Cuscus cu mar si scortisoara

O alternativa usoara la reteta clasica de orez cu lapte (cu care pierdeti mult timp, fierbandu-l, curatand oala dupa etc) sau a cerealelor semipreparate din comert este cuscus-ul. Folosind cuscus, economisiti timp (se infuzeaza), deci in 10 minute e gata, iar bebe mananca mai sanatos. Win-win situation. Se poate servi atat la cina, cat si la mic dejun.

Ingrediente:
200ml lapte
50g cuscus
scortisoara dupa gust
1 ou
1 mar

retete pentru copii, diversificare, retete cu cuscus, budinca de cuscus, cuscus cu mar

1. Am pus laptele la fiert. Dupa ce s-a “umflat” l-am turnat peste cuscus si l-am acoperit timp de 10 minute (pana se absoarbe laptele).

2. Dupa cele 10 minute, am amestecat cuscus-ul cu oul si scortisoara. Este indicat ca amestecul sa fie putin mai “zemos” pentru a nu se usca prea rau la cuptor.

retete pentru copii, diversificare, retete cu cuscus, budinca de cuscus, cuscus cu mar

3. Marul l-am dat prin razatoarea mare si l-am scurs un pic. Apoi l-am adaugat peste cuscus si am amestecat.

retete pentru copii, diversificare, retete cu cuscus, budinca de cuscus, cuscus cu mar

4. Am turnat in forme de briose si am dat totul la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau pana se incheaga.

retete pentru copii, diversificare, retete cu cuscus, budinca de cuscus, cuscus cu mar

 

retete pentru copii, diversificare, retete cu cuscus, budinca de cuscus, cuscus cu mar

La noi a avut succes, a mancat la cina cele 4 floricele, si a doua zi dimineata, toata inimioara.

Daca sunt copii alergici la proteina din lapte, il puteti fierbe in apa si vedeti cum “este primit”. Scortisoara si marul sunt destul de parfumate si dau un gust bun. Puteti pune si o lingurita de ulei de cocos pentru extra-flavour.

33 Replies to “Cuscus cu mar si scortisoara”

  1. Buna seara,
    V-am descoperit retetele pe unul din grupurile.de facebook de diversificare. Exact cand trebuia. Fiica mea nu mancase decat iaurt si branzica de doua saptamani. Am incercat in seara asta reteta de cus cus cus cu mar si scortisoara, fara ou ( are intoleranta). A mancat aproape tot. M-am bucurat foarte mult. O sa mai incercam si alte retete de pe acest site. Multumim tare mult.

    1. Buna mami Delia!
      Ma bucur nespus de mult ca ai descoperit site-ul si ca reteta a avut succes! Stiu ce inseamna ca dupa o perioada de greva sa pape bebicul. Iti da aripi si simti ca vrei sa ii gatesti de toate :)).
      Astept sa imi spui ce retete vei mai incerca si sper din suflet sa aiba la fel de mare succes!
      Te imbratisez!

      P.s.: Pe site poti gasi usor “retete fara ou” in sectiunea de cuvinte cheie.

  2. Excelenta reteta! De la ce varsta se poate da?
    bebe la 7 luni e super mancacios si am ramas in pana de idei

    1. Nu este o varsta anume atat timp cat bebe papa bine bucatele si are introduse in alimentatie toate ingredientele din reteta. Pupici!

    1. Da, sigur! Il poti inlocui cu o lingurita de seminte de chia hidratate 15 minute in 10 lingurite de apa. Sau mai poti pune o banana.

  3. Mersi, dar am găsit cum sa înlocuiesc oul..cu o alta rețeta😂am găsit rețeta de cus cus cu prune😙

    1. Draguta, nu am auzit pana acum de ea. Imi poti da mai multe informatii daca stii? Cu siguranta voi folosi pe viitor daca este mai buna. Multumesc!

  4. SCORTISOARA
    Cate dintre noi stiam ca scortisoara are proprietati miraculoase, dar cu toate acestea, cea pe care o gasim adesea in comert (cassia) este nociva consumata cu regularitate?
    De aceea, astazi va propun sa cititi despre scortisoara si sa alegeti de acum scortisoara ceylon in locul celei cassia, din urmatoarele considerente:

    Cum recunosti scortisoara adevarata
    Pe piata de la noi gasim in procent de 90% scortisoara care provine din Indonezia sau Cassia. Intre scortisoara adevarata, de Ceylon si celelalte care provin de la arborii Cassia exista cateva deosebiri.

    Aspectul lor exterior este diferit, iar atunci cand sunt comercializate sub forma de sul poti observa usor diferenta: sulul de scortisoara adevarata este complet inchis iar in sectiune se pot vedea straturi fragile de scoarta pe cand sulul de cassia are un singur strat gros ce se inchide din ambele parti.

