Meniu 8 luni

Continuam seria meniurilor cu cel de 8 luni. Luna a 3-a de diversificare, deja v-ati prins cum sta treaba, incepeti sa va si organizati putin, iar frustrarea creste pe masura ce copiii arunca mancarea pe jos, deci sunteti pe drumul cel bun :)). La fel ca si pana acum, va prezint niste sugestii de meniu, idei pentru cand nu mai aveti inspiratie. Nu este aprobat de nu stiu ce medic, nu este meniul perfect sau mai stiu eu. M-am inspirat mult din ce i-am dat Gandacelului dat fiind ca am notat tot ce a papat din prima zi de diversificare :))). Mami nebuna, stiu.

Luna asta avem nou in meniu  sfecla si capsunile. Poate va intrebati, capsuni la 8 luni? Da, au risc destul de ridicat de alergie, dar conform Centrului National de Studii pentru Medicina Familiei, ce a publicat un studiu recent in decembrie 2016 este indicat sa introducem toti alergenii pana la varsta de 1 an. Nu este un aliment perfect pentru o anumita varsta, se pot da fructe si legume dupa 6 luni fara sa tinem cont de vreo regula. Desigur ca exista si legume precum spanacul sau sfecla ce contin nitrati, dar prespun ca nu le da nimeni zilnic si in cantitati uriase. Cheia este sa exista un echilibru, o alimentatie diversificata, sa rotim legumele pentru ca bebelusii sa beneficieze din plin de cat mai multe vitamine si minerale. Pun si link-ul catre studiu aici, pentru necredinciosi: http://cnsmf.ro/ghidpreventie/GhidPreventie_Vol6.pdf

Buuun, mai jos fac niste mici precizari in ceea ce priveste meniul, precum si niste informatii pe care sper sa le gasiti utile :).

Note:

♥  Noi am inceput diversificarea vara si erau cu totul alte fructe, am incercat sa adaptez cat de cat meniul la perioada de acum. In functie de cand incepeti, puteti da orice fruct de sezon, caise, piersici, nectarine, pepene galben si rosu, prune, struguri etc. De preferat sa le serviti bebelusilor crude, date pe razatoare daca nu papa inca singuri. Sau facute la abur, perele tari sau merele ce merg foarte bine cu un pic de scortisoara si o lingurita mica de ulei de cocos.

♥  De asemenea, am preferat sa trec doar legumele ramanand la alegerea voastra daca vreti sa le oferiti piure sau sa le dati intregi in functie de tipul de diversificare ales. Daca oferiti piure sa nu uitati sa adaugati o lingura de ulei de masline, eu nu am specificat pentru ca ma largeam prea mult. Am vrut sa fie totul cat mai precis si simplu. Cel mai bine ar fi sa faceti legumele la abur. Se pastreaza mult mai bine vitaminele in acest fel decat daca le fierbeti.

♥  O sa vedeti ca in meniu apar multe omlete, chiftelute si budinci. Gandacel deja papa bine singurica si de aceea le regasiti fiind inspirat totul din meniul ei. Insa daca bebicii vostri nu sunt pregatiti pentru bucatele, puteti lua doar legumele din preparat, le faceti la abur si le amestecati cu oul fiert. Asta ca sa va inspirati cumva din meniu si sa va fie mai usor.

♥  Sa nu uitati sa folositi lapte si iaurt cat mai grase, nu degresate. In primii 2 ani de viata copiii au nevoie de cat mai multe grasimi deci exclus orice degresat.

♥  De asemenea, daca folositi faina alba, sa luati tip 650, evitati pe cat posibil tip 000 fiind cea mai procesata.

Inca totul fara pic de zahar adaugat sau sare. Si cu mierea mai asteptam pana dupa 1 an.

Daca mai aveti ceva neclaritati pe care am uitat eu sa le mentionez, puteti sa le exprimati liber, le astept cu placere, sa le dam de cap cumva.

Incepem mai jos cu meniul bebelusilor de 8 luni, iar la sfarsit veti gasi si varianta PDF a acestuia precum si pozele pe fiecare saptamana in parte. Sper din suflet sa va ajute macar puuuutinel acolo. Toate retele mai complicate au link-uri directe catre site. Unde vedeti scrisul colorat, faceti click si veti fi redirectionati la pagina cu reteta respectiva. Toate retetele sunt foarte simple si usor de facut, cross my heart and hope to die :))).

