Quinoa cu legume la cuptor

Quinoa, pe langa faptul ca merge foarte bine facuta cu lapte si fructe si aveti o cina delicioasa pentru bebei, se preteaza perfect si in combinatie cu legumele. Facandu-le la cuptor, au un gust mult mai bun si intens. Recunosc ca din mancarica asta am papat chiar si eu si nu sunt tocmai fan legume :)), dar e deliciosa si in acelasi timp sanatoasa. Merge perfect ca idee pentru pranzul sau cina bebelusilor. Alaturi puteti pune si niste carnita de care vreti voi sau o serviti ca atare.

Ingrediente:

50 g quinoa*

1 dovlecel

2 catei de usturoi

Jumatate de ardei rosu

Jumatate de ardei verde

Un morcov

Piper dupa gust

O lingura de ulei de masline

Optional: Putin patrunjel tocat pentru ornat

*Inainte de a fierbe quinoa, sa o lasati minim 4 ore la inmuiat (apa trebuie sa o acopere bine si se adauga fie o lingura de lamaie stoarsa, fie o lingura de iaurt). In acest fel se elibereaza acidul fitic si se absorb mai bine nutrientii pe care aceasta ii contine.

*Ca si sfat, daca vi se pare ca ati fiert prea multa quinoa, folositi jumatate in preparatul ce il faceti acum, si cealalta jumatate puneti-o la figider intr-o caserola. Se poate folosi a doua zi cu succes in alt preparat. Ca si idee, mie din 80 de grame de quinoa cruda, mi-au rezultat in urma fierberii aproximativ 400g quinoa.

quinoa cu legume, quinoa, retee cu quinoa, retete cu quinoa pentru copii

1. Am pus quinoa la fiert cam intr-un litru de apa sa nu am grija ei. Mai jos 2 poze, de cum arata la inceput si cum arata fiarta. Nu uitati ca inainte de a o pune la fiert sa o spalati bine de tot sub jet de apa, pentru a nu fi amaruie la gust. Are un invelis extren ce da acest gust amarui, se elimina doar spaland-o foarte bine cu apa.

2. Intre timp, am inceput sa curat legumele si sa le tai cubulete. Le-am stropit apoi cu  ulei, am presarat putin pier si am pisat usturoiul. Am omogenizat totul si le-am dat la cuptor pana s-au inmuiat.

3. Cand a fost gata quinoa, am scurs-o bine de apa intr-o strecuratoare si am amestecat-o cu legumele. Am presarat deasupra putin patrunjel tocat.

quinoa cu legume, quinoa, retee cu quinoa, retete cu quinoa pentru copii

quinoa cu legume, quinoa, retee cu quinoa, retete cu quinoa pentru copii

Asta-i tot :)! Mega delicios si simplu de facut.

Daca bebeii nu accepta inca bucatele, puneti legumele dupa ce le luati din cuptor la blenduit si apoi le amestecati cu quinoa.

22 Replies to “Quinoa cu legume la cuptor”

  1. Buna! In primul rând mulțumesc pt minunatele retete, in al doilea rând vreau sa te întreb cum folosesc quinoa dacă o am sub forma de fulgi? Mai este nevoie de hidratare? Ce cantitate de fulgi pot folosi pt acest preparat? Merci🤗

    1. Buna draguta! Multumesc ca ma urmaresti!
      Fulgii de orice fel nu mai trebuiesc hidratati, fie ei de quinoa, mei, hrisca etc. Fierb suuper repede, sunt buni cand vrem o masa rapida pentru bebei. Cu lapte si asociati cu un fruct ceva, merg la fix. Cand o sa ii ferbi, se vor inmuia si vor fi nitel pastosi. Nu or sa iasa ca in poza. Nu stiu exact ce cantiate sa iti spun sa folosesti ,depinde daca ii dai doar lui bebe si cate mese vrei sa iti ajunga. Daca vrei sa faci doar o data, pune putin, in jur de 40g sa zic, poate 50. Daca ii dai de doua ori vreo 100g. Depinde si cat de mancacios e bebe. Pupici!

  2. E super rețetă,pustiu fan quinoa. A venit la fix ,ținând cont ca face mofturi la orice mai nou. Dar cu răbdare si fire albe, trec toate,hihihi.Pupici

  3. Bună! Încercăm rețele tale unele ne plac altele le vom da a doua șansă în viitor 😉. La aceasta rețetă am o intrebare:a mea nu e fan quinoa, as putea încerca cu mei de exemplu sau cous cous?

  4. Buna.Am quinoa din aceea colorata (boabe rosii,negre si normale), este in regula?Ne plac foarte mult retetele si ne-ai facut mai usoara diversificarea.De cand ai renuntat sa mai faci mancare separat si sa mancati toti aceeasi mancare??Pupici si multumesc.:)

    1. Da, este foarte ok si acea quinoa, sigur. Dupa un an faceam multe feluri la comun, mai ales mancaricile si pastele, doar ca la noi puneam sare in mancare apoi. Atunci inca puteam sa mai papam la masa noi ceva interzis si ei sa ii dau altceva, nu se razvratea. Dupa 2 ani a fost imposibil sa mai facem asta si mancam totul la comun.Dar am mici trucuri, adica daca fac paste cu sos alb, la noi pun si putin bacon si pe ale ei le las doar cu ciuperci si smantana, adica arata la fel, dar pt noi mai fac artificii daca avem pofta de chestii interzise. Sau la fel daca fac quiche, pun si bacon in al nostru si la ea fac fara. Important e ca la final sa arate cat de cat la fel . Pupici!

  5. Stau in bucatarie toata ziua si ii fac preparatele de pe acest site si tot nu vrea să mănânce. S-a învățat doar pasat si scuipa tot ce simte solid in guriță. Tu cum ai reusit?🤔 Bubulinul meu are 11 luni.

    1. Draguta, eu am avut noroc cu Termi ca a papat inca de la 6 luni bucatele, ea a fost invers, a refuzat piureul. fiecare bebe e diferit, dar cred ca e important sa stati cu totii la masa si sa va vada si pe voi cum papati si duceti bucatelele la gurita. Multi bebei tind sa refuze, de obicei se incepe devreme cu introducerea de bucatele tocmai pentru a se obisnui si cu alta textura si a nu fi asa setati pe pasat. Eu zic sa papati cu totii, sa va vada ca va bucurati de mancare si usor, usor poate va imita. La fel atunci cand ii blenduiesti, poti blendui cu 5 secunde mai putin in fiecare azi, astfel sa fie treptata schimbarea cu consistenta. Mult succes! Pupici!

  6. E a doua reteta de pe acest site pe care o incerc pentru copilul meu… Ce pot sa zic?! … Tot eu singura trebuie sa mananc ce gatesc… Pentru ca imi pare rau sa o arunc… Megadelicios este o descriere exagerata!

    1. Ai spalat bine quinoa sa nu fi iesit amara? In general cand incerci chestii noi pentru cel mic, incearca sa optezi la inceput pentru ceva cu ingredientele care ii plac. Imi pare rau ca nu a avut succesul asteptat, dar asta nu inseamna ca altor copiii nu le-a placut incredibil de mult. Gusturile difera, asa cum eu nu pot pune gura pe avocado, am o prietena ce il adora, asa si cu copiii. Zi faina!

  7. Buna! Sunt putin confuză și sper sa ma lamuresti 😁 De ce hidtratezi quinoua? E ceva gresit daca o spăl bine, apoi o gatesc? Multumesc!

    1. Draguta, citisem ca astfel se absorb mai bine nutrientii din ele, daca se hidrateaza. Dar asta am citit apoi ca e valabil doar daca cineva are vreo carenta in organism. Pentru cineva normal si sanatos nu ar fi problema ca nu le hidratam. Acum stii ca sunt multe pareri, uneori cand am timp o hidratez, dar am mai facut si fara cand ma grabeam. Pupici!

  8. Buna seara, oare de ce de cate ori gatesc quinoa pare diferita de a ta? Adica in poza arata bobul oarecum intreg, la mine dupa fierbere are un fel de bucatele f subtire albe, tind sa cred ca acelea se desprind de pe bobita in timpul procesului de fierbere. Ideea este ca la tine pare mult mai aspectuasa si gustoasa, eu o achizitionez din Germania dar nu cred ca trebuie sa difere.

    1. Buna dragut. Pai si la bine apar niste firicele asa albe dupa fierbere, se vad si in poza. Asa se face cand o lasi la inmuiat, stiam. Este foarte bine sa fie asa. Bine, nici nu stiu cum arata a ta, dar a mea devine asa transparenta sa zic si se vede un firisor mai alb prin ea. Imi pare rau ca iti da batai de cap. La gust nu stiu ce sa zic ca mie nu imi place, Termi e fana. Eu sunt reticenta la a incerca dubiosenii din-astea. Singurul din care am mancat si imi place e bulgurul :).
      Pupici si imi pare rau ca nu te-am putut ajuta prea mult.

  9. m-ar ajuta un timp de coacere pentru legume la cuptor, eventual si o temperatura, sau macar treapta pt cuptoarele vechi cu gaz (al meu are de la 1 la 5). pana se inmoaie mi-e tare greu de apreciat, mai ales ca eu am inceput sa gatesc odata cu diversificarea copilului…

    1. Hey….si eu aveam cuptor vechi cand am scris reteta asta, dar era fara trepte, imi era greu sa estimez exact si nici temperatura nu puteam, era totul din ochi de aceea nu am pus foarte in detaliu. De obicei lasa la 180 de grade si verifica asa dupa jumatate de ora din 10 in 10 minute, pana te inveti cam in cat timp se fac la cuptorul tau. si scuze ca nu pot fi mai de ajutor.

  10. Am spălat quinoa foarte bine și am gustat-o, era ok nu era deloc amară.
    În schimb legumele au ieșit amărui de la uleiul de măsline. Nu a vrut să mănânce minunata mea.
    Folosesc ulei de măsline extravirgin bio.
    Am O întrebare mai banală 🙈😁este cam cald în bucătărie perioada aceasta, oare trebuie să țin uleiul de măsline în frigider?

    1. Eu cand gatesc ceva la cuptor nu pun ulei de masline extravirgin, ci ulei de masline simplu, care rezista la temperaturi mai ridicate. Nu, eu uleiul l-am tinut mereu la temperatura camerei.

Leave a Reply to Biscuim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.