    Scortisoara adevarata are un gust dulce si delicat; cassia are un gust astringent. Culoarea scortisoarei de Ceylon este maro deschis, la speciile de cassia este maro inchis. Textura in cazul scortisoarei adevarate este fina, spre deosebire de cealalta, care este aspra, rugoasa.

    Scortisoara cassia – efecte negative
    Scortisoara adevarata (Ceylon) nu are multe efecte negative asupra organismului, insa in anumite cazuri poate produce alergii si iritarea mucoaselor. Este considerata sigura si benefica organismului, insa nu trebuie consumata in cantitati foarte mari pentru perioade indelungate.

    In ceea ce priveste scortisoara Cassia (C. cassia, C. loureiroi, C. burmannii) lucrurile sunt diferite si chiar daca are aceleasi efecte benefice ca scortisoara adevarata, aceasta are efecte negative mult mai puternice, in special asupra persoanelor ce sufera de afectiuni hepatice.

    Toxicitatea scortisoarei Cassia este data de continutul ridicat de cumarina, substanta hepatotoxica, cancerigena, nefrotoxica si anticoagulanta. Aceasta poate interactiona cu medicamentele folosite pentru tratarea diabetului si poate creste riscul de leziuni hepatice atunci cand este consumata impreuna cu medicamente ce afecteaza ficatul (statine, antibiotice etc.).

    Nu este recomandat consumul de scortisoara Cassia in timpul sarcinii si alaptarii si trebuie exclusa din alimentatia copiilor.
    Doza maxima admisa de cumarina a fost stabilita la 0.1 mg / kg corp pe zi, aceasta putand fi foarte usor depasita atunci cand se consuma Cassia, in special de copii

    Scortisoara ceylon gasiti in plafar sau online, de exemplu.

    1. Folosit doar in preparate, da. A nu se bea ca atare. Poti folosi mai bine de capra, eu il consider mai bun ca cel de vaca. Pupici!

  5. Buna, a incercam si reteta aceasta. Am schimbat-o putin…am pus fulgi de cocos pentru ca fiul meu nu apreciaza inca scortisoara:), am gasit niste afine in congelator si am pus cateva. Sunt curioasa ce va zice degustorul:))). Multumim pt inspiratie. Pupici

  6. Azi am incercat reteta.a păpat bebe la cina 3 briose .eu am pus si fulgi de mei ca nu aveam suficient cuscus.multumim pt reteta!

    1. Super! Sa ii fie de bine micutului! Pupicei! Si super te-ai gandit cu fulgii sa compensezi pentru cuscus. e bine de stiut ca iese si asa:).

  7. Am incercat si reteta asta…doar ca am mai pus si o pară… a păpat bebe aproape 2… ies atat de moi si delicioase 😍😍😍🤗

  8. Buna, am descoperit de ceva timp site ul tau si pot spune ca m ai salvat :). Eram tot timpul in pana de idei cand venea ora mesei pt bebelina ( 11 luni). Astazi am incercat reteta de cus cus si in loc de mar am pus un mango si am inlocuit oul de gaina cu 4 oua de prepelita
    Problema este ca dupa aprox 1 h de stat la cuptor la mijloc era moale compozitia (cei drept nu am stors mango de zeama l am pus asa) , in schimb pe deasupra era bine rumenita si se desprinsese de pe margini, chiar sa strans un pic. Problema mea esta ca nu stiu daca s au preparat termic suficient ouale din compozitie, nu vreau sa ma trezesc ca mi am intoxicat copilul. Poate ma poti lamuri.

    1. Buna draguta. Intr-adevar mango este mai zemos nitel decat marul. Poti adauga si pe viitor o lingura de fulgi de cocos,ca sa intareasca mai bine compozitia. Cu siguranta oul era facut, are un timp de gatire scurt, deci o ora de stat la cuptor este facut fara probleme. A iesit doar mai moale de la fructe, nu iti face griji. scuze ca am raspuns asa de tarziu, am fost in concediu si nu am avut la mine laptop and stuff si am stat cat mai putin pe telefon. Pupici!

  9. Buna! Acum ma apuc de reteta asta, insa am o nelamurire. Nu am mai gatit niciodata cuscus, trebuie spalat inainte?
    PS: Budinca cu conopida a fost un succes! Multam fain! 🙂

      1. Super! A mancat bebe jumatate la cina si jumatate azi la micul dejun. Ar fi mancat-o pe toata o data :)).
        Astazi i-am facut linte cu cartof dulce, dar se pare ca nu e prietena cu lintea…incerc mai incolo, momentan pun refuzul pe seama oboselii :D.
        Am in plan sa mai incerc retete de aici, retete salvatoare, multumim tare mult! Pupici!

        1. Ma bucur ca i-a placut asa mult cuscus-ul. La mine e o salvare, se face repejor si e tare gustos in preparate. Sper ce mai incerci sa aiba acelasi succes. ah si lintea, da, nu e pe placul tuturor. pupici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.