 

MENIU 8 LUNI, SAPTAMANA 1

LUNI

Mic dejun: mar + para rase sau la abur cu scortisoara

Pranz: Omleta cu dovlecel

Cina: Bilute de sfecla

MARTI

Mic dejun: banana + capsuni

Pranz: Pui + mazare + dovlecel + morcov + ceapa

Cina: Fulgi de ovaz cu lapte

MIERCURI

Mic dejun: mango

Pranz: Bulgur cu legume

Cina: Mamaliguta cu branza

JOI

Mic dejun: Ciocolata bebelusului

Pranz: Ficatei de pui cu orez

Cina: Legume la cuptor cu sos de unt si usturoi

VINERI

Mic dejun: Kiwi + mar

Pranz: Budinca cu dovlecel si praz

Cina: Paste cu sos pesto de broccoli

SAMBATA

Mic dejun:para + mar rase sau la abur cu scortisoara

Pranz: Paste bolognese pentru copii

Cina: Iaurt

DUMINICA

Mic dejun: Capsuni + branzica proaspata

Pranz: Omleta cu praz si spanac

Cina: Mere la cuptor cu unt si scortisoara

 

MENIU 8 LUNI, SAPTAMANA 2

LUNI

Mic dejun: banana + para

Pranz: Curcan + conopida + morcov + rosie

Cina: Bulgur zambaret

MARTI

Mic dejun: mango + mar + branzica proaspata

Pranz: Supa crema de pastarnac

Cina: Cuscus cu banana si visine

MIERCURI

Mic dejun: Afine + mar + banana

Pranz: Omleta simpla cu spanac

Cina: Supa crema de linte

JOI

Mic dejun: para + mar rase sau la abur cu scortisoara

Pranz: Pui + fasole verde + conopida + dovlecel

Cina: Iaurt + mango

VINERI

Mic dejun: Capsuni + Branzica proaspata

Pranz: Budinca de cartofi

Cina:Vita + Supa crema de dovleac

SAMBATA

Mic dejun: avocado + mar ras + para rasa

Pranz: Salau+ telina + radacina de patrunjel + dovlecel

Cina: Iaurt + dovleac copt

DUMINICA

Mic dejun: Dovleac copt cu unt si scortisoara (reteta de aici, doar ca inlocuiti mar cu dovleac)

Pranz: Omleta cu legume

Cina: Briose cu fulgi de ovaz

 

MENIU 8 LUNI, SAPTAMANA 3

LUNI

Mic dejun: Mango + mar + branzica proaspata

Pranz: Paste bolognese pentru copii

Cina: Supa crema de pastarnac

MARTI

Mic dejun: Banana + avocado

Pranz: Budinca de broccoli

Cina: Fulgi de ovaz cu lapte

MIERCURI

Mic dejun: Briose cu fructe

Pranz: Salau + piure de cartofi

Cina: Mamaliguta cu branza

JOI

Mic dejun: Capsuni cu branzica proaspata

Pranz: Budinca de conopida

Cina: Orez cu spanac

VINERI

Mic dejun: Banana + para rasa + mar ras

Pranz: Pui + Bulgur cu legume

Cina: Chiftelute de legume cu sos de iaurt ( 1 iaurt, 1 catel de usturoi + un pic de marar)

SAMBATA

Mic dejun: Mango + mar ras

Pranz: Curcan + mazare + cartof dulce + broccoli + ceapa

Cina: Pizza cu fulgi de ovaz

DUMINICA

Mic dejun: Kiwi + para

Pranz: Quinoa cu legume la cuptor

Cina: Iaurt + Mar copt cu unt si scortisoara

 

MENIU 8 LUNI, SAPTAMANA 4

LUNI

Mic dejun: Ciocolata bebelusului

Pranz: Briose cu peste

Cina: Mamaliguta cu branza

MARTI

Mic dejun: Mango + mar ras

Pranz: Pui + conopida + broccoli + ceapa

Cina: Briose cu fulgi de ovaz si fructe

MIERCURI

Mic dejun: Mar si para rase cu scortisoara

Pranz: Omleta cu ceapa verde

Cina: Budinca de quinoa

JOI

Mic dejun: Banana + kiwi

Pranz: Ficatei de pui cu orez

Cina: Legume la cuptor cu sos de unt si usturoi

VINERI

Mic dejun: Capsuni

Pranz: Vita + cartof + telina

Cina: Bilute de sfecla

SAMBATA

Mic dejun: Para + kiwi

Pranz: Paste cu sos pesto de broccoli

Cina: Iaurt + banana

DUMINICA

Mic dejun: Mar ras sau la abur cu scortisoara

Pranz: Curcan + fasole verde + usturoi + ceapa + rosie

Cina: Fulgi de ovaz cu lapte

 

Varianta PDF a intregului meniu o gasiti aici: Meniu 8 luni de unde o puteti salva fara probleme. De asemenea, aici merg perfect si link-urile catre retete.

Pun mai jos si varianta pozelor pe fiecare saptamana in parte. Si pe acestea le puteti salva fara probleme, doar ca nu mai este disponibil link-ul retelor, va trebuie sa le cautati voi manual pe site.

4 Replies to “Meniu 8 luni”

  1. Hello, hello,
    Apar si eu din umbra, dar mare urmaritoare si hackuitoare 🙂
    Vroiam sa te intreb ref mesele xu carne (pui, curcan) cum le prepari?
    Vad pranzuri de genul pui +
    Cum? Fiert? Cuptor?
    Nu ma refer neaparat la toate side-urile …acolo merge treaba, dar carnea, offf, carnea 🙂
    Eu nu sunt mare fan carne (fac un ostropel maxim) si mi-e ca ii insuflu tzutzuricii din dotare – 8 luni juma, cu regim de fotomodel 🙁 aceeasi idee.
    Plus..eu cand vad carnea aia fiarta, fire, fire asa…mna..
    Ah..so ca uitam: tot in retele cu carne…ceapa?mazarea? Como?:)
    Fenchiu si haideti cu urari de

    1. Bine ai aparut :)!
      Nu am precizat ca m-am gandit ca fiecare prepara cum doreste. De exemplu eu cand am pui de tara fiind carnea mai tare o fierb bine, la fel si carnea de vita. Apoi cand ii fac cu legume la abur, o mai pun in a doua apa sa zic, acolo la abur si iese mega frageda. Nu mai sunt fire asa, se fragezeste mai mult. Daca nu iti place sa o vezi asa, bag-o la blender :). Eu i-o tai bucatele mici cu cutitul acum si e mega incantata, le pescuieste cu furculita. Buuun, acum sa revin, daca am carne gen curcan din comert sau pui couquelet ce este mult mai fraged, le bag rapidos intr-o punga din-aia la cuptor, nu cu condimentele din-alea dubioase multe, no way, se gasesc si doar pungile simple. Se face si muult mai repede si se fragezeste maxim. Bag si 2-3 legume si gata, am rezolvat-o! Daca nu ai punga le bagi in vas de yena sau ce ai tu cu putina apa si acoperite, doar ca dureaza mai mult.
      Inteleg ca este greu cand nu iti place carnea sa incerci sa ii gatesti bebelinei. Nu trebuie sa pornesti de la premisa ca ii insufli tu, vezi daca ii place, gateste-o in mai multe feluri si vezi daca o prefera, daca nu, inseamna ca te-a mostenit :). Si incearca sa o inlocuiesti cu peste, naut, linte, dar cred ca stii cum merge treaba.
      Carnea si ceapa la abur sau fierte. Eu mereu le-am facut la abur, asa se pastreaza mai bine vitamintele. Dar stiu multe mamici ce nu au cratita de facut la abur asa ca merg si fierte fara probleme. Mno, acum cand ii fac 2-3 fire de spanac pentru clatite sau dezghet doar putina mazare nu le pun la abur :)), le fierb. Ca sa nu mai scot magaoaia de cratita pentru o leguma. Dar cand fac mai multe, la abur prefer.
      Sper ca am raspuns la toate doleantele si daca mai ai, le astept cu drag!
      Pupici si….sa imi spui continuarea de la “haideti cu urari de….”. Mai sunt vreo 2 luni pana la ziua mea, dar poti sa vii cu urari si eventual cu un cadou deja ca nu ma supar :)))).
      Pupici!

      1. Gata, I’m back:))
        Nu am fost in concediu sau ceva, doar sunt mutata in bucatarie. O sa imi iau un sezlong acolo si aia e:) Am mai testat chestii, revin cu poze;)
        Mersic frumos de idei si raspunsuri, o sa incerc un yena/cuptor si sa caut si pungi de-alea simple, macar sa stiu ca am in casa.
        In rest si eu fac toate legumele la abur, fierte-fierte nu cred ca i-am dat vreodata (*note to self, fa-i ciorba copilului:) si carnea o fierbeam doar. La cuptor am facut de vreo 2 ori dar mi-e iesit cam uscata.
        M-am hotarat sa incerc si eu semi-meniuri saptamanale, in privinta elementelor pe care am of-uri (carne, chestii noi pe care nu i le-am dat dat pana acum), sa stiu ca le includ. Gen..martea, joia si in week-end sa avem carnita.
        Azi am inceput glorios si pe gustul nostru: banana, mure si capsuni 🙂
        Hai cu urari de bebelina mancacioasa vroia sa iasa, dar imi plac si astea birthday orientated:)) Baga o sectiune/lista de wishlist si eu zic ca sigur se aduna:))

        1. Pai cine sta pe sezlong si bea un frappe cat se face ciorba singura pe aragaz :))? E must have! Te-ai gandit bine cu semi-meniurile, in celelalte zile ii poti oferi oua, linte, naut, quinoa etc. Adica sa incerci sa suplinezi proteina in cazul in care nu papa asa bine carnita si ai tu un stres cu asta :). Este fana fructe sa inteleg? Si Termi a descoperit acum capsunile maxim, cat au fost in sezon se stramba la ele si acum …. normal, la 15 lei kg cum sa nu ii placa :))? Si eu as manca niste icre negre de fita asa, stropite cu trufe :))).
          Keep me posted cu ce mai invarti prin bucatarie si daca ai intrebari, raspund cu drag. Poti sa imi spui si ce nu iese, ca nu ma supar :)). Intre timp fac lista aia de cadouri, pana in noiembrie o pun de-un apartament “cado” :))! Hai va pupam! Si ai grija sa nu incingi bucataria prea mult :)). Mai muta sezlongul si pe balcon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *