dafin, o pun mereu intreaga si o scot cand e gata mancarea. Sa nu o mancati pentru ca e foarte amara, se scoate la final, sa nu uiati :). Eu o folsesc cand fac fasolica, diferite tocanite cu cartofi sau o pun cand fierb nautul sau lintea.

Boia de ardei dulce e printre condimentele mele preferate. O pun peste tot, in tocanite, peste “cartofii prajiti” varianta sanatoasa. Cand gatesc doar pentru noi adultii pun clar boia iute, noi mancam destul de picant. Atentie ca si boia dulce e un pic picanta, sa nu puneti foarte mult, cat pentru culoare un pic.

Cimbrul (bogat in vitamina K ) il folosesc cand condimentez carnea de orice fel. Are un gust usor amar asa ca sa nu exagerati cu el. Se pune desigur si in sarmale :), perisoare si eu pun putin si cand fac chiftelute. Merge bine si cu ou.

Salvia (contine antioxidanti) pana acum eu am folosit-o doar pentru a condimenta carnea de porc si de peste.

Mararul (bogat in Fier si Calciu) il folosesc clar la fasolica, la tocanita de cartofi, in omletele cu branza, in chiftelute.

Patrunjelul (contine vitamina K, C si A) la fel ca si mararul, in tocanite, chiftelute. Sau il mai folosesc sa condimentez cartofii cand ii fac la cuptor.

Rozmarin (contine fibre, fier si calciu) este clar acolo unde sunt si cartofii :). L-am pus si la conopida si merge bine si acolo. De asemenea, presar un pic si cand pun o fripturica la cuptor ceva. Atentie, sa nu puneti foarte mult, este foarte aromant. Spun asta pentru ca a vrut sotul meu sa imi faca o surpriza, cartofi noi la cuptor cu rozmarin…dar a iesit rozmarin cu  cartofi :))).

Coriandru (sursa buna de fibre si Fier) il folosesc mereu pentru a condimenta pestele si pentru cartofi.

Chimionul si ghimbirul le-am folosit pana acum doar cand am facut ceva mai deosebit, o reteta indiana.

Scortisoara (bogata si ea in antioxidanti) e nelipsita din arsenalul nostru de condimente. O folosesc aproape zilinic in diverse briosici pentru Terminatoare. Merge si in budinici, biscuiti, clatite. O folosesc in combinatie cu mar, para, cartof dulce si morcov. Pe timpul iernii cand fructele au fost mai putine si sarmana ii dadeam mult mar si para, cand ii dadeam fructul crud, il pudram un pic si cu scortisoara pentru a -i mai schimba un pic gustul. Uneori mai adaugam si o lingurita de ulei de cocos.

Bun, mai sus v-am povestit cam unde si cat de des folosesc eu condimentele, iar mai jos vin cu varianta oficiala sa ii zic asa. Am incercat sa grupez condimentele si sa spun la fiecare cu ce legume merg bine, cu ce condimente se asocieaza, in ce preparate merg de minune si cu ce proteine sunt prietene.

Aici gasiti varianta pdf daca vreti sa o salvati pe undeva. GHIDUL CONDIMENTELOR

                                           GHIDUL CONDIMENTELOR
  BUSUIOCUL OREGANO FOI DE DAFIN
Legume/ Fructe

 

rosii, cartofi, vinete, dovlecei, ardei

 

rosii, ardei, dovlecei, cartofi, ciuperci rosii, cartofi, ciuperci
Condimente oregano, cimbru, usturoi cimbru, busuioc, foi de dafin, boia de ardei oregano, salvie, cimbru

 

Preparate

 

sos pesto,  sos de rosii, dressinguri pentru salata
pizza, sosuri de rosii, dressinguri pentru salata supe, tocanite, orez
Proteine porc,  curcan, miel, peste, pui, vita fasole, pui , peste, miel, porc fasole, linte
  BOIA DE ARDEI DULCE CIMBRU SALVIE
Legume/ Fructe ardei, dovleac placintar, broccoli, cartofi, conopida morcov, rosii, dovlecei, conopida, fasole verde, mazare dovleac placintar, mar
Condimente usturoi, chimion, scortisoara rozmarin, foi de dafin, oregano, busuioc, patrunjel  
Preparate orez, tocanite supe, salate, dressinguri pentru salata, umpluturi hambugeri, friptura de porc, vita etc, gatite lent
Proteine pui, miel linte, miel, peste, curan, porc, vita curcan, porc, peste, vita, branza
  MARAR PATRUNJEL ROZMARIN
Legume/ Fructe morcov, castravete, cartofi, varza cartofi ciuperci, mazare, cartofi,  ceapa, spanac, conopida
Condimente foi de dafin, ghimbir, patrunjel, piper busuioc usturoi, oregano, cimbru, busuioc
Preparate salate, tocanite supe, tocanite sosuri, umpluturi
Proteine somon peste, pui, oua fasole, peste, porc, curcan, vita, pui
CORIANDRU CHIMION SCORTISOARA
Legume/ Fructe ardei, cartofi, rosii, ceapa vinete, rosii, dovlecel, cartofi, porumb, fasole verde morcovi, cartof dulce, dovleac placintar, mere, pere
Condimente ghimbir, chimion, cardaon, nucsoara, scortisoara, pudra de chilli usturoi, tumeric, ghimbir, scortisoara, oregano nuscsoara, cuisoare
Preparate curry, supe, sosuri, umpluturi curry, orez, supe, sosuri deserturi (clatite, briose, biscuiti etc) , sosuri de fructe
Proteine miel, pui, vita, porc, peste fasole, linte, pui, peste, vita, porc miel, pui

Sper sa va fie de folos si sa faceti mancaruri senzatioanale 🙂 si nu va fie frica sa experimentati :).

 

Sursa foto:

http://zenberrymix.com/blog/the-power-of-spices/

Surse articol:

http://www.instructables.com/id/How-to-use-herbs-and-spices-in-cooking

The Ultimate Infographic Guide to Spices

9 Replies to “Cum sa combinam condimentele”

  1. Foarte bun ghidul! La mine chimionul e nelipsit din supa crema de linte (langa boiaua dulce). Ii da un gust asemanator cu supele din restaurantele libaneze. Sotul isi pune si pe hummus, dar pe mine nu m-a convins in varianta asta.

    1. Super! Multumim de tips-uri! Data viitoare clar pun si eu chimion in supa de linte, nu am folosit pana acum. Daca mai ai si alte secrete, le asteptam! Pupicei!

  2. Buna
    Bebele meu are 9 luni. Are vreo restricție la condimentele de mai sus? Bineînțeles, introduse treptat.
    Iti Multumesc
    Irina

    1. Draguta, nu este inca niciun studiu in domeniu si nimic demonstrat. Unii pediatri spun ca ar fi ok dupa 8 luni pentru a nu avea probleme cu burtica. Dar majoritatea recomanda introducerea lor inca de la 6 luni cu atentie la reactiile alergie cum spuneai si tu si sa observi daca le cauzeaza ceva probleme digestive. Pe varianta a 2-a am mers si eu si a fost totul ok pana acum :).
      Pupici

  3. buna, daca se poate as spune ca salvia si lamaia merg de minune cu carnea de pui , multumesc mult pentru sfaturi

    1. Super! De notat si sfatul tau! Normal ca poti sa spui, draguta mea, suntem aici sa invatam unele de la altele. Eu inca fac multe dezastre in bucatarie :))) si mai am multe de invatat. Multumim mult si mai asteptam tipsuri daca mai ai. Pupici multi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *